Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

«Ελλάδα-Κύπρος: Επίλυση Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ»

Κοινό ανακοινωθέν μετά τη λήξη των εργασιών της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου στη Λευκωσία παρουσιάζει αναλυτικά τα θέματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές.

Όπως γίνεται γνωστό συμφωνήθηκε ότι η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος θα λάβει χώρα στην Ελλάδα εντός του 2025, με θεματολογία που θα καθοριστεί από κοινού.

Τις εργασίες της φετινής συνόδου απασχόλησαν πρωτίστως οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε μια χρονιά η οποία σηματοδότησε την 50η επέτειο της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την κινητοποίηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, το δείπνο στη Νέα Υόρκη υπό τον Γενικό Γραμματέα στις 15 Οκτωβρίου και την πρόθεσή του για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι δύο ηγέτες τόνισαν εκ νέου ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και στα ευρωτουρκικά, σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17-18 Απριλίου. 

Το κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας και Κύπρου

Αναλυτικά αναφέρεται:

Στις 27 Νοεμβρίου 2024 ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμπροέδρευσαν της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου των δύο χωρών.

Στη 2η Διακυβερνητική Σύνοδο συμμετείχαν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί των δύο κρατών αρμόδιοι για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Άμυνας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού, Ψηφιακής Πολιτικής, Έρευνας–Καινοτομίας-Τεχνολογίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης, Οικονομίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Ναυτιλίας και Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου.

Εν μέσω ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, με πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, την αλλαγή διακυβέρνησης στις ΗΠΑ και την έναρξη του νέου θεσμικού κύκλου στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στη θεσμοθέτηση των διακυβερνητικών συνόδων, η οποία συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενισχύει περαιτέρω τη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου.

Τις εργασίες της φετινής συνόδου απασχόλησαν πρωτίστως οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σε μια χρονιά η οποία σηματοδότησε την 50η επέτειο της παράνομης εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία. Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την κινητοποίηση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, το δείπνο στη Νέα Υόρκη υπό τον Γενικό Γραμματέα στις 15 Οκτωβρίου και την πρόθεσή του για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι δύο ηγέτες τόνισαν εκ νέου ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασαν την προσδοκία ότι η Τουρκία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επανέναρξη και διεξαγωγή των συνομιλιών, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και στα ευρωτουρκικά, σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17-18 Απριλίου.

Η Σύνοδος εστίασε ιδιαίτερα στη συνεργασία για τη βελτίωση της καθημερινότητας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών των δύο χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η διεύρυνση της συνεργασίας σε νέους συναφείς τομείς, όπως η εργασία και η κοινωνική πολιτική, ώστε να συμπληρώσουν τους ήδη υφιστάμενους τομείς συνεργασίας στην παιδεία και την υγεία.

Στον τομέα της Παιδείας, έγινε ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, η οποία περιλαμβάνει την υπογραφή του νέου προγράμματος συνεργασίας 2023-2027 και την κύρωση της Συμφωνίας για την Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Πανεπιστημιακών Τίτλων. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα σχολικής εκπαίδευσης, όπως η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και η χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς και οι εξελίξεις σχετικά με τη λειτουργία πανεπιστημίων και τη νομοθεσία για την αναγνώριση παραρτημάτων. Επίσης, έγινε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα Ελλαδιτών και Κυπρίων φοιτητών.

Αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος στη συνεργασία των δύο κρατών στα θέματα Υγείας, η οποία περιλαμβάνει την υπογραφή των συμφωνιών που αφορούν στις διασταυρούμενες μεταμοσχεύσεις νεφρών και στις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η επιτάχυνση ενεργειών για την υλοποίηση της δράσης που αφορά τη συνεργασία στην αγορά φαρμάκων.

Στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης, αποφασίστηκε η ενδυνάμωση της συνεργασίας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών Κύπρου και Ελλάδας στα θέματα καταβολής των επιμερισμένων συντάξεων, επίτευξης του κοινού στόχου για περαιτέρω ενίσχυση της απασχόλησης, αναβάθμιση των απαραίτητων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και πάταξης της αδήλωτης εργασίας.

Στα θέματα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας συμφωνήθηκε η διεύρυνση της διακυβερνητικής συνεργασίας για την ενίσχυση της προστασίας των ευάλωτων πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε όπως συνομολογηθεί Μνημόνιο Συνεργασίας στους τομείς της στήριξης οικογενειών, της επιδοματικής πολιτικής για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, της στήριξης ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους καθώς και της παιδικής προστασίας.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή πολιτική, διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη της κυπριακής εφαρμογής του Ψηφιακού Πολίτη μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο υλοποίησης της σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, αποφασίστηκε η διασύνδεση της εφαρμογής με την αντίστοιχη ελληνική, για αμοιβαία αναγνώριση των εγγράφων, καθώς και η ανάπτυξη πρόσθετων υπηρεσιών και πιστοποιητικών. Περαιτέρω, αποφασίστηκε η συνεργασία στα πεδία της τεχνητής νοημοσύνης, των ψηφιακών λύσεων για τη βελτίωση οδικής κυκλοφορίας καθώς και της αξιοποίησης των τεχνολογιών του διαστήματος για εφαρμογή σε τομείς καίριας σημασίας.

Στον τομέα της ενέργειας συζητήθηκε η σημαντική πρόοδος που συντελέστηκε για την προώθηση υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, Great Sea Interconnector με την υπογραφή του Πλαισίου Κατανόησης μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργείων και τα επόμενα βήματα. Εκφράστηκε επίσης, ικανοποίηση για το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για συμμετοχή στο έργο από επενδυτικά ταμεία διαφόρων χωρών. Παράλληλα, αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας στα θέματα λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς, φυσικού αερίου και ΑΠΕ.

Αποφασίστηκε επίσης η συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η ανάπτυξη και διαχείριση υδάτινων πόρων και ο εθελοντικός μηχανισμός αγορών άνθρακα. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η σημαντική πρόοδος των δράσεων πολιτικής προστασίας, όπως το 112 και η αξιοποίηση των προγραμμάτων του εκπαιδευτικού κέντρου Cyclops. Χαιρετίστηκε επίσης η εξαίρετη συνεργασία στον τομέα του επαναπατρισμού υπηκόων των δύο χωρών από το Λίβανο, τον περασμένο Οκτώβριο.

Στον τομέα της δικαιοσύνης, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα δικαστικής μεταρρύθμισης, καταπολέμησης της διαφθοράς και ενίσχυσης του κράτους δικαίου, ενώ στην φορολογική πολιτική στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Χαιρετίστηκε επίσης η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας στους τομείς της πρόληψης και καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών τον περασμένο Οκτώβριο.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο κρατών στη δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση, αποφασίστηκε η συνομολόγηση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και Γραφείου Πρωθυπουργού Ελληνικής Δημοκρατίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από την ελληνική πλευρά, με στόχο τη δημιουργία Μονάδας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού (Foresight) στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στον τομέα της άμυνας συζητήθηκε η θέσπιση Πολιτικού Οργάνου Διαβούλευσης και Διαλειτουργικότητας και εξετάστηκε η κοινή αξιοποίηση ευρωπαϊκών εργαλείων για καινοτόμες πρωτοβουλίες σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας. Επιπλέον, εξετάστηκαν οι πολυμερείς συνεργασίες για την ασφάλεια και άμυνα στην ανατολική Μεσόγειο.

Στα θέματα έρευνας και καινοτομίας (Ε&Κ), επαναβεβαιώθηκε η στήριξη του κοινού προγράμματος για χρηματοδότηση έργων Ε&Κ μέσω της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων που έχει μόλις πρόσφατα προκηρυχθεί από το κυπριακό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και την ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς και η διεύρυνση της δυνατότητας συνεργασίας για τη δημιουργία κυπριακής πλατφόρμας στη βάση της ελληνικής Elevate Greece με επακόλουθη ανάπτυξη διαλειτουργικότητας των δύο πληροφοριακών συστημάτων προς όφελος αμφοτέρων των επιχειρήσεων των δύο Κρατών. Περαιτέρω, αποφασίστηκε η συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία υποδομών τεχνητής νοημοσύνης.

Στον τομέα της Ναυτιλίας, επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα θέματα της προώθησης της ναυτικής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των νηολογίων των δύο χωρών, τη δημιουργία προοπτικών για βιώσιμη λειτουργία της θαλάσσιας επιβατικής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, καθώς και της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας, μέσω των κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουν πραγματοποιηθεί. Συμφωνήθηκε, η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μέσω των ομάδων εργασίας που έχουν συσταθεί.

Σε ό,τι αφορά τον Πολιτισμό, έγινε ανασκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, , η οποία περιλαμβάνει την υπογραφή της πρώτης Συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα του Πολιτισμού και συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα που αφορούν στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, στην αποτύπωση του κοινωνικοοικομικού αντίκτυπου του Πολιτισμού μέσω μελετών και ορθολογιστικής ανάπτυξης πόρων, καθώς επίσης και τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας, τόσο μεταξύ μας όσο και με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, στη βάση του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στις 18/10/2021 μεταξύ των δύο κρατών με σκοπό την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018 εξετάστηκε το ενδεχόμενο το υπόλοιπο της χορηγίας της Κυπριακής Δημοκρατίας να διατεθεί για τη μερική κάλυψη έργων υποδομής.

Τέλος, συμφωνήθηκε όπως η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος λάβει χώρα στην Ελλάδα εντός του 2025, με θεματολογία που θα καθοριστεί από κοινού.

protothema.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Τσούνης: Ο Μπάιντεν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα

Οι σχέσεις Αθήνας – Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να ενισχύονται και με τον νέο Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης σε συνέντευξή του στο ERT News, ενώ αποκάλυψε πως ο Προέδρος Μπάιντεν θέλει να επισκεφθεί την Ελλάδα.

«Δεν μπορώ να απαντήσω ως προς τις επιδιώξεις του Προέδρου Τραμπ μα νομίζω πως το παρελθόν είναι αρκετά ακριβής οδηγός», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει πως στην πρώτη θητεία του όσον αφορά συγκεκριμένα την Ελλάδα οι σχέσεις «είχαν ισχυροποιηθεί και βαθύνει».

Χαρακτηρίζει «εξαιρετική την επιλογή του Μαρκο Ρούμπιο ως υποψηφίου ΥΠΕΞ διότι κατανοεί πολύ καλά τα της περιοχής, όπως και τη σημασία της διμερούς σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας καθώς και τον ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή».

Ο κ. Τσούνης αναφέρει πως η θητεία του στην Αθήνα «ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου».

«Βλέπω την Ελλάδα να βγαίνει από μια μεγάλη κρίση, όχι μόνο με την οικονομία της σταθεροποιημένη αλλά και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη», σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης και προσθέτει πως αν πρέπει να ξεχωρίσει μία και μοναδική στιγμή της θητείας του, αυτή θα ήταν το άνοιγμα των ναυπηγείων της Ελευσίνας.

«Επενδύσαμε 125 εκατ. δολάρια στο άνοιγμα αυτών των ναυπηγείων. Οι αμερικανικές εταιρείες Onex και Cisco άνοιξαν τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Υπήρχαν περίπου 200 υπάλληλοι με μερική κυρίως απασχόληση, που συντηρούσαν κάνα δυο πλοία ετησίως. Σήμερα, επισκευάζονται περί τα 200 πλοία ετησίως και έχουμε 1.900 εργαζόμενους, αριθμός ο οποίος θα ανέλθει στα 8.300 άτομα στα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει μόνο οικονομική ευημερία, δεν σημαίνει μόνο 2 δισ. δολάρια σε ΑΕΠ για την Ελλάδα, αλλά σημαίνει κυρίως πως οι άνθρωποι θα μπορούν να βγάλουν το ψωμί τους».

«Είδα από πρώτο χέρι τους καρπούς των προσπαθειών της πρεσβείας των ΗΠΑ, και της επένδυσής μας. Η δουλειά που κάναμε είχε απτά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το βασικό όμως ήταν πως στηρίχθηκαν αρκετοί άνθρωποι».

«Ως πρέσβης των ΗΠΑ, καταλαβαίνω τι ρόλο έχω εδώ, να υπερασπίζομαι τις αρχές, τις αξίες και τα συμφέροντα των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήμουν πολύ τυχερός διότι θήτευσα εδώ σε μια εποχή που ο αντιαμερικανισμός έχει ατονήσει σε μεγάλο βαθμό και που οι αξίες, οι αρχές και τα συμφέροντα των ΗΠΑ συμβαδίζουν με τις αξίες, τις αρχές και τα συμφέροντα της Ελλάδας».

Σημείωσε, όμως, ότι έχοντας μεγαλώσει μέσα στην ελληνοαμερικανική κοινότητα και όντας πάρα πολύ δραστήριος στα πλαίσια αυτής της κοινότητας και έχοντας περάσει τα καλοκαίρια του στο χωριό, ήξερε τη χώρα, τον ελληνικό λαό και το ελληνικό ήθος.

«Είμαι ο γιος του Δημήτρη και της Ελένης Τσούνη… από τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας. Κι ήταν μεγάλη μου τιμή να υπηρετήσω ως πρέσβης των ΗΠΑ εδώ», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Πιστεύω πως θα ήταν υπέροχο αν η παράδοση συνεχιζόταν κι η Ελλάδα γινόταν σαν την Ιρλανδία ή την Ιταλία όπου οι πρέσβεις ως επί το πλείστον προέρχονται από τη Διασπορά. Κάτι τέτοιο αντανακλά τη σταθερότητα της Ελλάδας αλλά και τη δύναμη της σχέσης μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας καθώς και την εγγύτητα των δύο χωρών».

«Έχω γνωρίσει πολλούς από τους πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Ως επί το πλείστον ήταν άνθρωποι καριέρας… και γνωρίζω πολλούς πρέσβεις είτε ανθρώπους καριέρας είτε πολιτικά τοποθετημένους οι οποίοι έχουν κάνει καλή δουλειά» προσέθεσε.

«Ανυπομονώ να δω ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης μου, να βοηθήσω στον βαθμό που μπορώ ή που με χρειάζονται. Περιμένω, όμως, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι, να έρθει σε μία χώρα η οποία κατανοεί πως οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα τον πολυτιμότερο σύμμαχό τους στην περιοχή. Δηλαδή μια παρόμοια κατάσταση με αυτή που παρέλαβα εγώ από τον προκάτοχό μου, τον πρέσβη Πάιατ, που έκανε εξαιρετική δουλειά εδώ κατά την εξαετή θητεία του. Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ισχυρότεροι από ποτέ», τονίζει.

Σημειώνει πως κατά τη θητεία υπήρξε μεγάλη αύξηση του ποσοστού των Αμερικανών φοιτητών που σπουδάζουν στην Ελλάδα. «Είχαμε τρεις εκδηλώσεις ΦΑΡΟΣ και τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία αμερικανικών πανεπιστημίων που έχουν έρθει στην Ελλάδα στην ιστορία της διεθνούς εκπαίδευσης, ενώ 30 πανεπιστήμια προχώρησαν σε συνεργασίες μέσω κοινών ή διπλών πτυχίων».

Αναφέρει πως οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι σημαντικά υψηλότερες, καθώς εταιρείες όπως οι Amazon Web Services, Microsoft, Google, Μeta, Pfizer, Chubb, προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ προσέθεσε πως η συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι καλύτερη από ποτέ άλλοτε.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως η Ελλάδα είναι ουσιώδης συνεργάτης παντού και απαραίτητη στη διασφάλιση της νοτιοανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα περήφανος για τις συνεισφορές σε Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό του στρατού των ΗΠΑ στον ελληνικό στρατό και τη συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα αυτό».

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανέφερε πως έχει μια στενή προσωπική σχέση, «διότι ο πρωθυπουργός κατανοεί ότι οι σχέσεις που βασίζονται σε αξίες και αρχές είναι και αυτές που αντέχουν».

«Δεν έχω δει ποτέ την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δρα συναλλακτικά. Τους έχω δει να δρουν μόνο βάσει αξιών και αρχών. Και αυτό, ξέρετε, αναγνωρίζεται από εμένα και την κυβέρνησή μας».

«Οι δύο χώρες μας κατανοούν πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση, την ιερή υποχρέωση να διαφυλάσσουν τη δημοκρατία. Είμαι λοιπόν ευγνώμων που η τριετία μου εδώ είχε σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων. Η συνεργασία σε όλα τα ζητήματα υπήρξε τέτοια που βοήθησε και τις δύο χώρες. Πέρα από τις κοινές αξίες έχουμε και κοινά συμφέροντα», συμπληρώνει.

Ενθαρρύνουμε Αθήνα και Άγκυρα να λύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά

Αναφερόμενος στις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζει πως οι δύο χώρες «βρίσκουν κοινό έδαφος».

«Τουρκία και η Ελλάδα ζουν πλάι-πλάι εδώ και χιλιετίες. Θεωρώ επίσης πως καταλαβαίνουν η μία την άλλη καλύτερα από ό,τι εμείς. Προτρέπουμε και τις δύο συμμαχικές μας χώρες να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και ειρηνικά».

Σημειώνει δε πως δεν κατανοεί «γιατί ενοχλούνται κάποιοι με την απάντησή μου ότι ενθαρρύνουμε και τους δύο συμμάχους μας να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Ποια εναλλακτική υπάρχει; Αυτή είναι η προϋπόθεση κάθε σχέσης. Ο ακρογωνιαίος λίθος της διπλωματίας. Η Άγκυρα και η Αθήνα διαθέτουν εξαιρετικούς διπλωμάτες και τους ενθαρρύνουμε να εργαστούν προς διασφάλιση της ευημερίας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Αυτό είναι το συμφέρον και των δύο χωρών».

Αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνει πως υπήρξε τεράστια αφύπνιση για την Ευρώπη.

«Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν εξειδικευμένο στρατό. Η Ελλάδα έχει ολοκληρωμένο στρατό με πλήρεις ικανότητες. Έχουν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις τους στη Διακήρυξη της Ουαλίας και ξοδεύουν περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους για τον στρατό», τονίζει.

«Θεωρώ πως χρειάζεται καλύτερος διαμοιρασμός του άχθους μεταξύ και των 32 Συμμαχικών Χωρών του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν 900 δισ. δολάρια ετησίως για τον στρατό τους. Κι έχουμε την προσδοκία, μια πολύ ρεαλιστική προσδοκία, να πράξουν και οι άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, καταβάλλοντας αυτό που τους αναλογεί βάσει των υποχρεώσεών τους στο ΝΑΤΟ».

Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και περιβάλλεται από τόξα αστάθειας

«Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και περιβάλλεται από τόξα αστάθειας», σημειώνει ο Αμερικανός πρέσβης. «Ως εταίροι της Ελλάδας εδώ, κατανοούμε ότι αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Πρέπει να τους βοηθήσουμε με την ακτοφυλακή τους. Περιβάλλονται από καταστάσεις αστάθειας. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη διαλειτουργικότητα του ΝΑTO, να είναι ο στρατός της Ελλάδας δυνατός και ικανός».

Σημειώνει πως η κοινή εκπαίδευση, όμως, και οι κοινές ασκήσεις που μοιραζόμαστε είναι πολύ υψηλού επιπέδου και επισημαίνει πως η Ελλάδα εκπροσωπεί τη νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO και θα είναι η χώρα που έχει τα F-35 στην περιοχή.

«Είναι ένας έμπιστος εταίρος στην περιοχή. Οι στρατοί μας θα συνεχίσουν να χτίζουν αυτή τη σχέση, γιατί η Αμερική θέλει να είναι η Ελλάδα ισχυρή».

Ακόμη αναφέρει πως η Ελλάδα είναι από τις δέκα κορυφαίες χώρες στον κόσμο στις ανανεώσιμες πηγές και πως «δεν είναι απλώς ικανή να φροντίσει τις ενεργειακές της ανάγκες, αλλά μπορεί να είναι καθαρός εξαγωγέας εφαρμόζοντας ενεργειακή διαφοροποίηση και μετάβαση κι απεξάρτηση από τον άνθρακα».

Τονίζει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία με την Ελλάδα για την αύξηση αποθηκευτικής ικανότητας, τη διασυνδεσιμότητα των νησιών στο ηλεκτρικό δίκτυο, τη στήριξη του Ευρασιατικού διασυνδετήριου Αγωγού και την κατασκευή ενός κάθετου διαδρόμου που θα παρέχει στην Ευρώπη μια εναλλακτική για την Gazprom, κάτι προς όφελος όλων.

«Οι καλύτερες μέρες της Ελλάδας είναι μπροστά μας, το πιστεύω πραγματικά, επειδή όχι μόνο έχει ανακάμψει η οικονομία που αναπτύσσεται διαρκώς, ίσως και με τριπλάσιο ρυθμό από αυτόν της ευρωζώνης», αναφέρει και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι έχει αποδεσμευτεί ένα οικοσύστημα επιχειρηματικότητας, που, αν συνεχιστεί, θα παράσχει απτά οφέλη στη δημιουργία μιας σύγχρονης, ζωντανής οικονομίας του 21ου αιώνα».

Τέλος, ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, σημειώνει: «Δεν ξέρω κανέναν με περισσότερη προσωπική ενσυναίσθηση από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Ήταν τιμή μου που με επέλεξε εκείνος για πρέσβη».

«Είναι φίλος εδώ και 20 χρόνια. Είναι ένα άτομο που έφτασα να το εκτιμώ και να το νοιάζομαι. Και θεωρώ ότι υπήρξε εξαιρετικός Πρόεδρος. Τον είδα την περασμένη Παρασκευή σε δείπνο στον Λευκό Οίκο και μετά τη θητεία του ως Πρόεδρος, ανυπομονεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα και να περάσει λίγο χρόνο εδώ», καταλήγει.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

“Ανησυχία στην Ουάσινγκτον για ρωσική παρέμβαση στις ρουμανικές εκλογές”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν ανησυχία για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία μετά τον αποχαρακτηρισμό εγγράφων που δείχνουν ότι αυτή η χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ήταν στόχος «σφοδρών υβριδικών ρωσικών επιθέσεων» στη διάρκεια μιας περιόδου τριών διαδοχικών ψηφοφοριών.

Ενώ κυμαινόταν προηγουμένως σε μονοψήφια ποσοστά, ο φιλορώσος υπερεθνικιστής Καλίν Γκεοργκέσκου ήρθε πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Νοεμβρίου, κάτι που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε μια χώρα που βρίσκεται στο ανατολικό σκέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έγγραφα, που αποχαρακτηρίσθηκαν χθες, Τετάρτη, από το κορυφαίο συμβούλιο ασφαλείας της Ρουμανίας, δείχνουν ότι ο Γκεοργκέσκου προωθείται μαζικά στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok μέσω συντονισμένων λογαριασμών, αλγορίθμων σύστασης και πληρωμένων καταχωρίσεων.

Το αμερικανικόΣτέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την αναφορά του ρουμανικου συμβουλίου ασφαλείας «περί ρωσικής ανάμιξης σε κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο η οποία είναι σχεδιασμένη για να επηρεάσει την ακεραιότητα της ρουμανικής εκλογικής διαδικασίας».

«Η σκληρά κερδισμένη πρόοδος της Ρουμανίας για να ενταχθεί στη διατλαντική κοινότητα δεν μπορεί να αντιστραφεί από ξένους παράγοντες που επιδιώκουν να στρέψουν την εξωτερική πολιτική της Ρουμανίας μακριά από τις δυτικές συμμαχίες της», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο σε δήλωση που εξέδωσε.

«Οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην αμερικανική συνεργασία ασφαλείας με τη Ρουμανία, ενώ ενδεχόμενη απόφαση για τον περιορισμό ξένων επενδύσεων θα αποθάρρυνε εταιρείες των ΗΠΑ να συνεχίσουν να επενδύουν στη Ρουμανία».

Ο 62χρονος Γκεοργκέσκου είναι ένα ακροδεξιό αουτσάιντερ που λέει ότι θα βάλει τέλος στη ρουμανική βοήθεια προς την Ουκρανία εναντίον της ρωσικής εισβολής και πως θεωρεί τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αληθινό ηγέτη και πατριώτη.

Οι Ρουμάνοι θα ψηφίσουν την Κυριακή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και ο Γκεοργκέσκου ενδέχεται να κερδίσει την κεντρώα φιλοευρωπαία Έλενα Λασκόνι, σύμφωνα με αναλυτές και διπλωμάτες.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο στρατός προσπαθεί να κρατήσει τους αντάρτες έξω από τη Χάμα

Ο συριακός στρατός προβάλλει σήμερα «σφοδρή» αντίσταση απέναντι στους αντάρτες, των οποίων ηγούνται τζιχαντιστές, και προσπαθεί να σταματήσει την προέλασή τους προς τη Χάμα, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι αντάρτες κατάφεραν χθες, Τετάρτη, το βράδυ να περικυκλώσουν σχεδόν τελείως τη Χάμα, ύστερα από την αιφνίδια επίθεση που εξαπέλυσαν από τον βορρά, η οποία τους επέτρεψε να καταλάβουν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού.

«Σφοδρές συγκρούσεις έφεραν αντιμέτωπους στη διάρκεια της νύχτας τους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην περιοχή τηςΤζάμπαλ Ζέιν αλ Αμπιντίν, περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια της Χάμα», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις προβάλλουν σφοδρή αντίσταση και προσπαθούν να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών», δήλωσε στο AFP ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης, οΡάμι Αμπντελραχμάν.

Στρατιωτική πηγή, την οποία επικαλέστηκαν τα επίσημα συριακά μέσα ενημέρωσης, δήλωσε χθες το βράδυ ότι «η ρωσική και η συριακή αεροπορία και οι δυνάμεις πυροβολικού (…) προέβησαν σε πλήγματα που επικεντρώνονταν στους (…) τρομοκράτες» στα περίχωρα της Χάμα.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας και προς γενική κατάπληξη οι αντάρτες υπό την ηγεσία των εξτρεμιστών ισλαμιστών της Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS) κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, συνεχίζοντας την προέλασή τους προς τη Χάμα.

Αυτή είναι μια στρατηγικής σημασίας πόλη για την ηγεσία του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς βρίσκεται στην οδική αρτηρία που οδηγεί στην πρωτεύουσα Δαμασκό, η οποία βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Οι μάχες και οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 704 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 110 άμαχοι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το οποίο έχει την έδρα του στη Βρετανία, αλλά διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Πρόκειται για τις πρώτες μάχες σε τέτοια κλίμακα που γίνονται από το 2020 στη Συρία, όπου ξέσπασε καταστροφικός πόλεμος το 2011.

protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
letters AG as logo
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en