Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

253.350€ σε Καβάλα, Δράμα και Ορεστιάδα λόγω προσφυγικού

Το ποσό των 9.491.400 ευρώ εκταμιεύει άμεσα η κυβέρνηση και το προσφέρει ως «ανταποδοτικό» τέλος στους δήμους της χώρας που κατά το 2019 φιλοξένησαν μετανάστες σε ανάλογες δομές. Ανάμεσα στους 36 δήμους της Ελλάδας που υπάρχουν στη λίστα, συγκαταλέγονται και τρεις δήμοι της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίοι συνολικά θα λάβουν το ποσό των 253.350 ευρώ.

Πρόκειται για τους δήμους Καβάλας, Δράμας και Ορεστιάδας που φιλοξένησαν 906, 368 και 415 μετανάστες αντίστοιχα (σύνολο 1689 άτομα) και με βάση την κυβερνητική απόφαση που λέει ότι κάθε δήμος αποζημιώνεται με 150 ευρώ κατ’ άτομα, τα ποσά που δικαιούνται είναι: 135.900 ευρώ ο δήμος Καβάλας, 55.200 ευρώ ο δήμος Δράμας και 62.250 ευρώ ο δήμος Ορεστιάδας.

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική απόφαση του υπουργού μετανάστευσης Νότη Μηταράκη, τα χρήματα θα εκταμιευθούν άμεσα, ενώ για το 2020 η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους θα γίνεται σε τριμηνιαία βάση.

Στα «όπλα» οι κάτοικοι και οι αρχές των νησιών
Το μέτρο των ανταποδοτικών τελών στους δήμους δεν κατάφερε να μετριάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση περί επίταξης κτιρίων για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων καθώς αναφέρεται σε επιτάξεις κτιρίων σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου και ήδη η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε την  διακοπή της συνεργασίας της με την κυβέρνηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μέχρι η ΠΝΠ να ανακληθεί.

Η κυβερνητική απόφαση χαρακτηρίστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ως ένα «σημαντικό βήμα στο σχέδιό της να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές». Επιπλέον, πάντα κατά τις δηλώσεις του κου Πέτσα, «εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειονατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις».

Χαίνουσα πληγή οι δομές φιλοξενίας των νησιών
Και ενώ σε πολιτικό επίπεδο, οι αναταράξεις καλά κρατούν, γιατροί που δραστηριοποιούνται στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά προειδοποιούν ανοικτά πλέον για κίνδυνο εκδήλωσης πανδημίας.

Μιλώντας στον Guardian, η δρ Χάνα Ποσπισίλοβα, που είναι μία από τους εθελοντές γιατρούς στην Λέσβο, περιγράφει: «Είμαι πεπειραμένη γιατρός και έχω δει πολλούς ασθενείς στη ζωή μου, αλλά αυτό που είδα εκεί με γονάτισε. Είδα πολλά παιδιά, τα οποία ανησυχώ ότι θα πεθάνουν από ασιτία. Είδα ένα μωρό που μύριζε πολύ άσχημα, καθώς η μητέρα του δεν μπορούσε να πλύνει για εβδομάδες ολόκληρες, γιατί υπήρχε μόνο κρύο νερό και φοβόταν ότι θα πεθάνει! Υπάρχουν παιδιά ηλικίας 12 και 15 ετών που ζουν στους ελαιώνες και κυκλοφορούν ξυπόλυτα. Πολλοί έχουν ψώρα και δεν μπορούμε να τους θεραπεύσουμε, γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής. Τους λέμε να πετάξουν τα ρούχα τους, τα οποία φορούν επί μήνες ολόκληρους, αλλά μας λένε ότι είναι τα μοναδικά που έχουν! Εξέταζα 20 ανθρώπους την ημέρα και όλοι τους είχαν μια φρικιαστική ιστορία!».

xronos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Με πολύ κόσμο οι παρελάσεις σε ΑΜ-Θ και Λήμνο – Παρέλαση με άλογα στην παρέλαση του Δοξάτου

Κορυφώθηκαν στην Ξάνθη  οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου, με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό της πόλης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών μέσων το στρατόπεδο Ανδρικάκη

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας  με το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. προχωρά ο Δήμος Δράμας για την παραχώρηση του στρατοπέδου «Ανδρικάκη», με σκοπό τη δημιουργία θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μνημόνιο συνεργασίας  θα υπογραφεί   το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα – όπως μας ενημερώνει ο Δήμος Δράμας –  ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων, με τη συμβολή των δωρητών από τη Δράμα κυρίων  Άρη Θεοδωρίδη και Κώστα Αποστολίδη και με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Δράμας.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Προχωρούν τα έργα του νέου κολυμβητηρίου

Η κατασκευή του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου στη Δράμα είναι ένα σημαντικό έργο για την πόλη και τον αθλητισμό της περιοχής.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών δεδομένου των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία της εταιρείας Raycap και του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη ειναι εξαιρετικά γενναιόδωρη, αφού προσέφερε όλη τη μελέτη και την κατασκευή του κολυμβητηρίου ως δωρεά προς την τοπική κοινωνία. Αυτό δείχνει τη δέσμευσή της προς την πόλη και τους κατοίκους της, καθώς και την υποστήριξή της προς τον αθλητισμό και την εκπαίδευση των νέων.

Επιπλέον, η συμβολή του Δήμου Δράμας στο έργο είναι επίσης σημαντική, αν και η συνολική χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από την εταιρεία Raycap. Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την κατασκευή του κολυμβητηρίου φαίνεται να βασίζεται στην εμπιστοσύνη προς την εταιρεία και την προσφορά της.

Συνολικά, αυτό το έργο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα της Δράμας, ενισχύοντας τον αθλητισμό και προσφέροντας νέες δυνατότητες για την υγεία και την αναψυχή των κατοίκων.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en