ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ακίνητα | Οι υψηλές τιμές οφείλονται στα κλειστά κτίρια του Δημοσίου

Ο Σύλλογος Μεσιτών ισχυρίζεται ότι οι υψηλές τιμές των ακινήτων οφείλονται στα κλειστά κτίρια του Δημοσίου
Οι υψηλές τιμές των ακινήτων τόσο στην πώληση όσο και στην ενοικίαση, δεν οφείλονται στη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά στα πολλά κλειστά ακίνητα. Ιδίως του Δημοσίου, που πρέπει να βγουν στην αγορά. Αυτό τόνισε σε συνέντευξή τη στην ΕΡΤ η ΓΓ Μεσιτών Αθηνών Αττικής, Μίνα Χαρμπαλή. «Έχουν βγει σπίτια στην αγορά και θα βγουν κι άλλα, σπίτια πολύ ωραία, πολύ προσεγμένα, αλλά με πολύ υψηλές τιμές», πρόσθεσε.
Η κυρία Χαρμπαλή συνέχισε λέγοντας ότι «ως Σύλλογος Μεσιτών έχουμε κάνει πάρα πολλές αιτήσεις, έχουμε κάνει πάρα πολλές επισκέψεις σε διάφορα υπουργεία και ζητάμε την βοήθεια της πολιτείας διότι υπάρχει σοβαρό θέμα στην αγορά και έχουν ανέβει πάρα πολύ ψηλά οι τιμές των ακινήτων», υπογράμμισε.
Επισήμανε επίσης ότι «οι τιμές δεν έχουν ανέβει από την βραχυχρόνια μίσθωση, έχουν ανέβει γιατί δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά. Έχουμε πολλά κλειστά ακίνητα, ακίνητα κλειστά του Δημοσίου τα οποία θα πρέπει να βγουν στην αγορά.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχουν μπλοκαριστεί πάρα πολλά ακίνητα στην αγορά λόγω των δανείων και ειδικά τα ακίνητα που έχουν αγοράσει τα funds, και τα έχουν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές, σε πολύ χαμηλό ποσοστό της αξίας τους, δηλαδή από 20% έως 30% και τα πουλάνε στις αγοραίες τιμές που έχουμε στην ελεύθερη αγορά. Αυτό σημαίνει ότι δεν αγοράζει κανένας τα ακίνητα. Όλα είναι μπλοκαρισμένα. Ακόμη και οι τιμές στους πλειστηριασμούς από τα funds είναι οι τιμές της αγοράς, και σε πολλά σημεία είναι και ακόμα μεγαλύτερες. Δηλαδή πάνε κι αυτοί να βγάλουν υπέρμετρες αποδόσεις, που σημαίνει δεν αγοράζει ο Έλληνας, γιατί ξέρει τι γίνεται», υπογράμμισε.
Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς πιστεύουμε ότι το 99% του προβλήματος αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι τα κλειστά ακίνητα. Τα κλειστά ακίνητα είναι περίπου 700.000 συνολικά, και από αυτά τα 500.000 είναι του Δημοσίου. Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα στην αγορά ούτως ώστε και άλλα ακίνητα, ακίνητα που είναι υπό ανακατασκευή να τα αναλάβει ιδιώτης ο οποίος θα τα μισθώσει με πολύ χαμηλό ενοίκιο για 2 με 3 χρόνια και μετά θα μπει ένα εύλογο ενοίκιο της αγοράς. Αλλιώς θα έχουμε θέμα στην αγορά γενικά και στις μισθώσεις και στις και στις πωλήσεις. Πρέπει να βρεθεί τρόπος να ανοίξουν όλα τα κλειστά ακίνητα», είπε.
Αναφερόμενη, τέλος στα προγράμματα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» είπε πως «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και αν ανοίξουν και ακίνητα του δημοσίου τότε θα μαλακώσει η αγορά, και θα διορθωθούν οι τιμές».
Πηγή: Newsbomb.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς γραφειοκρατία
ΚΑΒΑΛΑ
Αντιδράσεις από Λογιστές στην Καβάλα για τη Διάταξη Επιστροφής Ενοικίου

Σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς προκαλεί στους λογιστές και φοροτεχνικούς της Καβάλας η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την επιστροφή ενοικίου ως μορφή ενίσχυσης. Ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας εκφράζει με ανακοίνωσή του την έντονη ανησυχία για τις τεχνικές δυσκολίες και τις αδικίες που ενδέχεται να προκαλέσει η σχετική διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη
Συγκεκριμένα, το άρθρο 70 παρ. 62 του σχεδίου νόμου ορίζει ως προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης ενοικίου την καταγραφή του αριθμού δήλωσης μίσθωσης (ΠΣ Μισθώσεων) στη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους από τον μισθωτή. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι:
-
Ο κωδικός 081 της φορολογικής δήλωσης όπου πρέπει να αναγραφεί αυτός ο αριθμός δεν είναι υποχρεωτικός
-
Ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 5 εκατομμύρια δηλώσεις, εκ των οποίων πολλές δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό μισθωτηρίου
-
Η υποχρέωση θεσπίζεται εκ των υστέρων, εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων, με αναδρομική ισχύ
Τι λένε οι λογιστές
Στην ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κάνει λόγο για πρακτική αδυναμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ τονίζει πως η νέα απαίτηση:
«Μεταφέρει την ευθύνη στους φορολογούμενους, χωρίς αυτοί να φέρουν καμία υπαιτιότητα».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει την κίνηση αντιδεοντολογική και επιβαρυντική για τον κλάδο των λογιστών, αφού διαμορφώνει διοικητικό βάρος χωρίς προειδοποίηση και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος δικαίου.
Παρέμβαση ΠΟΦΕΕ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), ήδη από την πρώτη στιγμή, εντόπισε το πρόβλημα και με επιστολή της στο Υπουργείο πρότεινε εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων:
-
Παράταση και χωρίς κυρώσεις υποβολή δηλώσεων μισθώσεων έως 15 Ιουλίου 2025
-
Επανεξέταση της υποχρεωτικότητας του αριθμού δήλωσης εντός των φορολογικών δηλώσεων
Το κάλεσμα για αναθεώρηση
Ο Σύλλογος καλεί την Πολιτεία σε άμεση αναθεώρηση της διάταξης, τονίζοντας πως η λύση πρέπει να είναι πρακτική, δίκαιη και εφαρμόσιμη, χωρίς να τιμωρούνται οι πολίτες για τυπικές παραλείψεις σε μη υποχρεωτικά πεδία.
«Πρέπει να σταματήσει η πρακτική αιφνιδιασμού εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σημαντική πτώση στη Μεταποίηση – Άνοδος στην Ενέργεια

Πτώση κατέγραψε ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων με διπλογραφικά βιβλία τον Απρίλιο του 2025, σύμφωνα με τα μηνιαία διαθέσιμα στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις αυτές κατέγραψαν 31,86 δισ. ευρώ, έναντι 32,94 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2024, παρουσιάζοντας μείωση κατά 3,3%.
Η μεγαλύτερη μείωση: Ο τομέας της Μεταποίησης
Ο τομέας που επλήγη περισσότερο ήταν η Μεταποίηση, σημειώνοντας πτώση 8,6% στον κύκλο εργασιών σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το αποτέλεσμα αποδίδεται σε μείωση της ζήτησης, αυξημένο κόστος παραγωγής και γενικότερες πιέσεις στον βιομηχανικό τομέα.
Η μεγαλύτερη αύξηση: Ο τομέας της Ενέργειας
Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε ο τομέας Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος, Φυσικού Αερίου, Ατμού και Κλιματισμού, με άνοδο 20,5%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται σε υψηλότερη κατανάλωση, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και σε ανατιμήσεις τιμολογίων.