Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

21η Γεωργική και Κτηνοτροφική Έκθεση του Φωτολίβους Δράμας

image_print

Η Γεωργική & Κτηνοτροφική Έκθεση Φωτολίβους είναι πλέον ένας τοπικός θεσμός ο οποίος λαμβάνει χώρα 20 και πλέον χρόνια. Λόγω της ανταπόκρισης των εκθετών αλλά και της συμμετοχής του κόσμου έχει εδώ και αρκετά χρόνια αναβαθμιστεί και εξελιχθεί στην μεγαλύτερη Έκθεση της Α.Μ.Θ. και στηρίζεται άμεσα από τον διευρυμένο Δήμο Προσοτσάνης (σχέδιο Καλλικράτης) την Αντιπεριφέρεια Δράμας , την Περιφέρεια της Α.Μ.Θ., αλλά και την παρουσία εκπροσώπων της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αυτής του Κου Τσαυτάρη στα εγκαίνιά της.

Φέτος στα πλαίσια του τριημέρου της Έκθεσης (28-29-30/08/2015) όπως και κάθε χρόνο, θα συμμετέχουν εκθέτες όχι μόνο του Ν.Δράμας αλλά και από άλλους νομούς (θες/νίκη, Σέρρες, Καβάλα,Κομοτηνή κ.α.), εκθέτοντας προϊόντα τα οποία αφορούν τους παρακάτω θεματικούς άξονες:
Α) ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ-ΕΡΓΑΛΕΙΑ
1)Αφορούν την καλλιέργεια της γης –τελευταίου τύπου γεωργικών Ελκυστήρων(Τρακτέρ), καθώς και των παρελκόμενών τους.
2)Βοηθούν και υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης της γης (ποτιστικά-αρδευτικά συστήματα, κατασκευές θερμοκηπίων, γεωτρήσεις κ.α)
3)Προωθούν – διαφοροποιούν και διαμορφώνουν την αγορά και κατά επέκταση το κόστος των αγροτικών εφοδίων αμβλύνοντας παράλληλα το εύρος διακύμανσης κόστους του παραγόμενου προϊόντος , τη χρήσης και συντήρησης των γεωργικών εργαλείων και μηχανημάτων (έλαια , λιπαντικά, ανταλλακτικά κτλ) και τέλος της ίδιας της συγκομιδής των προϊόντων.
4)Υποστηρίζουν την καλύτερη συγκομιδή των γεωργικών προϊόντων (βαρέα μηχανήματα).
5)Παράλληλα προγραμματίζονται και υλοποιούνται επιδείξεις των προαναφερθέντων μηχανημάτων και εργαλείων έτσι ώστε να υπάρχει επί του πρακτέου και δια ζώσης διαπίστωση των δυνατοτήτων τους σε πραγματικές συνθήκες.
6)Επίσης διοργανώνονται Ομιλίες-Ημερίδες-Διαλέξεις για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του Πρωτογενούς Τομέα αποσκοπώντας στη μετάδοση πληροφοριών και γνώσεων σε όλους τους ενδιαφερόμενους.
Μία ολοκληρωμένη δηλαδή Διαχείριση μέχρι το τελικό προϊόν σε όλους του άξονες και τα στάδια της παραγωγής.
Β)ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
1)Παρουσίαση καινούριων ρατσών διάφορων ζώων από κτηνοτρόφους τα οποία συγκαταλέγονται στο εύρος και στα πλαίσια της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας.
2)Προώθηση-Διαφήμιση ζωοτροφών και διαμόρφωση κόστους εκτροφής των ζώων,καθώς επίσης και των παραγόμενων προϊόντων τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα,τυριά , κασέρια, γιαούρτια κτλ.
3) Ομιλίες – έντυπο υλικό –πληροφορίες- ενημέρωση για την προστασία ,την καλύτερη από υγειονομικού ενδιαφέροντος ανάπτυξή τους και την απόδοση τους.
4)Προοπτικές διάθεσης παραγόμενων προϊόντων κρέατος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Παράλληλα πέραν του επιχειρησιακού της χαρακτήρα λειτουργεί και ως σημείο αναφοράς της τοπικής Παράδοσης ,με την συμμετοχή παραδοσιακών συλλόγων απ’ όλη την Περιφέρεια της Α.Μ.Θ. καλλιεργώντας έτσι ένα κλίμα γνωριμίας – μεταφέροντας ήθη και έθιμα των τόπων τους -συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων και κουλτούρας.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ.
Συγκροτήματα και μουσικά σχήματα που προάγουν τον πολιτισμό την κουλτούρα τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας διαχρονικά.
Συνοδεύουν πολιτιστικούς συλλόγους , την λαϊκή κουλτούρα και με το Κύρος και την Πανελλήνια Καταξίωσή τους προσδίδουν μία ιδιαίτερη βαρύτητα στην όλη ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-
Έχουμε λοιπόν –μέσα από αυτή την διοργάνωση- δημιουργήσει έναν σημαντικό πόλο έλξης εκθετών και συμμετοχής του κόσμου -κάθε χρόνο παρευρίσκονται στην έκθεση αρκετές χιλιάδες επισκέπτες-με σκοπό την ανάπτυξη και την τόνωση όχι μόνο σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας, ( κοινωνικά, πολιτιστικά και κυρίως οικονομικά) , άλλα και σε επίπεδα που αγγίζουν εξωπεριφερειακά όρια εκτός Α.Μ.Θ.δημιουργώντας νέες σχέσεις, τρόπους επικοινωνίας και κυρίως δημιουργώντας νέους οικονομικούς ορίζοντες .
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της προσπάθειας που γίνεται με γνώμονα την προβολή και την ανάπτυξη της γεωργίας, του εμπορίου, της κτηνοτροφίας, της οικονομικής τόνωσης των τοπικών κοινωνιών, ζητούμε τη στήριξη και τη συμμετοχή σας στη φετινή μας Διοργάνωση.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  ΛΥΣΕΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

 

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ 

ΚΑΠΑΝΤΖΑΚΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Κ ΦΩΤΟΛΙΒΟΥΣ

ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ζεϊμπέκ: Ενώ οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης βρίσκονται σε απόγνωση, δίνονται επιδοτήσεις για ζώα που δεν υπάρχουν;

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ – Παρέμβαση για τις επιδοτήσεις και τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης
image_print

Την αποφυγή ουσιαστικών απαντήσεων από την κυβέρνηση για τις σοβαρές αποκλίσεις στα στοιχεία του ζωικού κεφαλαίου καταγγέλλει ο Βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, μετά την απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε κοινοβουλευτική του ερώτηση.

Στην ερώτησή του, ο Χ. Ζεϊμπέκ είχε ζητήσει εξηγήσεις για τη διαφορά άνω του 50% μεταξύ των στοιχείων του ΥΠΑΑΤ, που καταγράφουν 15,6 εκατ. αιγοπρόβατα, και εκείνων της ΕΛΣΤΑΤ, που καταγράφουν 10,3 εκατ. ζώα, καθώς και ενημέρωση για τυχόν ελέγχους και πρωτοβουλίες διασφάλισης της αξιοπιστίας των δεδομένων.

Ωστόσο, ο Υπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν. 

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αδυνατεί να εξηγήσει την ύπαρξη εκατομμυρίων επιπλέον αιγοπροβάτων στα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ, οι κτηνοτρόφοι της Ξάνθης που επλήγησαν από την ευλογιά των αιγοπροβάτων με αποτέλεσμα να παραμένουν εδώ και μήνες χωρίς παραγωγική δραστηριότητα και χωρίς σταθερό εισόδημα, παραμένουν αβοήθητοι και εξακολουθούν να περιμένουν την καταβολή των αποζημιώσεων και των ενισχύσεων που δικαιούνται.

Η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει πειστικές εξηγήσεις δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το αν οι συγκεκριμένες αποκλίσεις επηρεάζουν και την κατανομή των κοινοτικών και εθνικών ενισχύσεων.

Αν πράγματι καταγράφονται εκατομμύρια περισσότερα αιγοπρόβατα από όσα εμφανίζονται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τότε προκύπτει το κρίσιμο ερώτημα: κατευθύνονται επιδοτήσεις σε ζώα που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα; Και αν συμβαίνει αυτό, πόσοι πραγματικοί κτηνοτρόφοι στερούνται πόρους που δικαιούνται, σε μια περίοδο που ο κλάδος δοκιμάζεται από τις ζωονόσους και το  αυξημένο κόστος παραγωγής;

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις. Οφείλει να διασφαλίσει τη διαφάνεια στη διαχείριση των ενισχύσεων, να αποκαταστήσει κάθε αδικία εις βάρος των πληγέντων κτηνοτρόφων και να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη καταβολή των αποζημιώσεων και στη στήριξη της ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου.

Η κτηνοτροφία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής της Ξάνθης και δεν μπορεί να αφεθεί να καταρρεύσει από την αδιαφορία και τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Γ. Πασχαλίδης: Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή για την ενίσχυση de minimis στη μηδική

Αίτηση de minimis για καλλιεργητές μηδικής μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport
image_print

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης θα ήθελε να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο ότι σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σήμερα Τέταρτη 10/6/2026 τίθεται σε λειτουργία η εφαρμογή για την υποβολή αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης χορήγησης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε καλλιεργητές μηδικής, λόγω των επιπτώσεων της ζωονόσου ευλογιάς, κατόπιν έκδοσης της ΚΑ 146332/8.6.2026.

Η ενίσχυση αφορά γεωργούς που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια μηδικής, είτε ως κτηνοτροφικού φυτού για ζωοτροφή είτε για σποροπαραγωγή, και των οποίων τα αγροτεμάχια, σύμφωνα με την ΕΑΕ 2025, βρίσκονται  και στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Η αίτηση υποβάλλεται από 10/6/2026 έως και 22/6/2026, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας  myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet. Η καταταβολή της ενίσχυσης πραγματοποιείται έως τις 30/6/2026.

  • Για τον υπολογισμό της ενίσχυσης λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, η Περιφερειακή Ενότητα της καλλιέργειας, η σκοπούμενη χρήση της μηδικής, ο αριθμός των κοπών που επηρεάστηκαν από τους περιορισμούς στη διακίνηση ζωοτροφών και ο τρόπος διαχείρισης του νερού ανά αγροτεμάχιο.
  • Το ύψος της ενίσχυσης διαφοροποιείται ανάλογα με τα ανωτέρω κριτήρια και ανέρχεται, κατά περίπτωση, έως 80 ευρώ ανά στρέμμα για ποτιστική καλλιέργεια μηδικής ως ζωοτροφή και έως 20 ευρώ ανά στρέμμα για ποτιστική καλλιέργεια μηδικής για σποροπαραγωγή. Για ξηρική καλλιέργεια τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται έως 40 και έως 10 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες για το έτος 2025 λαμβάνουν το 100% του ύψους της ενίσχυσης,  ενώ οι μη εγγεγραμμένοι ως επαγγελματίες αγρότες λαμβάνουν το 50%.
  • Η ενίσχυση χορηγείται σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1408/2013, όπως ισχύει, και υπόκειται στους κανόνες περί σώρευσης ενισχύσεων ήσσονος σημασίας. Το συνολικό ποσό ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που δύναται να λάβει ο δικαιούχος ή η ενιαία επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το όριο των 50.000 ευρώ σε κυλιόμενη περίοδο τριών ετών.

Μέσω της πλατφόρμας, οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που δύναται να τους χορηγηθεί, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων και των προβλεπόμενων αντικειμενικών κριτηρίων. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και τυχόν αγροτεμάχια με ευρήματα (τελούν υπό έλεγχο), τα οποία αποζημιώνονται εφόσον ο σχετικός έλεγχος ολοκληρωθεί επιτυχώς. Εάν ο έλεγχος αυτός ολοκληρωθεί μέχρι τις 22/6/2026, τότε αυτά περιλαμβάνονται στην πρώτη πληρωμή έως τις 30/6/2026, διαφορετικά καταβάλλονται μέχρι τις 31/12/2026.

Για την ορθή καταβολή τυχόν ενίσχυσης, οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να έχουν δηλώσει ή επικαιροποιήσει τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ανοίγει αύριο η εφαρμογή για υποβολή αίτησης μηδικής (de minimis)

Αίτηση de minimis για καλλιεργητές μηδικής μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport
image_print

Ανοίγει την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2026 η εφαρμογή για την υποβολή αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης χορήγησης κρατικής οικονομικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας, de minimis, σε καλλιεργητές μηδικής.

Η ενίσχυση αφορά τις επιπτώσεις της ζωονόσου της ευλογιάς και χορηγείται κατόπιν έκδοσης της ΚΑ 146332/8.6.2026.

Δικαιούχοι είναι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην καλλιέργεια μηδικής, είτε ως κτηνοτροφικού φυτού για ζωοτροφή είτε για σποροπαραγωγή, και των οποίων τα αγροτεμάχια, σύμφωνα με την ΕΑΕ 2025, βρίσκονται σε συγκεκριμένες Περιφερειακές Ενότητες.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Π.Ε. Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών, καθώς και οι Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ημαθίας, Καρδίτσας, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Πιερίας, Τρικάλων, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από τις 10 έως και τις 22 Ιουνίου 2026 μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet.

Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί έως τις 30 Ιουνίου 2026.

Για τον υπολογισμό του ποσού λαμβάνονται υπόψη η Περιφερειακή Ενότητα της καλλιέργειας, η σκοπούμενη χρήση της μηδικής, ο αριθμός των κοπών που επηρεάστηκαν από τους περιορισμούς στη διακίνηση ζωοτροφών και ο τρόπος διαχείρισης του νερού ανά αγροτεμάχιο.

Το ύψος της ενίσχυσης μπορεί να φτάσει έως 80 ευρώ ανά στρέμμα για ποτιστική καλλιέργεια μηδικής ως ζωοτροφή και έως 20 ευρώ ανά στρέμμα για ποτιστική καλλιέργεια μηδικής για σποροπαραγωγή.

Για ξηρική καλλιέργεια, τα αντίστοιχα ποσά ανέρχονται έως 40 ευρώ και έως 10 ευρώ ανά στρέμμα.

Οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες για το 2025 λαμβάνουν το 100% της ενίσχυσης, ενώ οι μη εγγεγραμμένοι ως επαγγελματίες αγρότες λαμβάνουν το 50%.

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να έχουν δηλώσει ή επικαιροποιήσει τον λογαριασμό ΙΒΑΝ στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία / Δήλωση Λογαριασμού ΙΒΑΝ».

Η υποβολή αίτησης δεν συνεπάγεται αυτοδίκαια τη χορήγηση της ενίσχυσης, ενώ η ΑΑΔΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διατηρούν το δικαίωμα διενέργειας ελέγχων για την τήρηση των όρων και προϋποθέσεων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en