Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Βλέπει άνοδο στις τιμές πετρελαίου

Σε μια πρόβλεψη που θα προκαλέσει αναστάτωση σε εκατομμύρια νοικοκυριά παγκοσμίως, προχώρησε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας

Οι τιμές πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθούν, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης της Κίνας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στο ζενίθ η ζήτηση

Η παγκόσμια ζήτηση έφτασε κατά μέσο όρο τα 103 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για πρώτη φορά τον Ιούνιο και μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΑ.

Ενώ η Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα μέλη  του ΟΠΕΚ+ μείωσαν την παραγωγή, η ζήτηση έφθασε στο ζενίθ τον Ιούλιο, ενισχυμένη από τα αυξημένα αεροπορικά ταξίδια και την κινεζική πετροχημική δραστηριότητα», σημειώνει ο IEA.

Το πετρέλαιο  άγγιξε ένα υψηλό έξι μηνών την εβδομάδα που διανύουμε, στα 88 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κυμαίνονται λίγο κάτω από τα 87 δολάρια την Παρασκευή.

Η πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 , καθώς η απομακρυσμένη εργασία και οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα «έριξε» το ενδιαφέρον στα τάρταρα .

Αλλά τα τωρινά στοιχεία του IEA δείχνουν ότι, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις για έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται, η ζήτηση πετρελαίου είναι ισχυρότερη από ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Κίνα αντιπροσωπεύει το 70% της αύξησης της ζήτησης φέτος.

Ενεργειακή μετάβαση

Η ενεργειακή μετάβαση φαίνεται ότι θα έχει αντίκτυπο στην αγορά πετρελαίου το επόμενο έτος, αφού η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης θα μειωθεί στο μισό, στα 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, λόγω κυρίως της αυξημένης χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες αγορές σφίγγουν, αφήνοντας περιορίζοντας τα αποθέματα κατά περίπου 115 εκατομμύρια βαρέλια κάτω από τον πενταετή μέσο όρο τους, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΑ. Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πολλές χώρες παγκοσμίως, έχουν επικρίνει τους Σαουδάραβες και τους συμμάχους τους στον ΟΠΕΚ+ για τον περιορισμό των αποθεμάτων, προειδοποιώντας ότι μια νέα πληθωριστική άνοδος θα «γονατίσει» τα νοικοκυριά και θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη. Παρόλα αυτά, το Ριάντ έχει τονίσει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τις τρέχουσες περικοπές εάν κριθεί απαραίτητο.

Η παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+ υποχώρησε τον προηγούμενο μήνα σε χαμηλό δύο ετών, καθώς οι Σαουδάραβες περιόρισαν την παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Εάν διατηρηθεί η τρέχουσα μειωμένη παραγωγή του ΟΠΕΚ+, τα αποθέματα πετρελαίου θα περιοριστούν περαιτέρω με κίνδυνο οι τιμές να οδηγηθούν ακόμα υψηλότερα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

tanea.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη | Πλημμύρισε απο κόσμο στη συναυλία των ONIRAMA

Η δεύτερη μέρα για το Food Truck Festival στην Ελευθερούπολη, ήταν άκρως επιτυχημένη.

Το βράδυ του Σαββάτου, 22 Ιουνίου 2024, η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη ενώ η συναυλία των ONIRAMA έκλεψε την παράσταση, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που απόλαυσε τη μουσική και τη ζωντάνια του φεστιβάλ. Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ θα κλείσει με ρεμπέτικους ρυθμούς, προσφέροντας μια ακόμα μοναδική εμπειρία στους παρευρισκόμενους.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δήμος Νέστου | Παρουσίαστηκε το 7ο βιβλίο της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”

“Στου Ζαχαριάδη” είναι ο τίτλος του 7ου βιβλίου της σειράς “Ιστορικά της Χρυσούπολης”, που εκδόθηκε από τον Δήμο Νέστου και την Αναπτυξιακή Α.Ε.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 στις 21:00, στον χώρο του Μουσείου, από τον φιλόλογο, ιστορικό ερευνητή και συγγραφέα, κ. Ιορδάνη Βλαχόπουλο.

Το θέμα του βιβλίου αφορά ένα βιομηχανικό συγκρότημα έκτασης 6.500 τ.μ., το οποίο περιλάμβανε καπναποθήκες, γραφεία και σπίτια, και δέσποζε στο κέντρο της πόλης από το 1924 έως το 1996, όταν και κατεδαφίστηκε, δίνοντας τη θέση του στη σημερινή πλατεία Παπανδρέου και στο πάρκινγκ. Το μοναδικό κτίριο από αυτά που παρέμεινε είναι η οικία Ζαχαριάδη, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση ενός τριανταπεντάλεπτου ντοκιμαντέρ, το οποίο δημιούργησε ο συγγραφέας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, για την αναπαράσταση του χώρου όπως αυτός λειτούργησε διαμέσου του χρόνου. Το βιβλίο προλόγισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Χαϊτίδου Χριστίνα.

Στην εκδήλωση, πέραν του δημάρχου, παρευρέθηκαν η βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη, ο πατέρας Αδαμάντιος, ο διοικητής του Α.Τ. Χρυσούπολης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και πλήθος πνευματικού κόσμου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ουρές οχημάτων στο Λιμάνι της Κεραμωτής -Ενάερια λήψη από drone

Το πρωί του Σαββάτου 22 Ιουνίου 2024, η Κεραμωτή βρέθηκε αντιμέτωπη με έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω της αυξημένης προσέλευσης Βαλκάνιων τουριστών.

Το πρωί του Σαββάτου πιο συγκεκριμένα, σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αυτοκινήτων καθώς οι τουρίστες κατέφθαναν στην περιοχή έτσι ώστε να περάσουν στην Θάσο για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Οι ουρές των αυτοκινήτων εκτείνονταν σε μεγάλες αποστάσεις, προκαλώντας ταλαιπωρία τόσο στους τουρίστες όσο και στους ντόπιους κατοίκους.

Οι τοπικές αρχές εξετάζουν ήδη λύσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως η δημιουργία περισσότερων χώρων στάθμευσης και η βελτίωση των οδικών δικτύων.

Δείτε την εναέρια λήψη από drone στην Κεραμωτή του ENA Channel :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en