Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας | Επιστημονική συνάντηση για τον Αρχαίο κόσμο στη νεοελληνική τέχνη

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο πλαίσιο της Έκθεσης «Σημείο Συνάντησης» που φιλοξενείται στο Μουσείο 6 επιστήμονες θα μιλήσουν για την επιρροή που ασκεί ο Αρχαίος κόσμος στη νεοελληνική τέχνη.

ΗΕφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας και το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος οργανώνουν επιστημονική συνάντηση με θέμα «Ο αρχαίος κόσμος στη νεοελληνική τέχνη», στο πλαίσιο της έκθεσης «Σημείο Συνάντησης. Αρχαιολογία και τέχνη σε συνομιλία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας» που φιλοξενείται εκεί αυτή την περίοδο.

Η επιστημονική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, από τις 17:00 έως τις 20:00.

Στην πορεία της νεοελληνικής τέχνης, ο αρχαίος κόσμος και η κλασική σκέψη αποτελούν πηγή έμπνευσης, όχι μόνο ως προς την εικονογραφία, αλλά και ως προς τις ιδέες που γεννώνται γύρω από αυτήν. Στην επιστημονική συνάντηση «Ο αρχαίος κόσμος στη νεοελληνική τέχνη», μέσα από τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών, θα φωτιστούν διαφορετικές όψεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας του 19ου και του 20ού αιώνα, οι οποίες αναδεικνύουν την αρχαιότητα ως σημείο αναφοράς για τη νεοελληνική τέχνη, παράλληλα με τις αναζητήσεις των καλλιτεχνών, τις τάσεις και τις επιταγές της εποχής τους, καθώς και τα μηνύματα που ενυπάρχουν σε αυτά προς το κοινό στο οποίο απευθύνονται.

 

 

Εισηγήσεις στην επιστημονική συνάντηση θα κάνουν οι:

  • Γιάννης Γαλερίδης

Διδάκτορας Ιστορίας της Τέχνης, Ερευνητής Α ́ βαθμίδας Ακαδημίας Αθηνών (Κέντρο Έρευνας Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης)
Θέματα κλασικής μυθολογίας στην ελληνική ζωγραφική του 19ου και 20ού αιώνα

  • Γλαύκη Γκότση

Διδάκτορας Ιστορίας της Τέχνης, Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Γυναικείες μορφές σε έργα νεοελληνικής ζωγραφικής: τύποι και μεταβολές

  • Μιχάλης Λυχούνας

Αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας
Ex Oriente Lux, από την Κλασική Αρχαιότητα στη Λάγνα Ανατολή

  • Θοδωρής Κουτσογιάννης

Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων
Από το “goût grec” στο “Greek Revival”: νεοκλασικές εκδοχές της ελληνικής αρχαιότητας

  • Δημήτρης Παυλόπουλος

Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Αρχαιόθεμα έργα από τη συλλογή χαρακτικής της Τράπεζας της Ελλάδος

  • Χάρις Κανελλοπούλου

Διδάκτορας Ιστορίας της Τέχνης, Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, επιμελήτρια εκθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος
Ο αρχαίος κόσμος στη νεοελληνική γλυπτική: πηγή έμπνευσης και τόπος αναφοράς
Μετά το τέλος των εισηγήσεων, θα ακολουθήσει συναυλία με τίτλο Παν ο μέγας τέθνηκε!, με την υψίφωνο Τζούλια Σουγλάκου και τη σολίστ κλασικής κιθάρας Κορίνα Βουγιούκα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, Ερυθρού Σταυρού 17, 654 03 Καβάλα Τηλ: 2510 223335, e-mail: efakav@culture.gr

kavalapost

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Άγνωστος πυροβόλησε τζαμαρίες στην οδό Βουλγαροκτόνου στην Καβάλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Επαγγελματίες και κάτοικοι της οδού Βουλγαροκτόνου στο Βύρωνα, κατήγγειλαν στην εφημερίδα μας ότι χθες βράδυ άγνωστος βρίσκονταν στο δρόμο κι άρχισε να πυροβολεί.

Χρησιμοποίησε μάλλον αεροβόλο, τα σκάγια άφησαν σημάδια σε τζαμαρίες δύο τουλάχιστον καταστημάτων της οδού. Πρόσφατα υπήρξε κι άλλο ίδιο περιστατικό όπου στόχος έγινε μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων του αστικού ΚΤΕΛ (διαβάστε σχετικά εδώ)

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Διαβούλευση για τους πεζόδρομους και τους κοινόχρηστους χώρους στην Καβάλα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ευρεία διαβούλευση πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης έτσι ώστε να συζητήσει την εφαρμογή του Κανονισμού Χρήσης και Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων για τη βελτίωση της εικόνας του κέντρου της πόλης.

Ο δήμαρχος Καβάλας στις δηλώσεις του τόνισε πως «πρέπει να τηρείται ο Κανονισμός πεζοδρομίων και πεζοδρόμων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση που βλέπουμε συνεχώς, δηλαδή αυτοκίνητα να παρκάρουν στις εισόδους των πεζοδρόμων.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Τα Μακεδονικά Προϊόντα στο προσκήνιο | Άμεση παρέμβαση ζητούν οινοποιοί και φορείς

Δημοσιεύτηκε

στις

Το σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα θα βοηθήσει στην κατοχύρωσή τους επισήμανε κατά την διάρκεια συνέντευξης του στο ENA Channel ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Θόδωρος Καράογλου.

Την ίδια ώρα τις αντιδράσεις τους σχετικά με τις ονομασίες των οίνων για τα Μακεδονικά προϊόντα εκφράζουν οι παραγωγοί οίνου στην χώρα.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΑΒΑΛΑ

Με τι καιρό θα «τσικνίσουν» οι Καβαλιώτες-Η τάση του καιρού την ημέρα της Αλφαβητοπαρέλασης

Δημοσιεύτηκε

στις

Με βροχές και πτώση της θερμοκρασίες αναμένεται να «τσικνίσουν» οι κάτοικοι του Νομού Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας ευρύτερα, ενώ η θερμοκρασία την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020 θα σημειώσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και την ελάχιστη να φτάνει τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση από τις βραδυνές, κιόλας, ώρες της Πέμπτης, με το πέρασμα της κακοκαιρίας να είναι σύντομο, ενώ τα νέα για τους μικρούς καρναβαλιστές φαίνεται να είναι καλά, καθώς με τα μέχρι τώρα στοιχεία η τάση του καιρού για την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020, ημέρα διεξαγωγής της 15ης Αλφαβητοπαρέλασης, αλλά και καρναβαλικών εκδηλώσεων στον Νομό, «δείχνει» καλοκαιρία με ηλιοφάνεια και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα φτάσει τους 13 βαθμούς Κελσίου.

kavalapost

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Social

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ