Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Airbnb | Απογειώνονται οι κρατήσεις για το καλοκαίρι

Έκρηξη βραχυχρόνιων κρατήσεων από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου εφέτος – Υψηλότερα από το 2019

της Ξανθής Γούναρη

Με τριψήφιο ποσοστό «τρέχουν» οι κρατήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα για την περίοδο του καλοκαιριού, φέρνοντας τη χώρα μας στην κορυφή μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών. Αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της AirDNA, οι κρατήσεις για Airbnb στην Ελλάδα από τις αρχές Ιουνίου έως και το τέλος Σεπτεμβρίου σημειώνουν αύξηση κατά 232% σε σχέση με τις αντίστοιχες κρατήσεις που είχαν γίνει πέρυσι την ίδια περίοδο. Ακολουθούν η Πορτογαλία με αύξηση κατά 196% και η Κροατία με αύξηση 151%. Η Σαντορίνη (αύξηση 552%), η Αθήνα (+429%) και η Κέρκυρα (+317%) είναι οι κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί.

 

Συνολικά, ο αριθμός των κρατήσεων που έχουν γίνει φέτος είναι και κατά 7% υψηλότερος έναντι του αντίστοιχου μεγέθους του 2019, δηλαδή της τελευταίας χρονιάς πριν από την πανδημία.

Με βάση τα στοιχεία της AirDNA και αφορούν ενεργές αγγελίες ακινήτων (με τουλάχιστον μία μίσθωση τις τελευταίες 30 ημέρες από την εκάστοτε περίοδο αναφοράς) και προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων από τις πλατφόρμες Airbnb και VRBO, αυτή τη στιγμή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Μύκονο, Κέρκυρα, Ρόδο, Σαντορίνη, Πάρο, Ρόδο, Ζάκυνθο, Κασσάνδρα, Σιθωνία, Νάξο και Μικρές Κυκλάδες, Λευκάδα, Κεφαλονιά και Καλαμάτα είναι ενεργά περισσότερα από 38.000 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ενώ συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν άνω των 74.000.

Τον Ιούλιο πέρσι, καταγράφηκαν 112.700 καταλύματα πανελλαδικά και 7.759 στο κέντρο της Αθήνας. Τον αντίστοιχο μήνα του 2019, στην αγορά προσφέρονταν 132.800 και 11.590 ακίνητα αντίστοιχα. Ο Ιούλιος αποτελεί τον μήνα με την υψηλότερη ζήτηση.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές της AirDNA, οι μελλοντικές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή αγορά παραμένουν ελαφρώς αβέβαιες λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, των πιθανών επιπτώσεων νέων παραλλαγών Covid-19 και του γεγονότος ότι η ζήτηση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης συνεχίζει να υπερβαίνει την προσφορά.

Προσώρας η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας φαίνεται να μην έχει επηρεάσει τις κρατήσεις, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι ο αντίκτυπος του πολέμου θα εμφανιστεί αργότερα.

Ρεκόρ κρατήσεων τον Φεβρουάριο

Η ζήτηση έφτασε σε υψηλό μετά την πανδημία για την ευρωπαϊκή ήπειρο τον Φεβρουάριο του 2022, με 20,8% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2019 και 73,9% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2021. Αυτή η ζήτηση ώθησε τις μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) 2% υψηλότερα έναντι του προηγούμενου έτους και 28,9% υψηλότερα από τον Φεβρουάριο του 2019.

Για την Ευρώπη, όλα αυτά οδήγησαν σε αύξηση των εσόδων της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατά 77,3% από έτος σε έτος σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) για τον Φεβρουάριο. Για σύγκριση, τα έσοδα Ιανουαρίου 2022 αυξήθηκαν επίσης κατά 103,4% σε ετήσια βάση.

Υψηλές πτήσεις για το καλοκαίρι

Όσον αφορά τους μήνες αιχμής (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος), από τα δεδομένα των κρατήσεων την 1η Μαρτίου, υπήρχαν 74% περισσότερες καλοκαιρινές κρατήσεις από ό,τι το 2021, ενώ τα ποσοστά συνέχισαν να αυξάνονται κατά 4,2% σε σύγκριση με πέρυσι (και 25,1% υψηλότερα από τα ποσοστά του 2019).

Η προσφορά των διαθέσιμων καταχωρήσεων —που προηγουμένως είχε μειωθεί από την πανδημία— συνεχίζει να ανακάμπτει σε ολόκληρη την ήπειρο (+4,1%), αλλά εξακολουθεί να παραμένει χαμηλότερη από το 2019 (-7,5%).

Τα μέσα έσοδα ανά διαθέσιμη καταχώριση στην Ευρώπη αυξήθηκαν επίσης κατά 17,5% από έτος σε έτος, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στην αύξηση των ADR παράλληλα με λιγότερες διαθέσιμες καταχωρίσεις.

Πηγή ΟΤ

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Θασιακή ‘Ενωση Καβάλας | Γενική συνέλευση και πλούσια δράση

Σε τακτική Γενική Συνέλευση στις 18 Μαΐου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καβάλας, προχώρησε η Θασιακή Ενωση Καβάλας.

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσος | Η τελευταία χρονιά που είχε βραβευτεί η Χρυσή Αμμουδιά με “Γαλάζια Σημαία” ήταν το 2017!

Ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης σχετικά δήλωσε:

«Η τελευταία χρόνια που είχε βραβευτεί η ακτή “Χρυσή Αμμουδιά/Golden Beach Camping” με “Γαλάζια Σημαία” ήταν το 2017!

Με στενή συνεργασία και συντονισμένες προσπάθειες προσπαθούμε έγκαιρα και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους να εκπληρώνουμε τις αυστηρές προϋποθέσεις για την βράβευση με “Γαλάζια Σημαία” όλο και περισσότερων ακτών της Θάσου.

Πέρυσι καταφέραμε την βράβευση της ακτής “Λιμανάκι Θάσου” για πρώτη φορά από το 2014. Φέτος προσθέσαμε στις βραβευμένες ακτές με “Γαλάζια Σημαία” την ακτή “Χρυσή Αμμουδιά/Golden Beach Camping”, η οποία την τελευταία φορά που είχε βραβευτεί ήταν το 2017 και ο αριθμός των βραβευμένων ακτών (5) είναι ο μεγαλύτερος την τελευταία 5ετία.

Παρά τη δύσκολη συγκυρία και τα προβλήματα, η προσπάθεια συνεχίζεται με μοναδικό στόχο την παροχή των καλύτερων δυνατών και πιστοποιημένων υπηρεσιών στους λουόμενους που χρησιμοποιούν τις ακτές του τόπου μας».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Την Καβάλα και την Θάσο επισκέφτηκε ο πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου

Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον εναλλακτικό τουρισμό

Continue Reading

Κατοικία


newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: