Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Deal ΔΕΗ – Enel | Προβάδισμα της δημόσιας εταιρείας στα Βαλκάνια έναντι των άλλων ελληνικών ενεργειακών ομίλων

Ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια για τους ελληνικούς ενεργειακούς ομίλους στα Βαλκάνια, το οποίο διευρύνεται έπειτα και από το άνοιγμα της ΔΕΗ στη Ρουμανία.

Η Ελλάδα καθιερώνεται πλέον και εκτός συνόρων ως πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενεργειακών υποδομών και υπηρεσιών και συμβάλλοντας στην ενεργειακή συνεργασία των χωρών των Βαλκανίων για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή.

Το προβάδισμα

Με την εξαγορά της ENEL Romania, η ΔΕΗ αποκτά εντυπωσιακό προβάδισμα καθώς εισέρχεται στην πιο ανεπτυγμένη αγορά των Βαλκανίων αποκτώντας εκεί ένα χαρτοφυλάκιο με 133.000 χλμ. δικτύων διανομής και 3,2 εκατομμύρια πελάτες στη λιανική καθώς και έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) 534 MW σε λειτουργία και 5,4 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Δεκέμβριο, το deal της ΔΕΗΑΝ (θυγατρική της ΔΕΗ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ) με τη Mytilineos για την ανάπτυξη και πώληση δύο φωτοβολταϊκών πάρκων περίπου 210 MW στη Ρουμανία που είχαν αναπτυχθεί από τη Mytilineos, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή τους. Εκτός από τη Ρουμανία, η ΔΕΗ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για εξαγορά έργων ΑΠΕ σε Βουλγαρία και άλλες χώρες της Βαλκανικής. Παράλληλα, η θυγατρική της ΔΕΗ στη Βόρεια Μακεδονία, η EDS δραστηριοποιείται στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και η PPC Albania. Επίσης, στην Αλβανία η ΔΕΗ έχει προκριθεί στον διαγωνισμό για την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού.

Στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης χτίζει χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία ήδη λειτουργεί δύο αιολικά πάρκα, ένα στην Πολωνία, ισχύος 102 MW και ένα στη Βουλγαρία 30 MW. Κατά το έτος 2021, όπως αναφέρεται και στην έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας, η δραστηριότητα του ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, αναπτύχθηκε εκτός από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, και στη Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Σερβία και Αλβανία.

Όσο για τη Mytilineos, διαθέτει άδεια trading ρεύματος και φυσικού αερίου για όλες τις βαλκανικές χώρες. Ειδικότερα, δραστηριοποιείται στην προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου και ρεύματος σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Σλοβακία και Σερβία. Στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας ο όμιλος αξιολογεί σχέδιο για την κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ρεύματος, η οποία θα καλύπτει και τις ανάγκες τηλεθέρμανσης της πόλης των Σκοπίων. Επίσης, αναπτύσσει έργα ΑΠΕ σε Ρουμανία και Κροατία, ενώ προχωρά και η κατασκευή μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού -θερμότητας στη Σλοβενία.

Ισχυρή παρουσία HELLENiQ Energy και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ στα Βαλκάνια

Σημαντικό είναι και το εκτόπισμα στα Βαλκάνια της HELLENiQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ). Στο Μαυροβούνιο δραστηριοποιείται με τη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της χώρας, τη JUGOPETROL A.D. (στην οποία κατέχει το 54,53% των μετοχών), στη λιανική εμπορία, διανομή και αποθήκευση πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου. Γενικότερα, κατέχει περίπου το 60% της εγχώριας αγοράς. Επίσης, λειτουργεί τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης και διακίνησης καυσίμων, δίκτυο 44 πρατηρίων με το σήμα ΕΚΟ και άλλες υποδομές.

Ισχυρή είναι η παρουσία της και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της ΟΚΤΑ AD Skopje που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη χώρα, με μερίδιο 60% της αγοράς. Τον Ιούλιο του 2002, οι εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ συνδέθηκαν με αγωγό 210 χιλιομέτρων με το διυλιστήριο του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στη Θεσσαλονίκη. Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη λειτουργία του αγωγού, με τελικό προϊόν diesel. Επιπλέον, διαθέτει εγκαταστάσεις αποθήκευσης, 27 πρατήρια βενζίνης με το σήμα ΟΚΤΑ και εγκαταστάσεις διύλισης αργού πετρελαίου.

Στη Βουλγαρία με την EKO Bulgaria EAD, θυγατρική της 100%, δραστηριοποιείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο προϊόντων πετρελαίου και λιπαντικών με το σήμα ΕΚΟ, καθώς επίσης και τη διανομή και αποθήκευση υγραερίου. Παράλληλα, λειτουργεί το πέμπτο μεγαλύτερο δίκτυο πρατηρίων καυσίμων στη χώρα, με 91 πρατήρια, ενώ διαθέτει και δύο εγκαταστάσεις υγραερίου. Αντίστοιχα στη Σερβία, με την EKO SERBIA Novi Beograd δραστηριοποιείται στον εφοδιασμό, μεταφορά και εμπορία πετρελαιοειδών, λιπαντικών και υγροποιημένου αερίου (LPG) ενώ διαθέτει συνολικά 55 πρατήρια υγρών καυσίμων.

Όσο για τη ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, η LPC (ο βραχίονας του ομίλου στην παραγωγή και εμπορία λιπαντικών προϊόντων, παραφινών και άλλων προϊόντων πετρελαίου), έχει θυγατρικές σε Βουλγαρία (Bulvaria), Σερβία (Cyclon doo) και Ρουμανία (Cyrom). Με την CORAL (Shell licensee) λειτουργεί εννέα πρατήρια στη Σερβία, 29 πρατήρια στην Κροατία και τρία πρατήρια στη Βόρεια Μακεδονία.

ot.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τι θα μέτρα πυροπροστασίας θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της Καβάλας

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Καβάλας  με θέμα την υποχρεωτική προληπτική πυροπροστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1 Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου του 2024 , καλούνται οι πολίτες να συμμορφωθούν στις νομικές διατάξεις και να προχωρήσουν στην λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας στις ιδιοκτησίες τους.

Παρόντες ο Δήμαρχος Καβάλας , Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κύριος Κυριάκος Σταυρίδης , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κύριος Αλέξης Γούλας  αλλά και ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας για την πυροπροστασία κύριος Γιώργος Τσακαλίδης.

Μέσα από την συνέντευξη τους, οι ίδιοι  έδωσαν συμβουλές για το τι θα πρέπει να ακολουθηθεί κυρίως για τις ιδιοκτήσιες πλησίον δασικών εκτάσεων, αλλά και ακάλυπτων χωρών τονίζοντας πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προχωράει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου, καταλογίζεται όμως αντίστοιχα το πρόστιμο  και η δαπάνη για τον καθαρισμό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en