Η 6η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως επίσημη Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων των διωγμών και των φρικαλεοτήτων που υπέστησαν οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας και των Νεοτουρκικών εκστρατειών εξόντωσης.
Η απόφαση για την καθιέρωση αυτής της ημέρας ξεκίνησε το 2006, όταν το 7ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, που έλαβε χώρα στο Διδυμότειχο, πρότεινε την 6η Απριλίου ως ημέρα μνήμης. Η επιλογή της ημερομηνίας συνδέεται με το «Μαύρο Πάσχα» του 1914, όταν ξεκίνησαν οι μαζικοί διωγμοί των Ελλήνων από την Ανατολική Θράκη. Το τραγικό αυτό γεγονός σηματοδότησε την αρχή των συστηματικών εγκλημάτων κατά των Θρακών, με διωγμούς, σφαγές, τάγματα εργασίας, βασανιστήρια και άλλες φρικαλεότητες.
Η επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου 2022, όταν η 6η Απριλίου αναγνωρίστηκε ως ημέρα μνήμης για την γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού. Αυτή η απόφαση αποτέλεσε φόρο τιμής στους χιλιάδες Θράκες που έχασαν τη ζωή τους ή υπέφεραν ανείπωτες τραγωδίες.
Η 6η Απριλίου αποτελεί πλέον ημέρα περισυλλογής και σεβασμού, υπενθυμίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της δικαιοσύνης. Είναι μια υπενθύμιση του χρέους να τιμάμε τους προγόνους μας και να διασφαλίζουμε ότι παρόμοια εγκλήματα δεν θα επαναληφθούν ποτέ.
Η μεγαλύτερη γενοκτονία που έχει υποστεί πληθυσμός σε ολόκληρη την υφήλιο. Η γενοκτονία των Θρακών είναι η μεγαλύτερη γενοκτονία, σε πληθυσμό και σε διάρκεια, σε ολόκληρη την ιστορία. Αν δε, λάβουμε υπ’ όψιν ότι ήταν ο πρώτος διωγμός και γενοκτονία (μετά ακολούθησαν οι Αρμένιοι και οι Πόντιοι) αντιλαμβανόμαστε το φοβερό μίσος των Τούρκων στρατιωτικών και χωροφυλάκων.
Η ιστορία καταγράφει άνω των 600 000 διωγμένων, ομαδικά σφαγιασθέντων, ενταγμένων σε τάγματα εργασίας στα βάθη της Τουρκίας (εκ των οποίων ελάχιστοι επέστρεψαν) και βασανισμένων πολλές φορές με ομαδικούς βιασμούς γυναικών και παιδιών χωρίς κανένα οίκτο. Ελπίζω να τιμούν όπως αρμόζει, με κάθε μεγαλοπρέπεια και σεβασμό την μνήμη όσων Θρακών χάθηκαν, οι αρμόδιοι εκλεγμένοι και μη.
Στις 14 Ιανουαρίου 2025, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) υπ’ αριθμ. 1/14-01-2025 η απόφαση που καθιερώνει την 6η Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.
Η απόφαση αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίσημη αναγνώριση των διωγμών και των δεινών που υπέστησαν οι Έλληνες της Θράκης, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των Νεοτουρκικών εκστρατειών. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων εξέφρασε την ικανοποίησή της για αυτή την εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών χρόνων για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Θρακών.
Η καθιέρωση αυτής της ημέρας μνήμης συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην απόδοση τιμής στα θύματα των διωγμών, ενώ παράλληλα ενισχύει την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Θρακικό Ελληνισμό.
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...