Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρήστος Ποτόλιας | «Μαύρη Δευτέρα» για την Καβάλα η 9η Δεκεμβρίου 2019!

To Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας συνεδριάζει τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019.

Το πρώτο εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξη [διαβάστε την εδώ] αφορά στην εισήγηση της Διοίκησης Μουριάδη για «Αναπροσαρμογή ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού οικονομικού έτους 2020», εισήγηση που, αν ψηφιστεί, θα «φέρει» αυξήσεις που θα αγγίζουν το 40-45%.

Εν όψει της εξέλιξης αυτής, ο Χρήστος Ποτόλιας απευθύνεται στους Καβαλιώτες εργαζόμενους, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχους, αγρότες, νέες και νέους και τους καλεί σε έναν κοινό αγώνα για να βρεθεί και πάλι η ελπίδα.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κάνει λόγο για μία «Μαύρη Δευτέρα» που ξημερώνει για τους πολίτες της Καβάλας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής του.

Ανοιχτή επιστολή για τη «Μαύρη Δευτέρα»
Εργαζόμενες/νοι, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι, νέες και νέοι,

«Ούτε «Μαύρη Παρασκευή» ούτε μια από «τις λευκές νύχτες» θα είναι η 9η/12/19, που θα γραφτεί στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της πόλης, κυρίως όμως του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα είναι η «Μαύρη Δευτέρα» που το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη της τάξης του 40%.

Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, σε γονάτισαν με φόρους άμεσους και έμμεσους, ΕΝΦΙΑ, χαράτσια κάθε είδους, με μειώσεις μισθών, μεροκάματων και συντάξεων.

Τώρα έρχεται η Διοίκηση του Δήμου και κάνει αυξήσεις τεράστιες και απαράδεκτες. Αυξάνει τα ανταποδοτικά με το επιχείρημα ότι οι αυξήσεις πρέπει να γίνουν γατί ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει στις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού «…ισοσκέλιση των δαπανών με τα έσοδα». Βέβαια με αυτή τη λογική τάσσονται και όσοι δέχονται το απαράδεκτο καθεστώς των ανταποδοτικών (πλήρωνε δηλαδή δύο και τρείς φορές για οτιδήποτε σου παρέχεται).

Εργαζόμενες/νοι, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, συνταξιούχοι, νέες και νέοι,

Όλα αυτά τα χρόνια που σε τσάκισαν, σε ρώτησε κάποια κυβέρνηση με όποιο πρόσημο, αν προκύπτει «ισοσκέλιση» των εσόδων της οικογένειάς σου, που έχει άνεργο, χαμηλοσυνταξιούχο, μικρομαγαζάτορα που παλεύει να τα φέρει βόλτα, φτωχό αγρότη που καταστρέφεται από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τα πανάκριβα εφόδια, με τα έξοδα που έχεις; Σε ρώτησε κάποια δημοτική αρχή, πως βογκάς για να πληρώσεις τη ΔΕΗ, όπου τα μισά σχεδόν, με τις τωρινές τιμές, αφορούν πληρωμές προς το Δήμο; Σε ρώτησε πως τα βγάζεις πέρα για να πληρώσεις τα τροφεία στους παιδικούς, τα δίδακτρα στο Ωδείο, που πληρώνεις για να αθληθείς, πληρώνεις στο κολυμβητήριο, πληρώνεις για να χορέψεις στο Σύλλογό σου…;

Κάποιους βέβαια τους ρωτάνε πως τα «βγάζουν πέρα». Γι’ αυτό τους φοροαπαλλάσσουν, τους μειώνουν τη φορολογία, τους δίνουν «κίνητρα» (ζεστό χρήμα δηλαδή) για να «επενδύσουν» με δικά σου χρήματα βέβαια. Αυτοί είναι οι εφοπλιστές (πληρώνουν το πετρέλαιο για τα καράβια τους 20 λεπτά του €, ενώ εσύ πάνω από 1€), είναι οι τραπεζίτες που τους μπουκώνουν (ανακεφαλαίωση) κάθε τόσο με δις € και τα χρεώνουν σε σένα, είναι οι μεγαλοβιομήχανοι.

Δεν είναι μόνο όμως οι Κυβερνήσεις που κάποιους τους «ρωτάνε». Ρωτάει «κάποιους» πως τα «βγάζουν πέρα» και η διοίκηση του Δήμου. Γι’ αυτό τους «ελαφρύνει» από τις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο, φορτώνοντας τες βέβαια σε σένα. Αυτοί οι «κάποιοι» είναι οι Τράπεζες που θα δουν μειώσεις στα ανταποδοτικά, αφού η προσαύξηση του 53% που είχαν μέχρι τώρα μειώνεται στο 25%. Είναι οι μεγάλες ιδιοκτησίες των 6000 τ.μ., που θα πληρώνουν το 60% των ανταποδοτικών που τους αναλογεί.

Εργαζόμενη/νε,

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσεις είναι αν μπορείς να κάνεις κάτι και τι, για να αλλάξει αυτή η ζοφερή κατάσταση.

Ποτέ δε θα μπορέσεις όμως να βρεις τι πρέπει να κάνεις όσο θα λες «τίποτε δε μπορεί να γίνει», «τίποτε δεν αλλάζει».

Κάποιοι έχουν βρει τι να κάνουν, άκουσέ τους, ακολούθησέ τους, κι ας μη συμφωνείς σε όλα μαζί τους.

Στον κοινό αγώνα εργαζομένων, μικροεπαγγελματιών, φτωχών αγροτών, συνταξιούχων, βρίσκεται η ελπίδα».

πηγη:kavalapost

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ημερίδα απο το Επιμλητήριο Δράμας, για τον ρόλο των επιμεήτηριων και της προώθηση της καινοτομίας

Με Μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα “Τα Επιμελητήρια και ο ρόλος τους στην προώθηση της καινοτομίας”. Η εν λόγω ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου 2024, στον χώρο της Δομής Επιχειρηματικότητας – Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Lab40, οπου το παρόν εκτός απο τους επαγγεκλαμτίες και τους φορείς της Π.Ε. Δράμας, έδωσε και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερχονται καύσωνες και πυρκαγιές: Πάμε για πρώιμο καλοκαίρι ενώ κάθε μήνα σπάει κι ένα νέο ρεκόρ ζέστης

Πριν από περίπου έναν μήνα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας  έλεγε ότι «η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη». Σχεδόν πριν… αλέκτορα φωνήσαι, η πρόβλεψη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται: οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφονται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, αλλά και στη χώρα μας, οδηγούν σε έναν πρόωρο συναγερμό, καθώς ο εφιάλτης των πυρκαγιών φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Οι αριθμοί, επειδή έχουν το προσόν να λένε την αλήθεια, μπορούν να αποκαλύψουν το μέγεθος που έχει ήδη λάβει το πρόβλημα. Μόνο σε ένα διήμερο, συγκεκριμένα το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκαν 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα, ενώ για τις υπόλοιπες οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να δώσουν μάχες οι οποίες θυμίζουν τα δυστοπικά σκηνικά που ζούμε σχεδόν κατά κανόνα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό δεν ήταν κάτι τυχαίο, καθώς συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε ένα μόνο 24ωρο, αυτό της περασμένης Τετάρτης, εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας συνολικά 67 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 56 αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, με τις υπόλοιπες 11 να χρειάζονται πολύωρες μάχες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε επίπεδο τριμήνου τώρα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, το α’ τρίμηνο του 2024 εκδηλώθηκαν συνολικά 2.378 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εκδηλωθεί 2.367.

Η Πυροσβεστική μπορεί να καταγράφει τις πυρκαγιές που εμφανίζονται πρόωρα και την εξέλιξή τους, όμως αυτό που δεν είναι σε θέση να πει, τουλάχιστον επισήμως, είναι τα αίτια εκδήλωσής τους. Αυτό είναι μια διαδικασία την οποία αναλαμβάνουν τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Ομως η πικρή αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια… τυπική διαδικασία, καθώς όλοι γνωρίζουμε τον βασικό συνδυασμό παραγόντων που τις ευνοεί: είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, το παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας, που με τη σειρά τους οφείλονται στην κλιματική κρίση και το «Ελ Νίνιο».

Το «Copernicus»
Υπό άλλες συνθήκες, όλα αυτά θα ήταν υπόθεση που αντιμετωπίζουμε συνήθως τον Αύγουστο. Η καταφανέστατα πρόωρη εμφάνιση του προβλήματος έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις τις κατά τόπους αρχές να αιτούνται την κατά συνθήκη άμεση έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ενδεικτικό του μεγέθους της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι οι πυροσβεστικές και άλλες αρχές διαφόρων περιοχών της χώρας στις οποίες εμφανίστηκαν οι πυρκαγιές πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο αιτήθηκαν την πρόωρη κατ’› εξαίρεση έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι αυτή ξεκινά πολύ νωρίτερα, αίτημα που έγινε δεκτό. Και παρά το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για τη φετινή μάχη με τις πυρκαγιές είναι οργιώδεις από τον χειμώνα ήδη!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρά τα έργα στον Αγ. Νικόλαο ικανοποιητική είναι η κίνηση στα καταστήματα

Παρά τα έργα που διενεργούνται στα στενά του Αγίου Νικολάου, αισιόδοξη είναι η κατάσταση με την κίνηση που υπάρχει στα καταστήματα. Πρόβλημα ωστόσο παραμένει για το αν τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι και πριν την μεγάλη κίνηση του τουρισμού στην Καβάλα.

Άλλωστε όπως οι ίδιοι καταστηματάρχες δηλώνουν , είναι συνεχή τα τηλεφωνήματα για παράταση παράδοσης και ολοκλήρωσης των έργων, ωστόσο οι ίδιοι δεν πτοούνται από το γεγονός και μένουν αισιόδοξοι για τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en