Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Credit Suisse | H «ένεση» ρευστότητας, τα σκάνδαλα και η ασφάλεια των καταθέσεων ελληνικών τραπεζών

Οι ρυθμιστικοί φορείς της Ελβετίας έχουν στόχο να διασωθεί η Credit Suisse αλλά και να αποφευχθεί ένα ντόμινο επιπτώσεων και σε άλλες τράπεζες. Για αυτό το λόγο επενέβησαν «πετώντας σωσίβιο» ρευστότητας στην Credit Suisse, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (50,6 δισεκ. ευρώ), κίνηση άνευ προηγουμένου από την ελβετική Kεντρική Tράπεζα.

Oι επενδυτές την συγκεκριμένη απόφαση την επιβράβευσαν με ισχυρή άνοδο της μετοχής της Credit Suisse κατά 20%, ενώ στο άνοιγμα είχε ξεπεράσει και το 30%.

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνεται η χορήγηση τέτοιου ύψους ρευστότητας σε μεγάλη τράπεζα παγκόσμιας κλίμακας από την τραπεζική κρίση του 2008

«Η επιπρόσθετη ρευστότητα θα υποστηρίξει τις κύριες δραστηριότητες της Credit Suisse και των πελατών της, καθώς η Credit Suisse λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να δημιουργηθεί μια τράπεζα πιο απλή και στοχευμένη, βασισμένη στις ανάγκες των πελατών της», ανέφερε η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα σκάνδαλα που κλυδώνισαν την Credit Suisse

Τα σκάνδαλα ξεκίνησαν με την δημόσια κόντρα δύο κορυφαίων στελεχών της τράπεζας που ήταν γείτονες στην Χρυσή Ακτή της λίμνης της Γενεύης. Μετά από αυτό ακολούθησε η κατάρρευση της Greensill Capital. Το ποτήρι ξεχείλισε με ένα μεγάλο δάνειο στη Μοζαμβίκη, από το οποίο ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε διεφθαρμένους αξιωματούχους και η χώρα δεν μπορεί να αποπληρώσει.

Η Credit Suisse προσπαθεί να καθησυχάσει τους επενδυτές

Αν και η Credit Suisse θα δανειστεί έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα για να ενισχύσει τη ρευστότητα και την επενδυτική εμπιστοσύνη, κάποιοι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό πιθανόν να μην επαρκεί για να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Η εμπιστοσύνη της αγοράς θα εξασφαλιστεί μέσω της στήριξης στρατηγικών επενδυτών, οι οποίοι μεταξύ αυτών βρίσκονται η Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ και ο σαουδαραβικός όμιλος Oyalan Group.

Η αποεπένδυση από διάφορα περιουσιακά στοιχεία είναι μια προφανής επιλογή, καθώς η Credit Suisse περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιο της δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και μετοχικό ποσοστό στη SIX Group, την εταιρεία που διαχειρίζεται το χρηματιστήριο της Ζυρίχης.

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες

Ωστόσο, η νέα αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στους δανειολήπτες, καθώς θα εκτοξεύσει τις δόσεις των δανείων τους στα ύψη.

Ο κ. Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, εμφανίζεται καθησυχαστικός, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζήσει ανάλογες καταστάσεις με εκείνες του παρελθόντος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «δεν είναι καθόλου όπως πριν», αποκλείοντας με αυτό τον τρόπο το ενδεχόμενο να υπάρξουν capital controls και βάζοντας τέλος στους φόβους των καταθετών για haircut των αποταμιεύσεων τους.

Πιο αναλυτικά η δήλωσή του:

«Παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν.

Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.

Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της απο τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια.

Φυσικά έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή, που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας και είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό.

Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.

Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσύλωση στη σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών»

newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ :

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και οι κατευθύνσεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το στοίχημα των προσεχών εκλογών είναι η αυξημένη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο μέγιστη είναι η σημασία της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δυναμώνει την φωνή της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή καθιερώθηκε και ισχύει για όποιον πολίτη το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Για την εφαρμογή εγγραφής στην επιστολική ψήφο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://epistoliki.ypes.gov.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en