Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Δώδεκα Γάλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες στο “Δίκτυο Πόλεων του Μεγάλου Αλεξάνδρρου”

Δημοσιεύτηκε

στις

Μακεδονικής εξωστρέφειας συνέχεια…

Ταξίδι εξοικείωσης με τη συμμετοχή συνεργατών της Selectour τοποθετεί τη Μακεδονία στη γαλλική τουριστική agenda.

«Η ιστορία του Μεγαλέξανδρου και οι θρύλοι των Μακεδόνων βασιλιάδων» ξετυλίχθηκαν με περισσή ακρίβεια από τις 14 μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου ως κουβάρι βιωματικής πολιτιστικής αναφοράς της μακεδονικής υπόστασης, μέσω ενός educTrip με υψηλό επίπεδο αλλά και βαθμό τεχνικής δυσκολίας.

Δώδεκα Γάλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες – συνεργάτες του πανίσχυρου Δικτύου Ταξιδιωτικών Γραφείων Selectour – είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μια από τις ιστορικές διαδρομές του Μεγαλέξανδρου, η οποία ξεδιπλώθηκε μέσα από μια ξεχωριστή οινική περιήγηση.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού η Πέλλα, δηλ. η γενέθλια γη του Μεγαλέξανδρου – ο τόπος από όπου «ξεκίνησαν όλα».

Ο αρχαιολογικός της χώρος σηματοδότησε την έναρξη της «τετραήμερης ιστορίας», η οποία συνεχίσθηκε στη Μίεζα, βρίσκοντας τους συμμετέχοντες:

·         να επισκέπτονται το σημείο όπου ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε από τον Αριστοτέλη,

·         να ξεναγούνται στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας και

·         να περιηγούνται στους τόπους όπου θάφτηκαν σπουδαίοι Μακεδόνες βασιλείς.      

Στη Νάουσα του οίνου, του ηρωισμού, των συμποσίων και της παράδοσης οι Γάλλοι επισκέφθηκαν οινοποιεία όπου δοκίμασαν το περίφημο ξινόμαυρο αλλά και αντιπροσωπευτικά πιάτα της τοπικής γαστρονομίας. «Γενίτσαροι και Μπούλες», το πατροπαράδορο έθιμο, που ενσωμάτωσε στοιχεία της μακεδονικής παράδοσης και των τοπικών ηρωικών αγώνων, επιβεβαίωσε το χαρακτηρισμό της πόλης ως «ηρωικής», μεταφέροντας νοερά τους φιλοξενούμενους στην περίοδο της ναουσέικης Αποκριάς.

Η Θεσσαλονίκη δε θα μπορούσε να λείψει από το επικοινωνιακό κάδρο της μακεδονικής εξωστρέφειας: η ξενάγηση στα πιο σπουδαία σημεία της πόλης έφερε σε επαφή τους Γάλλους με το μνημειακό στοιχείο μιας μεσογειακής κοιτίδας ιστορίας και πολυπολιτισμικότητας.  

Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε η Ανατολική ΧαλκιδικήΑρναία, Γομάτι και Αρχαία Στάγειρα αποτέλεσαν τους σταθμούς της οινοπολιτιστικής περιπλάνησης στο χώρο. Οι φιλοξενούμενοι οινογεύθηκαν την παραγωγή των αμπελώνων του Ξηροποτάμου, δοκίμασαν πιάτα της αυθεντικής αρνιώτικης κουζίνας με το ζυμάρι, τη φέτα, τον τραχανά Βαρβάρας και το ντόπιο κρέας να κυριαρχούν, για να καταλήξουν στα τσιπουροκαζάνα του Γοματίου, γιορτάζοντας με τους ντόπιους την παραγωγή του δυνατού τσίπουρου με τον πιο απλό, καθημερινό αλλά παράλληλα γιορτερό τρόπο. 

Η επίσκεψη στα Αρχαία Στάγειρα, τον τόπο που γέννησε τον Αριστοτέλη, ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στους πρόποδες του αντικρινού Παγγαίου Όρους: το λιμάνι της Αμφίπολης, από όπου ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκίνησε να εκπολιτίζει τον κόσμο, το εμβληματικό λιοντάρι – σύμβολο της πανίσχυρης αρχαίας πόλης, το μουσείο με το κεφάλι της Σφίγγας από τον Τύμβο Καστά, οδήγησαν τα βήματα των Γάλλων στην Πρώτη Σερρών.  Εκεί επισκέφθηκαν την «Οικία Κωνσταντίνου Καραμανλή», ο οποίος – μεταξύ άλλων – οικοδόμησε περαιτέρω την παραδοσιακή φιλία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Στο γεύμα που ακολούθησε οι σερραϊκοί γαστρονομικοί πειρασμοί, που συνόδευσαν τους τοπικούς οίνους δεν άφησαν κανέναν ασυγκίνητο.

Τελευταίος σταθμός της περιήγησης ήταν η Καβάλα, ένας προορισμός πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Η περιπλάνηση στην πόλη κατέληξε σε μια ιδιαίτερη οινογευσία στο λιμάνι, όπου κυριάρχησαν τα θαλασσινά και τα ψαρικά, σε έναν τόπο με πλούσια θαλάσσια παραγωγή.

Η ιδιαίτερα σημαντική και στοχευμένη πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε από την Aegean Air αλλά και από τον Έλληνα σπεσιαλίστα στη γαλλική τουριστική αγορά Yalos Tours. Στόχος της ήταν η ενίσχυση του τουριστικού μακεδονικού προϊόντος εν όψει μάλιστα της συμπερίληψης της Μακεδονίας στον επαγγελματικό κατάλογο του γραφείου για το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Selectour αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο ανεξάρτητων τουριστικών γραφείων στη γαλλική επικράτεια, αλλά και εκτός αυτής. Διαθέτει χίλια διακόσια (1200) γραφεία – σημεία πώλησης και τέσσερις χιλιάδες (4000) ταξιδιωτικούς συμβούλους, ενώ διακινεί περίπου δύο εκατομμύρια (2.000.000) ταξιδευτές ετησίως.

Για τη διοργάνωση της εν λόγω επίσκεψης συνεργάσθηκαν ο Δήμος Νάουσας, ο Τουριστικός Οργανισμός Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Αριστοτέλη, ο Δήμος Αμφίπολης και ο Δήμος Καβάλας.

«Βάλαμε την ιστορία σε μια νοητή διαδρομή στο χρόνο», είπε ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής. «Είμαστε εταίροι σε ένα Δίκτυο Πόλεων, το οποίο αναμένεται να δουλέψει πάνω σε καθετί μακεδονικό και να προωθήσει το κάθε στοιχείο της Μακεδονίας στις πολιτιστικές και τουριστικές αγορές που ενδείκνυνται. Επεξεργαζόμαστε ένα προωθητικό σχέδιο με χαρακτήρα, δυνατό, ισχυρό και προπαντός επαγγελματικό. Όπως ανέφερα και στην πρόσφατη παρουσίαση της Πρώτης ‘οι Μακεδόνες Δήμαρχοι στήσαμε ένα σύγχρονο μύθο με μοναδικό κίνητρο την τοποθέτηση της γενέθλιας γης μας στο χώρο που της ανήκει’».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Football League | Κόλλησαν στο μηδέν ΟΦ Ιεράπετρας και Αιγάλεω

Δημοσιεύτηκε

στις

Ισόπαλος χωρίς τέρματα (0-0) έληξε ο αγώνας του ΟΦ Ιεράπετρας με το Αιγάλεω στην Κρήτη με τον οποίο άνοιξε το Σάββατο η 12η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Football League.

Ο ΟΦΙ με τον βαθμό της ισοπαλίας (αλλά και έναν αγώνα περισσότερο) έπιασε στην 3η θέση της κατάταξης την Βέροια με 18 βαθμούς, ενώ το Αιγάλεω με 12β βρίσκεται στην 10η θέση.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και το υπόλοιπο πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής της Football League:

ΟΦ Ιεράπετρας – Αιγάλεω 0-0

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

13:45 Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων, Τρίκαλα – Ιάλυσος Ρόδου

14:00 Δημοτικό Στάδιο «Ο Διαγόρας», Διαγόρας Ρόδου – Καβάλα

15:00 Νεάπολης Βόλου, Ολυμπιακός Βόλου – Τρίγλια (ΕΡΤ3)

15:00 Δημοτικό Στάδιο Ηγουμενίτσας, Θεσπρωτός – Καλαμάτα

15:00 Δημοτικό Νεάπολης Νίκαιας, Ιωνικός – Ένωση Ασπροπύργου

15:00 Δημοτικό Στάδιο Βέροιας, Βέροια – Νίκη Βόλου

Η βαθμολογία (μετά από 11 αγώνες):

1. Τρίκαλα 25 15-6

2. Ιωνικός 21 13-7

3. Βέροια 18 13-8

4. ΟΦ Ιεράπετρας 18 10-12 -12αγ.

5. Ολυμπιακός Βόλου 17 12-11

6. Καβάλα 16 13-9

7. Διαγόρας Ρόδου 15 14-9

8. Νίκη Βόλου 15 13-10

9. Ένωση Ασπροπύργου 14 12-13

10. Αιγάλεω 12 8-13 -12 αγ.

11. Καλαμάτα 11 10-12

12. Τρίγλια 11 8-16

13. Ιάλυσος Ρόδου 9 4-10

14. Θεσπρωτός 8 10-18

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Super League 2 | Με ανατροπή στο τέλος ο Εργοτέλης, 2-1 τη Δόξα στη Δράμα

Δημοσιεύτηκε

στις

Πραγματοποιώντας μεγάλη ανατροπή στα τελευταία λεπτά του αγώνα ο Εργοτέλης έφυγε με σπουδαία νίκη (2-1) το Σάββατο από την έδρα της Δόξας Δράμας, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League 2.

Οι «μαυραετοί» προηγήθηκαν με κεφαλιά του Ιωαννίδη στο 3ο λεπτό και είχαν το «τρίποντο» στα χέρια τους μέχρι το 83′.

Σε αυτό το λεπτό πάντως  ο Ροβίθης ισοφάρισε σε 1-1 με κεφαλιά, ενώ στο 90΄ ο ίδιος παίκτης σκόραρε για δεύτερη φορά, επίσης με κεφαλιά, κι έδωσε τη νίκη στους Ηρακλειώτες, οι οποίοι με τους 3 βαθμούς που απέσπασαν πήραν βαθιά ανάσα.

Τα αποτελέσματα και το υπόλοιπο πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής:

ΑΟ Κασσιόπη – ΠΑΣ Γιάννινα 0-4

Δόξα Δράμας – Εργοτέλης 1-2

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Γήπεδο Φιλιππούπολης, Απόλλων Λάρισας – Απόλλων Σμύρνης (14:45, ERT Sports)

Γήπεδο Αγίων Αναργύρων, ΑΕ Καραϊσκάκης – Πλατανιάς (15:00)

Γήπεδο ΜΓΣ Καλαμαριάς, Απόλλων Πόντου – Παναχαϊκή (15:00)

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου

Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων, Χανιά – Λεβαδειακός (16:00, ΕΡΤ Sports)

Η βαθμολογία (σε 8 αγώνες):

1. ΠΑΣ Γιάννινα 21 -9αγ.

2. Απόλλων Σμύρνης 17

3. ΑΕ Καραϊσκάκης 14

4. Απόλλων Λάρισας 14

5. Πλατανιάς 13

6. Εργοτέλης 13 -9αγ

7. Παναχαϊκή 12

8. Λεβαδειακός 11

9. Χανιά 11

10. Δόξα Δράμας 10 -9αγ.

11. Απόλλων Πόντου -3

12. Κέρκυρα -3 -9 αγ.

*** Ο Απόλλων Πόντου άρχισε τη σεζόν με -6 βαθμούς και η Κέρκυρα με -3.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τρίποντο με ανατροπή για τον ΟΦΗ, 3-1 τον Άρη

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο ΟΦΗ πέτυχε σπουδαία νίκη με ανατροπή, επικρατώντας στο «Θ. Βαρδινογιάννης» με 3-1 του Άρη στον αγώνα που άνοιξε το Σάββατο την αυλαία της 14ης αγωνιστικής της Super League.

Οι «μελανόλευκοι» έτσι έφτασαν τους 22 βαθμούς και εδραιώθηκαν στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας, αφήνοντας του Θεσσαλονικείς εκτός αυτής.

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν μόλις στο 12′ με γκολ του Ιντέγε, ωστόσο οι Κρητικοί έφτασαν στην επικράτηση χάρη σε τέρματα των Βαζ (30′), Φερέιρα (71′) και Βάζ (73′), με τον τελευταίο μάλιστα να έχει και δοκάρι στο 77ο λεπτό.

TΑ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Γιώργος Σίμος άφησε στον πάγκο τον Δημήτρη Μάνο, προτιμώντας τον Βίτορ Φιγκεϊρέδο για το αρχικό σχήμα.

Από την άλλη, ο Χουλιάν Κουέστα επέστρεψε μετά από 83 ημέρες για να υπερασπιστεί τα δοκάρια του Άρη, με τον Ένινγκ να τοποθετεί και πάλι τον Λούκας Σάσα σε ρόλο αριστερού μπακ, αλλά και τον Ντάνιελ Λάρσον στο πλευρό του επανακάμψαντα, Ιντέγε Μπράουν στην επίθεση.

Μάλιστα ο Γερμανός τεχνικός φάνηκε να δικαιώνεται στο ξεκίνημα του αγώνα.

Κι αυτό γιατί, αν και στο 2′ ο Δημήτρης Σωτηρίου απέκρουσε σωτήρια την μπάλα μετά το πλασέ του Λάρσον έπειτα από γύρισμα του Ιντέγε, είδε την ομάδα του να ανοίγει το σκορ στο 12′.

Μετά από κόρνερ του Χαβιέ Ματίγια η μπάλα έφτασε στον Νιγηριανό φορ, ο οποίος από κοντά την έσπρωξε στα δίχτυα!

Μετά το 20λεπτο, οι γηπεδούχοι ανασυντάχθηκαν και άρχισαν να απειλούν τους Θεσσαλονικείς.

Ο Τσιλιανίδης στο 22′ νικήθηκε από τον Κουέστα, με τον Ισπανό τερματοφύλακα να κάνει το ίδιο και απέναντι στον Ρικάρντο Βαζ.

Στο 30′, όμως, ο Πορτογάλος μεσοεπιθετικός εκμεταλλεύτηκε τη σέντρα του Νίκου Κοροβέση κάνοντας με πλασέ το 1-1.

Θέλοντας να εκμεταλλευτούν το momentum, οι παίκτες του Σίμου απείλησαν εκ νέου, ωστόσο ο Κουέστα στάθηκε στο ύψος του στην προσπάθεια του Τσιλιανίδη, με τον Λισάντρο Σεμέντο να αστοχεί σε δεύτερο χρόνο στο 37′.

Ίδιο ήταν σκηνικό του ματς και στο δεύτερο μέρος. Ο Κουέστα είπε και πάλι «όχι» στον Βαζ στο 48′ αλλά και στον Τσιλιανίδη επτά λεπτά αργότερα, με τον Σωτηρίου να δείχνει κι αυτός σε ετοιμότητα, κάνοντας σωτήρια επέμβαση στο σουτ του Ιντέγε στο 67′.

Η πίεση του ΟΦΗ έφερε καρπούς στο 71′: μετά από κακή έξοδος του Κουέστα σε κόρνερ του Τσιλιανίδη, ο Βέλεθ αρχικά έδιωξε πάνω στη γραμμή, αλλά από κοντά ο Σόουζα Φελίπε Φερέιρα έκανε το 2-1!

Προτού κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των γηπεδούχων, ήρθε και το 3-1: ο Τσιλιανίδης έκανε την κάθετη πάσα στον Φιγκεϊρέδο που πλάσαρε εύστοχα πάνω από το σώμα του Κουέστα στο 73′!

Τέσσερα λεπτά μετά το σκηνικό επαναλήφθηκε με τους ίδιους πρωταγωνιστές, ωστόσο το δοκάρι έσωσε τον Άρη, με το 3-1 να παραμένει μέχρι το τέλος, αφού η κεφαλιά του Βέλεθ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Σωτηρίου.

Κίτρινες: Βαζ, Φιγκεϊρέδο, Μαρινάκης – Ματίγια

ΟΦΗ (Γιώργος Σίμος): Σωτηρίου, Σακόρ, Κουτρουμπής, Νέιρα, Σεμέντο (37′ Φερέιρα), Μαρινάκης, Γιαννούλης, Τσιλιανίδης, Φιγκεϊρέδο (89′ Μάνος), Βαζ (77′ Στάικος), Κοροβέσης.

Άρης (Μίχαελ Ένινγκ): Κουέστα, Σούντγκρεν, Βέλεθ, Ρόουζ, Σάσα, Ματίγια (88′ Τόνσο), Μπα, Φετφατζίδης, Γκάμα (68′ Μαντσίνι), Λάρσον (79′ Ντιγκινί), Ιντέγε.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Επέστρεψε στις νίκες ο Παναθηναϊκός, 2-0 τη Λαμία

Δημοσιεύτηκε

στις

Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες, καθώς επιβλήθηκε το Σάββατο με 2-0 της Λαμίας στο ΟΑΚΑ, για την 14η αγωνιστική της Super League.

Τα γκολ των «πράσινων», οι οποίοι με αυτό το «τρίποντο» έφτασαν τους 20 βαθμούς, τα πέτυχαν ο Χατζηγιοβάνης στο 44′ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι και ο Περέα στο 82′.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα του Μάντζιου αγωνίστηκε από το 60ο λεπτό με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μπεχαράνο.

ΤΑ ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Παναθηναϊκός στο πρώτο μισάωρο της αναμέτρησης είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και την κατοχή της μπάλας αλλά δεν κατάφερε να απειλήσει τη Λαμία.

Στη συνέχεια μάλιστα οι φιλοξενούμενοι, χτυπώντας στην αντεπίθεση, είχαν μεγάλη ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ στο 38΄, όταν ο Σκόνδρας πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή έκανε το δυνατό αριστερό σουτ το οποίο απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ ο Διούδης.

Στο ίδιο λεπτό η ομάδα του Μάντζιου απείλησε εκ νέου με την κεφαλιά του Τουράμ, ωστόσο ο γκολκίπερ του «τριφυλλιού» έδειξε και πάλι σε ετοιμότητα μπλοκάροντας την μπάλα.

Οι «πράσινοι» αντέδρασαν στο 44΄και στην πρώτη καλή ευκαιρία που δημιούργησαν, σκόραραν με πέναλτι του Χατζηγιοβάνη, το οποίο ένα λεπτό νωρίτερα κέρδισε ο ίδιος σε ανατροπή του από τον Θεοδωρόπουλο.

Στο δεύτερο ημίχρονο το σκηνικό δεν άλλαξε, με τις δύο ομάδες να φθάνουν δύσκολα στα αντίπαλα καρέ.

Στο 60΄ ο Παναθηναϊκός απέκτησε αριθμητική υπεροχή, αφού αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για αγκωνιά στον Μπουζούκη ο Μπεχαράνο.

Το σημείο ήταν καθοριστικό, αφού με παίκτη λιγότερο οι φιλοξενούμενοι δεν κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο, δημιούργησε μάλιστα κάποιες ευκαιρίες για γκολ και έφθασε στο 2-0 με σουτ του Περέα στο 82΄, μετά από ωραία ατομική προσπάθεια.

Στο 88΄ μάλιστα η ομάδα του Δώνη λίγο έλειψε να πετύχει και τρίτο τέρμα, ωστόσο η μπάλα μετά την κεφαλιά του Κουρμπέλη βρήκε στο οριζόντιο δοκάρι.

Κίτρινες: Νούνες, Μπεκ – Βάντερσον, Μπεχαράνο, Σκόνδρας

Κόκκινες: Μπεχαράνο (60΄ 2η κίτρινη)

Παναθηναϊκός (Γιώργος Δώνης): Διούδης, Αποστολάκης, Πούγγουρας, Κολοβέτσιος, Ινσούαν Κουρμπέλης, Νούνες, Μπουζούκης (80΄ Μπεκ), Χατζηγιοβάνης, Ζαχίντ (53΄ Περέα), Μακέντα (87΄ Καμπετσής).

Λαμία (ΆκηςΜάντζιος): Θεοδωρόπουλος, Σκόνδρας, Πλιάτσικας, Αντέτζο, Βάντερσον, Δημούτσος, Μπεχαράνο, Ρόμανιτς (80΄ Σάλιακας), Καραμάνος, Βασιλόγιαννης (63΄ Μπουλούλης), Τουράμ.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

REVOIL

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ