Connect with us

ΑΠΟΨΕΙΣ

2 Απριλίου | Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

*Γράφει ο Ξενοφών Κροκίδης – Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια νευροβιολογική διαταραχή του εγκεφάλου που έχει ως συνηθέστερα και πιο εμφανή συμπτώματα το πρόβλημα στην επικοινωνία και την ευκολία στη δημιουργία στερεοτυπικών φράσεων και πράξεων, δηλαδή ρουτίνες. Ο αυτισμός ξαναμπήκε στη ζωή μας πριν από μερικά χρόνια, με αφορμή την προβολή από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA της ελληνικής, δραματικής, κοινωνικής σειράς με τίτλο «Η λέξη που δε λες». Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017, μετά από 13 επεισόδια. Ο κεντρικός ήρωας της σειράς, ο μικρός Παυλής, γιός μιας ευτυχισμένης οικογένειας στα Χανιά και διάνοια για τις μουσικές του γνώσεις αποδείχθηκε ότι ήταν … αυτιστικός.

Πόσο συχνός είναι ο αυτισμός;

Τα τελευταία δέκα χρόνια οι διαγνώσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί από 1 στα 150 παιδιά στο 1 στο 68 παιδιά. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού.

Διάγνωση

Με πέντε απλές ερωτήσεις στους γονείς μπορεί κάποιος μη ειδικός (Παιδίατρος, Εκπαιδευτικός) να θέσει την υπόνοια της διαταραχής :

 Χρησιμοποιεί τον δείκτη του χεριού για να ζητήσει κάτι;

 Σας κοιτάει στα μάτια για περισσότερο από ένα δυο δευτερόλεπτα;

 Σας χαμογελάει όταν του χαμογελάτε;

 Αν του δείξετε ένα παιχνίδι στην άλλη άκρη του δωματίου, θα το κοιτάξει;

 Αν κάνετε μια γκριμάτσα, το παιδί θα μιμηθεί;

Όσα περισσότερα είναι τα ΟΧΙ στις παραπάνω ερωτήσεις, τόσο περισσότερο πλησιάζει το παιδί στο αυτιστικό φάσμα.

Η διάγνωση θα οριστικοποιηθεί από ειδικούς (Παιδοψυχιάτρους, Παιδοψυχολόγους), ενώ τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) θα εκτιμήσουν το παιδί και θα χορηγήσουν την ειδική γνωμάτευση για ένταξή του σε πρόγραμμα παράλληλης στήριξης.

Αυτισμός και Εμβόλια : Μια έμμονη ιδέα …

Ο Βρετανός Γαστρεντερολόγος Andrew Wakefield δημοσίευσε το 1998 μια μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό LANCET, με την οποία επιχείρησε να συνθέσει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς, το πασίγνωστο MMR, με τον αυτισμό. Την τελευταία εικοσαετία πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες για να διευκρινιστεί η συσχέτιση των εμβολίων γενικά και του αυτισμού. Οι επιδημιολογικές μελέτες είναι απολύτως ξεκάθαρες : σε ένα τεράστιο δείγμα 20.000.000 παιδιών δεν βρέθηκε η παραμικρή σχέση μεταξύ του τριπλού εμβολίου, ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς, ειδικά η των εμβολίων γενικά και του αυτισμού …

Το LANCET απέσυρε οριστικά τη δημοσίευση το 2000 και συγχρόνως αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης της ιατρικής από του Wakefield. Λεπτομερής έρευνα απέδειξε ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησε ο Wakefield ήταν απλώς … ψεύτικα. Ο Άγγλος Γαστρεντερολόγος συνεργάστηκε με Ασφαλιστικές Εταιρείες προκειμένου να κερδίσουν χρήματα και οι δύο!

Αντί επιλόγου

Μ’ αυτό το άρθρο επικαιρότητας επιχειρείται η αναδιάταξη της ατζέντας των καθημερινών θεμάτων υγείας και η υποβοήθηση της επιστροφής στην κανονικότητα,  η οποία θα είναι μια μακρά διαδικασία και όχι ένα στιγμιαίο γεγονός.

Continue Reading
Click to comment

Απάντηση

ΑΠΟΨΕΙΣ

Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

*Γράφει ο Δήμος Ζαχαριάδης, στέλεχος Κ.Κ.Ε

Πρόσφατα η κυβέρνηση παρουσίασε το λεγόμενο «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», που θα καταθέσει στην Ε.Ε. για να αποταμιεύσει χρήματα από το  Ταμείο Ανάκαμψης.  Με αυτό το σχέδιο φιλοδοξεί να πάρει χρήματα  για να τα ρίξει στην «οικονομία», ώστε να βγούμε αλώβητοι από την πανδημία. Σε αυτό το σχέδιο συμπλέουν με το ένα ή άλλο τρόπο τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ της ΕΛ. ΛΥΣΗΣ και του ΜΕΡΑ25 Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του «μορατόριουμ» που προτείνει στην κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο ανάκαμψης έχουν δρομολογηθεί από τον ίδιο ως κυβέρνηση στο όνομα ότι το «κράτος έχει συνέχεια».

Δικαιολογείται όμως αυτή η θριαμβολογία ή να κρατήσουμε μικρό καλάθι; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε κάποια ερωτήματα:

Α. Κατ’ αρχήν από πού θα βγουν αυτά τα λεφτά: Τα λεφτά θα βγουν από τους εργαζόμενους μέσα από τους προϋπολογισμούς των 27 μελών κρατών της Ε.Ε., μέσα από τη φορολογία των λαϊκών στρωμάτων που στη χώρα συμμετέχουμε με 95% όταν  «λίγοι κι εκλεκτοί» συμμετέχουν με το 5% κι αν…… Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται  με την προϋπόθεση ότι θα προχωράνε οι «αναδιαρθρώσεις» στα εργασιακά, που είναι η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας – ευελιξία, κατάργηση 8ωρου, 10ωρα χωρίς πληρωμή υπερωριών, καθιέρωση τηλεργασίας, ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης καθήλωση του μέσου μισθού και σύνταξης, απαλλαγή της εργοδοσίας από την ασφαλιστική τους υποχρέωση.

Β. Που θα πάνε αυτά τα λεφτά: Τα κονδύλια είναι προγραμματισμένα και υπολογισμένα να πάνε  ως δάνεια, διευκολύνσεις, επιδοτήσεις  για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων:  για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» , μιλάνε για «νέες μορφές ενέργειας συμβατές με το περιβάλλον». Η αλήθεια όμως είναι πιο ακριβό ρεύμα, πράσινα χαράτσια, νέα ενεργειακή φτώχεια, απλησίαστα πράσινα προϊόντα (αυτοκίνητα, σπίτια κλπ), καταστροφή του περιβάλλοντος με τις ανεμογεννήτριες.

Για τα ψηφιακά προγράμματα: Εδώ ισχυρίζονται ότι θα έχουμε ακόμη πιο αποτελεσματικό  κράτος. Σίγουρα θα είναι πιο αποτελεσματικό κράτος για να υλοποιεί την αντιλαϊκή και αυταρχική  του πολιτική, να πετσοκόβει λαϊκές δαπάνες, να μαζεύει πιο εύκολα χρήματα, να διευκολύνει τις μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων. Από τις μπίζνες αυτές προβλέπονται για τα μονοπώλια κέρδη 1,25 τρις το 2025, ενώ για τους εργαζόμενους προωθούνται απολύσεις, εθελούσιες έξοδοι, απλήρωτες υπερωρίες, κι άλλες «ευελιξίες». 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα λεφτά αυτά δε θα πάνε για τις άμεσες και σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Ούτε για ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας(προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, νοσοκομεία, ΜΕΘ Π.Φ.Υ., εξοπλισμός) και παιδείας(προσλήψεις εκπαιδευτικών, νέα σχολεία , καθαριότητα, εξοπλισμός). Ούτε για αντιπλημμυρικά έργα, αντισεισμική θωράκιση, έργα που δε θεωρούνται επιλέξιμα από την Ε.Ε. γιατί δε φέρνουν κέρδη, σδτα πλαίσια του «{κέρδους – οφέλους».

Για άλλους τομείς της οικονομίας: Όπως μεταρρύθμιση αγοράς εργασίας(βλ. απελευθέρωση εργασίας- ελαστικές σχέσεις, πάμφθηνο εργατικό προσωπικό για να έρθουν επενδύσεις, εφαρμογή πτωχευτικού κώδικα  κλπ). Όσο για τις νέες θέσεις εργασίας η αλήθεια είναι ότι με τα λεφτά που δίνονται σε βάθος   εξαετίας είναι μια θέση κάθε 300.000 Ε επένδυση.

Γ. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα λεφτά:

Είναι λάθος και αυταπάτη να πιστεύουμε ότι τα λεφτά αυτά δε θα επιστραφούν. Τη διαδικασία τη γνωρίζουμε μετά από 3 μνημόνια που ζήσαμε. Το παιχνίδι παίζεται ως εξής:  Για να πάρεις δίνεις. Παίρνεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους – δίνεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Και όταν λέμε δίνεις τα δίνει ο λαός. Με λίγα λόγια μας ετοιμάζουν ένα νέο ΣΟΥΠΕΡ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Καμιά προσδοκία δεν πρέπει να έχουμε με τα σχέδια του κεφαλαίου . Το νέο «παραγωγικό μοντέλο» που επεξεργάζονται είναι για την ανάπτυξη των κερδών τους και ένας ακόμη βραχνάς για τα λαϊκά στρώματα. Στον καπιταλισμό η ανάπτυξη των κερδών είναι σε βάρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Εμείς την ανάπτυξη την ορίζουμε με βάση τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Τι ανάπτυξη είναι αυτή που αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν έξω από τις ΜΕΘ, όπου κι αυτές υπάρχουν σε επάρκεια;  Ή να στοιβάζονται 25, 28  και παραπάνω παιδιά μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας;

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Δομώντας κλίμα εμπιστοσύνης | Η επανέναρξη της αεροπορικής σύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας

Γράφει ο Ευάγγελος Βενέτης*

Η επανέναρξη της επιβατικής αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα αποτελεί σημαντική εξέλιξη στον τομέα των μεταφορών, του τουρισμού και εν τέλει των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας.

Η σημασία της εν λόγω εξέλιξης καθίσταται κατανοητή από το γεγονός ότι οι επιβατικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διακοπεί για περίπου 13 μήνες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει σε καιρό ειρήνης με εξαίρεση την κρίση στην Κύπρο το 1974.

Η διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης στις αρχές του 2020 είχε γίνει επισήμως λόγω της πανδημίας αλλά ενδέχεται να έχει και… πολιτικό άρωμα εξαιτίας της πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών λόγω της κρίσης του μεταναστευτικού και της ΑΟΖ. Μετά το επιλεκτικό άνοιγμα των αεροπορικών συνδέσεων Ελλάδας και Τουρκίας με τρίτες χώρες την περασμένη άνοιξη δεν επανάρχισαν οι επιβατικές πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και δη η κομβική πτήση Αθήνας-Κωνσταντινούπολης. Κατά την περυσινή θερινή περίοδο στη ζημιογόνα κατάσταση για τον τουρισμό και των δύο χωρών φαίνεται ότι συνέβαλε η συνεχιζόμενη διακοπή των αεροπορικών, ακτοπλοϊκών και λεωφορειακών συνδέσεων, με εξαίρεση την διέλευση ΙΧ και ελληνικών ταξί από τους Κήπους του Έβρου. Το δε συνοριακό πέρασμα των Καστανιών παραμένει κλειστό από τον Φεβρουάριο 2020.
Προφανώς ο τουρισμός και στις δύο πλευρές του Αιγαίου έχει ζημιωθεί τόσο από την πανδημία όσο κι από την κρίση στις διμερείς σχέσεις που έχει ενσκήψει τον τελευταίο χρόνο. Ενδεχομένως η επανέναρξη των αεροπορικών πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών να είναι αποτέλεσμα του 62 Γύρου Ελληνοτουρκικών Διερευνητικών Επαφών που διεξήχθησαν στην Αθήνα στις 16.3.2021 και της προσπάθειας που καταβάλλουν οι δύο πλευρές για βελτίωση των σχέσεών τους.

Λόγω της αστάθειας των διμερών σχέσεων και με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξέλιξη στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η ελπίδα που εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος και των δύο χωρών είναι ότι ο τουρισμός κι οι οικονομικές τους σχέσεις δεν θα ζημιωθούν περισσότερο. Προϊόντος του χρόνου και τη πανδημίας επιτρεπούσης, σταθεροποιητικός παράγοντας σε αυτή την διαδικασία αναμένεται να είναι η συνέχιση της διεξαγωγής των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών αλλά κι η επαναλειτουργία των ακτοπλοϊκών κι οδικών γραμμών.

* Δρ Ευάγγελος Βενέτης, Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Continue Reading

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γι’ αυτόν τον λόγο οι πειρατές κάλυπταν το ένα τους μάτι

Το γεγονός ότι, σχεδόν οι περισσότεροι, πειρατές κάλυπταν το ένα τους μάτι με ένα μαύρο κάλυμμα σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με ένα χαμένο μάτι ή ένα τραυματισμένο μάτι κατά την διάρκεια μιας μάχης. Αντιθέτως, σύμφωνα με το mentalfloss.com σχετίζεται με το ότι έπρεπε η όρασή τους να προσαρμόζεται γρήγορα σε διαφορετικές συνθήκες φωτός, όπως πάνω και κάτω από το κατάστρωμα.

Ο Jim Sheedy, γιατρός και διευθυντής του Ινστιτούτου Όρασης στο Πανεπιστήμιο Ειρηνικού του Όρεγκον, δήλωσε στη Wall Street Journal, ότι ενώ τα μάτια προσαρμόζονται γρήγορα όταν αλλάζουν από συνθήκες σκοταδιού σε συνθήκες φωτός, μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 25 λεπτά για να προσαρμοστούν όταν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή από το φως στο σκοτάδι.

Οι πειρατές συχνά έπρεπε να κινούνται πάνω και κάτω από τα καταστρώματα, από το φως της ημέρας μέχρι το σκοτάδι δηλαδή, και ο Sheedy εξηγεί ότι οι έξυπνοι «φορούσαν ένα μπάλωμα πάνω από το ένα μάτι για να το κρατήσουν σκοτεινό ώστε να προσαρμοστεί αμέσως στις συνθήκες σκοταδιού που επικρατούσαν κάτω από το κατάστρωμα».

Όταν ο πειρατής, λοιπόν, κατευθύνονταν κάτω από τα καταστρώματα, μπορούσε να αλλάξει το έμπλαστρο στο ελεύθερο μάτι και να δει εύκολα στο σκοτάδι (ενδεχομένως και να πολεμήσει κατά την επιβίβαση και τη λεηλασία άλλου σκάφους).

Παρόλο που δεν υπάρχουν πηγές για να επιβεβαιώσουν ότι ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο οι πειρατές κάλυπταν το ένα τους μάτι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υιοθέτηση της συγκεκριμένης λογικής σχετικά με την όραση ισχύει. Οι MythBusters, μάλιστα, σε εκπομπή τους το 2007 στο Discovery Channel, εφάρμοσαν τη συγκεκριμένη υπόθεση και διαπίστωσαν ότι όντως ήταν εύλογη -μόνο η έλλειψη ιστορικής πηγής τους εμπόδισε από το να την επιβεβαιώσουν και με ιστορικές αποδείξεις.

Αν και δεν υπάρχουν γραπτές καταγραφές αυτού του γεγονότος, αυτή η τεχνική έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι είναι αποτελεσματική. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι πιλότοι κλείνουν ακόμη και το ένα μάτι τους για να διασφαλίσουν ότι έχουν όραση μέρα και νύχτα κατά την πτήση.

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: