Συνεδρίασε το Σάββατο 29 Απριλίου η Διακομματική Επιτροπή Βουλευτικών Εκλογών, υπό την προεδρία της Υπηρεσιακής Υπουργού Εσωτερικών, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού, με βασικό θέμα συζήτησης τον καθορισμό του πλαισίου διεξαγωγής μίας τηλεοπτικής αναμέτρησης με τη συμμετοχή των αρχηγών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αποφασίστηκε ομοφώνως να αναλάβει η ΕΡΤ τη διοργάνωση και τη μετάδοση της τηλεοπτικής αναμέτρησης. Τον συντονισμό θα έχει ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεών της, με τη συμμετοχή δημοσιογράφων – μελών της ΕΣΗΕΑ που θα υποδείξουν τα έξι τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας.

Η τηλεοπτική αναμέτρηση πρόκειται να μεταδοθεί, σε πραγματικό χρόνο, την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 9 μ.μ.

Η θεματολογία θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

1η Θεματική Ενότητα : Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση

2η Θεματική Ενότητα : Εξωτερική Πολιτική – Άμυνα

3η Θεματική Ενότητα : Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια

4η Θεματική Ενότητα : Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος

5η Θεματική Ενότητα : Περιβάλλον – Ενέργεια

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν τις τοποθετήσεις τους ενώ δεν θα υπάρξουν ερωτωαπαντήσεις.

Η ερώτηση του δημοσιογράφου θα είναι διάρκειας 30 δευτερολέπτων και η απάντηση θα έχει διάρκεια 1,5 λεπτό.

Ο συντονιστής του debate δεν θα έχει το δικαίωμα υποβολής ερώτησης με τις ερωτήσεις να τις υποβάλλουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Σε περίπτωση που επανέλθει με διευκρινιστική ερώτηση ο δημοσιογράφος, οι πολιτικοί θα πρέπει να απαντήσουν μέσα σε 45 δευτερόλεπτα.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο καθένας θα κλείσει με τη συνολική, τη γενική του τοποθέτηση και το μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Το debate σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις θεωρείται είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αφορά κυρίως εκείνους που αποκαλούμε στις δημοσκοπήσεις «αναποφάσιστους» και οι οποίοι συγκεντρώνουν ένα ποσοστό ικανό να καθορίσει την επόμενη ημέρα και να κρίνει την έκβαση των εκλογών.