Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εφορία: Φορο-λογαριασμός 3,73 δισ. ευρώ για 2,36 εκατ. φορολογούμενους

Στα 3,73 δισ. ευρώ έχει φτάσει ο λογαριασμός των φετινών φορολογικών δηλώσεων και συνεχίζει να ανεβαίνει αφού παρά το γεγονός ότι η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων έχει πέσει από τις 4 Σεπτεμβρίου χιλιάδες δηλώσεις υποβάλλονται καθημερινά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Το ποσό του φόρου εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί είναι αυξημένο κατά 530 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022 αλλά και το μεγαλύτερο που έχει βεβαιωθεί την τελευταία πενταετία, στοιχείο που αντανακλά την σημαντική αύξηση των εισοδημάτων που δηλώθηκαν φέτος στην Εφορία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι περισσότερες από 21.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί μετά τις 4 Σεπτεμβρίου. Από τις δηλώσεις αυτές σχεδόν οι μισές είναι χρεωστικές με τα εκκαθαριστικά να είναι «φωτιά και λάβρα» καθώς ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ κατά μέσο όρο. Εκτός από το φόρο εισοδήματος, όσοι έχασαν το ραντεβού τους με την Εφορία καταβάλλουν και το πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης υποβολή της δήλωσης.

Η ακτινογραφία

Από την ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί προκύπτουν τα εξής:

– Ο φόρος εισοδήματος που έχει βεβαιωθεί με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις ανέρχεται σε 3,73 δισ. Ευρώ όταν το 2022 ήταν 3,2 δισ. ευρώ για τα εισοδήματα. Με τις φορολογικές δηλώσεις του 2021 βεβαιώθηκε φόρος 2,78 δισ. ευρώ στα εισοδήματα του 2020 τα οποία λόγω της πανδημίας και των lockdown ήταν μειωμένα. Το 2020 ο φόρος για τα εισοδήματα του 2019 είχε διαμορφωθεί στα 3,62 δισ. ευρώ και το 2019 ήταν 3,58 δισ. ευρώ.

– Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 6.522.924 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

– Σχεδόν οι μισοί φορολογούμενοι (47,7%) δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο στο κράτος. Σε σύνολο 6.522.924 δηλώσεων οι 3.111.435 είναι μηδενικές.

– Για το 16% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 417 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.043.667 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Φορολογικές Δηλώσεις

– Το 36,3% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.367.821 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.557 ευρώ.

Εκπρόθεσμες δηλώσεις

Για τους φορολογούμενους που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με χρεωστικό ποσό φόρου, ισχύουν τα εξής:

  1. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση το εκκαθαριστικό ήταν μηδενικό ή πιστωτικό και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.
  2. Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει επιπλέον φόρος άνω των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:

  • 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
  • 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  1. Εάν από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε επιβάλλεται πρόστιμο:
  • 100 ευρώ εάν ο φορολογούμενος δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας.
  • 250 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας και τηρεί απλογραφικά βιβλία
  • 500 ευρώ εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

in.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη | Πλημμύρισε απο κόσμο στη συναυλία των ONIRAMA

Η δεύτερη μέρα για το Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη, ήταν άκρως επιτυχημένη.

Το βράδυ του Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2024, η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη ενώ η συναυλία των ONIRAMA έκλεψε την παράσταση, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που απόλαυσε τη μουσική και τη ζωντάνια του φεστιβάλ. Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ θα κλείσει με ρεμπέτικους ρυθμούς, προσφέροντας μια ακόμα μοναδική εμπειρία στους παρευρισκόμενους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Νέστου | Παρουσίαστηκε το 7ο βιβλίο της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”

“Στου Ζαχαριάδη” είναι ο τίτλος του 7ου βιβλίου της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”, που εκδόθηκε από τον Δήμο Νέστου και την Αναπτυξιακή Α.Ε.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 στις 21:00, στον χώρο του Μουσείου, από τον φιλόλογο, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα, κ. Ιορδάνη Βλαχόπουλο.

Το θέμα του βιβλίου αφορά ένα βιομηχανικό συγκρότημα έκτασης 6.500 τ.μ., το οποίο περιλάμβανε καπναποθήκες, γραφεία και σπίτια, και δέσποζε στο κέντρο της πόλης από το 1924 έως το 1996, όταν και κατεδαφίστηκε, δίνοντας τη θέση του στη σημερινή πλατεία Παπανδρέου και στο πάρκινγκ. Το μοναδικό κτίριο από αυτά που παρέμεινε είναι η οικία Ζαχαριάδη, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση ενός τριανταπεντάλεπτου ντοκιμαντέρ, το οποίο δημιούργησε ο συγγραφέας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, για την αναπαράσταση του χώρου όπως αυτός λειτούργησε διαμέσου του χρόνου. Το βιβλίο προλόγισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Χαϊτίδου Χριστίνα.

Στην εκδήλωση, πέραν του δημάρχου, παρευρέθηκαν η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη, ο πατέρας Αδαμάντιος, ο διοικητής του Α.Τ. Χρυσούπολης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος πνευματικού κόσμου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ουρές οχημάτων στο Λιμάνι της Κεραμωτής -Ενάερια λήψη από drone

Το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουνίου 2024, η Κεραμωτή βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω της αυξημένης προσέλευσης Βαλκάνιων τουριστών.

Το πρωί του Σαββάτου πιο συγκεκριμένα, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων καθώς οι τουρίστες κατέφθαναν στην περιοχή έτσι ώστε να περάσουν στην Θάσο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Οι ουρές των αυτοκινήτων εκτείνονταν σε μεγάλες αποστάσεις, προκαλώντας ταλαιπωρία τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους κατοίκους.

Οι τοπικές αρχές εξετάζουν ήδη λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως η δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης και η βελτίωση των οδικών δικτύων.

Δείτε την εναέρια λήψη από drone στην Κεραμωτή του ENA Channel :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en