Quantcast
Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Ναι» στη θανάτωση των καγκουρό για να γλιτώσουν από την πείνα – Είναι «περιβαλλοντικό πρόβλημα» πλέον

«Λένε πως δεν είναι ηθικό, όμως δεν είναι ηθικό και να τα αφήνουμε να πεθαίνουν από την πείνα» εξήγησε ο Τζορτζ Ουίλσον, ένας από τους παγκοσμίως πιο ειδικούς στη διαχείριση του πληθυσμού των μαρσιποφόρων

Τα καγκουρό της Αυστραλίας μπορεί να πεθάνουν από την πείνα κατά εκατομμύρια αν η αύξηση του πληθυσμού τους δεν ελεγχθεί, προειδοποιούν ειδικοί στην πανίδα και οικολογικές οργανώσεις, με ορισμένες μάλιστα από αυτές να προτείνουν μαζική θανάτωση των μαρσιποφόρων.

Σύμβολο της Αυστραλίας, τα καγκουρό αποτελούν ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα για την τεράστια χώρα λόγω της ραγδαίας αναπαραγωγής τους: O αριθμός τους μπορεί να φθάσει τα δεκάδες εκατομμύρια όταν η τροφή είναι άφθονη έπειτα από μια καλή περίοδο βροχών. Όμως μπορεί να υπάρξουν επίσης μαζικές εκατόμβες όταν λείπει η τροφή.

«Κατά την τελευταία περίοδο ξηρασίας, είχαμε εκτιμήσει πως το 80% με 90% των καγκουρό πεθαίνουν σε ορισμένες ζώνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η οικολόγος Κάθριν Μόζμπι.

«Μπαίνουν στις δημόσιες τουαλέτες και τρώνε χαρτί υγείας. Ή μένουν ξαπλωμένα στους δρόμους, νηστικά, ενώ τα μικρά τους προσπαθούν να τραφούν», συνεχίζει.

Σύμφωνα με τη Μόζμπι, η θανάτωση των καγκουρό -με προορισμό το κρεοπωλείο ή το βυρσοδεψείο- θα ήταν ταυτόχρονα ένας ελεήμων τρόπος, ώστε να μην υποφέρουν και ένας τρόπος ελέγχου του πληθυσμού τους.

«Αυτό θα επιτρέψει να μειωθεί ο αριθμός των ζώων ώστε σε περίπτωση ξηρασίας, να μην υπάρχουν προβλήματα ευζωίας», λέει η Μόζμπι. «Αν θεωρήσουμε πως είναι ένας πόρος και πως τον διαχειριζόμαστε με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουμε τους καταστροφικούς θανάτους που γνωρίζουμε».

Η αυστραλιανή κυβέρνηση προστατεύει τα καγκουρό, όμως αυτά δεν κινδυνεύουν με εξάλειψη. Αυτό σημαίνει πως επιτρέπεται το κυνήγι τους, που απαιτεί άδεια, στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Κάθε χρόνο, μέχρι πέντε εκατομμύρια καγκουρό θανατώνονται για το κρέας ή το δέρμα τους. Και σύμφωνα με τον Ντένις Κινγκ, της Ένωσης Βιομηχανίας Καγκουρό της Αυστραλίας, η χώρα είναι στο χείλος μιας δημογραφικής άνθησης του ζώου.

«Έπειτα από τρία χρόνια La Nina στην ανατολική ακτή, είναι το τέλειο σενάριο αύξησης των καγκουρό για τα δύο επόμενα έτη», προβλέπει, αναφερόμενος στο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αυστραλία. «Ο κύκλος αναπαραγωγής επιταχύνεται», σημειώνει ο Κινγκ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθυσμός των καγκουρό στην Αυστραλία έπεσε κάτω από τα 30 εκατομμύρια μετά τις τρομερές ξηρασίες στις αρχές των χρόνων του 2000, όμως ανέκαμψε από τότε και μπορεί σύντομα να ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια.

Η θανάτωση

Οργανισμοί προστασίας των ζώων καταγγέλλουν τη θανάτωσή τους για εμπορικούς λόγους ως «άγρια σφαγή» και άσκησαν πίεση στους διεθνείς κολοσσούς αθλητικών ενδυμάτων όπως η Nike ή η Puma, να εγκαταλείψουν τη χρήση του δέρματος των καγκουρό στα προϊόντα τους.

«Η Nike διέκοψε με τον μοναδικό προμηθευτή της δέρματος καγκουρό το 2021, και θα σταματήσει να κατασκευάζει προϊόντα με δέρμα καγκουρό το 2023», δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης τον Μάρτιο.

Στην αμερικανική πολιτεία Όρεγκον (βορειοδυτικές ΗΠΑ), όπου έχει την έδρα της η Nike, βουλευτές κατέθεσαν στις αρχές του 2023 σχέδιο νόμου με σκοπό την απαγόρευση χρήσης «κάθε μέρους νεκρού καγκουρό».

«Αυτά τα ενδημικά ζώα σφαγιάζονται με σκοπό το εμπορικό κέρδος», κατήγγειλε η οργάνωση Animals Australia.
Όμως οι εκστρατείες προκειμένου να τεθεί τέλος σε αυτή τη βιομηχανία, αν και έχουν καλές προθέσεις, κάνουν λάθος, προειδοποιεί ο Τζορτζ Ουίλσον, ένας από τους πιο ειδικούς στη διαχείριση του πληθυσμού των καγκουρό.

«Λένε πως δεν είναι ηθικό. Όμως δεν είναι ηθικό να τα αφήνουμε να πεθαίνουν από την πείνα», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό που θα ήταν σκληρό, θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα», προσθέτει.

Άποψη που συμμερίζεται η Μόζμπι. «Το να σταματήσουμε να σκοτώνουμε τα καγκουρό για το δέρμα ή για το κρέας τους δεν θα έχει κανένα όφελος», είπε. «Θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση».

 

Πηγή: protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Η επόμενη μέρα μετά την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πλέον ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο, ο ίδιος μπορεί να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία με στόχο να νικήσει τον απερχόμενο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν όρισε την 11η Ιουλίου, τέσσερις ημέρες πριν την επίσημη απόδοση του χρίσματος στον πρώην πρόεδρο, ως την ημέρα που θα του απαγγελθεί η ποινή του. Εκτός αυτού, επέτρεψε ο καταδικασμένος πρώην πρόεδρος να παραμείνει ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.

Σημειώνεται ότι ο δικαστής έδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου για να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην κατηγορούσα αρχή για να ανταπαντήσει.

Ποινές

Ο δικαστής που διευθύνει την υπόθεση, ο Χουάν Μέρτσαν, πρέπει πρώτα να εγκρίνει την ετυμηγορία και να εκδώσει οριστική απόφαση, αν και αυτό είναι συνήθως τυπικό. Θεωρητικά ο Τραμπ διατρέψει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης: η πλαστογράφηση λογιστικών εγγράφων επισύρει ποινή ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Δεδομένου ότι ο Τραμπ, είναι 78 ετών και δεν έχει ποινικό μητρώο, ο δικαστής είναι πιθανόν να του απαγγείλει ποινή με αναστολή ή κοινωνική εργασία, σε αυτή την τελευταία περίπτωση πιθανόν και την καταβολή χρηματικού προστίμου.

Εάν τιμωρηθεί πέραν του προστίμου, ο Τραμπ θα μπορούσε να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ή να υποβληθεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας αντί να φυλακιστεί. Ως πρώην πρόεδρος, έχει το δικαίωμα να προστατεύεται ισόβια από την μυστική υπηρεσία και η υλικοτεχνική υποδομή για την ασφάλειά του πίσω από τα κάγκελα θα μπορούσε να είναι περίπλοκη.

Σε κάθε περίπτωση μετά την καταδίκη, οι δικηγόροι και οι εισαγγελείς θα προτείνουν ποινές και στη συνέχεια θα διαφωνήσουν επ’ αυτών κατά την ακρόαση της ποινής του Τραμπ, όπου ο Μέρτσαν θα λάβει απόφαση.

Στις 11 Ιουλίου θα του απαγγελθούν κατηγορίες

Το δικαίωμα της έφεσης

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί κάλλιστα να υποβάλλει αίτηση έφεσης προβάλλοντας εκ νέου επιχειρήματα που απέρριψε ο Μέρτσαν πριν από τη δίκη, μεταξύ άλλων ότι το κατηγορητήριο είναι νομικά εσφαλμένο και πολιτικά υποκινούμενο.

Είναι επίσης πιθανό να ισχυριστεί ότι ο δικαστής του στέρησε μια δίκαιη δίκη κάνοντας νομικά λάθη, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής πρόστυχης μαρτυρίας από μια πορνοστάρ που είπε ότι έκανε σεξ με τον Τραμπ – μαρτυρία που οι δικηγόροι του είπαν ότι ήταν αδικαιολόγητη και αποσκοπούσε στο να ξεσηκώσει τους ενόρκους εναντίον του.

Η υπεράσπιση είναι πιθανό να υποστηρίξει ότι οι ίδιες οι κατηγορίες ήταν νομικά ακατάλληλες. Η παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων από μόνη της αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, αλλά μετατρέπεται σε κακούργημα όταν γίνεται για να βοηθήσει στη διάπραξη ή την απόκρυψη άλλου εγκλήματος.

Στην προκειμένη περίπτωση, το γραφείο του Μπραγκ δήλωσε ότι το άλλο έγκλημα ήταν συνωμοσία για την παραβίαση πολιτειακού εκλογικού νόμου. Αλλά οι δικηγόροι του Τραμπ έχουν υποστηρίξει ότι ο πολιτειακός νόμος δεν ισχύει για τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Τι γίνεται σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος

Τέλος, παρά την αναγγελία της ποινής και του δικαιώματος της έφεσης, το σύνταγμα των ΗΠΑ δεν τον εμποδίζει, ούτε να βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία, ούτε να λάβει το αξίωμα, καθώς οι μόνες προϋποθέσεις που τίθενται είναι ότι οι πρόεδροι πρέπει να είναι τουλάχιστον 35 ετών και είτε να έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, είτε να έχουν ζήσει στη χώρα για 14 χρόνια.

Υπάρχει ακόμη ένα κριτήριο που ορίζεται στην 14η τροπολογία, όπου αναφέρεται ότι κανένας που έχει ορκιστεί προηγουμένως και συμμετέχει σε εξέγερση δεν μπορεί να είναι αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε νωρίτερα φέτος ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να ψηφίσει ειδικό νόμο που να επικαλείται αυτή την απαγόρευση. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα, δεδομένης της κυριαρχίας των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Απειλητικά email σε σχολεία | Mπαράζ απειλών σε Κύπρο και Σλοβακία από τον ίδιο server

Από τον ίδιο server στη Ρωσία είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες παρόμοιο μπαράζ με απειλητικά email με πανομοιότυπο περιεχόμενο σε σχολεία και δημόσιες Υπηρεσίες της Κύπρου και της Σλοβακίας.

Αυτό του είδους οι φάρσες δεν αιφνιδιάζουν βεβαίως τις ελληνικές Αρχές που τις θεωρούσαν και αναμενόμενες από την εμπειρία ανάλογων απειλών σε ανάλογες διοργανώσεις σε άλλες χώρες. Από νωρίς το πρωί αυτά τα e-mail αποστέλλονται συνεχώς σε σχολεία ολόκληρης της Αττικής. Μάλιστα, έως τώρα έχουν ξεπεράσει τα 150-160.

Ο server που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του λογαριασμού με ονομασία «conference-conference» για την αποστολή του email, όπως προαναφέρθηκε είναι στην Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αποσταλεί από οποιονδήποτε και από οπουδήποτε. Στις άλλες περιπτώσεις που είχαν προηγηθεί σε Σλοβακία και Κύπρο είχαν άλλη ονομασία οι λογαριασμοί, αλλά τον ίδιο πάροχο.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Υπό τον έλεγχο του Ισραήλ όλα τα χερσαία σύνορα της Γάζας

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο, το Ισραήλ συνεχίζει και την Πέμπτη (30/5) την επίθεσή του στη Ράφα, αφού ανακοίνωσε την Τετάρτη πως κατέλαβε τον έλεγχο ουδέτερης ζώνης στρατηγικής σημασίας κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, που βρίσκεται αρκετά κοντά στην πόλη που έχει μετατραπεί πλέον στο νέο επίκεντρο του πολέμου που σε λίγες ημέρες συμπληρώνει οκτώ μήνες.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τον θάνατο δυο εργαζομένων της σε «απευθείας πλήγμα» του ισραηλινού στρατού εναντίον ασθενοφόρου της στον δυτικό τομέα της Ράφα.

Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δυνάμεις σε διάφορες πόλεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα από «επίθεση με αυτοκίνητο» χθες βράδυ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε δυο Ισραηλινούς στη Ναμπλούς.

Αρχικά ο στρατός ανέφερε απλά πως επρόκειτο για «δυο ισραηλινούς πολίτες», προτού διευκρινίσει αργότερα πως τα θύματα ήταν εικοσάρηδες στρατιώτες της ταξιαρχίας Κφιρ.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, στη Δυτική Όχθη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 519 Παλαιστίνιοι αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και επιθέσεις εποίκων. Ενώ στην ισραηλινή πλευρά έχουν σκοτωθεί 14 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των δυο στρατιωτών, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ανακοινώσεις.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en