Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Αυτό είναι το κείμενο του Μνημονίου Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης

Ολόκληρο το τελικό κείμενο του Μνημονίου Συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης που η τουρκική κυβέρνηση απέστειλε χθες στην τουρκική εθνοσυνέλευση προς έγκριση δημοσιεύει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, και έχει μεταφραστεί από την τουρκική γλώσσα από την ανταποκρίτριά του.

Στη συμφωνία υπάρχει παράρτημα με χάρτη και συντεταγμένες. Στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αφού οι δύο πλευρές ενημερώσουν η μια την άλλη γραπτώς ότι έχουν εγκρίνει το Μνημόνιο Συμφωνίας, όπως προβλέπουν οι εσωτερικές τους διαδικασίες, σύμφωνα με το news.gr.

Το έγγραφο έχει τίτλο «Νομοσχέδιο με το οποίο κρίνεται κατάλληλη η έγκριση του Μνημονίου Συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Εθνικής Κυβέρνησης Συμβιβασμού του Κράτους της Λιβύης» και υπογράφεται από τον Φουάτ Οκτάι.

Το κείμενο:

Άρθρο 1 (1)Κρίθηκε κατάλληλη η έγκριση του Μνημονίου Συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης, το οποίο υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.

Άρθρο 2 (1) Αυτός ο νόμος θα τεθεί σε εφαρμογή κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του.

Άρθρο 3 (1) Τις διατάξεις αυτού του νόμου εκτελεί ο Πρόεδρος.

Στη συνέχεια υπό τον τίτλο «Προς την Προεδρία της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» με την υπογραφή του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι ημερομηνίας 4 Δεκεμβρίου 2019, αναφέρεται ότι «θέτω υπόψη σας το σχετικό ‘Μνημόνιο Συμφωνίας σε σχέση με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης’ το οποίο υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και κρίθηκε κατάλληλο για έγκριση με βάση το άρθρο 90 του Συντάγματος. Σημειώνεται ακριβώς από κάτω:

Παραρτήματα: 1. Μνημόνιο Συμφωνίας (Τουρκικά, αραβικά, αγγλικά). 2. Σκεπτικό.

Το Σκεπτικό του Μνημονίου Συμφωνίας
Στο «Σκεπτικό» που ακολουθεί αναφέρεται ότι «η θέση μας σχετικά με την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μας στην ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη πρώτη φορά το 2004. Και στην τελευταία κοινοποίησή μας στα ΗΕ στις 13 Νοεμβρίου του 2019 καταγράφηκε ότι τα θαλάσσια όριά μας εκτείνονται μέχρι την υφαλοκρηπίδα που κοιτάνε τα νησιά και ότι τα νησιά δεν είναι ικανά να διακόψουν την προβολή της ακτογραμμής της Τουρκίας και να εμποδίσουν την υφαλοκρηπίδα της».

«Στο πλαίσιο αυτής της στάσης μας, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών που έγιναν με την Εθνική Ενότητας Κυβέρνηση της Λιβύης έχει υπογράψει στις 27 Νοεμβρίου 2019 `Μνημόνιο Συμφωνίας σε σχέση με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης’ για μια γραμμή 18,6 θαλάσσιων μιλίων που αντιστοιχεί στα όρια της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο που η χώρα μας κοινοποίησε στα ΗΕ.

Με το εν λόγω Μνημόνιο Συμφωνίας στόχoς ήταν η ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και η διατήρηση των δικαιωμάτων στην Aνατολική Μεσόγειο των δύο χωρών που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ των δύο χωρών έχουν οριοθετηθεί στο πλαίσιο της αρχής της ίσης κατανομής, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Η Τουρκία η οποία έχει δηλώσει πολλάκις ότι είναι έτοιμη για συνομιλίες για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλες τις χώρες της περιοχής πλην της «Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου», υπογράφοντας την εν λόγω συμφωνία με τη Λιβύη στην πραγματικότητα έχει ενισχύσει την νομική και πολιτική της θέση σε σχέση με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η χώρα μας, στο θέμα της οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας της ανατολικής Μεσογείου θα συνεχίσει την πολιτική και την στάση της η οποία είναι εντός του διεθνούς δικαίου και των ορίων νομιμότητας, χωρίς να αποκλείει τον διάλογο και τις ειρηνικές λύσεις. Θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην περιοχή καθώς και των Τ/Κ. Το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπογράψαμε με την Λιβύη αποτελεί σημαντική συνιστώσα αυτής της πολιτικής μας.

Η συμφωνία, αφού τεθεί σε εφαρμογή με την ολοκλήρωση της εσωτερικής διαδικασίας έγκρισης από τις δύο χώρες, θα τεθεί σε εφαρμογή θα κοινοποιηθεί στα ΗΕ», αναφέρεται.

Στη συνέχεια, υπό τον τίτλο «Μνημόνιο Συμφωνίας σε σχέση με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κράτους της Λιβύης’, αναφέρεται:

«Η κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Κράτους της Λιβύης (από δω και μπρος θα αποκαλούνται ‘Πλευρές”) επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους στους στόχους και τις αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ. Έχει αποφασιστεί η δίκαιη και ίση κατανομή της οριοθέτησης των θαλάσσιων περιοχών στην Μεσόγειο και/ή κυρίαρχα δικαιώματα ή δικαιοδοσία που πηγάζουν από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες.

Οι πλευρές, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματά τους προς διασφάλιση δίκαιων και αμοιβαίων αποδεκτών λύσεων μέσα σε από εποικοδομητικές συνομιλίες και πνεύμα φιλικών σχέσεων σε σχέση με τα πιο πάνω ζητήματα, καθώς και με την πεποίθηση ότι το Μνημόνιο Συμφωνίας μεταξύ των Πλευρών θα συμβάλει στην ενίσχυση των σχέσεών τους και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω συνεργασία προς το συμφέρον των δύο χωρών, συμφώνησαν στα πιο κάτω:

Η συμφωνία

Άρθρο Α (1) Τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Τουρκικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Λιβύης στην Μεσόγειο ξεκινούν από το Σημείο Α (αναφέρονται οι συντεταγμένες) και τελειώνουν στο σημείο Β (αναφέρονται οι συντεταγμένες). Οι πλευρές συμφώνησαν σε αυτά τα όρια.

(2) Στο Παράρτημα 1 φαίνονται τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ που έχει συμφωνηθεί στο παρόν Μνημόνιο Συνεργασίας. Οι συντεταγμένες έχουν καταγραφεί με βάση το World Geodetic System 1984 (WGS’84).

(3) Οι συντεταγμένες για τα ακριβή σημεία οριοθέτησης της μέσης γραμμής είναι στο Παράρτημα 2.

Άρθρον Β. Τα παραρτήματα που καταγράφονται στο παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας στην δεύτερη και τρίτη παράγραφο του πρώτου άρθρου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος αυτού του Μνημονίου Συμφωνίας.

Άρθρο Γ. Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας αφού τεθεί σε ισχύ θα κοινοποιηθεί στην Γραμματεία των ΗΕ με βάση το Άρθρο 102 της Σύμβασης του ΟΗΕ.

Άρθρο, Δ. Επίλυση διαφωνιών. (1) Οποιαδήποτε διαφωνία προκύψει μεταξύ των πλευρών για την ερμηνεία ή την εφαρμογή του παρόντος Μνημονίου Συνεργασίας θα επιλυθεί με αμοιβαία κατανόηση και στο πνεύμα της συνεργασίας δια των διπλωματικών οδών βάσει του άρθρου 33 της Σύμβασης του ΟΗΕ. (2) Στην περίπτωση που υπάρχουν φυσικές πηγές, οι οποίες ξεκινούν από την ΑΟΖ της μιας εκ των πλευρών και φτάνουν στην ΑΟΖ της άλλης, οι πλευρές μπορούν να συνεργαστούν για την σύναψη συμφωνίας προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτού του είδους τις πηγές. (3) Στην περίπτωση που μια πλευρά ξεκινήσει συνομιλίες για την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλο κράτος, αυτή η πλευρά προτού συνάψει συμφωνία με το άλλο κράτος θα ενημερώσει την άλλη πλευρά και θα κάνει συνομιλίες με την άλλη πλευρά.

Άρθρο Ε. Τροποποίηση και αναθεώρηση. Οι πλευρές, για την επαναθεώρηση αυτού του Μνημονίου Συμφωνίας πλην του πρώτου και δεύτερου άρθρου μπορούν να υποβάλουν γραπτή πρόταση δια των διπλωματικών διαύλων. Οι τροποποιήσεις πραγματοποιούνται με την συμφωνία των δύο πλευρών.

Άρθρο Ζ. Τίθεται σε ισχύ.Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας την ημερομηνία που οι δύο πλευρές θα ενημερώσουν η μία την άλλη γραπτώς δια της διπλωματικής οδού ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εσωτερικές διαδικασίες. Το παρόν Μνημόνιο Συμφωνίας που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 27 Νοεμβρίου του 2019 έχει δοθεί ανά δύο αντίτυπα στην κάθε πλευρά στα τουρκικά, στα αραβικά και στα αγγλικά και το κάθε ένα έχει την ίδια ισχύ. Στην περίπτωση διαφορετικής ερμηνείας, ισχύει το αγγλικό κείμενο».

Πηγή:newsbeast

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή | Το Ισραήλ ετοιμάζεται για τη μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Ισραήλ με τους τρομοκράτες της Χαμάς, τη στιγμή που το Τελ Αβίβ είναι έτοιμο για χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Μετά την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο, ο στρατός ετοιμάζεται πριν τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, την οποία ο πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε «σαρωτική». Χιλιάδες έφεδροι και ειδικές μονάδες συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Γάζα, αναμένοντας το πράσινο φως για την σφοδρή επίθεση κατά της Χαμάς. Από την πλευρά της η Χαμάς προειδοποιεί πως είναι έτοιμη για έναν πόλεμο διαρκείας, κάθε φορά που δέχεται επίθεση.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία – Politico: Το Κίεβο οδεύει προς την ήττα – Ο Πούτιν πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του

Οι εικόνες των Ουκρανών νεαρών να συλλαμβάνονται την ώρα που επιχειρούν να διαφύγουν τα σύνορα για να αποφύγουν να πολεμήσουν έκαναν προ ημερών τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ. Όπως φαίνεται από την συχνότητα του φαινομένου, δεν ήταν κάτι το μεμονωμένο, αλλά αντιθέτως, η κορυφή του παγόβουνου σε έναν κουρασμένο από τον πόλεμο πληθυσμό ο οποίος μάχεται επί σχεδόν 2,5 χρόνια.

Τις αιτίες αυτής της κατάστασης επιχειρεί να σκιαγραφήσει το Politico σε μακροσκελή ανάλυση που υπογράφει ο Jamie Dettmer, ανταποκριτής του ευρωπαϊκού Μέσου στο Κίεβο. Ο Dettmer παραθέτει όλες τις παραμέτρους που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα να τιτλοφορήσει το άρθρο του ως «Η Ουκρανία οδεύει προς τον πόλεμο» και είναι, όπως σημειώνει, κάτι πολύ παραπάνω από την κόπωση.

Ο αρθρογράφος του Politico σημειώνει μεταξύ άλλων πως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιο κοντά από ποτέ στον στόχο του αφού τους τελευταίους μήνες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν ολοένα και περισσότερα κέρδη στα πεδία των μαχών την ώρα μάλιστα που off the record, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι περιμένουν νέες απώλειες το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

Παράλληλα, ο διεθνής παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο, αφού οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις οπλικών συστημάτων και ειδικά επιθετικού εξοπλισμού καθιστά το έργο του ουκρανικού στρατού ακόμη πιο δύσκολο. Την ίδια ώρα, με μελανά χρώματα περιγράφει την πτώση του ηθικού στον ουκρανικό πληθυσμό, αφού όπως λέει, από εκεί που σχηματίζονταν μεγάλες ουρές για την εθελοντική στρατολόγηση, πλέον αυτές εξαφανίστηκαν και οι νεαροί άνδρες επιχειρούν είτε να φύγουν από τη χώρα, ή ζουν μία απόλεμη ζωή πηγαίνοντας σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

«Πνίγηκε» το Ντουμπάι | Πλημμύρισε το Dubai mall «βούλιαξαν» αεροπλάνα και ΙΧ

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πλημμυρίζοντας μεγάλους αυτοκινητόδρομους και διακόπτοντας τις πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι γεγονός που η κυβέρνηση περιέγραψε ως τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχοπτώσεων τα τελευταία 75 χρόνια.

Οι βροχοπτώσεις άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας και μέχρι το βράδυ της Τρίτης, πάνω από 120 χιλιοστά είχαν πλημμυρίσει την έρημη πόλη του Ντουμπάι – συνήθως η μέση ποσότητα για ολόκληρο το χρόνο.

Ορισμένες περιοχές της ενδοχώρας των ΗΑΕ κατέγραψαν βροχή άνω των 80 χιλιοστών σε διάστημα 24 ωρών έως τις 8 το πρωί της Τρίτης, πλησιάζοντας τον ετήσιο μέσο όρο των περίπου 100 χιλιοστών. Η βροχή είναι ασυνήθιστη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην άνυδρη Αραβική Χερσόνησο, αλλά εμφανίζεται περιοδικά κατά τους πιο δροσερούς χειμερινούς μήνες.

Σπίτια πλημμύρισαν και οχήματα εγκαταλείφθηκαν στους δρόμους σε όλο το Ντουμπάι καθώς οι αρχές έστειλαν βυτιοφόρα στους δρόμους για να αντλήσουν το νερό. Πολλοί δρόμοι και άλλες περιοχές στερούνται αποστράγγισης λόγω της έλλειψης τακτικών βροχοπτώσεων

Τα εμβληματικά εμπορικά κέντρα Dubai Mall και Mall of the Emirates υπέστησαν πλημμύρες, με νερό σε τουλάχιστον έναν σταθμό του μετρό του Ντουμπάι, σύμφωνα με εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έκλεισαν πριν από την καταιγίδα και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι εργάζονταν εξ αποστάσεως. Πολλοί εργαζόμενοι έμειναν επίσης στα σπίτια τους, αν και ορισμένοι τόλμησαν να βγουν έξω, με τους άτυχους να καθυστερούν τα οχήματά τους σε βαθύτερα από το αναμενόμενο νερά που κάλυπταν ορισμένους δρόμους.

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημοσίευσε στον λογαριασμό του X ότι οι βροχοπτώσεις ήταν ένα «εξαιρετικό» κλιματικό γεγονός. Αναμένονται ακόμη περισσότερες βροχές.

Βροχή έπεσε επίσης στο Μπαχρέιν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Τόσο το Ομάν όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που φιλοξένησαν τις περσινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα Cop28, έχουν προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι πιθανό να οδηγήσει σε περισσότερες πλημμύρες.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en