Quantcast
Connect with us

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυγά: Γιατί είναι σημαντικό το χρώμα του κρόκου

Ο σημαντικότερες παράγοντας που καθορίζει το χρώμα του

Το χρώμα του κρόκου ενός αυγού μπορεί να είναι διαφορετικό για διάφορους λόγους. Φυσικά, όταν σπάτε ένα αυγό και το χρώμα του κρόκου δεν είναι αυτό που έχετε συνηθίσει, μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν είναι ακόμα ασφαλές να το φάτε.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν το χρώμα του κρόκου είναι η τροφή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022, σύμφωνα με το eatthis.com, εξέτασε το χρώμα των κρόκων δύο ομάδων ορνίθων. Η μία ομάδα ορνίθων τρέφονταν με μια βασική διατροφή, ενώ η δεύτερη ομάδα τρέφονταν με μια βασική διατροφή συν ένα πρόσθετο τροφής με καροτενοειδή.

Το χρώμα της δεύτερης ομάδας διέφερε σημαντικά όσον αφορά την ανοιχτόχρωμη και την κίτρινη απόχρωση μεταξύ των δύο ομάδων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καροτενοειδή της διατροφής μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του χρώματος του κρόκου.

Τι μας λένε τα χρώματα του κρόκου

Το χρώμα του κρόκου συνδέεται περισσότερο με την τροφή της κότας, σε αντίθεση με τη συνολική διατροφική αξία του αυγού συγκεκριμένα.

«Η διατροφική αξία ενός αυγού καθορίζεται από παράγοντες όπως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το προφίλ αμινοξέων και η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα», εξηγεί στο eatthis.com ο Dr. Fernando Cisneros, Global Manger Layers Solutions της DSM.

Ενώ οι κρόκοι των αυγών μπορούν να έχουν χρώμα από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί, «οι πιο υγιείς όρνιθες θα έχουν περισσότερα καροτενοειδή στα αυγά τους, παράγοντας έναν βαθύ κρόκο με χρυσαφί χρώμα», εξηγεί ο Cisneros. Έτσι, για να αποκτήσει ένα χρυσό κρόκο, η κότα πρέπει να λαμβάνει καλής ποιότητας τροφή, σωστές πρακτικές εκτροφής -και το πιο σημαντικό να είναι μια υγιής κότα.

Η Jeanine Flaherty, αντιπρόεδρος της Ασφάλειας Τροφίμων και Διασφάλισης Ποιότητας της Vital Farms, συμφωνεί ότι το χρώμα του κρόκου είναι ένδειξη της διατροφής και της συνολικής ευημερίας της κότας.

Πρέπει να ανησυχείτε για τα διαφορετικά χρώματα του κρόκου;

Όταν τα αυγά ενσωματώθηκαν αρχικά στην ανθρώπινη διατροφή, ήταν αρκετά ακριβά και ο κρόκος αναμενόταν να είναι πορτοκαλί ως ένδειξη ποιότητας. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ζωοτροφές για τα πουλερικά στην Ευρώπη ήταν βασισμένες στο σιτάρι, πράγμα που σήμαινε ότι οι κρόκοι των αυγών δεν ήταν αρκετά κίτρινοι για τον Ευρωπαίο καταναλωτή.

Η Flaherty λέει ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε για τα διαφορετικά χρώματα του κρόκου των αυγών, καθώς «η διακύμανση του χρώματος του κρόκου επηρεάζεται από το πόσο συχνά, πόσο και τι τρώνε οι κότες».

Click to comment

Απάντηση

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρωινό: Να τρώμε σαν βασιλιάδες ή όχι το πρωί;

Ακούμε συνέχεια το πόσο σημαντικό γεύμα είναι το πρωινό και ότι αν δεν φας πρωινό είναι σίγουρο ότι το βάρος σου σε λίγο καιρό θα αρχίσει να αυξάνεται ή και το αντίστροφο, ότι μπορείς να έχεις πιο γρήγορη απώλεια βάρους αν δεν καταναλώνεις πρωινό.

Πόσο ισχύει όμως κάτι τέτοιο;Πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια πως τα άτομα τα οποία καταναλώνουν πρωινό μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το βάρος τους.

Σε αντίθεση όμως με το Αμερικάνικο περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition, που δημοσίευσε μία έρευνα έδειξε ότι, τα παχύσαρκα άτομα που κατανάλωναν πρωινό δεν είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από τα παχύσαρκα άτομα που δεν υιοθέτησαν τη συνήθεια αυτή.

Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τελικά η κατανάλωση πρωινού προκύπτει από την ανάγκη του ανθρώπου να υιοθετήσει μια καλή συνήθεια, χωρίς όμως τα οφέλη του να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα. Αδιαμφισβήτητα όμως η κατανάλωση του συμβάλλει στην ικανότητα σκέψης και συγκέντρωσης.

Δίνει την ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός για να ξεκινήσει την μέρα και τέλος όσοι καταναλώνουν πρωινό καλύπτουν καλύτερα τις ανάγκες τους σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C.

Τελικά φαίνεται ότι δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας για την κατανάλωση πρωινού που να ισχύει για όλους. Οι ενήλικες μπορούν να κάνουν την επιλογή ανάλογα με το πρόγραμμα και τους στόχους τους. Για τα παιδιά όμως και για τους εφήβους, η κατανάλωση πρωινού είναι απαραίτητα.

Η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Ειρήνη Πετειναράκη εξηγεί αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πρωινό και τις μερίδες που καταναλώνουμε.

Συμβουλές για να μην ξεφεύγεις ως προς το μέγεθος της μερίδας στο πρωινό σου
Αν ανήκεις στα άτομα που καταναλώνουν πρωινό αλλά έχεις κουραστεί να ζυγίζεις και να μετράς ή ακόμα αν ανήκεις στα άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν να τρώνε πρωινό αλλά βαριέσαι τη διαδικασία του ζυγίσματος, υπάρχει άλλος τρόπος ώστε να μπορείς να υπολογίσεις την μερίδα σου.

Παράδειγμα

Παρατήρησε ότι το 1 φλιτζάνι δημητριακών ολικής άλεσης ή ζυμαρικών ολικής άλεσης αντιστοιχούν σε μία κλειστή γροθιά. Το ίδιο ισχύει για τα φρούτα και για τα λαχανικά.
Τα 30γρ ξηρών καρπών αντιστοιχούν σε μία σφιχτή χούφτα, ενώ τα 60γρ σε μία χαλαρή χούφτα.
Η 1-2 κουταλιές της σούπας σε ελαιόλαδο, μαργαρίνη, ταχίνι, άλειμμα τυριού, είναι όσο είναι ο αντίχειρας.
Το 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, μέλι ή μαρμελάδα αντιστοιχεί όσο είναι το ακροδάχτυλο
Βλέπετε ότι τελικά μπορείτε να ελέγξετε τις μερίδες του πρωινού χωρίς να χρειαστεί να τα μετρήσετε ή να τα ζυγίσετε.

Υγιεινές Προτάσεις Πρωινού

Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε την μέρα μας με ένα θρεπτικό πρωινό ώστε να μπορέσουμε να αντέξουμε μέχρι το τέλος.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες υγιεινές προτάσεις για πρωινό και εσείς θα αποφασίσετε ποια είναι στις δικές γευστικές επιλογές

1 κεσεδάκι γιαούρτι με μέλι, ξηρούς καρπούς, και σπόρους chia
1 φλιτζάνι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι με δημητριακά ολικής άλεσης, μέλι, κανέλα ή αποξηραμένα φρούτα.
Ψωμί ολικής με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι και φρούτο
Ψωμί ολικής με άλειμμα τυριού και αβοκάντο
1 ποτήρι χυμό, 1 φέτα ψωμί ολικής, 1 αυγό βραστό
1 ποτήρι χυμό, 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, 1 φέτα τυρί χαμηλών λιπαρών, 1 φέτα γαλοπούλα βραστή
Ομελέτα σε αντικολλητικό τηγάνι με λαχανικά και ψωμί ολικής
Smoothie με γάλα ή γιαούρτι ή κεφίρ με μπανάνα ή φράουλα ή κατεψυγμένα φρούτα και σπόρους chia
Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγουμε στο πρωινό μας;
Όπως είπαμε και παραπάνω έχει μεγάλη σημασία τι θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε στο πρωινό για να ξεκινήσουμε την μέρα μας. Ουσιαστικά οι επιλογές αυτές θα μας κατευθύνουν για το πως θα κυλίσει και η μέρα μας. Γι αυτό σας έχω κάποιες τροφές που καλό θα είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε το πρωί.

Επεξεργασμένα κρέατα όπως μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα. Περιέχουν νιτρικά άλατα, τα οποία έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου παχέως εντέρου
Ζαχαρούχα δημητριακά. Είναι γεμάτα υδατάνθρακες και ζάχαρη και δεν περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα καταναλώνετε ανεβαίνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα και στη συνέχεια πέφτει απότομα, με αποτέλεσμα να καταρρεύσετε απότομα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Έτοιμα γλυκά και ντόνατς. Περιέχουν επεξεργασμένο αλεύρι, κορεσμένα λιπαρά και πάρα πολύ ζάχαρη
Γιαούρτια με γλυκαντικές ουσίες. Προτιμήστε ένα απλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, από ότι ένα γιαούρτι με πρόσθετες γλυκαντικές ουσίες ακόμα και αν είναι light
Μαφινς. Θεωρείται το πιο θερμιδικό τρόφιμο για πρωινό και ο λόγος είναι γιατί περιέχει επεξεργασμένο λευκό αλεύρι, λάδι ή βούτυρο και αρκετή ζάχαρη
Συμπερασματικά
Είναι καλό να υιοθετήσουμε την συνήθεια του πρωινού γεύματος, αλλά για να πάρουμε τα οφέλη του θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση στο τι θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε.

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φρούτα σε κουτί: Το απλούστατο κόλπο για να καταλάβετε αν είναι φρέσκα

Τώρα ήρθε η ωραία αυτή εποχή κατά την οποία βγαίνουν οι φράουλες και άλλα φρούτα, που αγοράζουμε συσκευασμένα σε κουτιά, όπως φραγκοστάφυλλα ή μούρα.  Θα ακολουθήσουν σε λίγο διάστημα τα βερίκοκα ή τα κεράσια. Επειδή θέλουμε πάντα να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε διαλέξει τα καλύτερα, αλλά δεν μπορούμε να ανοίξουμε το κουτί και να τσεκάρουμε ακόμα κι εκείνα που βρίσκονται στον πάτο του, υπάρχει ένα απλό κόλπο που θα μας βοηθήσει πολύ σε αυτό. Έτσι, θα καταφέρουμε να καταναλώσουμε όλα τα φρούτα μας χωρίς να πετάξουμε στα σκουπίδια τα μισά από αυτά, επειδή ήταν ήδη ώριμα όταν τα αγοράσαμε και χάλασαν γρηγορότερα από ό,τι περιμέναμε. Ποιο είναι το κόλπο;

Το βρήκαμε στο Instagram. Tα social media μάς δίνουν πολλές φορές χρήσιμες συμβουλές που μας… λύνουν τα χέρια και διευκολύνουν τη ζωή μας. Εδώ η χρήστης Meredith Alston (@naptown_thrifts) μάς δείχνει πώς την έμαθε ο σύζυγός της να ξεχωρίζει τα φρέσκα φρούτα σε ένα μανάβικο.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αρκεί μόνο να αναποδογυρίσετε το κουτί πριν το βάλετε στο καλάθι σας. Αν κάποια φρούτα μείνουν κολλημένα στον πάτο, αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι είναι πολύ ώριμα, γι’ αυτό και κόλλησαν. Αν, αντιθέτως, μετακινηθούν όλα προς την άλλη μεριά, αυτό σημαίνει ότι βρήκατε ένα καλό δείγμα, οπότε μπορείτε να το προσθέσετε άφοβα στο καρότσι σας.

 

Πηγή: olivemagazine.gr

Continue Reading

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι χειρότερες τροφές για άντρες άνω των 40 ετών

Πώς επηρεάζουν την υγεία – σωματική και πνευματική

Αν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να γυρίσουμε πίσω το χρόνο, ορισμένες επιλογές στον τρόπο ζωής μπορούν είτε να επιβραδύνουν είτε να επιταχύνουν το ρολόι της βιολογικής ηλικίας (ή αλλιώς, ένα μέτρο της υγείας που βασίζεται στην ποιότητα της σωματικής κατάστασης και της πνευματικής οξυδέρκειας).

Για τους άντρες, σύμφωνα με το eatthis.com, που βρίσκονται στη δεκαετία των 40, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουν τις τροφές που ακολουθούν παρακάτω, αν θέλουν να βοηθήσουν την υγεία τους -τόσο σωματική, όσο και πνευματική.

Κρεμώδεις σάλτσες

«Τα κρεμώδη ντρέσινγκ, οι κρεμώδεις σάλτσες και τα κρεμώδη αλείμματα όπως η μαγιονέζα είναι συνήθως πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Η συνεχής πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών μακροπρόθεσμα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κακής χοληστερόλης καθώς και σε πρόσθετες θερμίδες, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση του σωματικού βάρους», εξηγεί η Amy Goodson, συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook.

«Αντικαταστήστε τη βινεγκρέτ βαλσάμικου με κρεμώδεις σάλτσες σαλάτας, σκεφτείτε ντιπ με βάση το γιαούρτι, χρησιμοποιήστε σάλτσες μαρινάρας ή σάλτσες με βάση το ελαιόλαδο στα ζυμαρικά και δοκιμάστε επάλειψη όπως μουστάρδα ή ακόμα και πουρέ αβοκάντο σε σάντουιτς και wraps», προτείνει η Goodson.

Πρωτεΐνες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Πολλοί άνδρες λατρεύουν ένα καλό ribeye, μια χοιρινή κοιλιά στη σχάρα ή φτερούγες κοτόπουλου με την παρέα», λέει η Goodson. «Αλλά αυτά τα κρέατα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά παρέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της κακής LDL και της συνολικής χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου. Για να μην αναφέρουμε ότι πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι, επίσης, πλούσια σε θερμίδες και θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τους άνδρες να διατηρήσουν το βάρος τους, αν καταναλώνονται σε τακτική βάση».

«Αντικαταστήστε το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, όπως το φιλέτο ή τα φιλέτα, με το ribeye, δοκιμάστε άπαχο χοιρινό κρέας (αφού αφαιρέσετε το ορατό λίπος) αντί για χοιρινή κοιλιά, και στη βραδιά του άντρα, προτιμήστε γυμνές φτερούγες», προτείνει ο Goodson. Η κατανάλωση επαρκών μερίδων άπαχης πρωτεΐνης μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να διατηρήσουν την άπαχη μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνουν.

Παγωτό

«Αν συνήθως κάθεστε με ένα μπολ παγωτό για να χαλαρώσετε στο τέλος της ημέρας, ίσως να θέλετε να επανεξετάσετε αυτή τη συνήθεια μακροπρόθεσμα», λέει η Thomason. «Μια μερίδα παγωτού είναι περίπου μισό φλιτζάνι για τις περισσότερες μάρκες, που είναι μια συγκλονιστικά μικρή μερίδα. Κάθε τόσο, το παγωτό δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται υπερβολικά κάθε βράδυ, μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία σας».

Κέικ

«Παρόμοια με το παγωτό, το κέικ είναι συγκλονιστικά υψηλό σε θερμίδες για το συνιστώμενο μέγεθος μερίδας. Αν καταναλώνετε τακτικά κέικ ή παρόμοια προϊόντα κέικ, μάλλον δεν κάνετε χάρη στην υγεία σας», λέει ο Thomason.

«Επικεντρωθείτε στη μείωση του μεγέθους της μερίδας σας ή της συχνότητας με την οποία επιλέγετε να φάτε κέικ για επιδόρπιο», προτείνει. «Αν κρατάτε το κέικ για ειδικές περιστάσεις, ίσως διαπιστώσετε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς χωρίς τις αρνητικές συνέπειες για την υγεία».

Τσιπς και επεξεργασμένα σνακ

«Τίποτα δεν είναι καλύτερο από τις βραδιές ανδρών με πολλά τσιπς και επεξεργασμένα σνακ», λέει η Goodson. «Αν και δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε ποτέ να τα φάτε, η μείωση των επεξεργασμένων σνακ, όπως τα τσιπς, μπορεί να βοηθήσει τους άνδρες να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος καθώς μεγαλώνουν. Τα τσιπς και τα τηγανητά σνακ έχουν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από άλλα ολόκληρα».

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: