ΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αγγελική Δεληκάρη | Προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ
Η βουλευτής κ. Αγγελική Δεληκάρη ήταν εισηγήτρια στην βουλή για τα προϊόντα ΠΓΟΕ και ΠΟΠ. Η ίδια επεσήμανε πως οι παραγωγοί θα έχουν καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους αν τα κατοχυρώσουν πιστοποιημένα.
Ως βήμα εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για τα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ χαρακτήρισε η Βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Αγγελική Δεληκάρη τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της ενσωμάτωσης του Κανονισμού 1143/2024 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Βουλευτής Καβάλας αναφέρθηκε στα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) που παράγονται στην ΠΕ Καβάλας, τονίζοντας πως η εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων, η θεσμική θωράκιση του ΕΛΓΟ Δήμητρα και η ενσωμάτωση του Κανονισμού 1143/2024 αποτελούν ζωτικής σημασίας μέτρα για την στήριξη των παραγωγών, κυρίως αυτών της ελληνικής περιφέρειας, τα προϊόντα των οποίων αποτελούν και διαφήμιση για τη χώρα μας στο εξωτερικό.
Παράλληλα, όπως επισήμανε η κυρία Δεληκάρη, προστατεύονται από αθέμιτες πρακτικές τόσο οι καταναλωτές (στην Ελλάδα και στο εξωτερικό), όσο και οι παραγωγοί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
Τα οικονομικά οφέλη αυτών των αγαθών είναι πραγματικά μεγάλα δηλώνει η ίδια και προσθέτει ότι “Η αναγνώριση γεωργικών αγαθών και τροφίμων ως ειδικών τροφίμων διατίθενται στην αγορά και είναι προς όφελος των παραγωγών αλλά και των εμπλεκομένων σε όλα τα στάδια μεταποίησης.
Διότι ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται μεταξύ αυτών που δικαιούνται τις εν λόγω ενδείξεις ενισχύει την αξιοπιστία αυτών στα μάτια των καταναλωτών. Επίσης οι παραγωγοί μικρών και απομακρυσμένων περιοχών έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν πιο εύκολα τα αγαθά με τα ειδικά χαρακτηριστικά και έτσι να ενισχύσουν το εισόδημα τους.
Σε αυτό πρέπει να εστιάσουν οι μικροί παραγωγοί εκτιμώ. Από την άλλη οι καταναλωτές θα έχουν πληροφορίες για την καταγωγή του αγαθού και έτσι θα αγοράζουν αυτά που έχουν εγγύηση για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά τους.
Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση καθορίζονται σαφώς οι διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης από τον αρμόδιο φορέα, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ” σχολίασε.
ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ως προς τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, τον κατεξοχήν φορέα που σηκώνει το βάρος των ελέγχων και της πιστοποίησης των προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, η ίδια τόνισε ότι “είναι σαφές πως το νομοσχέδιο ενισχύει τον θεσμικό του ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές του. Άλλωστε, μετά την αναγνώριση ενός προϊόντος ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ), ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πιστοποιεί τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, μετά από αίτησή τους, για την παραγωγή ή/και συσκευασία ή/και διακίνηση με ιδιωτική ετικέτα του εν λόγω προϊόντος ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων, ελέγχου και πιστοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της υψηλής ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που φέρουν τις ενδείξεις ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Τόσο για να προστατεύουν τους αγρότες και παραγωγούς μας από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο και τους καταναλωτές φυσικά σε επόμενο στάδιο, αφού οι τελευταίοι θα πρέπει να γνωρίζουν πως το προϊόν το οποίο αγοράζουν είναι ακριβώς εκείνο που περιγράφεται στη συσκευασία του, κι όχι κάτι άλλο, σε υψηλότερη ενδεχομένως τιμή. Τα προϊόντα αυτά, τα οποία είναι εξαγώγιμα, αποτελούν πρεσβευτές της πολύ ποιοτικής αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρα μας στο εξωτερικό. Μέσα από διαρκείς ελέγχους και διαδικασίες πιστοποίησης διασφαλίζεται πως αυτά τα προϊόντα θα φτάνουν στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά δίχως την παραμικρή σκιά ως προς την ποιότητά τους. Όλα αυτά καλύπτονται από τις διατάξεις του Β΄ Μέρους του νομοσχεδίου, ενώ στο Δ΄ Μέρος ρυθμίζονται περαιτέρω οι διαδικασίες ελέγχου».
ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Τέλος ανέφερε ότι «Κατάγομαι από την Χρυσούπολη του Δήμου Νέστου, εκλέγομαι στην Π.Ε. Καβάλας, όπου παράγονται αρκετά προϊόντα που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες. Να αναφέρω ενδεικτικά το ελαιόλαδο της Θάσου ( ΠΓΕ), τις ελιές θρούμπες Θάσου (ΠΟΠ), τυριά (φέτα, κασέρι) (ΠΟΠ), καθώς και τον οίνο ΠΓΕ. Θέλουμε ένα υψηλό επίπεδο».
www.efimeridakavala.gr
ΚΑΒΑΛΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Έβρο: Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων της
Στους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης για τον Έβρο αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Δήμου Ορεστιάδας.
«Βρισκόμαστε στην Ορεστιάδα, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε την ξεχωριστή προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική του κεντρικού και του βόρειου Έβρου», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι πριν έναν χρόνο, στον Έβρο έγινε η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη, γεγονός που προκάλεσε δυσπιστία για την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
«Ο Έβρος είναι το ανατολικό σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης», είπε, υπενθυμίζοντας το 2020, όταν η κυβέρνηση πήρε απόφαση για να προστατεύσει τα σύνορα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. Η απόφαση, είπε «υπήρξε ιστορική, γιατί άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον τρόπο που φυλάει τα σύνορά της», είπε, προσθέτοντας ότι η προστασία είναι υποδειγματική. «Η Ελλάδα είναι πρότυπο στη φύλακη των συνόρων με υποδειγματική συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων. Πρέπει να είμαστε περήφανοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για αυτό που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια», είπε, προσθέτοντας ότι η πίεση στην ΕΕ για την εξασφάλιση κονδυλίων είναι διαρκής, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. «Είναι μία υπόθεση που αφορά όλη την ευρώπη και έχουμε κάθε λόγο να είμαστε υπερήφανοι για αυτό που πετύχαμε…
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη γεωπολιτική θέση του Έβρου, που αποτελεί πύλη εισόδου από την Ανατολή, ενώ θα μπορέσε να διαδραματίσει ρόλο και όταν ολοκληρωθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Οδησσός απέχει από τον Έβρο λιγότερο από 1.000 χλμ. Και σε αυτήν την προσπάθεια ανοικοδόμησης, η Ελλάδα, διαμέσω του Έβρου, μπορει να παίξει ρόλο», είπε.
«Θέλω να συγκρατήσετε ότι το σχέδιο είναι προϊόν συνεργασίας και διαβούλευσης», είπε. Αποδεικνύει ότι οι δράσεις είναι προϊον διαβούλευσης αλλά και αντικείμενο λογοδοσίας. «Εμείς θα λογοδοτήσουμε για την ταχύτητα με την οποία θα υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα», σημείωσε. Όλα τα έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και φορέα υλοποίησης.
«Μια σειρά από δράσεις και παρεμβάσεις έχουν ιδιαίτερο τοπικό πρόσημο. Το Σουφλί δεν θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα επόμενα τρία χρόνια. Κι αυτό λόγω της πτώσης του πληθυσμού αλλά και επειδή είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από την καταστροφική πυρκαγιά. Παράλληλα, θα γίνει ίδρυση της νέας Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την ενίσχυση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, τη στήριξη των επιχειρήσεων του Έβρου. Προβλέπεται χρηματικό μπόνους εγκατάστασης για το βόρειο Έβρο, αυξημένη μοριοδότηση για την εντοπιότητα, που ενισχύεται ακόμη περισσότερο για τους δήμους του κεντρικού και βόρειου Έβρου, προγράμματα στήριξης των νέων αγροτών, η διαρκής αναζήτηση εμβληματικών επενδύσεων που μπορούν ενδεχομένως να γίνουν τον Έβρο.
Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αντληθούν 100 εκατ. ευρώ για δράσεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον Έβρο, για περιβαλλοντικά έργα, έργα που αφορούν στην Υγεία κλπ. «Η βόρεια Εύβοια ήταν οδηγός. Και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά», είπε.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που αυτό το συγκροτημένο σχέδιο υπάρχει πια και θα υλοποιηθεί με μεγάλη ταχύτητα. Και θα κλείσω λέγοντας ότι αύριο η παράταξή μας γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, από έναν βορειοελλαδίτη, έναν Μακεδόνα, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έδινε έμφαση στα έργα και στην ουσία και όχι στις παχυλές υποσχέσεις. Το σχέδιο που σας παρουσίασα έχει αυτή τη λογική και τιμούμε με ουσιαστικό τρόπο τον μεγάλο Εθνάρχη μας».
Η εκδήλωση ειχε ως θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο», και τον πρωθυπουργό συνόδευσαν Κυριάκος Πιερακακης, Χρήστος Σταϊκουρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη Νίκος Παναγιώτοπουλος, Σοφία Ζαχαράκη, Κώστας Τσιάρας, Άκης Σκέρτσος, Νίκος Παπαθανάσης, Γιάννης Κεφαλογιαννης, Χρήστος Τριαντόπουλος, Θανάσης Κοντογεωργης και Κώστας Γκιουλέκας. Μαζί τους και οι γενικοί γραμματείς Στάθης Σταθόπουλος , Νίκος Παπαϊωάννου, Βαγγέλης Γκουντουφας, Βαγγέλης Κυριαζοπουλος ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Η επίσκεψη στο Τυχερό
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Τυχερό Έβρου στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή για να παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, συνοδεία μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους του χωριού, οι οποίοι εξήραν τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής μετά την πυρκαγιά του 2023. Ειδική αναφορά έγινε στο «Evros Pass», για το οποίο οι κάτοικοι σημείωσαν πως είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, και στο πλέγμα μέτρων της κρατικής αρωγής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Μετανάστευση στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές
Η Ελλάδα, λόγω της στρατηγικής της γεωγραφικής θέσης, λειτουργεί ως κομβικό σημείο για τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Οι διαδρομές που ακολουθούν οι μετανάστες, ιδίως μέσω των χερσαίων συνόρων, παρουσιάζουν σοβαρές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν συντονισμένες πολιτικές και ανθρωπιστικές προσεγγίσεις.
Η κύρια διαδρομή εισόδου στη χώρα είναι μέσω των ελληνοτουρκικών συνόρων, όπου η περιοχή του ποταμού Έβρου έχει αναδειχθεί σε σημαντικό σημείο διέλευσης. Οι μετανάστες συχνά αναγκάζονται να διασχίσουν τον ποταμό ή να χρησιμοποιήσουν δυσπρόσιτα περάσματα για να αποφύγουν τις αρχές. Από την άλλη πλευρά, τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα χρησιμοποιούνται επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό, από όσους επιθυμούν να αποφύγουν την αυξημένη αστυνομική παρουσία στην τουρκική πλευρά.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε σοβαρές προκλήσεις στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Οι υποδομές στα σύνορα είναι συχνά ανεπαρκείς για τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών, με τους καταυλισμούς υποδοχής να είναι υπερπλήρεις και να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες.
Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή (Frontex), έχει εφαρμόσει αυστηρά μέτρα ελέγχου των συνόρων, όπως φράχτες και τεχνολογίες επιτήρησης, προκειμένου να αποτρέψει τις παράτυπες εισόδους. Αυτές οι πολιτικές, ωστόσο, έχουν προκαλέσει εντάσεις, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο με την Τουρκία όσο και σε επίπεδο ανθρωπιστικών οργανώσεων, που κ Η διεθνής πολιτική και η συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Η χώρα έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τη βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών υποδοχής. Η Τουρκία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των ροών, συχνά χρησιμοποιώντας τους μετανάστες ως μέσο πίεσης προς την ΕΕ. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας του 2016, αν και έχει συμβάλει στη μείωση των ροών, παραμένει προβληματική στην εφαρμογή της.αταγγέλλουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης είναι επίσης ανησυχητικές. Οι παραμεθόριες κοινότητες συχνά εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή, καθώς η συνεχής διέλευση μεταναστών δημιουργεί ένταση. Παράλληλα, οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών είναι δύσκολες, με σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομική περίθαλψη, τροφή και στέγη.
Το μέλλον της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα εξαρτάται από πολλές διεθνείς εξελίξεις, καθώς και από την κατάσταση σε εμπόλεμες περιοχές όπως η Συρία και το Αφγανιστάν. Η Ελλάδα καλείται να εξισορροπήσει την ασφάλεια των συνόρων της με τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα να βελτιώσει τις υποδομές της για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες των μεταναστών.
Συμπερασματικά, η διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η ενίσχυση των υποδομών, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής είναι καθοριστικοί παράγοντες για μια βιώσιμη και ανθρωπιστική προσέγγιση στη μεταναστευτική κρίση.
Γιάννης Γεωργαλής
ΚΑΒΑΛΑ
Η Κλιμάκωση της Σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ το 2024: Ένας Πόλεμος με Περιφερειακές και Διεθνείς Επιπτώσεις
Το 2024, οι συγκρούσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ κλιμακώθηκαν σε έναν από τους πιο έντονους πολέμους της σύγχρονης ιστορίας τους.
Αν και οι δύο χώρες έχουν εχθρικές σχέσεις για δεκαετίες, η φετινή σύγκρουση ξεκίνησε κυρίως λόγω της εμπλοκής του Ιράν στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, όπως και στη συνεχιζόμενη παρουσία του Ιράν σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη μέσω των πληρεξούσιων οργανώσεών του, όπως η Χεζμπολάχ. Ο πόλεμος είχε δύο φάσεις: η πρώτη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2024 και η δεύτερη, από τον Ιούλιο, συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Το Ιράν προχώρησε σε μεγάλης κλίμακας επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στρατιωτικών βάσεων στο Ισραήλ. Παρά την ισχυρή αμυντική αντίδραση από το Ισραήλ, που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η σύγκρουση οδήγησε σε σοβαρές απώλειες και από τις δύο πλευρές. Ισραηλινά αντίποινα έπληξαν ισχυρά ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις, προκαλώντας βαριές απώλειες σε περιοχές όπως ο Λίβανος και η Συρία.
Ο πόλεμος αυτός έχει επηρεάσει την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με εμπλοκή και άλλων κρατών και δυνάμεων, αυξάνοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και το ενδεχόμενο μιας γενικότερης κλιμάκωσης παραμένει ανοιχτό. Για το υπόλοιπο του 2024, το Ισραήλ αναμένεται να συνεχίσει την επιθετική του στάση απέναντι στο Ιράν, κυρίως για να περιορίσει την επιρροή του στην περιοχή και να προστατεύσει τα σύνορά του από επιθέσεις, όπως αυτές που προέρχονται από ιρανικές δυνάμεις και φιλοϊρανικές οργανώσεις, όπως η Χεζμπολάχ.
Πιο συγκεκριμένα:
1.Αντίποινα και αμυντικές επιθέσεις: Το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει επιθέσεις σε ιρανικούς στόχους στη Συρία και τον Λίβανο και θα συνεχίσει να στοχεύει ιρανικές στρατιωτικές υποδομές και δίκτυα μεταφοράς όπλων που απειλούν την ασφάλεια του.
4.Αποφυγή γενικευμένου πολέμου: Παρά τις συγκρούσεις, το Ισραήλ θα προσπαθήσει να αποφύγει μια πλήρη στρατιωτική σύγκρουση με το Ιράν, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες συνέπειες, όπως την εμπλοκή περισσότερων χωρών και μια γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Συνολικά, το Ισραήλ θα επιδιώξει να εξισορροπήσει τις στρατιωτικές του κινήσεις με διπλωματικές και στρατηγικές συνεργασίες για να περιορίσει την ιρανική επιρροή, ενώ προσπαθεί να αποφύγει έναν γενικευμένο πόλεμο.
Γιάννης Γεωργαλής