ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διαμαρτυρία αγροτών με τρακτέρ στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα

Σε διαμαρτυρία με τρακτέρ προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου 2024 αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι του Νομού Καβάλας.
Αρχικά τα τρακτέρ από τον Δήμο Νέστου πέρασαν και μέσα από την πόλη πάντα με την προσοχή της ΕΛ.ΑΣ.
Δείτε video :
Στην συνέχεια βρέθηκαν στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα όπου προχώρησαν σε συμβολική διαμαρτυρία
Δείτε φωτογραφίες :
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ευλογιά Αιγοπροβάτων | Παράταση των μέτρων μέχρι 6 Ιουνίου για την ΑΜ-Θ

Η ευλογιά των προβάτων εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κτηνοτρόφους του Νομού Καβάλας, παρόλο που το τελευταίο κρούσμα στην περιοχή μας καταγράφηκε στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα επρόκειτο να λήξουν στις 29 Απριλίου. Ωστόσο, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης —που για πολλούς θεωρείται άδικη και παράλογη— παρατάθηκαν σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έως τις 6 Ιουνίου.
Η αιτία είναι τα πρόσφατα κρούσματα που εμφανίστηκαν σε δύο νομούς της Θράκης.
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Δυναμική κινητοποίηση αγροτών Νέστου για την άρδευση: Ζητούν άμεσα λύσεις για την έλλειψη νερού

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου 2025, έξω από το Δημαρχείο Νέστου, αγρότες της περιοχής πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την έλλειψη νερού που απειλεί άμεσα τις καλλιέργειες τους.
Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από τους ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, Χρυσοχωρίου και Θαλασσιάς – Κρεμαστής, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Νέστου, ως αντίδραση στην πρόσφατη ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υδάτων, σύμφωνα με την οποία για την αρδευτική περίοδο του 2025 θα διατεθούν μόλις 35 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από το Φράγμα του Θησαυρού — ποσότητα που θεωρείται ανεπαρκής, καθώς πρέπει να καλύψει τις ανάγκες τριών ολόκληρων ΤΟΕΒ.
Οι αγρότες ζητούν την άμεση διάθεση 120 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, τονίζοντας πως το Φράγμα του Θησαυρού διαθέτει αποθέματα ύψους 350 εκατ. κυβικών αυτή τη στιγμή. Πέρυσι, διατέθηκαν 74 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ φέτος η προβλεπόμενη ποσότητα είναι λιγότερη από το μισό.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, κ. Σάββας Αργυράκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η κινητοποίηση ήταν από τις μαζικότερες των τελευταίων ετών – ακόμη μεγαλύτερη και από εκείνη του 2016 – με τους παραγωγούς να ζητούν απλώς το αυτονόητο: νερό για τις καλλιέργειές τους.
«Το Φράγμα του Θησαυρού δεν κατασκευάστηκε μόνο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχουν και άλλες κρίσιμες χρήσεις, όπως η άρδευση. Έχουν γίνει σοβαρές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα μας εξάγονται παγκοσμίως. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωση της αγροτικής παραγωγής», υπογράμμισε.
Οι αγρότες προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε κλιμακούμενες ενέργειες, με πρώτη τη συμβολική κατάληψη της Γέφυρας των Τοξοτών τις επόμενες ημέρες.
agrotypos.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Γ.Γ του Κ.Κ.Ε Δημήτρου Κουτσούμπα στην Θάσο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, φτάνοντας σήμερα το μεσημέρι στο λιμάνι της Θάσου, πρώτο σταθμό στην περιοδεία του στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ξεκινάμε την περιοδεία μας, εδώ από το όμορφο νησί της Θάσου, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μια ακριτική περιοχή με πάρα πολλά προβλήματα. Θα μιλήσουμε με μαζικούς φορείς, με σωματεία, με συλλόγους, με κατοίκους της περιοχής και θα μιλήσουμε και σε πολιτικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις που οργανώνει η Κομματική Οργάνωση.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός εδώ, όπως και πανελλαδικά είναι τεράστια. Έχουμε μία κυβέρνηση ανάλγητη, η οποία συνεχώς προσθέτει νέα προβλήματα, εκτός από τα προβλήματα που δημιουργεί με τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών χωρίς την απόδοση ακόμη των πολιτικών και ποινικών ευθυνών, που έπρεπε να είχε γίνει χθες, όπως είναι σήμερα αυτή η άθλια μεθόδευση με την Προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αλλά και όλη τη μεθόδευση που έγινε με την Επιτροπή, που η ίδια σύστησε και η οποία με τα διάφορα «ήξεις αφήξεις» προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Μαζί με όλα αυτά υπάρχουν τα «Τέμπη» της καθημερινής ζωής, η τεράστια ακρίβεια, οι χαμηλοί μισθοί, τα σοβαρά προβλήματα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και εδώ στη Θάσο και ευρύτερα σε όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Αυτά θα συζητήσουμε με τους φορείς και τους κατοίκους και θα τα ξαναπούμε».