Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακρίβεια: Έρχεται ρήξη σούπερ μάρκετ και βιομηχανίας για τις τιμές

Τα πρώτα σημάδια για την επερχόμενη «ρήξη» έκαναν ήδη την εμφάνισή τους

«Λάδι στη φωτιά» της ανομολόγητης κόντρας ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ και τη βιομηχανία ρίχνει το σχέδιο Σκρέκα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης εκτιμάται πως θα πυροδοτήσουν νέο γύρο αντιπαράθεσης ανάμεσα στους δυο βασικούς κρίκους του λιανεμπορίου τροφίμων.

Η επιχειρηματολογία

Το βασικό επιχείρημα που επικαλείται η πλευρά της βιομηχανίας για την αδυναμία της να συγκρατήσει τις ανατιμήσεις είναι η υπέρμετρη αύξηση του κόστους παραγωγής. Η οποία όπως λένε περιορίζει την όποια ευελιξία έχουν να συγκρατήσουν τις ανατιμήσεις.

«Όλοι οι συντελεστές τους κόστους έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί. Από την ενέργεια μέχρι τις πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας όλα είναι πάνω υπερβολικά πολύ. Πάρτε για παράδειγμα το ρύζι και τα σιτηρά και θα καταλάβετε…», σημειώνει στέλεχος της βιομηχανίας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Σπεύδει μάλιστα να τονίσει πως οι προμηθευτές δεν έχουν σταματήσει στιγμή να κάνουν προωθητικές ενέργειες, τις οποίες όπως λέει «διαφημίζουν» ως δικές τους τα σούπερ μάρκετ. Αυτή τη στιγμή, προσθέτει ένα στα δυο προϊόντα στο ράφι είναι σε κάποιου είδους έκπτωση, δίνοντας την επιλογή στον καταναλωτή.

Δεν παραλείπει μάλιστα να στρέψει τα βέλη προς την πλευρά των σούπερ μάρκετ, τα οποία όπως υποστηρίζει δεν αναλαμβάνουν το κομμάτι της ευθύνης που τους αναλογεί. Ειδική αναφορά κάνει στα περιθώρια κέρδους, τα οποία όπως επισημαίνει δεν φαίνεται να έχουν θιγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση, κάτι που αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς τους.

«Στην πιάτσα είναι ευρέως γνωστό πως τα σούπερ μάρκετ ωφελούνται από τις ανατιμήσεις με βάση τις συμφωνίες με τους προμηθευτές τους. Χοντρικά για κάθε αύξηση 1 ευρώ, τα 40 λεπτά καταλήγουν άκοπα στην τσέπη των σούπερ μάρκετ», όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Στο όριο…
Εντελώς διαφορετική εικόνα δίνουν οι λιανέμποροι, οι οποίοι μιλώντας σε συνομιλητές τους δηλώνουν πως δέχονται αφόρητη πίεση από την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους. Ειδικά, το ενεργειακό κόστος, όπως λένε, αποτελεί μεγάλο «βαρίδι» παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται να περιοριστούν τα έξοδα λειτουργίας.

Σημαντική επιβάρυνση, σύμφωνα με τους ίδιους, υφίστανται από την αναπροσαρμογή των ενοικίων αλλά και τις πρόσφατες αυξήσεις του εργασιακού κόστους. Για αυτό, και κάποιοι θεωρούν πως δεν αποκλείεται τη φετινή χρονιά να υπάρξουν αλυσίδες με… ζημιές.

Όσον αφορά στην αύξηση των πωλήσεων που παρουσιάζουν ξεκαθαρίζουν πως είναι αποτέλεσμα του πληθωρισμού, λέγοντας πως σε επίπεδο ποσοτήτων η κατανάλωση μειώνεται. Μια εξέλιξη, η οποία όπως σημειώνουν δεν ωφελεί κανέναν και κατ’ επέκταση την κερδοφορία τους. Το περιθώριο κέρδους (προ φόρων) για το λιανεμπόριο είναι σε φυσιολογικές συνθήκες πέριξ του 4% και πλέον κινείται κάτω από τα επίπεδα του 2%, με πτωτικές τάσεις…

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής της METRO και Πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλη Παντελιάδη, σε συνέντευξή που παραχώρησε πρόσφατα στο περιοδικό «Ανάπτυξη» του ΕΒΕΑ. Σύμφωνα με τον κ. Παντελιάδη, «τα σούπερ μάρκετ όχι μόνο δεν κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών, αλλά στέκονται στο πλευρό του, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου απορρόφησαν μεγάλο κομμάτι των επιβαρύνσεων».

«Τα περιθώρια κέρδους των supermarket είναι κλειδωμένα με αλλεπάλληλες νομικές ρυθμίσεις εδώ και τρία χρόνια. Όλο το κόστος της αύξησης ρεύματος και όλες οι μισθολογικές αυξήσεις, και σας διαβεβαιώνω ότι ήταν πολλές, απορροφήθηκαν από τις επιχειρήσεις του κλάδου μας και δεν επιβάρυναν τον καταναλωτή. Και αυτό δεν είναι απλά λόγια, επιβεβαιώνεται από εκατοντάδες ελέγχους που κάνει καθημερινά το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σε καμία λοιπόν περίπτωση δεν ευσταθεί η διακινούμενη φιλολογία ότι εμείς κερδοσκοπούμε σε βάρος του καταναλωτή και ενοχλούμαι ιδιαίτερα όταν το ακούω αυτό», επισημαίνει.

Το σχέδιο Σκρέκα

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε σειρά μέτρων για την στήριξη των καταναλωτών εν μέσω υψηλού πληθωρισμού. Ανάμεσα στις προτάσεις που έθεσε ήταν:

Να περιληφθεί στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» τουλάχιστον ένα επώνυμο προϊόν ανά κατηγορία, εφ’ όσον διαθέτει προϊόν στην εν λόγω κατηγορία.
Να «διαφημίζονται» μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας e-katanalotis όσα προϊόντα μειώνονται πάνω από 5% μέχρι τέλος του 2023, με ευθύνη των προμηθευτών.
Μάλιστα, ο κ. Κώστας Σκρέκας έστειλε μήνυμα προς την αγορά, λέγοντας πως «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια ορθώνοντας δίχτυ προστασίας απέναντι στις διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις». Πληθωριστικές πιέσεις που «καίνε» ειδικά στα τρόφιμα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτη τιμών στα τρόφιμα μετά από μια μικρή ανάπαυλα εκτοξεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στο 12,3%!

in.gr

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Παρμενίων 2023: Αρχίζει σήμερα η μεγάλη άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων – Τα βασικά σενάρια

Με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ως ασύμμετρη απειλή από την πλευρά της Τουρκίας, ξεκινά σήμερα η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2023» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια και έκταση άσκηση του στρατεύματος, με τη συμμετοχή του συνόλου σχεδόν των μέσων και του προσωπικού του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, που πραγματοποιείται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η διεξαγωγή της οποίας φέτος υλοποιείται υπό το πρίσμα της ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

H άσκηση θα διεξαχθεί στο σύνολο του ελλαδικού χώρου, ενώ μεταξύ των βασικών σεναρίων της συμπεριλαμβάνεται και η αντιμετώπιση τυχόν υβριδικών απειλών, όπως είναι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ως μέσου πίεσης για την αποσταθεροποίηση της χώρας μέσω της συντονισμένης, από εχθρική δύναμη, οργάνωσης και εκδήλωσης ταυτόχρονων περιστατικών εισόδου παράνομων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Παράλληλα, ξεχωριστή θέση στα σενάρια αφορά και η διαχείριση αλλά και απόκρουση ταραχών που θα μπορούσαν να προκύψουν σε ακριτικές περιοχές της χώρας, από τη δράση ακραίων στοιχείων. Το συγκεκριμένο σενάριο αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι στη Θράκη έχουν αναπτυχθεί σημαντικές νατοϊκές υποδομές και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη, το λιμάνι της οποίας έχει μετατραπεί σε βασικό διαμετακομιστικό κόμβο για την προώθηση όπλων και εφοδίων προς κράτη-μέλη της Συμμαχίας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ανατολική Ευρώπη.

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Θύρα 13 κατά οπαδών της ΑΕΚ για τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή: «Ξέρετε από που προήλθε το μοιραίο χτύπημα, αλλά δεν μιλήσατε»

Για πρώτη φορά από εκείνο το δραματικό βράδυ του Αυγούστου που κόστισε τη ζωή στον Μιχάλη Κατσουρή, οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού τοποθετήθηκαν δημόσια, με αφορμή τη γενική κατακραυγή που εισέπραξαν για το πανό συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Οι πράσινοι κάνουν λόγω για «οπαδική συμπλοκή», η οποία οργανώνονταν επί μέρες, κάτι που υποστήριζε από την αρχή η αστυνομία, αλλά από την πλευρά της ΑΕΚ το απέρριπταν κατηγορηματικά, κατηγορούν τους οπαδούς της ΑΕΚ (χωρίς ποτέ να τους κατονομάζουν) ότι αυτοί κρατούσαν μαχαίρια και επιτέθηκαν πρώτοι (το γεγονός ότι δεν αναφέρουν ότι η επίθεση έγινε προς τους Κροάτες, προφανώς είναι μια έμμεση παραδοχή ότι μαζί τους ήταν και οπαδοί του ΠΑΟ) και υποστηρίζουν ότι οι φίλοι της Ένωσης γνωρίζουν ποιος έδωσε το μοιραίο χτύπημα στον Μιχάλη Κατσουρή, αλλά ψευδώς κατηγόρησαν τους Κροάτες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Θύρας 13:

«Όλο αυτό το διάστημα επιλέξαμε συνειδητά τον δρόμο της σιωπής ως ένδειξη σεβασμού στην οικογένεια και πάνω απ’ όλα προς τον αδικοχαμένο οπαδό . Μάλιστα στον αγώνα με την Μαρσέιγ δεν φωνάξαμε ούτε ένα σύνθημα κατά της αεκ και κρατήσαμε ενός λεπτού σιγή.

Δεν θα μπούμε στην διαδικασία ν’ ασχοληθούμε ποτέ με τα Μέσα Μαζικού Επηρεασμού και τους μαθητευομένους μάγους της δημοσιογραφίας παρ’ όλα όσα ακούσαμε και διαβάσαμε από την πρώτη μέρα μέχρι σήμερα , αλλά ούτε θα μπούμε σε λεπτομέρειες γιατί το τρομο-σενάριο των ¨ταγμάτων εφόδου¨ δυστυχώς παγιώθηκε από τα μέσα και από τις αρχές όπου διαπιστώσαμε για μια ακόμη φορά πως έχετε αγαστή συνεργασία.

Επιβάλλεται όμως ν’ ασχοληθούμε μ’ εσάς, γιατί με την στάση σας συντηρείτε μια κατάσταση απλά επειδή σας βολεύει το αφήγημα, ενώ θα μπορούσατε πάνω απ’ όλα και κυρίως για την μνήμη του δικού σας ανθρώπου να την έχετε τελειώσει.

Η οπαδική σας ιστορία και η ελαφρότητα στα όρια του γραφικού και του γελοίου δεν αλλάζει. Είναι αυτό που λούζεται όποιος εμφανίζεται πάντα κάτι πολύ παραπάνω από ότι πραγματικά είναι και έρχονται τα γεγονότα να τον διαψεύσουν. Έτσι αντί για τον δρόμο της αυτοκριτικής επιλεγεί το ψέμα, την παραποίηση και την προπαγάνδα για να αποκαταστήσει την εικόνα του. Ποτέ δεν σας ενδιέφερε ουσιαστικά η οπαδική εξέλιξη και βελτίωση παρά μόνο πως θα αποκαθιστάτε κάθε φορά η τραυματισμένη εικόνα σας, και το χειρότερο είναι πως η υποκρισία σας δεν έχει ανταγωνιστή. ¨Μπεσάτοι¨ και ¨παντελονάτοι¨ είστε γεμάτοι μίσος , χολή και λάσπη που εκτοξεύεται με την πρώτη ευκαιρία όταν το φτασίδι της δυναμικής και της ¨ιδεολογίας ¨σας ξεφτίζει.

ΕΤΣΙ ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ , ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΛΗΞΗ ΠΩΣ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΚΟΠΙΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ.

Μια ιστορία από οπαδική συμπλοκή που μάλιστα καλούσατε μέρες πριν οπαδούς από την Γαλλία , όπου είστε οι πρώτοι που επιτίθεστε με βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες κρατώντας όλοι μαχαίρια (δεν τα λέμε εμείς ,υπάρχουν βίντεο στην δημοσιότητα) μετατράπηκε σε αμέριμνο καφέ. Φωτογραφίες ανεβοκατέβαιναν με Κροάτες τραυματίες στα social media , κάποιοι εξ αυτών μαχαιρωμένοι (επίσης υπάρχει υλικό στα social) , κόψε-ράψε video , από την πρώτη στιγμή αλλοίωση και παραποίηση στοιχείων , ψέμα υποκρισία και ασύστολη προπαγάνδα . Έτσι είχαμε από την μια 100+ ανθρώπους φυλακή , επιθέσεις σε περιουσίες και προσαγωγές ανθρώπων που έλειπαν εκτός με την ευλογία ΑΡΔ ,και από την άλλη πλευρά εσείς τίποτα ανέγγιχτοι !! . Μάλιστα ενώ ξέρετε από που προήλθε το μοιραίο χτύπημα δεν μιλήσατε, όπως όταν δικός σας άνθρωπος κατέθεσε ότι το έκαναν Κροάτες. Δυστυχώς δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό από ανθρώπους που κάλυψαν στις 13/5 την δολοφονία συνοπαδού τους εξαφανίζοντας κάμερες ( σύνηθες τακτική σας ).

Δυστυχώς περιμέναμε από αυτούς που έπρεπε και επιβάλλεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αλλά ματαιοπονούμε.

Όσο για τους χαρακτηρισμούς , θα πούμε απλώς ότι 60 χρόνια αυτό που μας κάνει πρότυπο και σημείο αναφοράς ως οπαδικό κίνημα παγκοσμίως είναι η στάση και η πορεία μας , έμπρακτα και συνειδητοποιημένα μέσα στην κοινωνία αλλά και για την κοινωνία.

ΥΓ. Η ΘΥΡΑ 13 βασίζει τις σχέσεις τις με άλλους οπαδούς ΜΟΝΟ βάση του οπαδικού χάρτη και κώδικα , και όσο για την πολιτικοκοινωνική μας ταυτότητα αποδεικνύετε από τις ιστορικές μας ρίζες , την διαδρομή μας και την δράση μας στους κοινωνικούς αγώνες.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της

Τραγωδία σημειώθηκε στην Άρτα, όταν μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Μικροσπηλιά του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα artinos.gr, η άτυχη γυναίκα έτρωγε μαζί με τον σύζυγό της στην κουζίνα του σπιτιού τους, αλλά πνίγηκε όταν προσπάθησε να καταπιεί ένα κομμάτι φαγητού. Ο σύζυγός της προσπάθησε να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, χωρίς αποτέλεσμα, και ύστερα από λίγο η γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο από το Κέντρο Υγείας Αγνάντων και η γυναίκα διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου έγιναν προσπάθειες από το ιατρικό προσωπικό να την επαναφέρουν. Ωστόσο, ήταν ήδη αργά, καθώς η άτυχη γυναίκα είχε εκπνεύσει.

Continue Reading

Κατοικία

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: