Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

120 δόσεις | Τα οχτώ βήματα για να ρυθμίσετε τα χρέη σας στην Εφορία

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» από χθες η ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις.

Οι 3,9 εκατ. οφειλέτες έχουν προθεσμία 38 ημερών και συγκεκριμένα μέχρι τις 28 Ιουνίου 2019 για να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία. Η ηλεκτρονική εφαρμογή κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον των φορολογούμενων. Μέσα στις πέντε πρώτες ώρες περισσότεροι από 20.000 φορολογούμενοι είχαν επισκεφθεί την πλατφόρμα ενώ 3.000 υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31 Δεκεμβρίου 2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης  μπορεί να εντάξει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις).

Ο αριθμός των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το ετήσιο εισόδημα του 2017 μπορεί να φθάσει έως τις 120 ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως 24 δόσεις εφόσον πρόκειται για τακτικές οφειλές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) και έως 36 δόσεις για έκτακτες οφειλές. Οι δόσεις της ρύθμισης επιβαρύνονται με τόκο 5% ετησίως με εξαίρεση τις οφειλές έως 3.000 ευρώ για τους οφειλέτες με εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση είναι απλή και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν οκτώ βήματα:

  1.  Ο οφειλέτης εισέρχεται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr
  2. Στην κατηγορία υπηρεσίες προς τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις επιλέγει την ένδειξη αίτηση ρύθμισης οφειλών. Στη συνέχεια εισέρχεται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
  3. Στην αρχική σελίδα που εμφανίζεται επιλέγει πρώτα τον τύπο της ρύθμισης Ρ6 – αίτηση ρύθμισης με απαλλαγή  προασαυξήσεων του Ν.4611/2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και 31/12/2018.
  4. Στη συνέχεια επιλέγει κάνοντας κλικ την υποβολή νέας αίτησης
  5. Στην επόμενη σελίδα εμφανίζονται τα στοιχεία του οφειλέτη  (ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο κλπ), το ύψος του εισοδήματός του, ο αριθμός των τέκνων, η επιλογή των δόσεων έως 120 και η Δ.Ο.Υ. Στον πίνακα αυτό θα πρέπει να επιλέξει τις οφειλές που θέλει να ρυθμίσει.
  6. Στην επόμενη σελίδα εμφανίζεται πίνακας με τα εξής στοιχεία: το ποσοστό της έκπτωσης προσαυξήσεων, το ποσό έκπτωσης παγιωμένων προσαυξήσεων, τις προσαυξήσεις μετά την ημερομηνία της αίτησης, το ρυθμιζόμενο πληρωτέο ποσό ανάλογα με την έκπτωση των προσαυξήσεων, το μέγιστο αριθμό δόσεων, το ποσό της μηνιαίας δόσης. Σε αυτό το στάδιο ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει ανάλογα με το κούρεμα που επιθυμεί στο ύψος των προσαυξήσεων τον αριθμό των δόσεων. Στη συνέχεια  θα πρέπει να κάνει κλικ στην ένδειξη υπολογισμός ποσού δόσης και το σύστημα αυτομάτως θα εμφανίσει  την μηνιαία δόση.
  7. Στην συνέχεια εμφανίζεται η αίτηση ρύθμισης οφειλών ν.4611/2019, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η υποβολή του αιτήματος ανοίγει το δρόμο για την έκδοση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής για την πληρωμή της πρώτης δόσης της ρύθμισης.
  8. Η ρύθμιση επικυρώνεται με την πληρωμή της πρώτης δόσης εντός 3 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης. Οι υπόλοιπες δόσεις εξοφλούνται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγκτικό «κόσκινο» σε αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και αφορολόγητες γονικές παροχές από την εφορία

Ελεγκτικό κλοιό στην αγορά ακινήτων δημιουργεί η ΑΑΔΕ, σαρώνοντας μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες με μετρητά και αφορολόγητες γονικές παροχές ώστε να μπλοκάρει τη διακίνηση μαύρου χρήματος, με την ενεργοποίηση των Κέντρων Ελέγχου Φορολογίας Κεφαλαίου Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Στις δύο νεοσύστατες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη φορολογία των ακινήτων.

Το ΚΕΦΟΚ Αττικής θα ξεκινήσει να λειτουργεί στις 22 Απριλίου 2024 ενώ στις 13 Μαΐου 2024 ενεργοποιείται το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης.

Στο στόχαστρο των νέων υπηρεσιών βρίσκονται αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως αυτές που έγιναν με μετρητά, γονικές παροχές, δωρεές, όσοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων αλλά και οι συμβολαιογράφοι οι οποίοι θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Οι υπάλληλοι των δυο νέων υπηρεσιών θα ελέγξουν όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων ενώ θα στέλνουν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες υποθέσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους.

Οι αρμοδιότητες

Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες των ΚΕΦΟΚ όπως ορίζονται με απόφαση της ΑΑΔΕ είναι:

  • Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).
  • Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων και η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων.
  • Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων.
  • Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
  • Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.
  • Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Η χορήγηση χειρόγραφων πιστοποιητικών.
  • Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων, καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.
  • Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας των φορολογιών ακίνητης περιουσίας Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).
  • Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων και αιτήσεων (έντυπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.
  • Ο έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.
  • Ο έλεγχος των παραστατικών κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).
  • Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.
  • Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.
  • Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων, καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων, η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Ακρίβεια | Ευρωπαϊκές τιμές με αγοραστική δύναμη Βουλγαρίας στην Ελλάδα

Την δεύτερη χειρότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα, καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τιμές κεντρικής Ευρώπης με αγοραστική δύναμη Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με την Eurostat το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης διαμορφώθηκε το 2023 στο 67% του μέσου όρου της Ε.Ε., όσο ήταν δηλαδή και το 2022 ή 33% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μικρότερη αγοραστική δύναμη από τους Έλληνες έχουν μόνο οι Βούλγαροι, ενώ οι Πορτογάλοι έχουν αγοραστική δύναμη στο 83% της ΕΕ, η Ισπανία στο 89% και η Ιταλία στο 97%.

Την ίδια στιγμή το επίπεδο τιμών βρίσκεται στο 88,2% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Ακρίβεια.
Ακρίβεια.

Σκρέκας: «Συνεχίζουμε μέχρι να δούμε τις τιμές να αποκλιμακώνονται»

Σε δηλώσεις του στο OPEN, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πάρει κι άλλα μέτρα μέχρι οι καταναλωτές να δουν τις τιμές να αποκλιμακώνονται.

«Βλέπουμε ως ένα βαθμό ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν τα μέτρα. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε» ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε: «Έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων που έχει αρχίσει να έχει κάποια αποτελέσματα και συνεχίζουμε εντατικά και με τους ελέγχους προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια μας για να δούμε τις τιμές να αποκλιμακώνονται».

Ο πληθωρισμός καλπάζει και στα τρόφιμα

Σε όρους εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, η Ελλάδα κατέγραψε για το 2022 μέση ετήσια αύξηση του πληθωρισμού κατά 9,7%, ενώ η ΕΕ είχε αύξηση 7,6%. Το 2023 η Ελλάδα είχε ετήσιο πληθωρισμό 4,2%, ενώ η ΕΕ 3,7%. Και στα τρόφιμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει για 8ο συνεχόμενο μήνα πάνω από την Ευρωζώνη.

Ακρίβεια..
Ακρίβεια..

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι αριθμοί αποκαλύπτουν τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη»

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος σε σχέση με πριν 20 χρόνια, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποκαλύπτουν τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη. Η χώρα μας είναι η δεύτερη φτωχότερη ανάμεσα στις 27 της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που καταγράφει πτώση του πραγματικού εισοδήματος-της τάξης του 20%-σε σχέση με πριν 20 χρόνια». Και συνεχίζει: «Ταυτόχρονα, είναι η χώρα που σπάει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ φορολογικών εσόδων, λόγω της πληθωριστικής αύξησης των φόρων κατανάλωσης. Έχουμε υποχρέωση να σταματήσουμε αυτό τον κατήφορο».

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό πάνω από 6% το μεγάλο ζητούμενο είναι όμως τι θα γίνει με τους μεσαίους μισθούς που μένουν καθηλωμένοι.

ethnos.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΓΣΕΒΕΕ | Κέρδη για σχεδόν 6 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το 2023

Κέρδη είχαν περίπου οι 6 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το 2023 και μάλιστα σε ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2022 (51%). Βέβαια, παραμένει ως πρόβλημα η πρόσβαση στη ρευστότητα και η αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων.

Στα θετικά ευρήματα της εξαμηνιαίας αποτύπωσης οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις της ΓΣΕΒΕΕ που αφορά στο Β’ Εξάμηνο 2023 το θετικό είναι πως το 57,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη το 2023. Πιο αναλυτικά, σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, γνωστοποίησε τα ευρήματα του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται, μετά τη σημαντική ενίσχυση που κατέγραψε ο δείκτης το δεύτερο εξάμηνο του 2022 (69,5 μονάδες) και την ήπια υποχώρηση το πρώτο εξάμηνο του 2023 (66,7 μονάδες), υποχώρησε σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 στις 63,9 μονάδες. Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνει, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, ότι η κατάσταση των επιχειρήσεων μετά την άνοδο και σταθεροποίηση που παρουσίασε τα προηγούμενα τρία εξάμηνα, τείνει προς υποχώρηση, μάλλον λόγω των αβεβαιοτήτων που συνεχίζουν να υφίστανται και οι οποίες τροφοδοτούνται τόσο από το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, όσο και από εφαρμοζόμενες πολιτικές που εντείνουν την ανασφάλεια των επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, ο νέος τρόπος τεκμαρτής φορολόγησης των ατομικών επιχειρήσεων.

Στα θετικά ευρήματα συμπεριλαμβάνονται τα αποτελέσματα χρήσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για το 2023, όπου περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις (57,3%) δήλωσε ότι είχε κέρδη, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2022 (51%). Υψηλό είναι, επίσης, και το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023 (37,2%).

Από την άλλη μεριά, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραμένουν, ενώ οι επιπτώσεις από το πληθωριστικό κύμα των τελευταίων 2 περίπου ετών είναι εμφανείς στην αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, το οποίο με βάση τα ευρήματα της έρευνας έχει αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 35%.  

Κύρια ευρήματα

Πιο αναλυτικά η έρευνα επιχειρήσεις αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της συνομοσπονδίας, ωστόσο, τα κυρία ευρήματα έχουν ως εξής:

1. Το 57,3% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι είχε κέρδη το 2023

2. Το πρόβλημα ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων παραμένει. 1 στις 4 (25,5%) των επιχειρήσεων έχουν μηδενικά ρευστά διαθέσιμα, ενώ για το 25,1% τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα

3. Το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων τα τελευταία 2 έτη αυξήθηκε κατά 35% (μεσοσταθμικά).

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en