Το χρώμα του κρόκου ενός αυγού μπορεί να είναι διαφορετικό για διάφορους λόγους. Φυσικά, όταν σπάτε ένα αυγό και το χρώμα του κρόκου δεν είναι αυτό που έχετε συνηθίσει, μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν είναι ακόμα ασφαλές να το φάτε.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν το χρώμα του κρόκου είναι η τροφή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022, σύμφωνα με το eatthis.com, εξέτασε το χρώμα των κρόκων δύο ομάδων ορνίθων. Η μία ομάδα ορνίθων τρέφονταν με μια βασική διατροφή, ενώ η δεύτερη ομάδα τρέφονταν με μια βασική διατροφή συν ένα πρόσθετο τροφής με καροτενοειδή.

Το χρώμα της δεύτερης ομάδας διέφερε σημαντικά όσον αφορά την ανοιχτόχρωμη και την κίτρινη απόχρωση μεταξύ των δύο ομάδων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καροτενοειδή της διατροφής μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του χρώματος του κρόκου.

Τι μας λένε τα χρώματα του κρόκου

Το χρώμα του κρόκου συνδέεται περισσότερο με την τροφή της κότας, σε αντίθεση με τη συνολική διατροφική αξία του αυγού συγκεκριμένα.

«Η διατροφική αξία ενός αυγού καθορίζεται από παράγοντες όπως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το προφίλ αμινοξέων και η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα», εξηγεί στο eatthis.com ο Dr. Fernando Cisneros, Global Manger Layers Solutions της DSM.

Ενώ οι κρόκοι των αυγών μπορούν να έχουν χρώμα από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί, «οι πιο υγιείς όρνιθες θα έχουν περισσότερα καροτενοειδή στα αυγά τους, παράγοντας έναν βαθύ κρόκο με χρυσαφί χρώμα», εξηγεί ο Cisneros. Έτσι, για να αποκτήσει ένα χρυσό κρόκο, η κότα πρέπει να λαμβάνει καλής ποιότητας τροφή, σωστές πρακτικές εκτροφής -και το πιο σημαντικό να είναι μια υγιής κότα.

Η Jeanine Flaherty, αντιπρόεδρος της Ασφάλειας Τροφίμων και Διασφάλισης Ποιότητας της Vital Farms, συμφωνεί ότι το χρώμα του κρόκου είναι ένδειξη της διατροφής και της συνολικής ευημερίας της κότας.

Πρέπει να ανησυχείτε για τα διαφορετικά χρώματα του κρόκου;

Όταν τα αυγά ενσωματώθηκαν αρχικά στην ανθρώπινη διατροφή, ήταν αρκετά ακριβά και ο κρόκος αναμενόταν να είναι πορτοκαλί ως ένδειξη ποιότητας. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ζωοτροφές για τα πουλερικά στην Ευρώπη ήταν βασισμένες στο σιτάρι, πράγμα που σήμαινε ότι οι κρόκοι των αυγών δεν ήταν αρκετά κίτρινοι για τον Ευρωπαίο καταναλωτή.

Η Flaherty λέει ότι δεν πρέπει να ανησυχείτε για τα διαφορετικά χρώματα του κρόκου των αυγών, καθώς «η διακύμανση του χρώματος του κρόκου επηρεάζεται από το πόσο συχνά, πόσο και τι τρώνε οι κότες».