Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

13η Σεπτέμβρη, η ντροπή της τοπικής ιστορίας μας

Χαιρόμαστε που χθες το βράδυ στη τηλεόραση του ΕΝΑ CHANELL ο συνάδελφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ διάβασε χθεσινό μας σχόλιο στη στήλη αυτή, το οποίο στάθηκε αφορμή να γίνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση. Σχολιάζοντας την πρεμούρα των υποψηφίων Δημάρχων, να φανεί ο ένας πιο ανεξάρτητος από τον άλλον, θυμηθήκαμε μια υπερβολή που είχε κάνει ο τότε Δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης, στην προσπάθειά του να δείξει ότι δεν είναι κομματικός (της Ν.Δ.) και συντάχθηκε με την ανιστόρητη άποψη κάποιων στελεχών του ΚΚΕ Καβάλας εκείνης της εποχής, για την υποτιθέμενη απελευθέρωση της Καβάλας από τον ΕΛΑΣ στις 13 Σεπτεμβρίου 1945.

Οι ίδιοι οι Βούλγαροι κατακτητές, μόλις έβαλαν το κόκκινο περιβραχιόνιο, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος στη χώρα τους, έγιναν σύντροφοι με τους Έλληνες κομουνιστές και συμφώνησαν να εισέλθουν στην Καβάλα τη μέρα αυτή οι αντάρτες του ΕΛΑΣ για να τους την παραδώσουν και επίσημα. Μίλησαν οι κατακτητές, μίλησαν οι σύντροφοί τους του ΕΛΑΣ στους καβαλιώτες, στον Δημοτικό κήπο, ενώ στη συνέχεια, επί τρεις μήνες έκαναν από κοινού περιπολίες στην πόλη, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Γι αυτό το καραγκιοζλίκι, ήθελαν οι κομμουνιστές να κάνουν γιορταστικές εκδηλώσεις στην Καβάλα, υποστηριζόμενοι από τον Δήμαρχο Στάθη Εριφυλλίδη.

Κι ενώ εκείνοι κατανόησαν ότι το σχέδιό τους δεν περνάει στους καβαλιώτες, ο Δήμαρχος, για να δείξει ότι είναι ανεξάρτητος Δήμαρχος και ότι δεν διστάζει να πάρει θέσεις που κατά τεκμήριο δεν ήταν αποδεκτές από τη Ν.Δ., πήρε με την πλειοψηφία του την απόφαση και ονόμασε την πρώην οδό Παλιάς Καβάλας στον Τίμιο Σταυρό σε «13ης Σεπτεμβρίου». Και δυστυχώς, δεν βρέθηκε κανείς μέχρι τώρα να προτείνει την μετονομασία αυτού του δρόμου διατηρώντας την ντροπή της ιστορίας μας. Η εκπομπή, ήταν σε εξέλιξη την ώρα που γράφονταν οι γραμμές αυτές και δεν έχουμε να σας πούμε τι θέσεις πήραν οι συμμετέχοντες. Είμαστε όμως σίγουροι, ότι τουλάχιστον η Ευθυμία Πέγιου, η οποία ήταν παρούσα σε κείνη τη φιέστα της Παράδοσης της Καβάλας, θα επιβεβαίωσε την ιστορική αυτή αλήθεια.

Γιώργος Γανίτης

1 Comment

1 Comment

 1. nikoleta

  30 Ιανουαρίου 2014 at 22:40

  re paidia auta pleon den exoun simasia
  simasia exei pos einai simera i kavala
  pou den kikloforaei kanenas kai i kavala einai san nekri poli
  poli fantasma

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Κεραμωτής | ευαισθητοποίηση αρμόδιων αρχών και φορέων για την λύση της κυκλοφοριακής συμφόρησης

Σε συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης της Καβάλας, ο πρόεδρος του συλλόγου Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Κεραμωτής, κ. Ανδρόνικος Σινιώρης, ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κεραμωτή λόγω της κίνησης επιβατών και εμπορευμάτων με οχήματα στον οικισμό. Η κίνηση αυτή αφορά τη φόρτωση προς το Λιμένα της Θάσου μέσω του πορθμείου. Στόχος του συλλόγου είναι να ευαισθητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές και φορείς για την εξεύρεση λύσης μέχρι την ολοκλήρωση των κατασκευών λιμενικών εγκαταστάσεων εκτός οικισμού, στη Βόρεια πλευρά του κόλπου. Αυτή θεωρείται η μόνη βιώσιμη λύση.Ο κ. Σινιώρης τόνισε ότι ο οικισμός επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την κίνηση των οχημάτων, τόσο από τον θόρυβο όσο και από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Τέλος, ζητήθηκε η δρομολόγηση έκτακτων δρομολογίων στη γραμμή Κεραμωτή – Λιμένας τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, για την αποσυμφόρηση του οικισμού.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Εκλογές για την ανάδειξη των 21 αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας

Η Εκλογική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Καβάλας ανακοίνωσε ότι οι εκλογές για την ανάδειξη των 21 αιρετών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας θα διεξαχθούν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024. Πρώτα στο παράρτημα του Επιμελητηρίου Καβάλας στη Θάσο, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου & την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 στην Καβάλα στο κτίριο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Στους εκλογικούς καταλόγους καταχωρούνται εκείνα τα μέλη που είναι ταμειακώς ενήμερα και έχει παρέλθει τουλάχιστον ένας χρόνος από την εγγραφή τους στο οικείο Επιμελητήριο, δηλαδή όσοι έχουν εγγραφεί μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου 2023. Θα ακολουθήσει δημοσίευση Πρόσκληση για τις εκλογές, το αργότερο πενήντα (50) ημέρες πριν την ημερομηνία των εκλογών. Τα μέλη του Επιμελητηρίου μπορούν να ενημερώνονται για το Τμήμα κατάταξής τους και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις από τις υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Μιλώντας στην κάμερα του Ena Channel ο πρόεδρος του επιμελητήριου Καβάλας κ. Μάρκος Δέμπας ανάφερε τα εξής :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Αύξηση της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Καβάλας.

Η αύξηση της κρουαζιέρας στο λιμάνι της Καβάλας έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό. Οι επενδύσεις σε λιμενικές εγκαταστάσεις και υποδομές υποδοχής τουριστών έχουν βελτιώσει την ικανότητα του λιμανιού να εξυπηρετεί μεγάλα κρουαζιερόπλοια και περισσότερους επιβάτες. Η εντατική προώθηση του λιμανιού της Καβάλας ως προορισμού κρουαζιέρας μέσω διεθνών εκθέσεων και συνεργασιών με τουριστικούς πράκτορες έχει προσελκύσει περισσότερες εταιρείες κρουαζιέρας. Η γεωγραφική θέση της Καβάλας κοντά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και αρχαιολογικούς χώρους, όπως οι Φίλιπποι, καθιστά την πόλη ελκυστική για τους τουρίστες. Η αύξηση των αφίξεων κρουαζιερόπλοιων συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας μέσω της αυξημένης κατανάλωσης σε τοπικές επιχειρήσεις, όπως εστιατόρια, καταστήματα και ξενοδοχεία. Η συνεχής ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Καβάλα απαιτεί συνεχή προσπάθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματικούς φορείς για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η ικανοποίηση των επισκεπτών.

Μιλώντας στην κάμερα του Ena Channel αναφερέ τα εξής :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en