ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μπορεί να επιβιώσει η Γη από έναν τοπικό πυρηνικό πόλεμο;

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν πυρηνικό όλεθρο; Πρέπει να ανησυχούμε μόνο για έναν πόλεμο ΗΠΑ-Ρωσίας ή μήπως ο εφιάλτης μπορεί να ξεκινήσει ακόμη κι από μια σύγκρουση «μεσαίας κλίμακας»; Αυτό το ερώτημα έθεσε ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ράτζερς στις ΗΠΑ και η απάντηση είναι σοκαριστική: δεν χρειάζεται παγκόσμια σύγκρουση – αρκούν δύο χώρες.
Ο Πυρηνικός Χειμώνας: Το σενάριο της απόλυτης καταστροφής
Η επιστήμη γνωρίζει καλά τι θα ακολουθούσε μια εκτεταμένη χρήση πυρηνικών όπλων: τεράστια σύννεφα ραδιενέργειας και αιθάλης ανεβαίνουν στη στρατόσφαιρα, σκοτεινιάζουν τον ουρανό, μπλοκάρουν τον ήλιο και προκαλούν ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας. Η Γη εισέρχεται σε έναν λεγόμενο Πυρηνικό Χειμώνα.
Αυτό συνεπάγεται κατάρρευση των γεωργικών συστημάτων, παγκόσμιο λιμό, κατάρρευση των αγορών και κοινωνικές εξεγέρσεις. Όπως σημειώνεται, η μοναδική αντίστοιχη εμπειρία ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου Ταμπόρα το 1815, που έριξε τη θερμοκρασία μόλις κατά 0,7 βαθμούς και προκάλεσε λιμούς παγκοσμίως.
Το σενάριο Ινδίας – Πακιστάν: Ο εφιάλτης με αριθμούς
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ένα ρεαλιστικό αλλά καταστροφικό σενάριο: μια πλήρης πυρηνική αντιπαράθεση Ινδίας – Πακιστάν, δύο χωρών με περίπου 250 πυρηνικές κεφαλές συνολικά.
Το αποτέλεσμα;
-
125 εκατομμύρια νεκροί μέσα σε λίγες ημέρες.
-
Τεράστια καταστροφή υποδομών: εργοστάσια, πόλεις, λιμάνια, στρατιωτικές βάσεις.
-
Ραδιενεργό νέφος που απλώνεται στον πλανήτη.
-
50% μείωση της γεωργικής παραγωγής στην Κίνα, 20% στις ΗΠΑ.
-
Κατάρρευση τιμών και επάρκειας τροφίμων παγκοσμίως.
-
Μαζική καταστροφή του στρώματος του όζοντος, με τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.
Σε κάποιες περιοχές, έως και 70% απώλεια του όζοντος, προκαλώντας άμεση αύξηση των καρκίνων του δέρματος, οφθαλμικά προβλήματα, ακόμα και γενετικές μεταλλάξεις.
Το τέλος του πολιτισμού όπως τον ξέρουμε
Οι επιστήμονες προειδοποιούν: ακόμα και αν το πυρηνικό νέφος αρχίσει να καθαρίζει μετά από 10 χρόνια, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Η ζωή στον πλανήτη δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Το χειρότερο: αυτό μπορεί να συμβεί χωρίς καν να εμπλακούν οι ΗΠΑ ή η Ρωσία.
Μια «τοπική» σύρραξη μεταξύ χωρών όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Ισραήλ ή η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας.
Ένα μεγάλο μάθημα
Η έρευνα δεν είναι απλώς επιστημονική υπόθεση. Είναι κραυγή αφύπνισης. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλη πυρηνική απειλή. Ο διάλογος, η διπλωματία και η αποπυρηνικοποίηση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αναγκαιότητα επιβίωσης.
ΚΑΒΑΛΑ
Ανησυχία για την καταλληλότητα των μπλε σωλήνων στο Παληό

Σοβαρές επιφυλάξεις για την καταλληλότητα των μπλε σωλήνων ύδρευσης που πρόκειται να τοποθετηθούν στο Παληό Καβάλας εκφράζει με επιστολή του ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «Ο Τόπος της Ζωής μας», Μάκης Παπαδόπουλος.
Η επιστολή απευθύνεται προς τη ΔΕΥΑΚ, ενώ έχει κοινοποιηθεί και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος – ως φορέα χρηματοδότησης του έργου – καθώς και στο ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, με σκοπό την ενημέρωση και την τεχνική τοποθέτηση των αρμόδιων φορέων.
Ο κ. Παπαδόπουλος δηλώνει πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία των απαντήσεων του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ, οι οποίες δόθηκαν πρόσφατα σε συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Όπως επισημαίνει, οι σωλήνες έχουν παραμείνει εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες για πάνω από 8 μήνες, ενώ οι γενικές προδιαγραφές απαιτούν:
-
Η παραγωγή των σωλήνων να έχει πραγματοποιηθεί το πολύ έξι μήνες πριν την προσκόμιση στο έργο.
-
Η μέγιστη παραμονή τους στο ύπαιθρο δεν πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες.
Με αυτά τα δεδομένα, ζητά την άμεση διενέργεια ειδικών τεχνικών δοκιμών ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των σωλήνων πριν την τοποθέτησή τους στο έδαφος.
Ολοκληρώνοντας, ο Μάκης Παπαδόπουλος τονίζει πως μοναδικός στόχος είναι η διασφάλιση καθαρού, ασφαλούς και ποιοτικού νερού για τους δημότες, καλώντας όλους τους αρμόδιους να ενεργήσουν με διαφάνεια και υπευθυνότητα.
ΘΑΣΟΣ
Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς σε Καβάλα και Θάσο

Ανακοίνωση για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς εξέδωσε η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, και συγκεκριμένα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Για το Σάββατο 28 Ιουνίου 2025, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (Κατηγορία 3) στις περιοχές των Π.Ε. Καβάλας και Θάσου, γεγονός που απαιτεί αυξημένη ετοιμότητα και υπευθυνότητα από όλους.
Σύσταση προς τους πολίτες
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ καλεί τους πολίτες να επιδείξουν υψηλό βαθμό προσοχής, αποφεύγοντας οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια, όπως:
-
Κάψιμο ξερών χόρτων, κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού.
-
Χρήση εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες (π.χ. δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης).
-
Ανάμματα υπαίθριων ψησταριών.
-
Κάπνισμα μελισσών.
-
Ρίψη αναμμένων τσιγάρων σε υπαίθριους χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται αυστηρά η καύση αγροτικών εκτάσεων.
Άμεση ενημέρωση της Πυροσβεστικής
Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης αντιληφθεί εστία πυρκαγιάς, καλείται να ειδοποιήσει άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.
Πληροφορίες και οδηγίες προστασίας
Για πλήρη και επίκαιρη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας από δασικές πυρκαγιές, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον επίσημο ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στη διεύθυνση:
www.civilprotection.gov.gr
Η υπεύθυνη στάση όλων είναι κρίσιμη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη στη Χίο για να σωθούν από την φωτιά τα μαστιχοχώρια

Μετά από δύο εφιαλτικές ημέρες φωτιάς και καταστροφής στη Χίο, ξεκινά σήμερα, Τρίτη 24 Ιουνίου 2025, η κρίσιμη μάχη για τον έλεγχο του μεγάλου μετώπου της πυρκαγιάς στα νότια του νησιού, όπου απειλούνται άμεσα οι πολύτιμες καλλιέργειες μαστίχας.
Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με τη συνδρομή εκατοντάδων εθελοντών και κατοίκων, βρίσκονται ήδη σε πλήρη κινητοποίηση, καθώς οι πρώτες ώρες της ημέρας θεωρούνται καθοριστικές.
Βοηθούν οι καιρικές συνθήκες – φτάνουν ενισχύσεις
Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, οι άνεμοι υποχωρούν στα 4-5 μποφόρ, προσφέροντας ένα «παράθυρο» ευκαιρίας για τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Παράλληλα, περίπου 150 πυροσβέστες με οχήματα αναμένονται να φτάσουν νωρίς το πρωί στη Χίο, ενώ από αέρος θα συνδράμουν ελικόπτερα και αεροσκάφη.
Ολόκληρη η κοινωνία στη μάχη
Ο Σύλλογος Μαστιχοπαραγωγών Χίου έχει επιστρατεύσει τα πάντα: γεωργικά μηχανήματα, υδροφόρες και ανθρώπινο δυναμικό. «Αν περάσει το μέτωπο στα νότια, χάσαμε. Η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη για το νησί και τους 4.000 παραγωγούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Τούμπος, θυμίζοντας τη μεγάλη φωτιά του 2012 που άφησε πληγές για μια δεκαετία.
Το όριο είναι η Αρμόλια
Η αγωνία κορυφώνεται για το χωριό Αρμόλια, καθώς τη νύχτα υπήρξε αναζωπύρωση στον Άγιο Γεώργιο και ήχησε το 112 για εκκένωση. «Αν κατέβει το μέτωπο στην Αρμόλια, η μαστίχα καταστρέφεται. Τα μαστιχόδεντρα χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια για να αποδώσουν ξανά», προειδοποιεί ο Τούμπος.
Σκιές για εμπρησμό – έρευνα σε εξέλιξη
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, άφησε σαφείς αιχμές περί εμπρησμού: «Οι ταυτόχρονες εστίες φωτιάς δείχνουν ύποπτη δράση. Η ΔΑΕΕ και η Κρατική Ασφάλεια ερευνούν ενδεχόμενο συντονισμένου εμπρησμού».
Κλίμα οργής στο νησί
Η κοινωνία της Χίου βρίσκεται σε ένταση. «Ο κόσμος είναι οργισμένος και φοβισμένος. Οι φωτιές ξέσπασαν σε κρίσιμες ώρες, με ισχυρούς ανέμους. Κάτι δεν πάει καλά», λένε κάτοικοι και εθελοντές.
Το επόμενο 24ωρο θα κρίνει πολλά για το μέλλον του νησιού, του φυσικού του πλούτου και των ανθρώπων του. Το βλέμμα όλων στρέφεται στην αντίσταση που δίνει σήμερα η Χίος απέναντι στη φωτιά.