ΚΟΣΜΟΣ
Ανατροπή στη Λιβύη με πιθανή έγκριση του Τουρκολιβυκού Μνημονίου

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, υπό την επιρροή του Χαλίφα Χαφτάρ, κινείται προς τη θεσμική επανεξέταση της Συμφωνίας Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας Τουρκίας–Λιβύης (2019), σύμφωνα με τον λιβυκό Τύπο. Η σύσταση σχετικής επιτροπής δείχνει τάση πιθανής έγκρισης της συμφωνίας από τη διοίκηση του Τομπρούκ, εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί, φέρνει γεωπολιτικές αναταράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αναβαθμίζει τη θέση της Τουρκίας έναντι Ελλάδας και Κύπρου.
Πολιτική στροφή Χαφτάρ και προσέγγιση με Άγκυρα
Η αλλαγή στάσης αποτυπώνεται και στη συνάντηση του γιου του Χαλίφα Χαφτάρ, Σαντάμ, με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ στην Άγκυρα (4 Απριλίου 2025), γεγονός που πιστοποιεί την αυξανόμενη πολιτική και στρατιωτική προσέγγιση των δύο πλευρών.
Η συμφωνία του 2019 μεταξύ Άγκυρας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης ουδέποτε είχε αναγνωριστεί από τη διοίκηση της Ανατολικής Λιβύης, καθιστώντας την νομικά και πολιτικά αμφιλεγόμενη. Τυχόν έγκρισή της από το Τομπρούκ θα μπορούσε να ανατρέψει το βασικό επιχείρημα της Ελλάδας ότι πρόκειται για συμφωνία άκυρη λόγω περιορισμένης αντιπροσωπευτικότητας της Τρίπολης.
Διεθνείς και ελληνικές αντιδράσεις
Ο γεωπολιτικός αναλυτής Αλέξανδρος Ιτιμούδης χαρακτηρίζει την κίνηση ως μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας να περικυκλώσει την Αίγυπτο, πιέζοντας την Κάιρο τόσο από τη Δύση (Λιβύη) όσο και από τον Νότο (Αιθιοπία). Τονίζει ότι η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μέσω δικτύου επιρροής που περιλαμβάνει στρατιωτική συνεργασία και υποστήριξη τοπικών δρώντων.
Ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας σημειώνει ότι η πιθανή αλλαγή στάσης της Ανατολικής Λιβύης δεν προκύπτει αποκομμένα, αλλά εντάσσεται σε γενικότερο σχέδιο επαναφοράς του τουρκολιβυκού μνημονίου στο προσκήνιο. Αν και υπενθυμίζει πως η συμφωνία δεν έχει αναγνωριστεί από καμία μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα λόγω έλλειψης αντικείμενων ακτών, τονίζει πως η πολιτική αυτή στροφή αποδυναμώνει τη θέση της Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο.
Η στάση της Ελλάδας και οι επόμενες κινήσεις
Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται να σχεδιάζει επίσκεψη στην Τρίπολη, με σκοπό την επαναβεβαίωση των ελληνικών θέσεων, αν και η επίσκεψη καθυστερεί λόγω τεταμένης κατάστασης. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προετοιμάζεται για διπλωματική αντίδραση, καθώς μια νέα, ενιαία λιβυκή έγκριση του τουρκολιβυκού μνημονίου θα ενίσχυε σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Άγκυρας.
Ο Κωνσταντίνος Κούσαντας τονίζει την ανάγκη για αυξημένη επιχειρησιακή και διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή της Ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, αλλά και δημόσια αποκήρυξη του μνημονίου εκ νέου από το ΥΠΕΞ.
ΚΟΣΜΟΣ
Το Ισραήλ κλείνει όλες τις διπλωματικές αποστολές παγκοσμίως
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγός μετρό στο Λονδίνο πιάστηκε να πλέκει και να βλέπει βίντεο εν ώρα εργασίας

Ένα σοκαριστικό περιστατικό από το μετρό του Λονδίνου κάνει τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των επιβατών. Ένας οδηγός του μετρό εντοπίστηκε να πλέκει και να παρακολουθεί βίντεο στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ οδηγούσε συρμό γεμάτο επιβάτες στη γραμμή Northern, μία από τις πιο πολυσύχναστες του δικτύου.
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από επιβάτη, καθώς το τρένο έβγαινε από τον κεντρικό σταθμό του Χέντον. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ο οδηγός να ασχολείται με το πλεκτό του και να έχει στηρίξει άνετα το κινητό του μπροστά του, παρακολουθώντας βίντεο την ώρα που κινεί το όχημα.
«Κοιτάξτε τον… βλέπει τηλεόραση, πατάει μερικά κουμπιά», ακούγεται να σχολιάζει ειρωνικά ο επιβάτης που κατέγραψε το περιστατικό.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει την αντίδραση των επιβατών αλλά και των αρχών, καθώς εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την υπευθυνότητα, την εκπαίδευση και την επίβλεψη του προσωπικού που χειρίζεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το Transport for London (TfL), που διαχειρίζεται το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, φέρεται να ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο οδηγός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το περιστατικό έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των δημόσιων μεταφορών, με αρκετούς να ζητούν αυστηρότερους ελέγχους και ποινές για αμέλεια εν ώρα υπηρεσίας.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ιορδανία άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο της μετά την ένταση Ιράν – Ισραήλ

Σε μια προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα, η Ιορδανία άνοιξε εκ νέου τον εναέριο χώρο της στις 07:30 το πρωί του Σαββάτου (05:30 GMT), όπως ανακοίνωσε επίσημα η επιτροπή πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Η απόφαση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά την προσωρινή αναστολή των πτήσεων, λόγω της σοβαρής κλιμάκωσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Η προσωρινή αναστολή εναέριας κυκλοφορίας από τη γειτονική Ιορδανία είχε κριθεί αναγκαία για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και των αερομεταφορών, καθώς η ένταση στην περιοχή έφτασε σε κρίσιμο σημείο με τις εκατέρωθεν στρατιωτικές επιθέσεις.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν η ταχύτατη εκκένωση του εναέριου χώρου του Ιράν και του Ιράκ το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Flightradar24, της γνωστής υπηρεσίας παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας, τα πολιτικά αεροσκάφη εγκατέλειψαν άμεσα τις επικίνδυνες ζώνες, καθώς η ισραηλινή επίθεση σε στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Η επαναλειτουργία του εναέριου χώρου της Ιορδανίας αποτελεί ένδειξη μιας προσωρινής ύφεσης στην κρίση, χωρίς όμως να μειώνει τις διεθνείς ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση. Οι αεροπορικές εταιρείες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.