Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλάζουν όλα στους μισθούς του Δημοσίου -Oι τρεις αυξήσεις που έρχονται, ποιους αφορούν

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της «επόμενης ημέρας» είναι η αναμόρφωση του Ενιαίου Μισθολογίου από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Επί της ουσίας πρόκειται για παρέμβαση που αφορά σε περίπου 600.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου και πέρα από το κόστος των 200 εκ ευρώ της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, έχει υπολογισθεί ότι θα απαιτηθούν 500 εκ ευρώ για τις αλλαγές που δρομολογούνται.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξειδίκευσε μια από τις παραμέτρους των αλλαγών, η οποία έχει να κάνει με την αναπροσαρμογή του επιδόματος τέκνων:  

1 παιδί: 50 € => 70 €
2 παιδιά: 70 € => 120 €
3 παιδιά: 120 € => 170 €
4 παιδιά: 170 € => 220 ευρώ
Κάθε επιπλέον παιδί: 70 € => 120 €

Ως «γενναία» χαρακτηρίζεται από αρμόδιες πηγές και η σχεδιαζόμενη αύξηση των εισαγωγικών μισθών, δηλαδή η ενίσχυση νεοδιόριστων, οι οποίοι ωφελήθηκαν ελάχιστα ως καθόλου από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι σημερινοί εισαγωγικοί μισθοί
Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης: 780 ευρώ
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης: 858 ευρώ
Τεχνολογικής Εκπαίδευσης: 1.037 ευρώ
Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης: 1.092 ευρώ
Η πιο δύσκολη παρέμβαση, η οποία έχει ξεκινήσει από φέτος να εφαρμόζεται πιλοτικά, αφορά στην καθιέρωση συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής υπαλλήλων, για την επίτευξη συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων. Σε πρώτη φάση, δικαίωμα για το μπόνους απέκτησαν υπάλληλοι που συνδέονται με την υλοποίηση των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης, έως 6.000 εργαζόμενοι που εργάζονται για την υλοποίηση έργων για το NRRP «Greece 2.0», υπάλληλοι των Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών των Υπουργείων και άλλων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών.

Το σύστημα αυτό, όπως περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων, που υποβλήθηκε στις Βρυξέλλες μαζί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, στοχεύει στη μεγιστοποίηση της απόδοσης των δημόσιων οργανισμών και ταυτόχρονα σκοπεύει να βελτιώσει τη διαδικασία αξιολόγησης της απόδοσης των εργαζομένων και τον καθορισμό στόχων, όπως για παράδειγμα έγινε με τους υπαλλήλους που επιφορτίστηκαν με την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων.

Αυτό το σύστημα κινήτρων απόδοσης δεν θα είναι οριζόντιο αλλά ούτε και «στεγανό». Είναι ενδεικτικό ότι προγραμματίζεται η αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός των δεξιοτήτων (upskilling και reskilling) 250.000 δημοσίων υπαλλήλων, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι στη “δεξαμενή” αυτών των bonus.

Πέρα από το νέο σύστημα με τα πριμ παραγωγικότητας, δρομολογούνται και αυξήσεις στα επιδόματα ευθύνης.

Ειδικά μισθολόγια
Από μηδενική βάση θα «χτιστούν» και τα αποκαλούμενα Ειδικά Μισθολόγια, για Ένστολους, Πανεπιστημιακούς, Δικαστικούς κλπ, κάτι που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες του ΓΛΚ και των συναρμόδιων υπουργείων θα “χτενίσουν” κλιμάκια, μισθολογικές προσαυξήσεις και ειδικά επιδόματα.

Ως προάγγελος του τι μέλλει γενέσθαι από τη νέα χρονιά στα Ειδικά Μισθολόγια, μπορεί να χαρακτηριστεί η παρέμβαση στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου “τρέχει” η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του Ε.Σ.Υ., με αύξηση του βασικού μισθού, του επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης και του επιδόματος θέσης ευθύνης. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται στο 10% και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 53 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτική είναι και η παρέμβαση με το νέο επίδομα επικίνδυνης- ανθυγιεινής εργασίας, που ξεκίνησε να καταβάλλεται σε Πυροσβέστες και άλλους υπαλλήλους του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με κόστος περίπου 10 εκ ευρώ το χρόνο. Το νέο επίδομα, που προστίθεται κάθε μήνα στις αποδοχές, δεν αφορά μόνο στους μόνιμους αλλά και στους δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου.

Το επίδομα δεν είναι ενιαίο αλλά διαφοροποιείται ως εξής: 

Κατηγορία πρώτη (Α’) 200 ευρώ
Κατηγορία δεύτερη (Β’) 150 ευρώ
Στην κατηγορία Α’, που παίρνει τα 200 ευρώ, περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:

Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του Οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.
Εποχικοί Υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα Εργάτη πυρόσβεσης Διάσωσης.
Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.
Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη.

Στην κατηγορία Β’, που παίρνει τα 150 ευρώ, περιλαμβάνεται το προσωπικό που ανήκει στο Πυροσβεστικό Σώμα και υπηρετεί στον κλάδο Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων, ειδικότητα Υ.Ε. Προσωπικού Καθαριότητας Εσωτερικών Χώρων.

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνάντηση του Στέλιου Κυμπουρόπουλου με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η την περιοδεία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, στην Βόρεια Ελλάδα συνεχίστηκε και στην πόλη της Καβάλας όπου ο ίδιος συνάντησε του πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας κ. Μάρκο Δέμπα αλλά και με άλλους επαγγελματίες φορείς της περιοχής. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα επαγγελματικά, τα επιχειρηματικά θλεματα αλλα και η οικονομική ανάπτυξη της Καβάλας.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίσκεψη Στέλιου Κυμπουρόπουλου στον Δήμαρχο Νέστου

Τον Δήμαρχο Νέστου επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Στέλιος Κυπουρόπουός, ο οποίος άκουσε και συζήτησε μαζί με τον κ. Σάββα Μιχαηλίδη το γεωπολιτικό ανάγλυφο της περιοχής ενώ ακουσέ και μερικά απο τα ζητήματα που απασχλούν τον Δήμο Νέστου.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024» | Άσκηση σεισμού στις εγκαταστάσεις του Σανατορίου Καβάλας

Στην ετήσια περιοδική άσκηση σεισμού με την κωδική ονομασία “ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2024”, προχώρησε το πρωί  πέμπτης 28 Μαρτίου 2024 η πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, σε συνεργασία με λοιπούς συναρμόδιους φορείς. Η άσκηση πραγματοποιείται  στο παλαιό Νοσοκομείο Καβάλας – Σανατόριο για εκπαιδευτικούς και πρακτικούς λόγους.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en