Quantcast
Connect with us

KATOIKIA

ΑΑΔΕ: Νέο σύστημα για πωλήσεις κατασχεμένων ακινήτων – Η βαθμολογία που καθορίζει την παρακράτηση του τιμήματος

Κατασχεμένο ακίνητο με πινακίδα πώλησης και έγγραφα φορολογικής διαδικασίας.
image_print

Ένα νέο πλαίσιο για τη μεταβίβαση κατασχεμένων ακινήτων ενεργοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δίνοντας τη δυνατότητα πώλησης ακόμη και χωρίς την πλήρη εξόφληση των οφειλών προς το Δημόσιο, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Κεντρικό στοιχείο της διαδικασίας αποτελεί η παρακράτηση μέρους του τιμήματος υπέρ του Δημοσίου, με το ποσοστό να καθορίζεται από ένα νέο σύστημα αξιολόγησης της φορολογικής συνέπειας του οφειλέτη.

Ψηφιακή διαδικασία μέσω myAADE

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η αίτηση για την άρση της κατάσχεσης υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην πλατφόρμα myAADE.

Ο ενδιαφερόμενος δηλώνει τα στοιχεία του ίδιου, του συμβολαιογράφου, του αρμόδιου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποθηκοφυλακείου, καθώς και όλα τα στοιχεία του ακινήτου, της κατάσχεσης και της οφειλής.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Ο οφειλέτης οφείλει να προσκομίσει:

  • πρόσφατο κτηματολογικό φύλλο ή πιστοποιητικά ιδιοκτησίας,
  • φύλλο υπολογισμού αντικειμενικής αξίας,
  • έκθεση πιστοποιημένου εκτιμητή όταν απαιτείται, όπως σε κατασχέσεις άνω της πενταετίας ή όταν δεν υπάρχει προσδιορισμένη εμπορική αξία.

Όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να έχουν εκδοθεί μέσα στο τελευταίο εξάμηνο.

Πότε δεν απαιτείται παρακράτηση

Εφόσον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καλύπτονται πλήρως από εμπράγματες ασφάλειες ή άλλες εγγυήσεις, δεν απαιτείται παρακράτηση μέρους του τιμήματος.

Σε αυτή την περίπτωση, ο οφειλέτης υποβάλλει τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία για τις εξασφαλίσεις που παραμένουν σε ισχύ.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την άρση της κατάσχεσης

Η άρση εγκρίνεται μόνο εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής όροι:

  • ο οφειλέτης δικαιούται φορολογική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής,
  • το τίμημα της πώλησης δεν είναι χαμηλότερο από την απαιτούμενη αξία του ακινήτου,
  • παρακρατείται τουλάχιστον το 25% του υπολοίπου της κατάσχεσης, με το τελικό ποσοστό να εξαρτάται από τη βαθμολογία του οφειλέτη.

Η απόφαση για την άρση της κατάσχεσης εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ και έχει ισχύ ενός μήνα.

Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα βαθμολόγησης

Η ΑΑΔΕ εισάγει για πρώτη φορά σύστημα αξιολόγησης της φορολογικής συμπεριφοράς των οφειλετών, με συνολική βαθμολογία από 0 έως 100 βαθμούς.

Η αξιολόγηση βασίζεται σε πέντε βασικά κριτήρια:

  • συνέπεια στην τήρηση ρυθμίσεων οφειλών,
  • φορολογική συνέπεια και εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων,
  • ποσοστό αποπληρωμής της οφειλής μετά την κατάσχεση,
  • χρόνος που έχει περάσει από την επιβολή της κατάσχεσης,
  • προέλευση της οφειλής, με ευνοϊκότερη αντιμετώπιση όσων δεν σχετίζονται κυρίως με ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους.

Η βαθμολογία καθορίζει την παρακράτηση

Ανάλογα με τη συνολική βαθμολογία, διαμορφώνεται και το ποσοστό του τιμήματος που παρακρατείται υπέρ του Δημοσίου:

Βαθμολογία Ποσοστό παρακράτησης
80 – 100 βαθμοί 25%
60 – 79 βαθμοί 45%
40 – 59 βαθμοί 65%
20 – 39 βαθμοί 85%
0 – 19 βαθμοί 100%

Με το νέο σύστημα, η ΑΑΔΕ επιδιώκει να διευκολύνει τις μεταβιβάσεις κατασχεμένων ακινήτων, επιβραβεύοντας παράλληλα τους οφειλέτες που έχουν επιδείξει μεγαλύτερη φορολογική συνέπεια.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

KATOIKIA

Ανακαινίζω 2026: Ποιες κατοικίες αφορά το νέο πρόγραμμα

Ελλάδα – Πρόγραμμα Ανακαινίζω 2026 για κατοικίες έως 120 τετραγωνικά – 2026
image_print

Σύντομα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα επιλεξιμότητας για το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω 2026», το οποίο αφορά ιδιοκτήτες κατοικιών έως 120 τετραγωνικών μέτρων που έχουν χτιστεί έως το 1990.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει αρχικά να ελέγξουν εάν πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα μέσω του gov.gr και της ειδικής πλατφόρμας επιλεξιμότητας, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εκδώσουν ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου και πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν στην αίτηση υπαγωγής. Η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα θα αφορά κατοικίες που παραμένουν κλειστές για δύο χρόνια. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, τα ακίνητα θα πρέπει να διατεθούν προς ενοικίαση για τουλάχιστον πέντε έτη, με σταθερό ενοίκιο για τα τρία πρώτα χρόνια.

Σε δεύτερη φάση, στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και ακίνητα που ιδιοκατοικούνται.

Η βασική ενίσχυση προβλέπεται να ανέρχεται σε 300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ανώτατο ποσό επιδότησης τις 36.000 ευρώ. Παράλληλα, θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για τους δικαιούχους.

Το 20% των εργασιών θα πρέπει να αφορά ενεργειακές παρεμβάσεις, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων και εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Το υπόλοιπο 80% θα μπορεί να καλύπτει εργασίες γενικής ανακαίνισης, όπως ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου.

Στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών στην αγορά, δίνοντας κίνητρα για την αξιοποίηση κλειστών σπιτιών και την αναβάθμιση παλαιών ακινήτων.

DNews Widget
Continue Reading

KATOIKIA

Kourtidis Group & Real Estate Expo 2022

image_print

Εντυπωσιακή η συμμετοχή της Kourtidis Group στη Real Estate Expo North

Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το νέο προϊόν «6% – Η λύση στον πληθωρισμό»

Στις 20 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε η Real Estate Expo North, το κορυφαίο event για το real estate στη Βόρειο Ελλάδα. Ο όμιλος εταιρειών Κουρτίδη, με ηγετικό ρόλο στον κλάδο εδώ και 26 χρόνια και με δραστηριότητα και φυσική παρουσία με 6 γραφεία σε Παραλία Οφρυνίου, Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Ν. Ηρακλείτσα και Θάσο, είχε εντυπωσιακή συμμετοχή.

Όσοι επισκέφτηκαν τον εκθεσιακό χώρο στο Περίπτερο 16 της ΔΕΘ – Helexpo, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για όλα τα έργα, τις υπηρεσίες αλλά και ένα σημαντικό νέο προϊόν του ομίλου με εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Κυρίαρχο θέμα και προϊόν της Kourtidis Group που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά επίσημα στους επαγγελματίες του real estate, ήταν το «6% – Η λύση στον πληθωρισμό». Η ειδική εκδήλωση παρουσίασης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σε μια κατάμεστη αίθουσα.

Για το «6%» ενημερώθηκε επίσης πλήθος επισκεπτών και υποψήφιων Ελλήνων και ξένων επενδυτών από τους συμβούλους ακινήτων της RE/MAX Choice, της κτηματομεσιτικής εταιρείας του ομίλου. Παρουσιάστηκαν επιπλέον όλες οι υπηρεσίες και τα έργα της Kourtidis Group, κάνοντας έτσι γνωστό σε όλους πως ακολουθεί τη δομή της κάθετης ολοκλήρωσης, καθώς δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών, του real estate, των επενδύσεων και του hospitality. Ανακοινώθηκαν επιπλέον όλες οι εξελίξεις γύρω από το μεγάλο όραμα του ομίλου, το project Alexandrou Chora.

 

Μέσα στις τρεις αυτές ημέρες πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις με προσωπικότητες των επιχειρήσεων, των επενδύσεων, αλλά και της πολιτικής. Ανάμεσα σε αυτούς ο Υφυπουργός Εσωτερικών Αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας.

 

Η διοίκηση της Kourtidis Group δεν έκρυψε την ικανοποίησή της από την αποτελεσματικότητα της παρουσίας του ομίλου στην Real Estate Expo North. Ο πρόεδρος του ομίλου κ. Νίκος Κουρτίδης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Ήταν σημαντικό το γεγονός ότι ένιωσα την ανάγκη και την διάθεση των ανθρώπων του χώρου μας να συνεργάζονται και να μοιράζονται. Αυτή την ανάγκη ο όμιλός μας την έχει μεταφράσει εδώ και χρόνια σε πραγματικές συνεργασίες και σε πετυχημένες συμφωνίες. Η έκθεση ήταν μια ιδανική ευκαιρία να καλέσουμε τους συναδέλφους μας σε συνεργασία με βάση ένα νέο προϊόν με πολλαπλά οφέλη για τον πελάτη και εμάς».

Η αντιπρόεδρος του ομίλου κα Κωνσταντίνα Δημητρόβα πρόσθεσε πως «Όλες οι συζητήσεις που κάναμε με επενδυτές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν μια κοινή βάση. Ήταν όλοι εντυπωσιασμένοι με την δραστηριότητα μας, την περιοχή μας και τις προοπτικές ανάπτυξης σε αυτήν. Αναμένουμε με ενθουσιασμό  και αισιοδοξία τις εξαιρετικές  εξελίξεις και τα θετικά αποτελέσματα των συναντήσεών μας».

Continue Reading

KATOIKIA

4o Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης – Ζώα συντροφιάς : Έχουμε και έμεις δικαιώματα

image_print

Διαδικτυακή δράση του 4 ου Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης – «Ζώα συντροφιάς: Έχουμε κι εμείς δικαιώματα!»

Την Παρασκευή 26/2/2021 στο 4 ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης έλαβε χώρα διαδικτυακή δράση στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που υλοποιούνται στο σχολείο μας και του προγράμματος με τίτλο «Ζώα συντροφιάς: Έχουμε κι εμείς δικαιώματα!». Μαθητές και μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την κ. Βαλαβάνη Σοφία, σύμβουλο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και ενεργό μέλος του φιλοζωικού σωματείου «Κιβωτός». Τα παιδιά, αφού ενημέρωσαν την κ. Βαλαβάνη για τις δραστηριότητες
που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, ως μικροί δημοσιογράφοι της υπέβαλαν τις ερωτήσεις τους για το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ παράλληλα εκείνη τα ενημέρωσε για τη σωστή φροντίδα των ζώων συντροφιάς, δεσποζόμενων και αδέσποτων.

Με το κλείσιμο της εκδήλωσης οι μαθητές και οι μαθήτριες συνειδητοποίησαν για ακόμη μία φορά πως τα ζώα, που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής μας, έχουν δικαιώματα και
πως, αν ενώσουμε όλοι μαζί τις φωνές μας για την προστασία τους, θα ακουστούμε πιο πολύ! Ομάδα Έργου των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων: Κιτσάτη Μαρία, υπεύθυνη καθηγήτρια για την
υλοποίηση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων της Α΄ Γυμνασίου και Μιντσίδου Μαρία, διευθύντρια Τη διαδικτυακή δράση μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?list=PLrugAxAK_GyHKFJE9UPyYbh3A-YFyDGNo&v=wKMlpggQSGc&feature=emb_logo

Το βίντεο «Ζώα συντροφιάς: Έχουμε κι εμείς δικαιώματα!», που δημιούργησαν μαθητές/μαθήτριες της Α΄ Γυμνασίου στο πλαίσιο του προγράμματος, στη διεύθυνση:

https://www.youtube.com/watch?v=CM7NUPN_5O0

Τις υπόλοιπες δραστηριότητες που υλοποιούνται στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων στο ιστολόγιο:

https://blogs.sch.gr/4gymalex/

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en