Connect with us

ΣΧΕΣΕΙΣ

23 πράγματα που μου έμαθαν οι τέσσερις δεκαετίες μου σ’ αυτήν τη γη

#20 «Δεν σχηματίζω γνώμη για ανθρώπους που δεν γνωρίζω σύμφωνα με αυτά που μου λένε οι άλλοι, ακόμα και αν αυτούς τους άλλους τους θεωρώ φίλους μου»

Είμαι από τους ανθρώπους που χαίρομαι που μεγαλώνω. Στα γενέθλιά μου είμαι πάντα χαρούμενη και τα περιμένω με ανυπομονησία. Όταν έκλεισα τα σαράντα μου χρόνια είχα μια απίστευτη χαρά και ικανοποίηση. Ίσως επειδή από μικρή είχα πάντα μια διαίσθηση ότι η ζωή μου θα είναι καλύτερη μετά τα σαράντα ή ίσως επειδή στα σαράντα αισθανόμουν καλύτερα από ποτέ. Το να μεγαλώνεις, ναι σε φέρνει πιο κοντά στο γήρας αλλά σε φέρνει και πιο κοντά στη σοφία, στην εσωτερική γαλήνη και ισορροπία, στην αυτοπεποίθηση, στην αυτεπίγνωση και στην ωριμότητα.

Η ζωή μου δεν ήταν ποτέ εύκολη, από πολύ μικρή έπρεπε να αναλάβω την ευθύνη του εαυτού μου και την επιβίωσή μου. Τίποτα δεν μου χαρίστηκε και για ότι έχω αποκτήσει έπρεπε να παλέψω σκληρά. Πέρασα πολλά χρόνια κλαψουρίζοντας για τη βοήθεια και τη στήριξη που δεν έχω πάρει χωρίς να βλέπω πως ακριβώς ότι δεν έχω πάρει είναι αυτό που με έχει διαμορφώσει σε αυτό που είμαι.

Σε έναν άνθρωπο που δεν φοβάται την αλλαγή, τις προκλήσεις, το ρίσκο. Σε έναν άνθρωπο που τολμά να βγει από τη ζώνη άνεσής του για να κυνηγήσει τα όνειρά του, που βουτά στα δύσκολα και ψάχνει λύσεις, που αγαπά να βοηθά όποιον αισθάνεται αδιέξοδο και απελπισία. Σε έναν άνθρωπο χαμαιλέων που προσαρμόζεται σε κάθε κατάσταση και τόπο. Σε έναν άνθρωπο που δεν φοβάται.

Η μεγαλύτερη φυλακή της ψυχής είναι ο φόβος. Αν δεν φοβάσαι είσαι ελεύθερος και για εμένα η ελευθερία είναι το οξυγόνο μου.

Μεγαλώνοντας έμαθα να αγαπώ και να εκτιμώ την ιστορία μου. Να αναγνωρίζω ότι για να εξελιχθεί η ψυχή μου έπρεπε να διαλέξω την οικογένεια που έχω, τους συγκεκριμένους συντρόφους, φίλους, συμμαθητές και συνεργάτες για να ζήσω όλα αυτά που έζησα.

Τότε ήταν που άρχισα να απολαμβάνω το ταξίδι.

Όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com συνοψίζοντας αυτά που οι τέσσερις δεκαετίας της ζωής μου με έμαθαν με κόπο και πολλές φορές πόνο, λέω πως:

 • Η ζωή είναι δύσκολη όταν επιλέγεις να την βλέπεις δύσκολη.
 • Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Για ότι κατακτάς κάτι πρέπει να θυσιάσεις. Σημασία έχει αυτό που κατακτάς να έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχή σου.
 • Το να λες «όχι» χωρίς ενοχές και τύψεις είναι μεγάλο γιατρικό του σώματος και της ψυχής.
 • Ασκώντας τον εαυτό σου στα δύσκολα γνωρίζεις τις δυνατότητές σου. Γίνεσαι πιο δυνατός και ανεξάρτητος.
 • Η γκρίνια, η ζήλεια, η αρνητικότητα και η κακοπροαίρετη κριτική είναι ενέργεια και επιστρέφει πάντα σε αυτόν που την εκπέμπει καταστρέφοντάς του τη ζωή σιγά σιγά.
 • Συναισθήματα όπως η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η χαρά, η καλοσύνη, η φροντίδα και η εκτίμηση βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής και προσθέτουν χρόνια.
 • Όταν πια δεν σε επηρεάζει η γνώμη των άλλων, δεν αποζητάς την αποδοχή τους και σταματάς να συγκρίνεσαι μαζί τους έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την αυτο-αγάπη, την αυτοεκτίμηση και τον αυτοσεβασμό.
 • Το να αναγνωρίζεις τους τοξικούς ανθρώπους και τα «συναισθηματικά βαμπίρ» από χιλιόμετρο και να επιλέγεις να μένεις μακριά τους είναι η μεγαλύτερη προστασία που θα προσφέρεις στον εαυτό σου.
 • Όταν κάτι δεν βγαίνει, δεν τσουλάει, για κάποιο λόγο γίνεται που εκείνη τη στιγμή δεν μπορείς να δεις και σχεδόν πάντα θα πεις ευχαριστώ στη ζωή που δεν σου έφερε τότε αυτό που τόσο επιθυμούσες.
 • Τη λάμψη και την επιτυχία του άλλου δεν την αντέχουν όσοι δεν τα έχουν βρει με τον εαυτό τους.
 • Από το να στεναχωριέσαι για όλα αυτά που δεν έχεις, βάλε τις βάσεις για να τα αποκτήσεις και μην ξεχνάς να λες κάθε μέρα ευχαριστώ για αυτά που ήδη έχεις.
 • Όταν απαλλαγείς από ανταγωνιστικά συναισθήματα και θες να βοηθάς (ακόμα και αυτούς που θεωρείς ανταγωνιστές σου), μεταμορφώνεται η ζωή σου προς το καλύτερο. Η χαρά του άλλου γίνεται και δική σου χαρά και γεμίζει την ψυχή σου.
 • Όποιος ασχολείται με τις ζωές των άλλων προσπαθεί απεγνωσμένα να μην ασχοληθεί με τη δική του.
 • Το να απαλλαγείς από την εικόνα του «καλού παιδιού» είναι μεγάλη απελευθέρωση.
 • Δεν κρίνω κανέναν γιατί δεν ξέρω ποτέ τι ιστορία υπάρχει πίσω του.
 • Δεν με νοιάζει πια αν θα τσαλακωθεί η εικόνα μου. Τολμώ να εκτεθώ, να κάνω λάθη, να μαθαίνω από αυτά και να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου. Η ειλικρίνεια και η αυθεντικότητα ενισχύουν τη συνέπεια που θέλω να έχω προς τον εαυτό μου.
 • Επιλέγω να μην σπαταλώ τον πολύτιμο χρόνο μου σε ανούσιους ανθρώπους και καταστάσεις και προτιμώ να τον επενδύω σε όποιον ή ότι μου δίνει χαρά και με πάει μπροστά.
 • Έχω καλύτερη σύνδεση με το σώμα μου και τα μηνύματα που μου στέλνει. Το αγαπώ όπως είναι, το σέβομαι και το ευχαριστώ που με έχει φέρει ως εδώ.
 • Εμπιστεύομαι περισσότερο τη νοημοσύνη της καρδιάς μου και επιλέγω με βάση αυτά που μου υποδεικνύει.
 • Δεν σχηματίζω γνώμη για ανθρώπους που δεν γνωρίζω σύμφωνα με αυτά που μου λένε οι άλλοι, ακόμα και αν αυτούς τους άλλους τους θεωρώ φίλους μου.
 • Δέχομαι ότι τελειώνει και λέω ευχαριστώ για όλα αυτά που με δίδαξε.
 • Το να ασχολούμαι με πολλά αντικείμενα και συνεχώς να σπουδάζω κρατά την ψυχή μου νέα και δημιουργική.
 • Η αυτο-αποδοχή, η συχώρεση και η ευγένεια ομορφαίνει τον άνθρωπο.
 • Είμαι σίγουρη πως αυτή η λίστα χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει και αυτό είναι το ωραίο της ζωής, η γνώση που σου προσφέρει ο κάθε χρόνος που περνά. Το πιο κοπιαστικό αλλά και συναρπαστικό ταξίδι που θα κάνεις ποτέ σου είναι το ταξίδι προς την κατανόηση του εαυτού σου. Είναι η πιο σπουδαία διαδρομή σου.

Συνειδητοποίησε το νωρίς και απόλαυσέ την.

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι συμβουλές των ειδικών για μια ευτυχισμένη σχέση

Μια σχέση περνά από πολλά στάδια και σίγουρα κάποια στιγμή θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε.. σκαμπανεβάσματα. Τα καλά νέα όμως είναι ότι ακόμα και οι πιο δύσκολες στιγμές θα περάσουν, αρκεί εσείς και ο σύντροφός σας να είστε αποφασισμένοι να τις ξεπεράσετε μαζί, προσφέροντας αγάπη, στήριξη, φροντίδα και σεβασμό.

Μερικοί ακόμα τρόποι που προτείνουν οι ειδικοί για να διατηρήσετε την σχέση σας σε καλά επίπεδα ή για να βελτιώσετε την επικοινωνία σας με τον σύντροφό σας, περιλαμβάνουν:

Η ευτυχισμένη σχέση «απαιτεί».. καταθέσεις

Καταθέσεις αγάπης και φροντίδας, που να είναι αμοιβαίες και να έχουν στόχο την ανανέωση της σχέσης. Η κατάθεση είναι κάτι που «βάζετε» για να ενισχύσετε τη σχέση σας. Μπορεί να είναι το πρώτο φλιτζάνι καφέ που του δίνετε το πρωί ή ακόμα και η αγκαλιά μετά από μια δύσκολη ημέρα.

Δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη χειρονομία, ακόμα και μια μικρή πράξη μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά. Αναρωτηθείτε τι μπορείτε να κάνετε ώστε να του φτιάξετε έστω και λίγο την ημέρα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες.

Αναγνωρίστε την γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας

Τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι κοινά αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα και για τον τρόπο που τα εκφράζεστε. Ακόμα και αν είστε σε σχέση με τον ίδιο άνθρωπο για αρκετό καιρό, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι είστε διαφορετικές προσωπικότητες.

Επομένως είναι λογικό να περνάτε από φάσεις και να αλλάζετε, μεταβάλλοντας και τον τρόπο που εκφράζεστε. Γενικά τείνουμε να μιλάμε αυτόματα τη γλώσσα μας και περιμένουμε από τον σύντροφό μας να το «ακούσει».

Αντ ‘αυτού, είναι σημαντικό να μάθετε τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας για να κατανοήσετε σε βάθος όλα όσα θέλει να σας πει.

Μην ξεχνάτε τον ποιοτικό σας χρόνο

Η καθημερινότητα πολλές φορές μας κρατά ξάγρυπνους και γεμάτους ένταση, με τις υποχρεώσεις να «κλέβουν» όχι μόνο την ενέργεια αλλά και την προσοχή μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια σχέση για να κρατήσει θα πρέπει να την φροντίζετε και να της αφιερώνετε χρόνο.

Πρέπει να αφιερώνουμε σκόπιμα χρόνο για να συνδεθούμε με το αγαπημένο μας πρόσωπο. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να αποφασίζετε από κοινού να κάνετε κάτι που απολαμβάνετε μαζί για να περάσετε ποιοτικό χρόνο.

Μην ξεχνάτε το προσωπικό σας self-care

Το να προσέχετε και να αφιερώνετε χρόνο στην περιποίηση του εαυτού σας είναι εξίσου σημαντικό. Μην ξεχνάτε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, καθώς έτσι θα ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και το ηθικό σας, χαρίζοντας ένα ακόμα πιο θετικό κλίμα στην ημέρα του συντρόφου σας.

Continue Reading

ΣΧΕΣΕΙΣ

Είστε συνέχεια μαζί; | 10 βασικοί κανόνες για να βελτιώσετε τη σχέση σας!

Παρόλο που πολύ θα το επιθυμούσαμε, οι σχέσεις δεν φτιάχνονται με μαγικό τρόπο, αλλά θέλουν προσοχή και φροντίδα, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός.

Αν κάθε φορά… δολοφονείτε αυτόν που έχετε απέναντι σας, με προσωπικές επιθέσεις, με το να τον μειώνετε, να του επισημαίνετε τα ελαττώματά του και να τον κατηγορείτε για τον χαρακτήρα του, μπορώ να σας υπογράψω ότι η σχέση αυτή θα κάνει και τους δύο δυστυχισμένους και τελικά θα τελειώσει.

Η έλλειψη καλών δεξιοτήτων επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων αποτελούν «το φιλί του θανάτου» για τις ερωτικές, φιλικές, εργασιακές, αλλά και οικογενειακές σχέσεις. Για αυτό, παρακάτω ακολουθούν οι πρώτες… βοήθειες για να βελτιώσετε τη σχέση σας:

Ακούστε με προσοχή τον συνομιλητή σας.

Αλήθεια, πόσο προσεκτικά ακούτε τον άλλον όταν σας μιλάει; Και εννοώ να ακούτε με τα αυτιά και τα μάτια σας! Όταν ακούτε κοιτάζετε το συνομιλητή σας στα μάτια; Παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματος του; Έχετε επίγνωση της δικής σας γλώσσας του σώματος;

Επίσης, όταν λέμε «σε ακούω» εννοούμε ότι πράγματι ακούμε αποκλειστικά τον άλλο και δεν στέλνουμε ταυτόχρονα μήνυμα, δεν διαβάζουμε την ηλεκτρονική μας αλληλογραφία και δεν ρίχνουμε μια ματιά στις ειδήσεις και τα αθλητικά στο tablet. Ειδικά με τον άνθρωπό μας, έχουμε έστω 10 λεπτά τη μέρα που μιλάμε, έστω για απλά πράγματα αλλά ακούμε πραγματικά;

Κάντε μικρές πράξεις καλοσύνης.

Ακόμα και αν οι άλλοι δε θυμούνται τι ακριβώς τους είπατε, θα θυμούνται πώς τους κάνατε να αισθανθούν! Έτσι, είναι σημαντικό να κάνετε μικρές «καλές πράξεις» χωρίς να σας το ζητήσει ο άλλος. Από το να προσφέρετε ένα ποτήρι νερό, ή ένα λουλούδι ή να δώσετε λίγο από το χρόνο σας ή οτιδήποτε άλλο, όσο μικρό και αν είναι, αν είναι μια «καλή πράξη» εγγράφεται στη συνείδηση του άλλου. Ας είμαστε λιγότερο εγωιστές και περισσότερο συμπονετικοί!

Στις περισσότερες συζητήσεις τείνουμε να ερμηνεύουμε τα λόγια και τα συναισθήματα του συνομιλητή μας με βάση τη δική μας οπτική γωνία και εμπειρία. Όταν μάλιστα το επικοινωνούμε αυτό στον άλλον, στην ουσία στέλνουμε όλη την επικοινωνία στα τάρταρα…

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να δεχτούμε αυτά που μας λέει ο άλλος και να αποδεχτούμε τη δική του οπτική γωνία και συναίσθημα χωρίς επίκριση.

Μιλήστε την κατάλληλη στιγμή.

Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε τη στιγμή που είναι κατάλληλη για τον συνομιλητή μας, και όχι για εμάς!  Αλλιώς, όχι μόνο δε θα γίνει αποδεκτό το μήνυμά μας, αλλά θα έχουμε και το πρόσθετο στρες ότι προσπαθήσαμε και αποτύχαμε.

Σε κάθε σύγκρουση προσπαθήστε να δείτε και την οπτική γωνία του συνομιλητή.

Εννοείται πως αυτό είναι ευκολότερο στη θεωρία παρά στην πράξη… Ωστόσο, αν, όταν έχουμε μία σύγκρουση, ξεκινήσουμε θεωρώντας ότι και ο άλλος αισθάνεται παρόμοια με εμάς, αυτό θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την κατάσταση με περισσότερη υπομονή και κατανόηση. Εξάλλου, το να είμαστε ανοιχτοί στην άποψη του άλλου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι την αποδεχόμαστε.

Όταν συζητάμε, να μένουμε στο θέμα.

Δεν είναι τόσο οι συγκρούσεις που δηλητηριάζουν μια σχέση, όσο ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τη σύγκρουση που δημιουργεί το πρόβλημα. Όταν μιλάμε για το «Α» και κατηγορούμε τον άλλον επίσης για το «Β, Γ, Δ», υπάρχει πρόβλημα. Όταν μιλάμε για ένα θέμα και κάνουμε προσωπική επίθεση στον άλλον, επίσης υπάρχει πρόβλημα. Είναι βασικό να μείνουμε στο θέμα και να προσπαθήσουμε να το λύσουμε, αποφεύγοντας τα χτυπήματα κάτω από τη μέση και τους άσχημους χαρακτηρισμούς για τον συνομιλητή μας.

Υποχωρώ δε σημαίνει πως χάνω! Ας το σκεφτούμε αλλιώς: Πόσο σημαντική είναι η σχέση με το έτερον ήμισυ ή με τον/η φίλο/φίλη ή συνεργάτη; Αξίζει να κερδίσουμε το επιχείρημα και να χάσουμε τη σχέση; Η αμοιβαιότητα στις υποχωρήσεις στηρίζει τις ανθρώπινες σχέσεις.

Τροφοδοτήστε τη σχέση σας.

Έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς χρειάζεται η σχέση σας; Περισσότερο χρόνο; Καλύτερη επικοινωνία; Αγάπη; Συμπόνια; Λιγότερη γκρίνια; Εντοπίστε τι χρειάζεται η σχέση σας και δώστε το από καρδιάς.  Θα δείτε τη σχέση σας να ανθίζει.

Δώστε και πάρτε.

Παρατηρήστε τι δίνετε και τι παίρνετε στις σχέσεις σας. Και δεν το λέω αυτό με τη μπακαλίστικη έννοια του να κρατάτε το μία-σου-και-μία-μου, αλλά να έχετε επίγνωση προς τα που γέρνει η ζυγαριά. Στις υγιείς σχέσεις υπάρχει ισορροπία.

Υπάρχουν όμως, περιπτώσεις που το ένα άτομο στη σχέση χρειάζεται κάτι παραπάνω για ένα διάστημα. Δώστε αυτό το κάτι παραπάνω με μεγαλείο ψυχής, χωρίς όμως να γίνετε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Πρόβλημα υπάρχει όταν αισθάνεστε ότι δε μπορείτε να ζητήσετε από το άλλο άτομο ό,τι ζητάει από εσάς.

Γίνετε το άτομο που οι άλλοι επιθυμούν να έχουν δίπλα τους. 

Χωρίς να χάσετε τον εαυτό σας ή να γίνετε χαλί να σας πατήσουν, γίνετε το πρότυπο του ατόμου που εσείς καταρχήν αλλά και οι άλλοι θα ήθελαν να έχουν δίπλα τους. Τι είδους άνθρωποι θέλετε να σας περιβάλλουν; Τι είδους άτομα και συμπεριφορές σας απωθούν; Ε λοιπόν, αν είστε τέτοιο άτομο ή έχετε ανάλογες συμπεριφορές, θα είστε εξίσου απωθητικός για τους γύρω σας.

Ακολουθώντας τους 10 αυτούς βασικούς κανόνες θα έχετε καλύτερη σχέση με το ταίρι, αλλά εφαρμόζονται οι συμβουλές αυτές και με τους φίλους και τους συνεργάτες. Οι σχέσεις κυριολεκτικά ανθίζουν όταν τις καλλιεργούμε και τις φροντίζουμε.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη
Ph.D. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Νευροψυχολόγος
greekpsychologypages.blogspot.com

Continue Reading

ΣΧΕΣΕΙΣ

Θεσσαλονίκη | Ρεκόρ αιτήσεων πολιτικών γάμων εν μέσω πανδημίας

Ρεκόρ, για συνθήκες πανδημίας, σημειώνουν τις τελευταίες ημέρες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης οι αιτήσεις για έκδοση άδειας πολιτικών γάμων.

Πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να «ενώσουν» τις ζωές τους παρά τον κορωνοϊό και τα απαγορευτικά μέτρα κυκλοφορίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

57 αιτησεις γαμου στο δημαρχείο Θεσσαλονικης από 1η Μαρτίου
Βάσει των στοιχείων από το τμήμα δημοτολογίου, γραφείο πολιτικών γάμων του κεντρικού δήμου, από την 1η Μαρτίου, οπότε και ξεκίνησαν τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού έως και χθες, 23 του μήνα, είχαν κατατεθεί 57 αιτήσεις για έκδοση άδειας πολιτικού γάμου.
Χαρακτηριστικό είναι πως τον Μάρτιο του 2019, και καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα, από το ίδιο τμήμα είχαν εκδοθεί 85 εκδόσεις γάμων.
«Μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι παρά την κρίση με τον κορωνοϊό και παρά τις απαγορεύσεις, έχουν έρθει στο δημαρχείο και έχουν ζητήσει έκδοση αδείας για πολιτικό γάμο τόσα πολλά άτομα», δηλώνει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής.

27 γάμοι θα γίνουν τον Απρίλιο

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, αρκετοί από αυτούς τους 57 που έχουν ζητήσει άδεια για να παντρευτούν στον δήμο Θεσσαλονίκης επιθυμούν να το πράξουν και, μάλιστα, σύντομα. Μέσα στον Απρίλιο είναι ήδη προγραμματισμένο να παντρευτούν άλλα 27 ζευγάρια.

Πηγή: iefimerida.gr 

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: