Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Die Welt | Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών

Δημοσιεύτηκε

στις

Το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1% και διαμορφώθηκε στο 0,98% γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel . Ένας από τους λόγους που αυξάνεται η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα είναι ότι τα χρεόγραφα με θετικό επιτόκιο είναι πλέον σπάνια. Επιπλέον, έχει αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική εξυγίανση , τονίζει το γερμανικό περιοδικό.

Η Die Welt σημειώνει επισης οτι δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζονταν «ομόλογα-ούζο», καθώς το επιτόκιό τους έμοιαζε με τους βαθμούς αλκοόλ του ελληνικού ποτού.

Τώρα οι αποδόσεις τους πέφτουν κάτω από το 1%, γεγονός που δείχνει και την απελπισία των αγορών στην αναζήτηση χρεογράφων με θετικό επιτόκιο. Το «comeback» της μεσογειακής χώρας παίρνει επιπλέον ώθηση από την εκλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Η Αθήνα με τη σειρά της θέλει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα για να υποστηρίξει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια, μέσω του προγράμματος «Ηρακλής». Οι τράπεζες στο μεταξύ επωφελούνται επίσης από το καλό κλίμα το οποίο έχει προκαλέσει ράλι στις μετοχές. Αν οι οίκοι αξιολόγησης, οι οποίοι βλέπουν το θετικό κλίμα, ανεβάσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε βαθμό κατάλληλο για επενδύσεις, τότε η Ελλάδα θα επωφεληθεί και από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ τονίζει η Die Welt.

La Repubblica: «Μετά από δέκα χρόνια τελειώνει η Οδύσσεια του χρέους στην Ελλάδα»

«Μετά από δέκα χρόνια τελειώνει η Οδύσσεια του χρέους στην Ελλάδα», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. «Χρειάστηκαν δέκα χρόνια, το μπαζούκα της ΕΚΤ, τρεις επαναδιαπραγματεύσεις με τους διεθνείς επενδυτές και μία σειρά ιδιαίτερα σκληρών μεταρρυθμίσεων. Ένα είδος Οδύσσειας σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, η οποία χθες πέτυχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει η ιταλική εφημερίδα.

Στη συνέχεια, η εφημερίδα σημειώνει: «Για πρώτη φορά από τότε που έσκασε η χρηματοοικονομική χρήση, η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έπεσε κάτω από 1%. Κάτι που μέχρι πριν λίγα χρόνια έμοιαζε ασύλληπτο. Με επώδυνες πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα ξαναμπήκε σε σωστή τροχιά. Για παράδειγμα, η διαφορά απόδοσης των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων χθες έφτασε τις 133 μονάδες. Η οποία δεν απέχει πολύ από εκείνη των γερμανικών και ιταλικών δημοσίων ομολόγων με ίδια χρονική διάρκεια».

Kαι η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore υπογραμμίζει σήμερα ότι «μετά από χρόνια στην κόλαση και ορισμένες περιόδους στο καθαρτήριο, η Ελλάδα κατάφερε να διαβεί τις πύλες του παραδείσου των οφειλετών», αφού «για πρώτη φορά, χθες, τα δεκαετή ομόλογά της έπεσαν κάτω από το όριο απόδοσης του 1%».

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2020 | Τρέχει ο χρόνος πληρωμής του φόρου – Πριν πληρώσετε δείτε τις οφειλές στο MyTaxisnet

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έτους 2020 ολοκληρώθηκε και τώρα αρχίσει να «τρέχει» ο χρόνος πληρωμής του φόρου.

Η πρώτη από τις 6 δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί έως τις 30 Οκτωβρίου μαζί με τη δεύτερη δόση του φόρου.

Ωστόσο, η ΑΑΔΕ συνιστά στους φορολογούμενους πριν προχωρήσουν στην πληρωμή της πρώτης δόσης να δουν τις «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISNET. Εκεί αναγράφεται το συνολικό ποσό της οφειλής ΕΝΦΙΑ και οι έξι μηνιαίες δόσεις του φόρου με την ημερομηνία που θα πρέπει να καταβληθεί η κάθε δόση.

Χιλιάδες φορολογούμενοι διαπίστωσαν ότι ο φόρος που καλούνται τελικά να πληρώσουν για τα ακίνητά τους είναι μικρότερος από αυτόν που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2020. Αυτό οφείλεται στις επιστροφές και εκπτώσεις φόρων που δικαιούνται και δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα, κάθε είδους εκπτώσεις και επιστροφές όπως η έκπτωση φόρου λόγω είσπραξης μειωμένων κατά 40% ενοικίων ή η επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ακόμα και η έκπτωση 2% λόγω εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση της φετινής φορολογικής δήλωσης, τις οποίες δικαιούνται οι φορολογούμενοι και δεν τις έχουν λάβει μέχρι σήμερα φάνηκαν στον τελικό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που εμφανίζεται στις «Οφειλές εκτός ρύθμισης» στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση. Έτσι, το ποσό, που θα πρέπει να πληρώσουν, θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με το ποσό που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Οι δόσεις όμως του ΕΝΦΙΑ θα αλλάξουν και πάλι για ορισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που έχουν εισπράξει μειωμένα κατά 40% ενοίκια και θα υποβάλουν μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου τις δηλώσεις Covid για τα χαμένα ενοίκια θα δουν στο τέλος Οκτωβρίου το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει καθώς δικαιούνται έκπτωση φόρου 30% για τη ζημιά που έχουν υποστεί.

Το ποσό της έκπτωσης θα αφαιρεθεί από τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν. Σημειώνεται ότι έχει παραταθεί έως και τις 9 Οκτωβρίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Covid:

αρχικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο, για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και
τροποποιητικών για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο. Οι αρχικές ή τροποποιητικές «Δηλώσεις Covid» για τον μήνα Σεπτέμβριο μπορούν να υποβληθούν μέχρι και την20η Οκτωβρίου2020. Προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η υποβολή αρχικής ή τροποποιητικής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Η αποδοχή των «Δηλώσεων Covid» από τους μισθωτές γίνεται μέσα σε επτά ημέρες από τη λήξη των σχετικών προθεσμιών. Εάν η αποδοχή δεν διενεργηθεί εντός της ως άνω προθεσμίας, θεωρείται ότι η «Δήλωση Covid» έχει γίνει αποδεκτή από τον μισθωτή.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ντόρα Μπακογιάννη στο κέντρο της Ξάνθης με φορείς της πόλης

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας της στην Θράκη και στην Περιφέρεια ΑΜΘ η κα. Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε και την πόλη της Ξάνθης με τους αρμόδιους φορείς της πόλης. Αυτηή την στιγμή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ενώ πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε λίγη ώρα και συνάντηση με τους προέδρους των επιμελητηρίων.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωνικά | Τέλους χρόνου για τις διορθώσεις στους δήμους

Δημοσιεύτηκε

στις

Έρχονται πρόστιμα από τον Οκτώβριο

Αδειάζει η κλεψύδρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων τους. Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία συμμετοχής στη ρύθμιση και αμέσως μετά ενεργοποιούνται τα πρόστιμα. Ενδεχόμενο νέας παράτασης της προθεσμίας δεν φαίνεται να υπάρχει αν και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

Και ο Δήμος Καβάλας πρόσφατα έδωσε συνέντευξη τύπου με σκοπό να ενημερώσει για την έγκαιρη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών των ακινήτων, ώστε οι πολίτες να αποφύγουν τα πρόστιμα.

Τα πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στου δήμους είναι τσουχτερά. Όσον αφορά στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το γνωστό ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού. Αξίζει να σημειωθεί ότι  τα δημοτικά τέλη στην επαγγελματική χρήση είναι κατά μέσο όρο πενταπλάσια από την οικιακή χρήση.

Υπενθυμίζεται, ότι η διορθωτική δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από την ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα (https://tetragonika.govapp. gr/), με τους κωδικούς του Taxis. Οι ιδιοκτήτες που υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους γλιτώνουν από την πληρωμή των προστίμων καθώς αρκεί να καταβάλλουν μόνο τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και ΤΑΠ που αναλογούν στα επιπλέον τ.μ. μόνο για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.

Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους Δήμους:

– Αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

– Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

– Καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας. Δηλαδή τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Το Επιμελητήριο Έβρου παρουσίασε την Αναπτυξιακή του πρόταση στην κα Ντόρα Μπακογιάννη

Δημοσιεύτηκε

στις

Το Επιμελητήριο του Έβρου επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου η Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από μικρή αντιπροσωπεία βουλευτών (ελέω Covid).

Μέσα από μία στοχευμένη και αναλυτική παρουσίαση, η κα Μπακογιάννη και τα μέλη της αντιπροσωπείας ενημερώθηκαν για το επιχειρηματικό προφίλ του Έβρου και τις ανάγκες παρεμβάσεων σε συγκεκριμένα σημεία, προκειμένου αυτό να βελτιωθεί, να αποκτήσει αναπτυξιακό πρόσημο και να χαράξει μία νέα πορεία με στόχο πάντα και τη διατήρηση-αύξηση των θέσεων εργασίας.

Εξερχόμενος της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης ευχαρίστησε την κα Μπακογιάννη και τα μέλη της Επιτροπής και σημείωσε ότι: «Το Επιμελητήριο μαζί με όλους τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας, καταθέσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία περιλαμβάνει όλα τα μέτωπα ανάπτυξης, το λιμάνι, τα τελωνεία, τον τουρισμό, την βιομηχανία, τη βιοτεχνία, το εμπόριο. Πιστεύουμε ότι η Επιτροπή , μετά τη δεκαετή παρατεταμένη κρίση και την κρίση της πανδημίας, με στόχευση την ανάπτυξη και τον άνθρωπο, όπως και εμείς έχουμε προτάξει σαν Επιμελητήριο Έβρου τον άνθρωπο και την εργασία καθώς και το επιστημονικό προσωπικό που υπάρχει στην περιοχή μας. Σε αυτούς τους άξονες θα κινηθούμε και μετά την ολοκλήρωση των επαφών στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της περιοχής μας, θα βγει ένα ενιαίο πλαίσιο για τη Θράκη και γενικότερα για την Περιφέρεια μας, το οποίο πιστεύω ότι θα ανατάξει τις επιχειρήσεις της περιοχής μας και θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την περιοχή μας.

Είμαστε αισιόδοξοι, συγχαίρουμε τον Πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή. Μόνο θετικά έχει να περιμένει η περιοχή μας (εν. από την Επιτροπή) και με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης στις αρχές Οκτωβρίου, επίσης θα έχουμε παράπλευρες ωφέλειες ως επιχειρήσεις, ως Επιμελητήριο και γενικότερα ως Περιφέρεια».

Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ικανοποιημένη από την εμπεριστατωμένη παρουσίαση και ενημέρωσε ότι η Επιτροπή, κατ’ εντολήν του Πρωθυπουργού έχει στη διάθεση της έξι μήνες ώστε να ετοιμάσει ένα πόρισμα «το οποίο ει δυνατόν να υποστηρίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, το οποίο να έχει την ιεράρχηση των στόχων στο οικονομικό και στο θεσμικό επίπεδο».

Τον κο Τοψίδη πλαισίωσαν, συνεπικουρώντας και στην παρουσίαση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Βιοτεχνών Έβρου Χρήστος Γιορδαμλής, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΕ Τριαντάφυλλος Χατζάκης, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Βασίλης Κασαπίδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης Γιάννης Γλήνιας και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και Συναφών Επαγγελμάτων Αργύρης Κεσετζής.

Την κα Μπακογιάννη πλαισίωσαν οι βουλευτές Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος και Σταύρος Κελέτσης, η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και περιορισμένος αριθμός στενών συνεργατών της.

Διαβάστε παρακάτω τις ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ του Επιμελητηρίου Έβρου

Περιεχόμενα

 1. Εισαγωγική Έκθεση.. 3
 2. Υπόμνημα Προτάσεων. 6

2.1 ΥΠΟΔΟΜΕΣ. 6
2.2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.. 11

 1. Εισαγωγική Έκθεση

Το Επιμελητήριο Έβρου, που σε λίγους μήνες συμπληρώνει έναν αιώνα λειτουργίας, αριθμεί σήμερα 7.200 μέλη. Η γεωγραφική διασπορά των επιχειρήσεων καλύπτει το σύνολο του νομού και κινείται σχεδόν αναλογικά με την πληθυσμιακή του κατανομή.

Η επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου εδράζεται σε έναν νομό που:

 • Διαθέτει πέντε πύλες εισόδου (Κήποι, Πύθιο, Καστανιές, Ορμένιο, Κυπρίνος)
 • Συνδέει την Ευρώπη με την Ασία
 • Συνδέει την Ευρώπη με το Αιγαίο Πέλαγος και άρα τη Μεσόγειο Θάλασσα
 • Συνδέει την Ελλάδα με τις δύο γειτονικές χώρες (και δυνάμει) αγορές Τουρκία και Βουλγαρία
 • Αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου της Ευρώπης
 • Αποτελεί δυνητική παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου
 • Αποτελεί ενεργειακό κόμβο καθώς από εδώ διέρχονται οι Αγωγοί Φυσικού Αερίου ΤΑΡ και IGB ενώ τελούμε εν αναμονή της εγκατάστασης του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Η επιχειρηματική κοινότητα του Έβρου δραστηριοποιείται σε μία περιοχή που δυνητικά απευθύνεται σε 25 εκ καταναλωτές σε ακτίνα 500 χλμ, τους οποίους μπορεί να προσεγγίσει μέσω ενός ολοκληρωμένου κόμβου συνδυασμένων μεταφορών, που λειτουργεί τοπικά και διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στην Αλεξανδρούπολη, σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων, λειτουργούν: λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικός σταθμός και κόμβος της Εγνατίας Οδού, που δύνανται να προσδώσουν ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα στην περιοχή μας, όταν λειτουργήσουν στο 100% των δυνατότητων τους, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει.

Η μήκους 41 χιλιομέτρων ακτογραμμή, η πλούσια τοπική ιστορία, η παράδοση και η γαστρονομία αποτελούν σημαντικά εφόδια του Έβρου στην προσέλκυση τουριστών. Από τον Έβρο κατάγεται το παγκοσμίου φήμης άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, στον Έβρο βρίσκεται ο εμβληματικός ναός της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, το σημαντικό Βυζαντινό Τέμενος Βαγιαζήτ, ο αρχαιότερος ελαιώνας της Μεσογείου.

Αυτά είναι εν ολίγοις τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Έβρου, ο οποίος σήμερα παράγει το 26% του ΑΕΠ της Περιφέρειας ΑΜΘ και συμμετέχει στο εθνικό ΑΕΠ σε ποσοστό 1%.

O Έβρος με βάση το ΑΕΠ κατατάσσεται στην 19η θέση από τους Ελληνικούς Νομούς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι πωλήσεις σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των 200 μεγαλύτερων επιχειρήσεων από το 2014-2018, παρουσιάζουν σχετική αύξηση. Παρατηρούμε ωστόσο ότι η αύξηση των πωλήσεων δεν συνοδεύεται με αύξηση της κερδοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ανάλογη αύξηση των λειτουργικών δαπανών που αποθαρρύνουν επενδύσεις και κατ’ επέκταση περαιτέρω ανάπτυξη.

Αντίστοιχα, το 2018 είχαμε μια σημαντική μείωση στις βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις γεγονός που ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα αναδιάρθρωσης δανείων με επέκταση των υποχρεώσεων.

Ταυτόχρονα ο Έβρος καταγράφει και έναν αξιοσημείωτο όγκο εξαγωγών με τις δέκα κυριότερες χώρες που δέχονται τα προϊόντα του να είναι η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Τυνησία, οι Τρίτες Χώρες, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Κύπρος, η Αλβανία και ο Λίβανος. Το 1/5 του όγκου απορροφάται από την Γερμανία και ακολουθεί η Βουλγαρία. Η Τυνησία, ο Λίβανος και οι Τρίτες χώρες αποτελούν οικονομικές συναλλαγές της βιομηχανίας ‘Ακρίτας’ και των ‘Μύλων Θράκης’.

Οι βασικές εξαγωγές αφορούν τρόφιμα και μηχανές/συσκευές και το ύψος των εξαγωγών για το 2018 άγγιξε τα 77,3 εκ ευρώ, καταγράφοντας δυστυχώς πτωτική πορεία, η οποία πρέπει άμεσα να αναστραφεί καθώς έχει καταβληθεί σημαντική προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να καλύψουν μεγαλύτερες αποστάσεις κυριολεκτικά και μεταφορικά, έναντι των εγχώριων ανταγωνιστών τους. Την ίδια ώρα ο αθέμιτος ανταγωνισμός του χαμηλότερου φορολογικού συντελεστή των γειτονικών χωρών, αλλά και το παρεμπόριο συνιστούν επιπρόσθετα εμπόδια για την εξαγωγική δραστηριότητα των εβρίτικων επιχειρήσεων.

Η φύση έχει προικίσει τον Έβρο με «υποδομές» εναλλακτικού τουρισμού (ιαματικός, χειμερινές διαδρομές, άγρια φύση), ενώ η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει δημιουργήσει ισχυρές βάσης ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού (MICE).

Οι προσπάθειες του Επιμελητηρίου Έβρου έχουν μία και μόνη κατεύθυνση: Τα πλεονεκτήματα αυτά να λειτουργήσουν ευεργετικά υπέρ του επιχειρηματικού κόσμου και τους κόσμου της εργασίας, και να αποσοβηθεί μόνιμα πια ο κίνδυνος είτε να μετατραπούν σε μειονεκτήματα, είτε να παραμείνουν ανεκμετάλλευτα.

Το βασικό μας ζητούμενο από την Επιτροπή σας είναι να δημιουργηθεί το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο ώστε οι υποδομές να αναπτυχθούν σύντομα και απρόσκοπτα και να δημιουργηθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν κίνητρα διατήρησης και επέκτασης των επενδύσεων τους.

Επιπλέον, επιζητούμε τη θέσπιση κανόνων ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις και να μετασχηματιστεί το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής μας εις τρόπον ώστε να αξιοποιούνται στο μέγιστο οι δυνατότητες του τόπου μας. Ο Έβρος έχει έναν σαφή προσανατολισμό στον πρωτογενή τομέα, που δύναται να αποτελέσει έναν από τους κεντρικούς άξονες του αναπτυξιακού συστήματος που επιχειρούμε να δομήσουμε στον τόπο μας.

Αυτό βέβαια δεν αποκλείει καμία από τις υπόλοιπες δυνατότητες του, αφού ο παρονομαστής όλων των προσπαθειών μας είναι η καταπολέμηση της δημογραφικής αιμορραγίας, που εδώ και χρόνια έχει αναχθεί σε νούμερο 1 πρόβλημα για την περιοχή μας.

Το Επιμελητήριο Έβρου σχεδιάζει πάντα με επίκεντρο τον άνθρωπο καθώς θεωρούμε ότι το σημαντικότερο κεφάλαιο στην αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου είναι οι άνθρωποι του. Άρα λοιπόν, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι δώσουμε μία αυξητική κατεύθυνση στο κεφάλαιο αυτό και στην προσπάθεια μας, σας θέλουμε συμπαραστάτες.

Χριστόδουλος Τοψίδης

Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου

 

 1. Υπόμνημα Προτάσεων

2.1 ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Ο Έβρος διαθέτει βάσεις για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υποδομών, το οποίο όμως χρήζει παρεμβάσεων καθώς υπάρχουν έργα που παραμένουν ανολοκλήρωτα, αλλά και ανάγκη για έργα που πρέπει να σχεδιαστούν εκ του μηδενός. Βασική στόχευση των προτάσεων, παραμένει πάντα η εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε το πρόσημο της δραστηριότητας να παραμένει θετικό συντελώντας φυσικά και στην διατήρηση/αύξηση των θέσεων εργασίας.

 1. i. Λιμάνια

Όπως είναι γνωστό, για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού. Αυτό που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η διαμόρφωση των όρων του διαγωνισμού, ώστε να διασφαλίζεται η σύνδεση του λιμένα με την πόλη και την εμπορική της δραστηριότητα, ώστε να λειτουργήσει ενισχυτικά σε αυτήν και να μην μετατραπεί σε μία «κλειστή» ζώνη εκμετάλλευσης από τον επενδυτή. Στον ίδιο παρονομαστή, τίθενται και τα λιμάνια Σαμοθράκης (Καμαριώτισσας και Θέρμων) και Μάκρης, που περιλαμβάνονται στο πακέτο της παραχώρησης.

ii. Υδατοδρόμια

Κρίνεται ως ζήτημα μείζονος σημασίας η ολοκλήρωση και η υλοποίηση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση υδατοδρομίων στον Έβρο. Τα σημεία που έχουν υποδειχθεί είναι η Αλεξανδρούπολη και η Σαμοθράκη, αρχικά για να «μειωθεί» η μεταξύ τους απόσταση, αλλά και να διευκολυνθεί η σύνδεση του Νομού με την υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω του δικτύου υδατοδρομίων που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται στη χώρα.

iii. Αεροδρόμιο

Το Αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης είναι ικανό να εξυπηρετήσει τις υφιστάμενες ανάγκες τόπου, πλην όμως ένας αναπτυξιακός σχεδιασμός για την περιοχή, σίγουρα θα πρέπει να προβλέπει την αναβάθμισή του. Η ολοκλήρωση του (νέου) πύργου ελέγχου, καθώς και η εγκατάσταση σταθμού ανεφοδιασμού καυσίμων είναι έργα που πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα, όπως επίσης θα πρέπει να διασαφηνιστεί το εάν το Αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη ή όχι. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η πρόταση για δημιουργία αεροδρομίου στο νησί της Σαμοθράκης, καθώς είναι γνωστό ότι υπάρχει σχετικός φάκελος που έχει οργανωθεί από τους φορείς του νησιού και με τον οποίο έχει ασχοληθεί ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν, υπηρετώντας σε υπουργικές θέσεις.

 1. iv. Σιδηροδρομικό Δίκτυο

Γεωγραφικά, το σιδηροδρομικό δίκτυο του Έβρου καλύπτει ικανοποιητικά την επικράτεια του νομού. Ωστόσο, η ανάγκη εκσυγχρονισμού στο σύνολο της υποδομής είναι επιβεβλημένη και ο σχεδιασμός πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την εκμετάλλευση-αξιοποίηση της σύνδεσης του Σιδηροδρόμου με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και κατ’ επέκταση με την Εγνατία Οδό.

Επιπρόσθετα, η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό δίκτυο Ορμένιο – Θεσσαλονίκη κρίνεται ως μείζονος σημασίας καθώς θα μειώσει κόστη και χρόνους που είναι σημαντικά για τον επιχειρηματικό κόσμο. Η ηλεκτροκίνηση θα δώσει και μία εναλλακτική οδό στην διακίνηση των αγαθών, πέρα από το οδικό δίκτυο.

 1. v. Τελωνεία

Ο Έβρος διαθέτει μεν πέντε πύλες εισόδου, εν τούτοις οργανωμένες τελωνειακές υποδομές υπάρχουν μόνο στις τρεις εξ αυτών: Κήποι (σύνδεση με Τουρκία από τον Νότιο Έβρο), Καστανιές (σύνδεση με Τουρκία από τον Βόρειο Έβρο), Ορμένιο (σύνδεση με Βουλγαρία).

Η ενίσχυση των υπαρχουσών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού κρίνεται αναγκαία τόσο για την εξυπηρέτηση των τουριστικών αναγκών, όσο όμως και των εμπορικών. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ενίσχυση (ή/και η προμήθεια) των μέσων ελέγχων του παραεμπορίου σε όλους τους σταθμούς, καθώς οι προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού είναι μεν φιλότιμες και εν πολλοίς αποδοτικές, πλην όμως είναι απαραίτητο να συνεπικουρούνται από υψηλής τεχνολογίας εποπτικά μέσα.

Τέλος, δεδομένης της υφιστάμενης εμπειρίας της υγειονομικής κρίσης, εκτιμούμε ότι πρέπει να επιλέγει τουλάχιστον ένα τελωνείο του Έβρου το οποίο να είναι οργανωμένο έτσι, ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα και υπό πολύ δύσκολες συνθήκες (όπως αυτές που διαμόρφωσε η πανδημία του κορωνοϊού).

 1. vi. Φυσικό αέριο

Γνωρίζουμε ότι η Ορεστιάδα και η Αλεξανδρούπολη αποτελούν πόλεις-σταθμούς στο δίκτυο φυσικού αερίου που δημιουργείται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Εκτιμούμε όμως, ότι στο δίκτυο πρέπει να ενταχθούν όλες οι μεγάλες πόλεις του Έβρου, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί οικονομική πηγή ενέργειας στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις προκειμένου να μην σημειώνονται ανισότητες καθώς η αδυναμία πρόσβασης στο φυσικό αέριο για ορισμένες επιχειρήσεις δύναται να δημιουργήσει έως και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

vii. Κάθετος Οδικός Άξονας Αρδανίου – Ορμενίου

Σχεδόν δύο δεκαετίες από την έναρξη της κατασκευής του, ο κάθετος άξονας Αρδάνιο – Ορμένιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αν και είναι ο  μοναδικός οδικός άξονας που συνδέει τα δύο άκρα του νομού Έβρου, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Στο ίδιο πλαίσιο και με νομοθετική διασφάλιση πρέπει να τεθεί η ατέλεια διέλευσης υπό προϋποθέσεις από τους σταθμούς διοδίων που θα εγκατασταθούν και θα λειτουργήσουν κατά μήκος του άξονα, για ΙΧ και επαγγελματικά αυτοκίνητα (π.χ. θέσπιση κριτηρίου εντοπιότητας).

viii. Δημιουργία Διαμετακομιστικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών

Η Αλεξανδρούπολη πληροί της προϋποθέσεις φιλοξενίας ενός Διαμετακομιστικού Κέντρου Συνδυασμένων Μεταφορών καθώς σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων λειτουργούν το λιμάνι, το αεροδρόμιο, ο σιδηρόδρομος και έξοδος προς την Εγνατία Οδό. Αυτό που λείπει όμως, είναι το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο της δημιουργίας του, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να θεσπιστεί και κατόπιν διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.

 1. ix. Δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου για την διοργάνωση Περιφερειακών Εκθέσεων των Βαλκανικών και Παρευξείνιων Χωρών

Το Επιμελητήριο Έβρου από το 1992 και μέχρι σήμερα έχει καθιερώσει θεσμικά τη διοργάνωση της Εμπορικής Έκθεσης Αλεξανδρούπολης (Alexpo) ανά δύο χρόνια. Σήμερα, η αποκτηθείσα εμπειρία, η τεχνογνωσία, η εξωστρέφεια αλλά και οι ανάγκες της τοπικής αγοράς επιτρέπουν στο Επιμελητήριο του Έβρου να προσδώσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα στην Έκθεση Alexpo καλύπτοντας γεωγραφικά και εμπορικά συνολικά την περιοχή των Βαλκανίων και των Παρευξείνιων Χωρών. Συνεπώς η θέσπιση του πλαισίου και η εξασφάλιση χρηματοδότησης για την δημιουργία ενός μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου διεθνών προδιαγραφών κρίνεται αναγκαία.

 1. x. Κίνητρα για την προσέλκυση και δημιουργία Ερευνητικών Κέντρων από Φορείς του Εσωτερικού και Εξωτερικού

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί μία σπουδαία πηγή επιστημονικής γνώσης για την περιοχή μας, αλλά παραμένει εν πολλοίς αναξιοποίητο καθώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «παράδειγμα» για να επιλέξουν την περιοχή μας και άλλα Ιδρύματα και να δημιουργήσουν Ερευνητικά κέντρα και Ινστιτούτα.

Ο πρωτογενής τομέας, που για την περιοχή μας αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πεδίο δόξης λαμπρό για την σύσταση και λειτουργία τέτοιου είδους κέντρων, με την πρόταση μας να αφορά κυρίως το βόρειο τμήμα του Έβρου, όπου συνορεύουν οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία).

Παλαιότερες και νυν αχρησιμοποίητες εγκαταστάσεις σε μικρούς οικισμούς (π.χ. Σπήλαιο) μπορούν να αποτελέσουν έδρα ενός ερευνητικού κέντρου με αντικείμενο τον πρωτογενή τομέα, το οποίο ως κόμβος καινοτομίας θα μελετά και θα εξάγει επιστημονικά συμπεράσματα και πρακτικές με εφαρμογή στην Κτηνοτροφία και τη Γεωργία. Η κτηνοτροφία του Έβρου τελεί υπό συνεχή απειλή λόγω των -συνήθως- εισερχόμενων ζωονόσων και οι επιστημονικές πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισής τους είναι περισσότερο από αναγκαίες. Ταυτόχρονα ο αγροτικός τομέας έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και εφαρμογής νέων πρακτικών (π.χ. ευφυής γεωργία) που θα αναβαθμίσουν το παραγόμενο προϊόν. Απώτερος στόχος του επιχειρούμενου εκσυγχρονισμού του Πρωτογενούς Τομέα είναι η παραγωγή ποιοτικών πρώτων υλών ώστε να τροφοδοτηθεί ο κλάδος της Μεταποίησης και συνδυαστικά να δημιουργηθούν τοπικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξαγωγικές δυνατότητες.

 1. xi. Αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της περιοχής μας, και των κοιτασμάτων του Ζεόλιθου

Το γεωθερμικό πεδίο στο νότιο κομμάτι του Έβρου αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που πρέπει να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όμως η αξιοποίηση του πρέπει να αποτελέσει μέρος της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της Ενέργειας με τα κατάλληλα κίνητρα αξιοποίησης από ιδιώτες ή/και φορείς.

Ταυτόχρονα, δημιουργίας αντίστοιχου πλαισίου χρήζει και η αξιοποίηση των κοιτασμάτων Ζεόλιθου στο βόρειο τμήμα του Έβρου. Η εξόρυξη του Ζεόλιθου είναι μία φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία όμως βρίσκει προσκόμματα στην ισχύουσα νομοθεσία γι’ αυτό και προτείνουμε να γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία χορήγησης αδειών στους υποψήφιους επενδυτές.

xii. Εγκατάσταση και λειτουργία της Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη

Μία εκπαιδευτική δομή που λείπει από την Αλεξανδρούπολη και η οποία έχει πολλές φορές ζητηθεί, αλλά χωρίς ανταπόκριση, είναι η Λιμενική Ακαδημία. Οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία της είναι πλέον ώριμες ενώ υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, όπως έχει καταδειχθεί από τις παλαιότερες συζητήσεις. Προφανώς τα στοιχεία χρήζουν επικαιροποίησης, ωστόσο η δημιουργία της Ακαδημίας είναι μάλλον ζήτημα πολιτικής βούλησης καθώς αντικειμενικά το έδαφος της Αλεξανδρούπολης είναι πρόσφορο για να την υποδεχτεί.

2.2 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 1. Στόχευση στο μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της Π.Ε. Έβρου, με την ενίσχυση της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και την έρευνα.
 2. Έμφαση στην δημιουργία κινήτρων προστιθέμενης αξίας και μείωσης κόστους, στους τομείς της μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, του τουρισμού, των μεταφορών και του εμπορίου.
 • Τα κίνητρα μπορούν να έχουν φορολογικό, χρηματοδοτικό, μεταφορικό και μισθοδοτικό περιεχόμενο, όπως :
 • Mείωση ή απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος στις ακριτικές περιοχές, μείωση ή απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ των βιομηχανικών, βιοτεχνικών και τουριστικών εγκαταστάσεων στην Π.Ε. Έβρου κ.α.
 • Ειδικές επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις επενδύσεων στο πλαίσιο του Εθνικού αναπτυξιακού νόμου και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με την θεσμοθέτηση αυξημένων ποσοστών επιχορηγήσεων.
 • Επιχορήγηση του μεταφορικού κόστους ή εναλλακτικά η θεσμοθέτηση γεωγραφικής διαφοροποίησης των τελών κυκλοφορίας, μέσω της μείωσης τους για Φ.Ι.Χ. και Φ.Δ.Χ. των επιχειρήσεων που εδρεύουν και λειτουργούν στην Π.Ε. Έβρου.
 • Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της αναπροσαρμογής των ποσοστών του μη μισθολογικού κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, για τις μεταποιητικές και τουριστικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Έβρου.
 • Θέσπιση ειδικού ενεργειακού τιμολογίου για τις τουριστικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε ΒΙ.ΠΕ και ΒΙΟ.ΠΑ. της Π.Ε. Έβρου
 1. Δημιουργία 4ης ζώνης αυξημένων κινήτρων για την περιοχή της Θράκης ή εναλλακτικά να προβλεφθεί μία υποπεριοχή στην 3η ζώνη, με αυξημένα κίνητρα, όπως προέβλεπαν οι παλαιότεροι αναπτυξιακοί νόμοι Ν.289/76, 849/78, 1116/81, 1262/82, και 1892/90
 2. Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία παρόμοιων κινήτρων για την προσέλκυση και τον επαναπατρισμό επιχειρήσεων από τις όμορες χώρες της Ε.Ε. στην Π.Ε. Έβρου.
 3. Επιπλέον, να αναπτυχθεί ένα ειδικό πλαίσιο κινήτρων για την νεανική και νεοφυής επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην δημιουργία επιχειρήσεων από νέους επιστήμονες και την ανάπτυξη θερμοκοιτίδων.
 • Χορήγηση πρόσθετων κινήτρων για την δημιουργία συστάδων (clusters) εταιρειών, καθώς επίσης και για την δημιουργία εταιρικών σχημάτων συνέργειας μεταξύ των επιχειρήσεων. Τα κίνητρα αυτά μπορούν να έχουν χαρακτήρα ταυτόσημο με τα παραπάνω.
 • Θεσμοθέτηση μίας ειδικής πιστωτικής γραμμής συμψηφισμού, δηλαδή του συμψηφισμού οφειλών των επιχειρήσεων προς το δημόσιο (ΔΟΥ, ΦΚΑ, ΟΤΑ) με τις επιχορηγήσεις του δημοσίου προς επιχειρήσεις για τις επενδύσεις τους (investment vouchers).

Επιχειρηματικό Περιβάλλον – Κλαδικές Προτάσεις

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδιασμού της Π.Ε. Έβρου, για την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και την έρευνα, το Επιμελητήριο Έβρου έχει επεξεργασθεί ένα σύνολο προτάσεων αναφορικά με επιμέρους οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες διαθέτουν δυναμική και μπορούν να αντιμετωπισθούν με προτεραιότητα  :

 1. Μεταποίηση και επεξεργασία Αγροτικών προϊόντων, με στόχευση σε προϊόντα που προέρχονται από τις καλλιέργειες του σπαραγγιού, σκόρδου, σκουπόχορτου. Επιπλέον, προτείνονται οι μεταποιητικές δραστηριότητες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών όπως : ρίγανη, θυμάρι, στέβια, σπαθόχορτο, μαντζουράνα, κίστος, μέντα, δυόσμος, δάφνη, δενδρολίβανο, λεβάντα, μελισσόχορτο, βαλεριάνα, ιπποφαές, σιδερίτης (τσάι του βουνού), γκότζι μπέρυ, φασκόμηλο κ.α.
 2. Ανάπτυξη Σηροτροφίας και επεξεργασία μεταξιού, με την παροχή ειδικών κινήτρων επιδότησης της παραγωγής, και προβολής των τελικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση αυτής της μοναδικής δραστηριότητας.
 • Μεταποίηση και επεξεργασία Κτηνοτροφικών φυτών και Ζωοτροφικών προϊόντων, όπως κριθάρι, βαμβακόσπορος-βαμβακάλευρα και ηλιαλεύρων.
 1. Επεξεργασία και τυποποίηση ελαιολάδου, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας, όπου είναι συσσωρευμένη η δυναμικότητα της ελαιοπαραγωγής.
 2. Επεξεργασία οίνου και οινοποίηση, με έμφαση στις κεντρικές και βόρειες περιοχές, όπου παραδοσιακά έχει αναπτυχθεί η αμπελουργία, και είναι κατάλληλες οι συνθήκες για την ανάπτυξή της δραστηριότητας αυτής.
 3. Μελισσοκομικές δραστηριότητες για την παραγωγή, τυποποίηση και συσκευασία μελιού.
 • Μεταποίηση και Επεξεργασία Κρέατος και υποστήριξη κτηνοτροφικών μονάδων (Βοοειδή, Χοιροστάσια, Ορνιθοτροφία κ.α. στεγασμένης ή ελευθέρας βοσκής)
 • Παραγωγή καύσιμων pellet, βιομάζας, βιοντήζελ και άλλων εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
 1. Εξόρυξη, εκμετάλλευση και μεταποίηση κοιτάσματος ζεόλιθου
 2. Υποστήριξη της βιομηχανικής μεταποίησης πλαστικού, ηλεκτρονικών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού νέων τεχνολογιών (LED).
 3. Υποστήριξη μεταποιητικών δραστηριοτήτων με στόχο την διασύνδεση τους με τις τοπικές αγροτικές καλλιέργειες έτσι ώστε να ενισχυθεί η καθετοποίηση στην τοπική οικονομική δραστηριότητα (πχ παραγωγή αλεύρων και ζωοτροφών από την τοπική αγροτική παραγωγή)
 • Ενίσχυση των δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, με παροχή κινήτρων για την διασύνδεση τους με εγχώρια και διεθνή ερευνητικά κέντρα.
 • Ενίσχυση των μεταφορικών υπηρεσιών και της διαμετακόμισης, με την παροχή κινήτρων για την διασύνδεση των μεταφορικών δικτύων και των διαδρόμων.
 • Ανάπτυξη και ανάδειξη του τουριστικού προορισμού, με την υποστήριξη θεματικών τουριστικών δραστηριοτήτων και υποδομών (ιαματικός τουρισμός, θρησκευτικός, αθλητικός τουρισμός, αγροτουρισμός, πολιτιστικός κ.α.)

Αλεξανδρούπολη 25/09/2020

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

TAP

Δημοφιλή

Popular posts:

Monopolio Delivery

Mladen Group 25

Mladen Group 19

Mladen Group 24

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 23

Mladen Group 22

PABTEBOY ME GIATRO 1

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΓΙΑΤΡΟ 2

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ