Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυο κινήσεις για μειωμένο ΕΝΦΙΑ | Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι – Προθεσμία έως 31 Ιανουαρίου

Με δύο κινήσεις έως το τέλος Ιανουαρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να μειώσουν το ποσό που καλούνται να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ. . Απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλίσουν τις εκπτώσεις στο φόρο που φθάνουν έως και 90% θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9 αλλά και υποβάλλουν αιτήσεις για έκπτωση έως 20% στον φόρο για τις ασφαλισμένες κατοικίες τους

Η πρώτη κίνηση έχει να κάνει με την υποβολή νέων δηλώσεων Ε9 από όσους ιδιοκτήτες είχαν αλλαγές το 2024 στην εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους, και για τους οποίους δεν ίσχυσε η αυτόματη υποβολή δήλωσης . Πρόκειται για όσους πούλησαν ή μεταβίβασαν με δωρεά ή γονική παροχή ένα ή περισσότερα ακίνητα. Απέκτησαν με αγορά, δωρεά ή γονική παροχή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα. Κληρονόμησαν ακίνητα και γενικότερα είχαν κατά τη διάρκεια του 2024 οποιανδήποτε άλλη μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους όπως μετατροπή ημιυπαίθριων χώρων σε χώρους κύριας χρήσης, νομιμοποίηση αυθαιρέτου κτίσματος που δεν είχε δηλωθεί προηγουμένως, αποπεράτωση ημιτελούς κτίσματος, κατεδάφιση κτίσματος, προσθήκη νέου ορόφου σε ήδη υφιστάμενο οίκημα κ.λπ. Για παράδειγμα για τους βοηθητικούς χώρους εφαρμόζεται έκπτωση 90% στον ΕΝΦΙΑ ενώ για ημιτελή κτίσματα η έκπτωση ανέρχεται σε 60%.

Επίσης, τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 θα πρέπει να υποβάλουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα διαπιστώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις σε κωδικούς του Ε9 που συχνά «φουσκώνουν» το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όπως όροφος, παλαιότητα, εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, κενά ακίνητα και κτίσματα σε αγροτεμάχια.

Η δεύτερη κίνηση αφορά ιδιοκτήτες με ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές κατοικίες, οι οποίοι θα πρέπει το αργότερο έως 31 Ιανουαρίου, να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (myProperty) της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία και να τον συσχετίσουν με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου ώστε να ελαφρύνουν έως 20% τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Ακόμα θα πρέπει: να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων), αλλά και τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που αποστέλουν αυτές τις ημέρες οι ασφαλιστικές εταιρείες (η προθεσμία είναι έως αύριο 10 Ιανουαρίου) για να διαπιστώσει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της έκπτωσης 20% (από 10% το 2024) στο συνολικό ποσό του κύριου και του «συμπληρωματικού» φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Οι ιδιοκτήτες με ακίνητα αξίας άνω των 500.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του φόρου.

Ωστόσο, για την έκπτωση έως 20% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

-οι κατοικίες να είναι ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος, και:

– η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας της κατοικίας μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου που δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται υπόψη η αξία κύριων και βοηθητικών χώρων του κτίσματος ή των κτισμάτων.

Φέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα σταλούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, και η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Έτοιμες από τον Μάρτιο οι φορολογικές δηλώσεις για 1,4 εκατ. φορολογούμενους

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου 2025, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζει να έχει ολοκληρώσει την εκκαθάριση περισσότερων από 1,4 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2024.

Πρόκειται για δηλώσεις που αφορούν κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους και θα είναι πλήρως προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα στοιχεία για τα εισοδήματα και τις δαπάνες των φορολογουμένων. Οι δηλώσεις αυτές θα είναι έτοιμες και διαθέσιμες για υποβολή ήδη από τις 15 Μαρτίου 2025, όταν και θα ξεκινήσει η περίοδος κατάθεσης δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2024.

Στόχος είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά να κερδίσουν τη μέγιστη έκπτωση του 4%, η οποία θα παρέχεται για πρώτη φορά σε όσους υποβάλουν τις δηλώσεις τους έως τις 15 Απριλίου και πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος. Οι φορολογούμενοι θα ειδοποιηθούν με ηλεκτρονικά μηνύματα στα e-mail τους, στα οποία θα τους γνωστοποιούνται οι εξής επιλογές:

α) Εφόσον δεν έχουν καμία αντίρρηση ως προς τα προσυμπληρωμένα στοιχεία, να προχωρήσουν στην υποβολή τους έως την 15η Απριλίου 2025.

β) Να τροποποιήσουν τα στοιχεία τους μέχρι τις 15 Απριλίου 2025, εάν το κρίνουν απαραίτητο.

γ) Να μην προβούν σε καμία ενέργεια, οπότε η δήλωσή τους θα υποβληθεί αυτόματα από την ΑΑΔΕ στις 16 Απριλίου 2025 και θα εκκαθαριστεί.

Σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι συμφωνούν με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν άμεσα τη δήλωσή τους. Όσοι δεν προβούν σε ενέργειες, θα δουν τις δηλώσεις τους να υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, επιβεβαίωσε ότι η περίοδος υποβολής θα ξεκινήσει στις 15 Μαρτίου, όπως προβλέπει το νέο χρονοδιάγραμμα, και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου, χωρίς παρατάσεις. Τόνισε τη σημασία της έγκαιρης καταχώρισης στοιχείων στο νέο Μητρώο μισθοδοσίας, που ολοκληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου, χαρακτηρίζοντάς την καθοριστική για την επιτυχία της διαδικασίας.

Όπως ανέφερε, το 2024 είχαν υποβληθεί 423.000 δηλώσεις χωρίς καμία τροποποίηση, ενώ φέτος ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις μέσα στον πρώτο μήνα, ώστε να εξασφαλιστεί η φορολογική έκπτωση για τους πολίτες.

Τόνισε δε πως το νέο σύστημα της ΑΑΔΕ προσφέρει ταχύτητα, ευελιξία και ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους και ενισχύοντας παράλληλα την ταμειακή ροή του κράτους.

protothema.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Αλέξης Μητρόπουλος: Καθυστερήσεις στις αποφάσεις για αναδρομικά

Δεκτή αίτηση πρότυπης δίκης της ΑΔΕΔΥ για επιδόματα εορτών και αδείας

Η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι η Τριμελής Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή την αίτησή της για πρότυπη δίκη σχετικά με την καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους. Η απόφαση αυτή, που εκδόθηκε με την ΠΝ 2/16.1.2025, αφορά αγωγή δημοσίου υπαλλήλου για την επαναφορά των επιδομάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΔΕΔΥ είχε πρόσφατα ζητήσει από το ΣτΕ να εξεταστεί εκ νέου η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αίτημα που πλέον εισέρχεται σε διαδικασία δικαστικής κρίσης.Προς νέα καθυστέρηση οδεύει η έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) που αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τις περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα του ενδεκαμήνου μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Η απόφαση αναμενόταν εντός του φθινοπώρου, ωστόσο τελευταίες πληροφορίες προσδιορίζουν την έκδοση της τον Φεβρουάριο ή ακόμη και τις αρχές Μαρτίου. Σημειώνεται ότι η συζήτηση της υπόθεσης στο ΑΕΔ έγινε στις 17 Απριλίου 2024.

Προς νέα καθυστέρηση φαίνεται να οδηγείται η έκδοση της απόφασης του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων για τις περικοπές στα δώρα και τα επιδόματα κατά το ενδεκάμηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Παρότι η απόφαση αναμενόταν το φθινόπωρο του 2024, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως η έκδοση της μετατίθεται για τον Φεβρουάριο ή ακόμα και τις αρχές Μαρτίου 2025. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση συζητήθηκε ενώπιον του ΑΕΔ στις 17 Απριλίου 2024, και η καθυστέρηση προκαλεί έντονο ενδιαφέρον και αγωνία στους συνταξιούχους.

Δωρεάν φάρμακα για 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους από 1ης Μαρτίου

Από την 1η Μαρτίου τίθεται σε ισχύ το μέτρο της δωρεάν παροχής φαρμάκων σε περισσότερους από 130.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν σύνταξη ή έχουν εισόδημα έως 643 ευρώ.

Η επέκταση του μέτρου υπολογίζεται να κοστίσει περίπου 25 εκατ. ευρώ και αποτελεί σημαντική στήριξη για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που δυσκολεύονται να καλύψουν τις φαρμακευτικές τους ανάγκες.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι ανά Ταμείο

Δείτε αναλυτικά

Όπως έχει ανακοινώσει προ ημερών ο e-ΕΦΚΑ, καθώς οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών, οι πληρωμές θα γίνουν σε δύο διαφορετικές ημέρες.

Οι ημέρες πληρωμής των συντάξεων διαμορφώνονται ως εξής:

  • Την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως Ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι μισθωτοί & μη μισθωτοί από 1/1/2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
  • Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025 θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Σημειώνεται οι δικαιούχοι θα δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας της πληρωμής. Δηλαδή Δευτέρα 27 Ιανουαρίου και Τετάρτη 29 Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en