Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ | Αντιμέτωπο με κίνδυνο φτώχειας 1 στα 3 ελληνικά νοικοκυριά

Το μερίδιο του φτωχότερου πληθυσμού εκτινάχθηκε σε διψήφιο ποσοστό | Οι νεόπτωχοι αυξήθηκαν και ««ξέπεσαν» η μεσαία τάξη και οι πλούσιοι…

Σε οικονομική και κοινωνική ισοπέδωση έχει οδηγηθεί η χώρα καθώς, σύμφωνα με τα Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την Κοινωνική Ανισότητα, το 2018 -και για πρώτη φορά στα χρονικά- εκτινάχθηκε σε διψήφιο ποσοστό (10%) το μερίδιο το φτωχότερου πληθυσμού της χώρας.

Η έρευνα αποτελεί τη βασική πηγή αναφοράς των συγκριτικών στατιστικών για την κατανομή του εισοδήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

pinakas2

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ:

Το 10% του διαθέσιμου εισοδήματος στη χώρα μας ανήκε στο χαμηλότερο στρώμα εισοδήματος (1ο φτωχότερο τεταρτημόριο). Η συγκεκριμένη ομάδα ποτέ μετά το 2015 δεν είχε φτάσει σε διψήφιο ποσοστό. Ο «πλουσιότερος φτωχός» της ομάδας αυτής ζούσε πέρυσι με 5.373 ευρώ. Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, ο πλουσιότερος εξ αυτών ζούσε με 4.988 ευρώ (ακραία τιμή και όχι μέσος όρος), αφού πρώτα όμως έπεσε χαμηλότερα στα 4.930 ευρώ στη διετία 2015-2016. Η αύξηση από το 2017 και μετά προήλθε πιθανότατα από την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, έκτακτες παροχές κλπ) αλλά και από την δραματική καταβαράθρωση που υπέστησαν οι μεσαίες και ανώτερες εισοδηματικά τάξεις, οι οποίες περιορίστηκαν σημαντικά στα χρόνια αυτά, μεταφέροντας προς τα κάτω ένα μέρος του πλούτου ή του εισοδήματος το οποίο διέθεταν πριν και διατήρησαν μετά την πτώση τους.

Το ίδιο ισχύει και για τους μικρομεσαίους (2ο χαμηλότερο από τα 4 τεταρτημόρια εισοδήματος), το ποσοστό των οποίων στην Ελληνική Κοινωνία καταγράφει επίσης νέο ιστορικό ρεκόρ (18,2%).Με εξαίρεση το 2009 και το 2017 που άγγιξε το 18%, ποτέ από το 2005 ήταν πάντοτε χαμηλότερο ως ποσοστό. Και σε αυτήν την περίπτωση, μετά από 4 χρόνια το εισόδημά του πλουσιότερου της ομάδας αυτής, αυξήθηκε κατά περίπου 180 ευρώ (7.863 από 7.680 ευρώ το 2014), αφού πρώτα έπεσε χαμηλότερα στην τριετία 2015-2017 (μεταξύ 7.520 – 7.600 ευρώ)

Αθροιστικά και οι δύο φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού, συγκέντρωναν το 28,2% των εισοδημάτων. Πρόκειται επίσης για «ρεκόρ» συσσώρευσης χρήματος στις κατώτατες εισοδηματικές τάξεις. Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η σύνθεση ων «στρωμάτων» αυτών (τεταρτημόρια) αλλάζει και δεν είναι τα ίδια πρόσωπα, ανάλογα με την εξέλιξη του εισοδήματός τους.

Από τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφει το 3ο υψηλότερο τεταρτημόριο εισοδήματος (που ξεπερνά το 50% του συνόλου) το οποίο θεωρητικά αποτελεί και τη μεσαία τάξη. Η «τάξη» αυτή συμπιέστηκε και επέστρεψε στο 25,8% όπως το 2014, που είναι το χαμηλότερο μερίδιο που κατέγραψε από το ξέσπασμα της κρίσεως το 2010. Και σε αυτήν την κατηγορία, μετά τις απώλειες που είχαν στην 3ετία 2015-2017, ο «πλουσιότερος μεσαίος» έφτασε ξανά στα 11.200 ευρώ, ξεπερνώντας για πρώτη τα 11.000 ευρώ που είχε το 2014.

Οι μετακινήσεις εισοδήματος δείχνουν ότι για πρώτη φορά μειώθηκε κάτω από 46% και το μερίδιο του πιο πλούσιου τμήματος της κοινωνίας (45,9% το 2018).

Μόνο με επιδόματα

Με βάση τα στοιχεία άλλης Έρευνας (Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών) που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανήλθε το 2018 στο 31,8% ή 3.348.500 άτομα, εμφανίζοντας μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017 όπου αντιστοιχούσαν 3.701.800 άτομα ή 34,8%.

Ωστόσο η βελτίωση αυτή επιτυγχάνεται μόνον με τα επιδόματα ή άλλες κρατικές παροχές –στις οποίες η ΕΛΣΤΑΤ συνυπολογίζει και τις συντάξεις. Χωρίς αυτές, το 50% θα ζούσε στα όρια της φτώχειας.

grafima3

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

  • Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικός αποκλεισμός είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων ηλικίας 18-64 ετών (35,0%).
  • Ο πληθυσμός ηλικίας 18-64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό εκτιμάται ότι το 33,0% είναι Έλληνες και το 56,5% είναι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα.
  • Από τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, ηλικίας 18-64 ετών και βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, το 55,1% γεννήθηκαν σε άλλη χώρα, ενώ το 32,1% είναι αλλοδαποί που γεννήθηκαν και διαμένουν στην Ελλάδα.
  • Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας αλλά διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση και χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 8,5%.
  • Το ποσοστό του πληθυσμού που ενώ δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας διαβιεί σε νοικοκυριά με υλική στέρηση αλλά χωρίς χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 8,3%.
  • Το ποσοστό του πληθυσμού που δε βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και διαβιεί σε νοικοκυριά χωρίς υλική στέρηση αλλά με χαμηλή ένταση εργασίας ανέρχεται σε 4,0%.
  • Το 18,5% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας (μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις), το 16,7% σε υλική στέρηση και το 16,3% του πληθυσμού ηλικίας 0-59 ετών διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, μόνον η Βουλγαρία και η Ρουμανία ξεπερνούν την Ελλάδα σε κίνδυνο φτώχειας.

protothema

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en