Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΗ | Καθολικός πάροχος σε 200.000 καταναλωτές με προσαυξήσεις τιμολογίων 12%

Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να ηλεκτροδοτεί τους καταναλωτές της καθολικής υπηρεσίας για έναν χρόνο. Η υπαγωγή των μικρών πελατών στον Προμηθευτή Καθολικής Ενέργειας γίνεται αυτόματα.

Στο 12% από 15% που ζητούσε η ΔΕΗ διατηρείται η προσαύξηση στα τιμολόγια της καθολικής υπηρεσίας που αφορούν περίπου 200.000 καταναλωτές σύμφωνα με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 4 Ιουλίου.

Η επιχείρηση θα συνεχίσει να ηλεκτροδοτεί τους καταναλωτές αυτής της κατηγορίας για επιπλέον ένα χρόνο δηλαδή έως τις 22 Ιουνίου του 2020, καθώς κηρύχθηκε άγονος σχετικός διαγωνισμός επιλογής νέου προμηθευτή για διάστημα τριών ετών.

Ο προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας είναι ο Προμηθευτής που είναι υποχρεωμένος βάσει του νόμου, να παρέχει το δικαίωμα της ηλεκτροδότησης σε οικιακούς πελάτες και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των «κακοπληρωτών» και ο πάροχος αφού εξάντλησε όλα τα περιθώρια είσπραξής τους έχει σταματήσει να τους εκπροσωπεί.

Η υπαγωγή των μικρών πελατών στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας διενεργείται αυτόματα χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργειά τους, δηλαδή χωρίς να απαιτείται η υπογραφή σύμβασης και καταβολή εγγύησης.

Πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης,δήλωσε ότι οι καταναλωτές αυτοί θα είναι μέσα στο χαρτοφυλάκιο των λεγόμενων τελικών πελατών, για τους οποίους η εταιρεία ξεκινά από αυτό το μήνα σαφάρι είσπραξης χρεών ύψους 1 δισ. ευρώ.

Εξήγησε μάλιστα ότι η ΡΑΕ κάθε χρόνο κάνει έναν διαγωνισμό σχετικό με το ποιος ενδιαφέρεται να γίνει ο πάροχος για τους καθολικούς πελάτες. Καθώς κανένας προμηθευτής ποτέ δεν ενδιαφέρεται, τους «φορτώνεται» η ΔΕΗ.

Οι καταναλώσεις των πελατών που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας τιμολογούνται με προσαύξηση που για το διάστημα Απριλίου 2018-Μαρτίου 2019 είχε καθοριστεί στο 12% των υφιστάμενων τιμολογίων πελατών της χαμηλής τάσης. Ωστόσο η ΔΕΗ προβάλλοντας μια σειρά από κόστη που έκρινε εύλογα είχε προτείνει την αύξηση των τιμολογίων κατά 15%.

Η αύξηση αυτή όπως τεκμηριώθηκε από την επιχείρηση αφορούσε: α) Προσαύξηση 2% για το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης (ετήσιο επιτόκιο 8%) β) προσαύξηση 1,5% ως διαχειριστικό κόστος (συμπεριλαμβανομένων εξόδων αποστολής μηνιαίων λογαριασμών), γ) προσαύξηση 10% λόγω επιπλέον επισφαλειών, δ) προσαύξηση (risk premium) 1,5% λόγω μεταβλητότητας της μηνιαίας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε συνδυασμό με την περίοδο υπαγωγής του πελάτη σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, η ΡΑΕ έκρινε ότι αν και είναι εύλογη επί της αρχής η ανάκτηση πρόσθετου ανταλλάγματος από τη ΔΕΗ, σε σύγκριση με εκείνο που ανακτά ο Προμηθευτής
από τους τακτικούς του πελάτες, εντούτοις, κάποιες από τις ως άνω κατηγορίες κόστους που εισηγήθηκε η ΔΕΗ, δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές. Πρόκειται για το κεφάλαιο κίνησης, το διαχειριστικό κόστος και το risk premium καθώς λόγω μεταβλητότητας της χονδρεμπορικής αγοράς ανακτώνται ήδη σύμφωνα με την Αρχή μέσω του εκάστοτε ισχύοντος τιμολογίου προμήθειας (σκέλος ανταγωνιστικών χρεώσεων) που προσφέρει η ΔΕΗ. Ως εκ τούτου κάνει αποδεκτή αύξηση 12%.

eordaialive

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη | Οι παροχές που περιλαμβάνει

Από σήμερα και έως το Σεπτέμβριο θα είναι ενεργοποιημένη η «Κάρτα του Αγρότη» όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα διατεθεί στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Επίσης, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καλάθι των Νονών» | Ποια προϊόντα περιλαμβάνει – Οι 12 κατηγορίες

Τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πιο οικονομικά τις αγορές τους έχουν οι καταναλωτές και καταναλώτριες μέχρι και τις 4 Μαΐου 2024, με το «Καλάθι των Νονών» στα καταστήματα παιχνιδιών.

Το μέτρο εφαρμόζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά στην αγορά, προκειμένου να διευκολύνει τις αγορές των καταναλωτών και ιδιαίτερα των νονών προς τα βαφτιστήρια τους κατά την πασχαλινή περίοδο.
Στο μέτρο συμμετέχουν υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις που εξειδικεύονται στη διάθεση προς πώληση παιδικών παιχνιδιών, των οποίων ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει το 1.000.000 ευρώ ετησίως, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου. Προαιρετικά μπορούν επίσης να συμμετάσχουν και όσες μικρότερες επιχειρήσεις το επιθυμούν.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν, υποχρεούνται να εντάσσουν ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που περιλαμβάνεται στο «Καλάθι των νονών», εφόσον διαθέτουν προϊόντα αυτής της κατηγορίας και να το διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, ενημερώνοντας τους καταναλωτές ως προς τη σύνθεση του «καλαθιού» που προτείνουν.

Οι 12 κατηγορίες

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει διαμορφώσει συνολικά 12 κατηγορίες προϊόντων.

Συγκεκριμένα:

  • Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια
  • Επιτραπέζια / Παζλ
  • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
  • Βρεφικά παιχνίδια
  • Φιγούρες δράσης
  • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
  • Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
  • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
  • Λούτρινα
  • Μουσικά παιχνίδια
  • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

Πηγή: protothema.gr , naftemporiki.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτές | «Τρέχουν» οι αιτήσεις – Το ποσό που δικαιούνται

Ανοιχτή παραμένει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας για τις μη μισθωτές μητέρες. Οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα λαμβάνουν, όπως και οι μισθωτές, την ειδική παροχή της μητρότητας. Οι μη μισθωτές μητέρες θα λάβουν 7.470 ευρώ αναδρομικά με διάρκεια εννέα μηνών και ύψος 830 ευρώ με βάση τον σημερινό κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας διάρκειας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά τη λήξη του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ, και συγκεκριμένα μετά το πέρας 14 εβδομάδων από την επομένη του τοκετού.

Επισημαίνεται ότι έχει αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες πριν από τη λήξη του 2023 και ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής της μητρότητας στις μη μισθωτές;

Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου εν ευρεία έννοια ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Οι αιτήσεις και τα ποσά για το Επίδομα Μητρότητας

Ψηφιακή αίτηση για το Επίδομα Μητρότητας στο https://parentalbenefits.dypa.gov.gr

Για 9 μήνες από 830 ευρώ / μήνα

Σύνολο: 7.470 ευρώ (Καθαρά: 706 ευρώ * 9 μήνες = 6.354 ευρώ)

Αφορά: ασφαλισμένες ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

Προϋποθέσεις: Ασφαλιστικά ενήμερες -> όχι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

Αναδρομική ισχύ: Για όσες μητέρες έχουν γεννήσει ή υιοθετήσει από τις 24/9/2023

Καταβολή: από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης

Πότε διακόπτεται η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας

Η υπουργική απόφαση που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις καταβολής τους επιδόματος προστασίας της μητρότητας στις ελεύθερες επαγγελματίες, αναφέρει 3 + 1 λόγους για τους οποίους η παροχή διακόπτεται.

Το Επίδομα Μητρότητας διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια χορήγησης της, η ασφαλισμένη:

  • Απολέσει την επαγγελματική της ιδιότητα/εργασία.
  • Δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη.
  • Αναλάβει μισθωτή εργασία

Ημερομηνία λήξης όταν υπάρχουν χρέη που πρέπει πρώτα να εξοφληθούν για να δοθεί η παροχή. Η απόφαση αναφέρει ότι αν η ασφαλισμένη επαγγελματίας χρωστά τις εισφορές της, τότε θα πρέπει να τις εξοφλήσει και στη συνέχεια θα λάβει το επίδομα.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en