Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

500 εκατ. ευρώ θα στοιχίσουν οι αυξήσεις για τους ένστολους

Έως και 500 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στα δημόσια οικονομικά της χώρας η απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των περικοπών στους ένστολους ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών στο Reuters.

Συγκεκριμένα αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ το μήνα φέρνει στους ένστολους η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να κρίνει ως αντισυνταγματική τη ρύθμιση που μείωνε τους μσθούς των ενστόλων.

Από νομικούς κύκλους εκφράζεται η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να επιστρέψει άμεσα τα χρήματα που παρακράτησε τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο (από τον Αύγουστο του 2012) τουλάχιστον σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Αυτοί θα έχουν λαμβάνειν τουλάχιστον 200 (ή έως και 2.500 ευρώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις) για κάθε μήνα που τους γινόταν η μείωση, δηλαδή τουλάχιστον 3.500 ευρώ ο καθένας συν τους τόκους.

Όπως όμως γίνεται αντιληπτό σειρά θα πάρουν και όλοι οι υπόλοιποι με προσφυγές και άλλα ένδικα μέσα.
STE
Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση έχει, θεωρητικά, τρεις επιλογές:

– Να επιστρέψει σε χρήμα τα λεφτά αυτά, είτε εφάπαξ για τους πλέον χαμηλόμισθους είτε και σε δόσεις μαζί με τον μισθό.
– Να επιστρέψει με κρατικά ομόλογα τα αναδρομικά στους δικαιούχους, αλλά η λύση αυτή φοβίζει πολλούς γιατί στην πράξη έχει αποδειχτεί ότι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου “κουρεύονται» κιόλας.
– Να πάρει πίσω τις μειώσεις αλλά να μην δώσει αυξήσεις και αναδρομικά στους δικαιούχους, επιβάλλοντας με άλλη ονομασία ένα άλλο μέτρο μείωσης μισθών (πχ έκτακτη εισφορά) στους ίδιους ή άλλους μισθοδοτούμενους από το δημόσιο. Η λύση αυτή όμως “σκοντάφτει» στο ότι έρχονται εκλογές και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση θα το σκεφτούν πολύ αν πρέπει να αναλάβουν τέτοιο πολιτικό κόστος.
ENSTO
Αν και στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν πως δεν έχουν ασχοληθεί ακόμα με το θέμα και ότι πρέπει πρώτα να διαβάσουν την απόφαση του ΣτΕ, αφού πρώτα καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως, ήδη οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται “επί ποδός» γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι το δημόσιο θα πρέπει να δώσει αυξήσεις και να πληρώσει και αναδρομικά σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Είναι προφανές πάντως, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά πρωτίστως εκείνους που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια. Είναι σίγουρο πάντως (όπως έχει αποδείξει το προηγούμενο των μαζικών αγωγών κατά του ΛΑΦΚΑ κλπ) ότι ήδη βρίσκεται στα “σκαριά» μια νέα “φάμπρικα» δικαστικών προσφυγών κατά των μειώσεων μισθών και συντάξεων που επιβλήθηκαν στους ενστόλους –και όχι μόνο- τον Αύγουστο του 2012 με το 3ο Μνημόνιο.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης | Πρόστιμα 1.480.000 ευρώ σε 11 επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ επιβλήθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης σε 11 επιχειρήσεις, μετά από ελέγχους που πραγματοποίησαν η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και η Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή. Αφορούν παραβάσεις των διατάξεων για πλασματικές εκπτώσεις και προσφορές, αλλά και μη ορθή τήρηση της καταναλωτικής νομοθεσίας.

Ειδικότερα:

  1. Για παραβάσεις των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 15 του ν. 4177/2013, σχετικά με τη διενέργεια παραπλανητικών εκπτώσεων και προσφορών προς τους καταναλωτές, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1.380.000 ευρώ σε επτά επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13α του ν. 2251/1994, περί ανακοίνωσης των επωνυμιών των επιχειρήσεων στις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους μεγαλύτερου από 50.000 ευρώ επιβλήθηκαν τα ακόλουθα πρόστιμα:

  1. Για παραβάσεις του ν. 2251 του ν. 2251/1994 περί προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή, επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ σε τέσσερις επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 80.000 ευρώ στην εταιρεία ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS AEBE για παραβάσεις που αφορούν σε:

  • Καθυστέρηση επιστροφής χρημάτων πέραν των 14 ημερολογιακών ημερών, όπως προβλέπει ο νόμος, μετά την ακύρωση ηλεκτρονικής παραγγελίας εκ μέρους του καταναλωτή.
  • Ανακριβή ενημέρωση των καταναλωτών στους όρους χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας για το δικαίωμα αναιτιολόγητης υπαναχώρησης από τις συμβάσεις από απόσταση, εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την παραλαβή του προϊόντος.
  • Παραπομπή καταναλωτών στον πάροχο εμπορικής εγγύησης εφόσον ένα προϊόν δεν ανταποκρίνεται στη σύμβαση, αλλά και μη ανάληψη των σχετικών υποχρεώσεών της.
  • Καταχρηστικούς όρους συναλλαγών που αφορούν τους όρους χρήσης του ηλεκτρονικού καταστήματος της εταιρείας όπως:

– Περιορισμό της ευθύνης για κρυμμένα ελαττώματα του προϊόντος.

– Περιορισμό της προθεσμίας στην οποία ο καταναλωτής οφείλει να υποβάλει τα παράπονα ή να εγείρει τις αξιώσεις του κατά του προμηθευτή.

  1. Μετακύλιση της ευθύνης του πωλητή στον παραγωγό του αγαθού ή σε άλλον
  • Παροχή εσφαλμένων πληροφοριών σχετικά με τη διαθεσιμότητα, την τιμή, τις προδιαγραφές και τον χρόνο παράδοσης των προϊόντων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας απ’ όλους είναι αδιαπραγμάτευτη. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται είναι καθολικοί, εντατικοί και αποτελεσματικοί. Οι αθέμιτες πρακτικές που αλλοιώνουν το κριτήριο των καταναλωτών δεν γίνονται αποδεκτές και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν βαρύτατα πρόστιμα. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στην προσπάθειά μας προκειμένου να λειτουργεί σύννομα όλη η εφοδιαστική αλυσίδα στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού υπέρ των καταναλωτών αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων».

Το καταναλωτικό κοινό καλείται, όταν εντοπίζει φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών από επιχειρήσεις, να υποβάλει καταγγελία στην ψηφιακή πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης, https://kataggelies.mindev.gov.gr/.

Πηγή: naftemporiki.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν αλματωδώς, κατά πάνω από 3%, εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, καθώς μεταδίδονταν τη νύχτα από διάφορες πηγές ανεπιβεβαίωτες ακόμη εκείνη την ώρα πληροφορίες για εκρήξεις στο Ιράν, στη Συρία και στο Ιράκ.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI ), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, αυξήθηκε κατά 3,66% στα 85,76 δολάρια, ενώ η τιμή του βαρελιού του Brent αυξήθηκε κατά 3,44%, στα 90,11 δολάρια.

Σήμερα Παρασκευή οι αγορές παρουσιάζουν προς στιγμή μια ανοδική αντίδραση καθώς προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τι ακριβώς έχει συμβεί στην Μ. Ανατολή.

Με ποσοστό αύξησης 2.5% κινείται η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ και του αμερικανικού αργού.

Τάση ανόδου διαφαίνεται στα λεγόμενα επενδυτικά καταφύγια. Ο χρυσός κατέγραψε τιμή στην περιοχή των 2.400 δολαρίων ανά ουγκιά, ενώ καταγράφεται συγκρατημένη άνοδος στο δολάριο και το ελβετικό φράγκο.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους επαγγελματίες για τα POS

Ο έντονος προβληματισμός για την διασύνδεσή των μηχανημάτων POS με τις ταμειακές μηχανές συνεχίζονται και στα μέσα του Απρίλη με τους επαγγελματίες πλεόν να έχουν λιγότερο απο δύο εβομάδες για να ολοκληρώσουν την εν λόγω διαδικασία καθώς, η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 30 Απριλίου.

Μάλιστα οι έλεγχοι έχουν ήδη αρχίσει στους επαγγελματίες για το εάν έχει εφαρμοστεί ο νέος νόμος και μέχρι τώρα έχουν προκύψει τα εν λόγω αποτελέσματα :

Ενω αξίζει να σημειωθεί οτι στην Καβάλα, όσον αφορά τον κλάδο των επαγγελματιών ταξί το 90% εξ αυτών έχει όλοκληρώσει την εν λόγω διαδικασία και οι υπόλληποι θα την ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθούν τα μεγάλα πρόστιμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en