Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο | Παράθυρο για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού ως επιδόματα

Δημοσιεύτηκε

στις

«Παράθυρο» στην κυβέρνηση για να επαναφέρει τα δώρα στο Δημόσιο δίνει απόφαση του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, η οποία κρίνει πως δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία συγκεκριμένο ύψος δώρων.

Με δεδομένο πως και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων και δώρων, δεν καθόρισε το ύψος που θα πρέπει να έχουν ο 13ος και ο 14ος μισθός, η κυβέρνηση μπορεί σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”,να νομοθετήσει τα δώρα στο Δημόσιο σε μισθωτούς και συνταξιούχους ως έκτακτα βοηθήματα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτά μπορεί να είναι της τάξης των 250 και 300 ευρώ τον χρόνο, πολύ κάτω δηλαδή σε σχέση με τα προηγούμενα ποσά, και θα χορηγούνται το ίδιο σε όλους.

Υπενθυμίζεται ότι τα δώρα, πριν κοπούν, ανέρχονται σε 250 ευρώ το Πάσχα, 250 ευρώ το καλοκαίρι και 500 ευρώ τα Χριστούγεννα.

Πάντως, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο έκρινε πως ορθώς καταργήθηκαν τα δώρα ύψους 800 ευρώ στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ, επομένως πιθανόν να μη δοθούν σε όσους λαμβάνουν ποσά άνω του συγκεκριμένου ορίου.

Την ίδια ώρα και το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας ότι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 θα πρέπει να σταματήσουν δεν καθόρισε με τις αποφάσεις του που μιλούν για επαναφορά των δώρων το ύψος που θα πρέπει αυτά να έχουν.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση εάν υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα δεν φαίνεται υποχρεωμένη να επαναφέρει ποσά 800 και 1.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά με την επίκληση του κινδύνου εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών να δώσει πολύ πιο μικρά ποσά.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη δόση Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύννεφα έχουν αρχίζει να μαζεύονται στον ουρανό της ελληνικής οικονομίας. Με το καλημέρα της νέας χρονιάς τα φορολογικά έσοδα βρέθηκαν εκτός του στόχου που είχε τεθεί για τον Ιανουάριο ενώ την ίδια ώρα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων είναι αρνητικό και μάλιστα κατά πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι, οι εξαγωγές έχουν χάσει την δυναμική τους, ο πληθωρισμός, που στις οικονομίες δείχνει το μέγεθος της ανάπτυξης, τρέχει με υποδεέστερους ρυθμούς σε σχέση με την Ευρώπη, ενώ τα μηνύματα που έρχονται από τον τουρισμό δεν είναι ενθαρρυντικά.

Ειδικά στο μέτωπο του τουρισμού οι πτήσεις προς την Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες σε ποσοστό κοντά στο 7%. Οι δύο μεγαλύτερες αγορές για τους δικούς τους λόγους  η κάθε μία (Αγγλία και Γερμανία) εμφανίζουν πτώση, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η τάση από Ρωσία. Στήριγμα έρχεται να φέρει η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την πτώση. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η Τουρκία η  οποία δείχνει να ανακάμπτει τουριστικά.

Μπροστά στο σκηνικό αυτό, ήρθαν και τα μηνύματα από τους Ευρωπαίους οι οποίοι πιέζουν  να πατήσει γκάζι με τα 16 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. «Η Ελλάδα κινδυνεύει να μη λάβει τον επόμενο μήνα τη δόση των 750 εκατ. ευρώ από αυτά τα κέρδη, γιατί δεν έχει ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χθες στο Reuters, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την Αθήνα.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, «αν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εκταμιεύσουν τα χρήματα τον Μάρτιο, μπορούν να δοθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, μόλις θα έχουν εφαρμοστεί όλες οι μεταρρυθμίσεις».

Βαρόμετρο για την εκταμίευση αυτών των χρημάτων αλλά και του ποσού από την άρση του επιτοκιακού πέναλτι (σ.σ. σχετίζεται με την επαναγορά χρέους από το δεύτερο πρόγραμμα) θα αποτελέσουν οι αναφορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δοθεί την άλλη Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στη δημοσιότητα.

Η ελληνική πλευρά μάλλον δεν θα χρειαστεί να φτάσει μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου για να μάθει το αποτέλεσμα της απόφασης για τα ANFA’s, αφού την επομένη της έκθεσης, 28 Φεβρουαρίου, θα συνεδριάσει το EuroWorkingGroup (EWG) που θα αποτελέσει πυξίδα για τη σύνοδο. Το προηγούμενο EWG δεν εξελίχθηκε έτσι ακριβώς όπως θα ήθελε η ελληνική πλευρά, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη να δέχεται τις αυστηρές συστάσεις του οργάνου για τη μεγάλη καθυστέρηση στα 16 προαπαιτούμενα της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η πιο αυστηρή κριτική ήρθε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών που δεν έχουν υποχωρήσει στον βαθμό που θα έπρεπε, ενώ προηγουμένως το θερμόμετρο είχε ανέβει λόγω του ότι η Αθήνα δεν είχε ακόμη έτοιμη πρόταση για το θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχτεί τον νόμο Κατσέλη.

Στην Αθήνα πάντως δεν ανησυχούν και θεωρούν σίγουρη την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Άλλωστε υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου για να υλοποιηθούν προαπαιτούμενα από τη 2η αξιολόγηση που εκκρεμούν και να αποφευχθεί ένα αρνητικό σήμα προς τις αγορές που θα οδηγήσει σε κλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Ηδη το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες αναμένοντας τις παρατηρήσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για τα νέα όρια προστασίας της α’ κατοικίας από πλειστηριασμούς που θα προβλέπει ο διάδοχος νόμος Κατσέλη. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχει ανάψει το πράσινο φως από τους θεσμούς ώστε ο νέος νόμος να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν και όλα τα άλλα μέτρα που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, όπως η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων για τα Ταμεία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ενοικίου | Έως τις αρχές Μαρτίου οι αιτήσεις

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέχρι τις αρχές Μαρτίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις των δικαιούχων για το επίδομα ενοικίου, ενώ τα τα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του καθορίζονται από τις 7.000 ευρώ έως και τις 21.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το επίδομα θα απευθύνεται σε νοικοκυριά που μένουν σε μισθωμένο σπίτι και έχουν υποβάλλει το μισθωτήριο συμβόλαιο στην εφορία. 

Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου ενώ το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από 1/1/2019 και θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα ανάλογα με την σύνθεση του νοικοκυριού :

 • Για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το επίδομα θα είναι 70 ευρώ το μήνα
 • Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού θα προσαυξάνεται κατά 35 ευρώ το μήνα.
 • Για ζευγάρι με ένα παιδί το όριο ετήσιου εισοδήματος μπαίνει στις 14.000 ευρώ και το επίδομα στα 140 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς παιδί το όριο θα είναι στα 10.500 ευρώ και το επίδομα 105 ευρώ. Αντίστοιχα για ζευγάρι με δυο παιδιά το όριο αυξάνεται στα 17.500 ευρώ και το επίδομα στα 175 ευρώ. Για ζευγάρι με τρία ή περισσότερα παιδιά το όριο μπαίνει στις 21.000 ευρώ και το επίδομα θα είναι 210 ευρώ.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες τα εισοδηματικά όρια όπως και τα ποσά επιδόματος είναι ευνοικότερα.

Ομοίως και στα νοικοκυριά με απροστάτευτα παιδιά, για τα οποία ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιδότηση είναι να έχει κατατεθεί στην εφορία το μισθωτήριο συμβόλαιο, ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος taxis της ΑΑΔΕ. Τα όρια για την αξία της ακίνητης περιουσίας ξεκινούν από 120.000 για μονομελές νοικοκυριό και κλιμακώνονται μέχρι τα 180.000 ευρώ με 15.000 ευρώ προσαύξηση για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Το Επίδομα Ενοικίου, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό της επιδότησης στέγης δεν υπολογίζεται στον καθορισμό της εισοδηματικής ενίσχυσης ή στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του Επιδόματος Παιδιού. Θα χορηγείται μετά από αίτηση του ενοικιαστή σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα διεξάγονται οι απαραίτητες διασταυρώσεις για τα μισθωτήρια συμβόλαια με χρήση στοιχείων του Taxisnet.

Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δηλώνουν δαπάνες άνω των 1.500 ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση 100 δόσεων για οφειλές σε Δήμους

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν οφειλές σε δήμους από τέλη, φόρους, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα και κάθε είδους μισθώματα δίνει σχετική ρύθμιση, που πρόκειται να ψηφιστεί εντός των επόμενων ημερών από τη Βουλή και ρυθμίζει τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους, απαλλαγμένων πλήρως από τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα, σε έως 100 δόσεις.

Με τη ρύθμιση θα διευκολύνονται χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δεν είχαν αντικειμενική δυνατότητα εξόφλησης αυτών των επιπλέον υποχρεώσεων και την ίδια στιγμή θα τονωθούν και τα έσοδα των δήμων.

Αντίστοιχη διάταξη είχε προβλεφθεί και σε νομοσχέδιο του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη που είχε θετικά αποτελέσματα για δήμους και πολίτες. 

Ειδικότερα η διαγραφή των προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό:

– 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ

-80%, αν η οφειλή εξοφληθεί σε 2-4 δόσεις

-70% αν η οφειλή εξοφληθεί σε 25-48 δόσεις

-60% αν εξοφληθεί σε 49-72 δόσεις

– 50% αν εξοφληθεί σε 73- 100 δόσεις

Δυνατότητα υποβολής αίτησης θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης. Αν δηλ. το σχετικό ΦΕΚ εκδοθεί αρχές Μαρτίου, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν έως τα τέλη Ιουλίου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες και καμία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ.

Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού, ενώ στη ρύθμιση μπορεί να υπαχθούν και ήδη ρυθμισμένα χρέη, αν ο οφειλέτης κρίνει ότι είναι πιο συμφέρουσα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξόρμηση της εφορίας για εισοδήματα Airbnb

Δημοσιεύτηκε

στις

Oλοκληρωµένο σχέδιο για τον περιορισµό της φοροδιαφυγής στον κλάδο των βραχυχρόνιων µισθώσεων κατοικιών τύπου Airbnb έχει εκπονήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων. 

Πρόκειται για σχέδιο τριών κινήσεων µε τις οποίες φιλοδοξεί να φέρει στην επιφάνεια ιδιοκτήτες που δεν έχουν εγγραφεί στο σχετικό µητρώο παρά το γεγονός ότι αυτό είναι υποχρεωτικό, καθώς και εισοδήµατα από τη συγκεκριµένη δραστηριότητα που δεν δηλώνονται στην Εφορία και δεν θα καταβάλλεται φόρος εισοδήµατος.

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό της ΑΑΔΕ, οι κινήσεις που έρχονται στο πλαίσιο των ελέγχων για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής µέσω µισθώσεων Airbnb περιλαµβάνουν:

– Λήψη τεχνογνωσίας από την Πορτογαλία για την εγκατάσταση ενός ειδικού ελεγκτικού µηχανισµού (λογισµικό) ο οποίος θα «σαρώνει» τις ιντερνετικές πλατφόρµες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία των προσφερόµενων για εκµίσθωση ακινήτων µε τα δεδοµένα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο Taxisnet. Με τον µηχανισµό αυτόν θα επιταχύνεται σηµαντικά η διαδικασία του ελέγχου και θα είναι πιο αποτελεσµατική.

– ?ιενέργεια δειγµατοληπτικών ελέγχων µε τη µέθοδο της «προσποίησης του πελάτη». Με δεδοµένο ότι πλέον είναι υποχρεωτική η ανάρτηση στην αγγελία µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας του µοναδικού κωδικού εκµισθούµενου ακινήτου που χορηγείται από το ειδικό µητρώο, θα εντοπίζονται ιδιοκτησίες που δεν φέρουν τον σχετικό αριθµό. Με την προσποίηση του πελάτη θα γίνεται προσπάθεια εντοπισµού της πραγµατικής διεύθυνσης του ακινήτου και στη συνέχεια, µέσω του Ε9, του ιδιοκτήτη του.

– Λήψη των δεδοµένων ηλεκτρονικών πληρωµών των ιδιοκτητών µέσω των εµβασµάτων που εισπράττουν. Για τον συγκεκριµένο λόγο θα επιχειρηθεί συνεργασία µε τις τραπεζικές αρχές, ενώ ήδη η φορολογική διοίκηση έχει εξασφαλίσει στοιχεία από διεθνή φορέα ηλεκτρονικών πληρωµών από τον οποίο εκτιµάται ότι έχουν πληρωθεί πολλοί ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων που εκµισθώνονται µέσω ιντερνετικών πλατφορµών.

Σηµειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται µε την εκµετάλλευση κατοικιών µέσω διαδικτυακών πλατφορµών διαµοιρασµού (π.χ. Airbnb, Booking, HomeAway) υπολογίζονται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό ηλεκτρονικό µητρώο της ΑΑ?Ε περίπου 55.000. Η µη εγγραφή στο µητρώο συνεπάγεται πρόστιµο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να δηλώνονται στο Taxisnet και τα στοιχεία κάθε µίσθωσης. Σε όσους εντοπισθούν να µη δηλώνουν το σχετικό εισόδηµα πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.

Κλίµακα

Φόρο εισοδήµατος που υπολογίζεται µε την κλίµακα φορολόγησης των ενοικίων πληρώνουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων που τα εκµισθώνουν βραχυχρόνια µέσω ιντερνετικών πλατφορµών διαµοιρασµού. Το σχετικό εισόδηµα θα δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση και ο φόρος θα πληρωθεί µε το εκκαθαριστικό σε τρεις διµηνιαίες δόσεις, τους µήνες Ιούλιο, Σεπτέµβριο και Νοέµβριο.

Ο φόρος εισοδήµατος για το εισόδηµα από βραχυχρόνιες µισθώσεις υπολογίζεται µε βάση την εξής κλίµακα:

 • για εισόδηµα έως 12.000 ευρώ µε συντελεστή 15%,
 • για εισόδηµα από 12.001 έως 35.000 ευρώ µε συντελεστή 35% και
 • για εισόδηµα από 35.001 ευρώ και άνω µε συντελεστή 45%

Στο συνολικό εισόδηµα επιβάλλεται και εισφορά αλληλεγγύης η οποία ανάλογα µε το συνολικό ύψος του εισοδήµατος του ιδιοκτήτη απ’ όλες τις πηγές υπολογίζεται µε συντελεστές από 2,2% έως 10%.

Συγκεκριµένα, ο υπολογισµός της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης γίνεται µε βάση µια προοδευτική κλίµακα στην οποία ισχύουν συντελεστές:

 • 0% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετησίου εισοδήµατος,
 • 2,2% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από τα 12.001 έως τα 20.000 ευρώ,
 • 5% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
 • 6,5% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 30.001 έως 40.000 ευρώ,
 • 7,5% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ,
 • 9% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ και
 • 10% για το τµήµα ετησίου εισοδήµατος από 220.001 ευρώ και πάνω.

Στο εισόδηµα από µισθώσεις κατοικιών Airbnb δεν επιβάλλεται χαρτόσηµο. ?στόσο, στις περιπτώσεις υπενοικίασης κατοικιών σε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηµατική δραστηριότητα εκµετάλλευσης κατοικιών µέσω Airbnb το µίσθωµα που καταβάλλει ο υπεκµισθωτής στον ιδιοκτήτη βαρύνεται µε χαρτόσηµο 3,6%.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
youtube
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ

Αρέσει σε %d bloggers: