Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

7 στους 10 έχουν γίνει μάρτυρες παιδικής κακοποίησης στην Ελλάδα

image_print

Μαστίζουν για την ελληνική κοινωνία αποτελούν, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαρισμό του ΕΛΙΖΑ, τα φαινόμενα παιδικής κακοποίησης.

Συγκεκριμένα 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν αντιληφθεί κάποιο περιστατικό κακοποίησης  με τους νεότερους σε ηλικία και τους γονείς παιδιών μικρών σε ηλικία, να δηλώνουν ότι η έκταση του φαινομένου της βίας στα παιδιά έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες σε έρευνα της Nielsen Media Greece για λογαριασμό του ΕΛΙΖΑ- Σωματείο κατά της Κακοποίησης του Παιδιού, θα αντιδρούσαν εάν αντιλαμβάνονταν κάποιο περιστατικό σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού καταγγέλλοντας αμέσως το γεγονός στην αστυνομία ή/και σε κάποια ΜΚΟ.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση απέδειξε πως η κοινωνία μας διατηρεί ζωντανό τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα, επιδεικνύοντας συλλογικό πνεύμα και υπευθυνότητα.

Την ίδια στιγμή αντίστοιχη πανεθνική έρευνα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού (27- 29 Μαρτίου 2020), που διενεργήθηκε για λογαριασμό του New York Society for the Prevention of Cruelty to Children, έδειξε ότι μόλις των 36% των Αμερικανών είναι πιθανό να αναφέρει στις αστυνομικές αρχές οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης υποπέσει στην αντίληψη του.

Με αφορμή την ανάδειξη της ενδοοικογενειακής βίας στον απόηχο του κορωνοϊού, ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, απηύθυνε έκκληση, «Ας προστατέψουμε τα παιδιά μας και ας διασφαλίσουμε την ευημερία τους», φέρνοντας στο προσκήνιο μία ακόμη μεγαλύτερη πανδημία, αυτή της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών.

Το ΕΛΙΖΑ, το μοναδικό σωματείο στην Ελλάδα  που  έχει  αφιερώσει  τη  δράση  του  αποκλειστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της κακοποίησης του παιδιού ανέθεσε στην Εταιρεία Δημοσκοπήσεων Nielsen Media Greece τη διενέργεια σχετικής έρευνας, με σκοπό την αποτύπωση της αντίδρασης των Ελλήνων μπροστά στο φαινόμενο της κακοποίησης.

Σκοπός του ΕΛΙΖΑ ήταν τόσο να διαπιστωθεί το ποσοστό των Ελλήνων που θα αντιδρούσαν στην περίπτωση που αντιλαμβάνονταν ένα περιστατικό κακοποίησης, όσο και να αποτυπωθούν οι λόγοι που θα τους οδηγούσαν στην αντίδραση ή στην απροθυμία αντίδρασης, προκειμένου να χαράξει την κατεύθυνση των μελλοντικών της σχεδίων, της επίτευξης της ανάμιξης της κοινωνίας στο
φαινόμενο της κακοποίησης του παιδιού και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κακοποίησης του παιδιού μέσα από κρατικές δομές, ως απαίτηση της ίδιας της κοινωνίας.

Προφίλ συμμετεχόντων

Για τη συλλογή των απαντήσεων των 1001 συμμετεχόντων, γυναικών και ανδρών, ηλικίας 18+ ετών, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και από υπόλοιπες αστικές περιοχές, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος CAWI – Διαδικτυακές αυτοσυμπληρούμενες συνεντεύξεις με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου.

-στη χρονική περίοδο από 2 έως 9 Ιουνίου 2020. Στους συμμετέχοντες έλαβαν μέρος άνδρες και γυναίκες σε ποσοστό 49% και 51% αντίστοιχα, με μέσο όρο ηλικίας τα 41,6 χρόνια. Επιπλέον, οι ερωτώμενοι ήταν σε ποσοστό 49% έγγαμοι, με κατά μέσο όρο 1,3 παιδιά, ενώ προβλέφθηκε η συμμετοχή ανθρώπων με μέση (28%), ανώτερη (32%) και ανώτατη (40%) μόρφωση, εργαζόμενοι σε ποσοστό 60%, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από τη μεσοαστική, αστική τάξη.

Οι ερωτώμενοι εξέφρασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ικανοποίηση τους από τη διενέργεια της έρευνας, που τους έδινε τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε ένα μείζον κοινωνικό θέμα:

«Ήταν πολύ ευχάριστο που ασχολήθηκα με ένα τέτοιο κοινωνικό ζήτημα. Θα ήθελα στο μέλλον περισσότερες τέτοιου είδους έρευνες».

«Πολύ σημαντική αυτή η έρευνα. Είναι εγκληματίας οποιοσδήποτε κακοποιεί ένα παιδί με όποιον τρόπο ακόμη και λεκτικά. Για αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ψυχολόγος σε κάθε σχολείο. Και πολλές σχολές γονέων που η παρακολούθηση τους να είναι υποχρεωτική».

«Πολύ σημαντικό το θέμα που θίγετε!!!»

«Μπράβο σας που ασχολείστε με μείζονα κοινωνικά θέματα όπως η κακοποίηση των παιδιών».

«Να κάνετε περισσότερες έρευνες σαν αυτή και να αναζητάτε πιθανές λύσεις διότι θέματα όπως η ενδοοικογενειακή και ψυχική βία στιγματίζουν μια ζωή τους ανθρώπους που τα βιώνουν».

Τα ευρήματα

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην  έρευνα  της  Nielsen  για  λογαριασμό  του ΕΛΙΖΑ θα αντιδρούσε καταγγέλλοντας οποιοδήποτε γεγονός σωματικής ή  σεξουαλικής  βίας υπέπιπτε στην αντίληψη του. Συγκεκριμένα το 93% και το 96% των Ελλήνων και των Ελληνίδων θα απευθυνόταν αντίστοιχα είτε στην αστυνομία, είτε σε ΜΚΟ προκειμένου να καταγγείλει το γεγονός της σωματικής κακοποίησης και της σεξουαλικής κακοποίησης, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το 52% θα επενέβαινε σε κάθε περιστατικό κακοποίησης, ακόμη και σε περιπτώσεις παραμέλησης ή λεκτικής βίας.

Η κακοποίηση αποτελεί αρκετά μεγάλο ή πολύ μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας

7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι έχουν αντιληφθεί κάποιο περιστατικό κακοποίησης, κυρίως λεκτικής βίας, με τους νεότερους σε ηλικία ανθρώπους (18 έως 34 ετών) και τους γονείς παιδιών μικρών σε ηλικία (0-15 ετών), να δηλώνουν ότι η έκταση του φαινομένου της βίας στα παιδιά έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις (πάνω από το 50%).

Οι περισσότεροι Έλληνες θα αντιδρούσαν για κάθε παιδί που κινδυνεύει από κακοποίηση ανεξάρτητα αν ανήκει στο συγγενικό τους περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΛΙΖΑ, 8 στους 10 Έλληνες θα αντιδρούσαν σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, ανεξάρτητα αν το παιδί που υποβάλλονταν σε αυτή, ήταν συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο ή όχι, το 84% θα δήλωνε την κακοποίηση ακόμη και εάν ο κακοποιητής ήταν ο γονιός ή ο αδελφός/η αδελφή, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 95% στους ερωτώμενους άνω των 55 ετών.

Οι πολίτες εμπιστεύονται την αστυνομία & τις ΜΚΟ για να αντιμετωπίσουν την κακοποίηση του παιδιού.
Οι συμμετέχοντες από όλες τις αστικές περιοχές δήλωσαν σε ποσοστό 71% ότι στην περίπτωση που αντιλαμβάνονταν κάποιο περιστατικό κακοποίησης θα επικοινωνούσαν με τις αρχές/ αστυνομία ή με κάποιον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, ενώ αξιοσημείωτα λιγότεροι θα συμβουλεύονταν κάποιον δικηγόρο ή θα απευθύνονταν στην Εισαγγελία. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 75% στους συμμετέχοντες ηλικίας από 45 έως 54 ετών.

«Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΛΙΖΑ, αναθάρρησαν όλους τους ανθρώπους που εργαζόμαστε στο Σωματείο ΕΛΙΖΑ αλλά και όλους όσοι προσφέρουμε εθελοντικό έργο, με πρώτους τα μέλη του ΔΣ. Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην αστυνομία και στις ΜΚΟ σε ίδιο ποσοστό, βαραίνει την ευθύνη που έχουν όλες οι ΜΚΟ και «φωνάζει» για μία λύση που θα δοθεί συλλογικά και συνεργατικά, από όλες τις ΜΚΟ που εργάζονται για το Παιδί, μαζί με τον κρατικό μηχανισμό και τους κατάλληλους φορείς του. Κανείς δεν πρέπει να κοιτάξει το προσωπικό του, το σωματειακό του ή το κομματικό συμφέρον. Όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος της ανθρωποκεντρικής συμπεριφοράς των ανθρώπων γύρω μας».

Ελάχιστοι οι Έλληνες που ΔΕ θα αντιδρούσαν σε περιστατικά κακοποίησης παιδιού.
Από το ελάχιστο ποσοστό των Ελλήνων που δήλωσε πως δε θα κατήγγειλε κάποιο περιστατικό κακοποίησης που τυχόν υπέπιπτε στην αντίληψη του, το 30% και το 31% συνδέει αυτή την απροθυμία με τον φόβο ότι η καταγγελία θα μπορούσε να βλάψει τον ίδιο ή την οικογένεια του ή να χειροτερέψει την κατάσταση για το ίδιο το παιδί που θα επιδίωκε να βοηθήσει, ενώ ένα 29% δήλωσε ξεκάθαρα ότι δε θα ήθελε να μπλέξει. Από το υψηλό ποσοστό των Αμερικανών που δήλωσαν στην αντίστοιχη έρευνα τον Μάρτιο του 2020, πως δεν θα κατήγγειλαν κανενός είδους κακοποίησης σε παιδιά, σχεδόν 6 στους 10 συνέδεσαν την απόφαση τους με τον φόβο ότι η κατάσταση του παιδιού μπορεί να επιδεινωθεί, το 35% φοβόταν ότι η πράξη της καταγγελίας θα
έθετε σε κίνδυνο την οικογένεια του και το 30% δήλωσε ότι δεν ήταν δική του υπόθεση να επέμβει.

Οι Έλληνες δεν πιστεύουν στον «παιδευτικό» ρόλο του ξύλου.

To 5% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως το ξύλο αποτελεί ένα ακόμη «εργαλείο» συνετισμού και συμμόρφωσης των παιδιών, το 94% δήλωσε πως το ξύλο λίγο (23%) ή καθόλου (70%) δε βοηθά στο συνετισμό και δεν αποτελεί μέσο συμμόρφωσης. Ωστόσο, πιο αφοριστική είναι η στάση των γυναικών αναφορικά με το ξύλο (το 75% δεν το θεωρεί καθόλου μέσο συμμόρφωσης) και των ατόμων άνω των 45 ετών (74% απάντησαν «καθόλου»).

«Στο μυαλό ίσως όλων μας, ένα «απλό» χαστούκι να μη σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχοσωματική εξέλιξη του παιδιού. Όμως έρευνες έχουν επανειλημμένα δείξει πως η οποιαδήποτε μορφή σωματικής τιμωρίας σχετίζεται με αρνητικές επιπτώσεις στην εξέλιξη των κοινωνικών και γνωστικών δεξιοτήτων τους. Επομένως χρέος όλων μας είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ήδη πιστεύουμε: τα παιδιά δικαιούνται τον αμέριστο σεβασμό μας», έγραψε η Μαρίνα Μαρτίνου, PhD Αναπτυξιακή Γνωστική Νευροεπιστήμη, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΖΑ και της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Οι Έλληνες πιστεύουμε ότι η κακοποίηση στην παιδική ηλικία επιδρά ουσιαστικά στη μετέπειτα συμπεριφορά και τα στοιχεία του χαρακτήρα του ατόμου. Το 99% των συμμετεχόντων στην πανελλαδική έρευνα του ΕΛΙΖΑ δήλωσε σε ποσοστό 82% και 16% αντίστοιχα πως θεωρεί ότι η κακοποίηση επιδρά πάρα πολύ ή πολύ στη μετέπειτα συμπεριφορά του ατόμου. Το ποσοστό του «πάρα πολύ» ανεβαίνει στο 88% στις γυναίκες συμμετέχουσες.

«Η επίγνωση των επιπτώσεων του ξύλου στη μετέπειτα συμπεριφορά του παιδιού, δείχνει ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να συνταχθεί σε κάθε γενναία απόφαση του κράτους που θα δημιουργούσε αμέσως και με αποτελεσματικότητα, τα «δικά μας» advocacy centers.

Τα κέντρα «υπεράσπισης» των παιδιών που κακοποιούνται, στα οποία θα εργάζονται όλοι οι ειδικοί, συντονισμένα και οργανωμένα, προκειμένου να απαλυνθούν τα τραύματα των παιδιών και να δοθεί μία καθαρή και ελπιδοφόρα διαδρομή για τη μετέπειτα ζωή τους», πιστεύουν οι άνθρωποι του ΕΛΙΖΑ.

Η Στάση των Ελλήνων απέναντι στην Κακοποίηση του Παιδιού συνάδει με τη στάση τους στον COVID-19

«Το «ελληνικό θαύμα» της χαμηλής μετάδοσης του COVID-19, της πλήρους συμμόρφωσης των Ελλήνων στα μέτρα που ανακοίνωσε η Πολιτεία, η αλυσίδα προστασίας της τρίτης ηλικίας, «των παππούδων και των γιαγιάδων μας», το ζωντανό κύτταρο της οικογένειας και η ανθρωποκεντρική φύση της κοινωνίας μας, έρχεται να επιβεβαιωθεί με μία έρευνα που αποσκοπούσε να αποτυπώσει την αντίδραση των Ελλήνων μπροστά στο φαινόμενο της κακοποίησης του παιδιού.

Τα πορίσματα της έρευνας αποδεικνύουν ότι η κοινωνία μας είναι έτοιμη να συμπράξει σε όποιο φαινόμενο κακοποίησης απειλεί την παιδική ηλικία και επιθυμεί σε αυτή της την αντίδραση να βρει συνοδοιπόρο το κράτος. Η στάση των Ελλήνων αποδείχτηκε εξαιρετικά συνεπής μπροστά σε ένα κράτος που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το ίδιο προφίλ της πλήρους συμμόρφωσης και ανταπόκρισης των Ελλήνων στο εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών, σήμερα, την εποχή της πανδημίας της ενδοοικογενειακής βίας και της κακοποίησης του παιδιού, απαιτεί από όλους όσοι έχουν αγκαλιάσει το παιδί, εθελοντικά, Μη Κυβερνητικά ή κυβερνητικά, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Μέθοδος Έρευνας

Η έρευνα διενεργήθηκε με τη Μέθοδο Συλλογής Πληροφοριών CAWI (Computer Assisted Web Interview – Διαδικτυακές Αυτοσυμπληρούμενες Συνεντεύξεις), με χρήση δομημένου
ερωτηματολογίου, από τις 2 Ιουνίου 2020 έως τις 9 Ιουνίου 2020. Για τη διενέργεια της έρευνας τηρήθηκαν τα πρότυπα ποιότητας βάσει της ESOMAR και του Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς. Στην έρευνα συμμετείχαν
1.001 γυναίκες και άντρες, ηλικίας 18+ ετών, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού αστικού πληθυσμού. Στατιστική επάρκεια του δείγματος n=1001 σε επίπεδο εμπιστοσύνη 95%: +/-3,02%.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Από 1η Ιουλίου η έκδοση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ

Ανακοίνωση της ΠΕ Καβάλας για έκδοση και ανανέωση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ το 2026
image_print

Από την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2026 έως και τις 30 Νοεμβρίου 2026 θα πραγματοποιείται στην Π.Ε. Καβάλας η έκδοση νέων δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ και η θεώρηση – ανανέωση παλαιότερων δελτίων για το έτος 2026.

Η ανακοίνωση γίνεται από την ΠΑΜΘ – Π.Ε. Καβάλας και ειδικότερα από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας.

Η διαδικασία αφορά όσους δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση με το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας και έκπτωση 50% με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, σύμφωνα με τη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Τα δικαιολογητικά για έκδοση και ανανέωση

Για την έκδοση ή ανανέωση των δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ απαιτείται αίτηση – υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 του δικαιούχου, του κηδεμόνα ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου, περί μόνιμης κατοικίας στον Νομό Καβάλας και μη παραλαβής δελτίου από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.

Απαιτείται επίσης γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕΠΑ σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Όσοι διαθέτουν Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας σε ισχύ με σήμανση «ΙΙ» ή «ΙΙΙ» δεν χρειάζεται να προσκομίσουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.

Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση χορήγησης επιδόματος από τον ΟΠΕΚΑ για όσους λαμβάνουν επίδομα ΑμεΑ, στην οποία θα αναγράφεται η ημερομηνία λήξης του δικαιώματος λήψης του επιδόματος. Για τους δικαιούχους προνοιακού επιδόματος δεν απαιτείται ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας 67%.

Γίνεται επίσης δεκτή απόφαση διοικητικού διευθυντή του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ανήκουν οι δικαιούχοι, με παθολογοανατομική βλάβη άνω του 67%.

Για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ γίνεται δεκτή βεβαίωση από το μηχανογραφημένο μητρώο του Οργανισμού που έχει περιέλθει στον ΕΦΚΑ, στην οποία θα βεβαιώνεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι συνταξιούχος λόγω αναπηρίας, σύμφωνα με απόφαση Υγειονομικής Επιτροπής τουλάχιστον 67% και εφ’ όρου ζωής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν γίνονται δεκτές αποφάσεις βάσει των διατάξεων του Ν. 2643/98.

Ακόμη απαιτούνται δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και φωτοαντίγραφό του, καθώς και δύο πρόσφατες φωτογραφίες, συν μία επιπλέον όταν υπάρχει κάρτα συνοδού, σε περίπτωση έκδοσης, φθοράς ή απώλειας του δελτίου.

Πότε χρειάζεται εκκαθαριστικό

Όσοι επιθυμούν εκπτωτικό κουπόνι για το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας θα πρέπει να προσκομίσουν εκκαθαριστικό τελευταίας φορολογικής δήλωσης, δηλαδή του 2026 για τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2025.

Για το 2026, το όριο του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος είναι 29.000 ευρώ και του ατομικού 23.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.600 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο με αναπηρία 67% που συνοικεί και εξαρτάται από τον φορολογούμενο.

Όσοι δεν επιθυμούν ή δεν δικαιούνται μετακίνηση με έκπτωση στο Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, αλλά μόνο στα υπεραστικά λεωφορεία των ΚΤΕΛ, δεν υποχρεούνται να προσκομίσουν φορολογική δήλωση.

Παράλληλα, στους κατόχους Ψηφιακών Καρτών Αναπηρίας με σήμανση κλιμακίου ΙΙ και ΙΙΙ παρέχεται δικαίωμα μετακίνησης με έκπτωση 50% με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ. Δικαίωμα μετακίνησης με συνοδό παρέχεται στις περιπτώσεις όπου υπάρχει η σήμανση «Σ».

Πού γίνεται η διαδικασία

Οι κάτοχοι δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία τους για το 2026 και στα κατά τόπους ΚΕΠ του Δήμου όπου ανήκουν, προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η έκδοση δελτίων μετακίνησης ΑμεΑ για νέους δικαιούχους θα γίνεται αποκλειστικά από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Καβάλας και ειδικότερα από το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον τρίτο όροφο, στο γραφείο 367 της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Continue Reading

Ιατροί – Ιατρικά εργαστήρια – Διατροφολόγοι

Μύθοι και αλήθειες για την εξωσωματική γονιμοποίηση

Ενημέρωση για την εξωσωματική γονιμοποίηση και την υπογονιμότητα - 2026
image_print

Οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση

Παρά τη σημαντική πρόοδο της ιατρικής, η εξωσωματική γονιμοποίηση εξακολουθεί να περιβάλλεται από μύθους, προκαταλήψεις και λανθασμένες αντιλήψεις. Ειδικοί στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής επισημαίνουν ότι η σωστή ενημέρωση αποτελεί το σημαντικότερο «εργαλείο» για τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Δρ. Χρήστο Παππά, περίπου ένα στα έξι ζευγάρια στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες δυτικές χώρες θα χρειαστεί κάποια στιγμή να απευθυνθεί σε ειδικό για θέματα γονιμότητας.

Η υπογονιμότητα αφορά και τους δύο συντρόφους

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους είναι ότι η υπογονιμότητα αφορά αποκλειστικά τη γυναίκα. Όπως εξηγεί ο ειδικός, η δυσκολία σύλληψης είναι ζήτημα που αφορά εξίσου και τους δύο συντρόφους και η διερεύνηση πρέπει να γίνεται από κοινού.

Παράλληλα, το κοινωνικό στίγμα που εξακολουθεί να συνοδεύει την υπογονιμότητα, αλλά και θέματα όπως η δωρεά ωαρίων ή σπέρματος, παραμένει ισχυρό, γεγονός που συχνά δυσκολεύει τα ζευγάρια να αναζητήσουν έγκαιρα βοήθεια.

Η εξατομικευμένη θεραπεία είναι το «κλειδί»

Σύμφωνα με τον Δρ. Παππά, η επιτυχία της εξωσωματικής βασίζεται κυρίως στη σωστή εξατομίκευση της θεραπείας και στη στενή παρακολούθηση κάθε περιστατικού.

Όπως τονίζει, η ενημέρωση των υποψήφιων γονέων πρέπει να είναι πλήρης και τεκμηριωμένη, ώστε κάθε ζευγάρι να μπορεί να επιλέξει τη θεραπευτική προσέγγιση που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.

Τι ισχύει για την κρυοσυντήρηση και τα φάρμακα

Ο ειδικός επισημαίνει ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων δεν επηρεάζει την ποιότητά τους. Ένα ωάριο που έχει καταψυχθεί μπορεί να διατηρήσει την ίδια δυναμική ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, εφόσον τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Αναφορικά με τις φαρμακευτικές αγωγές που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση, σημειώνει ότι σήμερα εφαρμόζονται σύγχρονα και ασφαλή θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε γυναίκας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι τα παιδιά που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι εξίσου υγιή με εκείνα που συλλαμβάνονται με φυσικό τρόπο.

Το κόστος παραμένει σημαντική πρόκληση

Ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί πολλά ζευγάρια είναι το οικονομικό κόστος της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Όπως αναφέρει ο Δρ. Παππάς, στην Ελλάδα η κρατική στήριξη περιορίζεται κυρίως στην κάλυψη των φαρμάκων και σε μικρή οικονομική αποζημίωση, ενώ σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτεται το σύνολο του κόστους για μία έως τρεις προσπάθειες εξωσωματικής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σωστή ενημέρωση, η έγκαιρη διάγνωση και η πρόσβαση σε εξατομικευμένες θεραπείες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας, βοηθώντας περισσότερα ζευγάρια να αποκτήσουν το παιδί που επιθυμούν.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το επίδομα παιδιού των 150 ευρώ

Ελλάδα - Έκτακτο επίδομα παιδιού 150 ευρώ για οικογένειες με ανήλικα τέκνα - 2026
image_print

Έρχεται η πληρωμή για το έκτακτο επίδομα παιδιού

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος παιδιού, ύψους 150 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο, με τις πληρωμές να αναμένονται έως τις 30 Ιουνίου.

Η οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί αυτόματα στους δικαιούχους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. Τα στοιχεία θα αντληθούν από τις φορολογικές δηλώσεις του 2024, ενώ η πίστωση θα γίνει στον τραπεζικό λογαριασμό IBAN που είναι δηλωμένος στην ΑΑΔΕ.

Τι πρέπει να ελέγξουν οι δικαιούχοι

Το βασικό που πρέπει να κάνουν οι οικογένειες που δικαιούνται την ενίσχυση είναι να επιβεβαιώσουν ότι διαθέτουν ενεργό και σωστά δηλωμένο IBAN στην ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση κοινής φορολογικής δήλωσης, το ποσό θα πιστωθεί στον υπόχρεο της δήλωσης. Αν οι γονείς υποβάλλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, τότε το επίδομα θα καταβληθεί κατά το ήμισυ στον κάθε γονέα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το επίδομα αναμένεται να δοθεί στην πλειοψηφία των οικογενειών με εξαρτώμενα τέκνα, καλύπτοντας περίπου ένα εκατομμύριο δικαιούχους.

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία καλύπτουν μεγάλο μέρος των οικογενειών με παιδιά.

Για έγγαμους και μέλη συμφώνου συμβίωσης, το εισοδηματικό όριο ξεκινά από τις 40.000 ευρώ και αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειες, το όριο ξεκινά από τις 39.000 ευρώ και προσαυξάνεται επίσης κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί, με ανώτατο όριο τις 64.000 ευρώ.

Τι ισχύει για παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2024

Για οικογένειες που απέκτησαν παιδί μετά το 2024 και το νέο εξαρτώμενο μέλος δεν εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση, έχει προβλεφθεί ειδική διαδικασία.

Μετά την πρώτη πληρωμή του Ιουνίου, η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσει δεύτερο κύκλο διασταυρώσεων και θα ακολουθήσει συμπληρωματική καταβολή έως τις 31 Αυγούστου.

Οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση μεταβολής στοιχείων φυσικού προσώπου, με αιτιολογία την απόκτηση τέκνου, ώστε να ενταχθούν στη νέα διασταύρωση.

Αφορολόγητο και ακατάσχετο το ποσό

Το έκτακτο επίδομα παιδιού είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο. Δεν συμψηφίζεται με χρέη προς την Εφορία, το Δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία ή άλλους φορείς.

Επίσης, δεν υπόκειται σε κρατήσεις, εισφορές ή τέλη και δεν λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση άλλων κοινωνικών ή προνοιακών παροχών.

Η ενίσχυση στοχεύει στη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, σε μια περίοδο αυξημένων οικονομικών αναγκών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en