Connect with us

ΘΑΣΟΣ

110 Χρόνια Ελεύθερης Θάσου παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η Θάσος ελευθερώθηκε από «δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού πριν από 110 χρόνια, όταν η Ελλάδα μεγάλωνε, κέρδιζε μεγάλες εθνικές νίκες και βασιζόταν σε πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις και σε ένα ναυτικό που κυριαρχούσε στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου».

«Η φιλοδοξία μας», συνέχισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, «είναι και σήμερα να δυναμώσουμε την Ελλάδα στρατιωτικά, όχι για να κάνει επεκτατικές κινήσεις, αλλά για να υπερασπιστεί στο ακέραιο την εθνική της κυριαρχία και τα εθνικά της δίκαια. Εκτός, όμως, από τη διαρκή προσπάθεια να ενισχυθούν οι ένοπλες δυνάμεις, μετράει πάρα πολύ και η παρουσία των φίλων μας, των συμμάχων και εταίρων μας στο στρατόπεδο όπου ανήκουμε, στον δυτικό κόσμο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως η παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στο νησί της Θάσου στέλνει σαφές μήνυμα προς όλους εκείνους τους «άφρονες, που έχουν προσθέσει ακόμα και τη Θάσο, στη λίστα των διεκδικήσεών τους. Η παρουσία εδώ του πρέσβη και επομένως του εκπροσώπου των Αμερικανών συμμάχων μας, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που καλό είναι να το λάβουν όλοι υπόψιν».

Νωρίτερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος μαζί με τον κ. Τσούνη παρακολούθησαν την πανηγυρική Δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Λιμένα, χοροστατούντος του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου, ενώ αμέσως μετά, ο υπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Θασίων πεσόντων.

Χθες το βράδυ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, επισκέφθηκε αρχικά τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Χρήστο Πολίτη και στη συνεχεία τον δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, στο δημαρχιακό μέγαρο. Στην εγκάρδια συνάντηση έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις υποδομές της Καβάλας, καθώς και στις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας.

Click to comment

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Η ΔΕΕΛ ανακήρυξε την Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου ως εκπροσώπο Ανατολικής Μακεδονίας

Η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών & Καλλιτεχνών σε κλίμα χαράς και πνευματικής ευφορίας έκοψε την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη πίτα στις 29 Ιανουαρίου 2023 στον προαύλιο χώρο του Φιλόξενου Φιλανθρωπικού Πολιτιστικού Ιδρύματος «Σπίτι του Ηθοποιού».

Ευλόγησε ο Πατέρας Ευάγγελος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου. Το συμβολικό φλουρί του έτους 2023 έτυχε στην δημοσιογράφο της ΕΡΤ ΒΙΚΥ ΤΣΙΑΝΙΚΑ.

Η Πρόεδρος της ΔΕΕΛ κ. Αικατερίνη Μπατάλια ευχήθηκε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Φορέα της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών σε όλους, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΕΥΛΟΓΙΑ, ΔΥΝΑΜΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΠΡΟΚΟΠΗ. “Προσδοκία όλων το 2023 ΦΩΣ, ΠΟΛΥ ΦΩΣ στο νου και στην ψυχή , να αναγεννήσει τις ελπίδες, τα ανεκπλήρωτα όνειρά μας και να διατηρηθεί το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς φτώχεια, με ίσες ευκαιρίες για όλους, με ισότητα, ειρήνη, αδελφοσύνη.Είναι ανάγκη να έχουμε την δυνατότητα της έρευνας του συνειδητού μας γίγνεσθαι με αναμμένο πάντα το λυχνάρι των δυνατοτήτων μας . Το 2022 έφυγε και ένας νέος χρόνος δράσης απλώνεται μπροστά μας”.

Η Διεθνής Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών συμπλήρωσε τριάντα χρόνια έργου και προσφοράς από το 1993 με ιδρύτρια και επίτιμο Πρόεδρο σήμερα την κ. Χρυσούλα Βαρβέρη –Βάρρα.

Η Πρόεδρος Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου Μπατάλια έκανε σύντομη αναφορά με την μορφή απολογισμού δράσεων της Δ.Ε.ΕΛ. από το 2019 οπότε και ανέλαβε καθήκοντα, μολονότι βρεθήκαμε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον κορονοιό έχουμε στο ενεργητικό μας να σας παρουσιάσουμε αξιόλογο έργο, όπως για παράδειγμα

  • στην έκδοση της του Διεθνούς Επετειακού Ανθολογίου «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821», εκδόσεων Καμπύλη, έγχρωμο, με 824 σελίδες με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού
  • στις δύο παρουσιάσεις του, την πρώτη στο Πολεμικό Μουσείο και την δεύτερη στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος στο πλαίσιο των δράσεων Δημήτρια 2022.
  • Στη διήμερη εκδήλωση της Διεθνούς Πολιτιστικής Ολυμπιάδας της Ειρήνης στους Δελφούς , στο Θέατρο Φρύνιχος με τίτλο : ΕΙΡΗΝΗ – ΠΡΟΩΘΗΣΗ, ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ» με τις αιγίδες: Περιφέρειας Αττικής, Δήμου Αθηναίων, Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής εκεχειρίας, Δήμου Δελφών, Με την συμμετοχή των: πολλών φορέων

Την εκδήλωση χαιρέτησαν:

  • Ο Πρόεδρος της Ένωσης ηθοποιών , Σπύρος Μπιμπίλας ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη μάχη που δίνει αυτόν τον καιρό για τα εργασιακά δικαιώματα των ηθοποιών και προσπαθεί να πετύχει την ανάκληση του νομοσχεδίου που κατατροπώνει τους τίτλους των σπουδών τους.

 

  • Η εκπρόσωπος της Άννας Φόνσου, Μαρίνα η παρέλαβε και το τιμητικό δίπλωμα για την προσφορά της στην Τέχνη , στον Πολιτισμό , στον Άνθρωπο.

 

  • Η Αντιπρόεδρος Ευφροσύνη Λιβανίου- Κακογιαννάκη, εξέφρασε με πνεύμα αγάπης και συνεργασίας τις ολόθερμες ευχές της.

 

  • Η Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου – Φιλιππίδου (φωτογραφία), η «Ανδρομάχη της Θάσου» Εκπρόσωπος Ανατολικής Μακεδονίας και Θάσου: η οποία ταξίδεψε από το όμορφο νησί μόνο για να παραστεί στην εκδήλωση της κοπής της Πίτας. Ο λόγος της αισθητικός, εύστοχος, λυρικός, βαθυστόχαστος για τις πανανθρώπινες, διαχρονικές, καθολικές αξίες της αγάπης , αδελφοσύνης, ειρήνης, αρετής, πίστης, του ανθρωπισμού που πραγματικά κατάφερε να μας συγκινήσει όλους και στην οποία αποδόθηκε ο τίτλος του εκπροσώπου μαζί με βραβείο ευποιίας για αυτά που προσφέρει στα Γράμματα και τον Πολιτισμό με τιμητικό μετάλλιο.
  • Ο Αντιπρόεδρος Γεώργιος Γιακουμινάκης ευχήθηκε όπως πάντα ποιητικά.

 

  • Οι εκπρόσωποι της Δ.Ε.Ε.Λ., Β.Εύβοιας: Ιωάννα Μπουλουγούρη , Ν. Λάρισας :Σταματία Καππέ, Ν.Ευβοίας & Σκύρου:Σφέτσας Χαράλαμπος οι οποίοι παρέλαβαν και έγγραφο πιστοποίησης της νέας τους θητείας 2023 -2025, οι υπόλοιποι εκπρόσωποι θα το παραλάβουν ηλεκτρονικά

 

  • Αχαΐας: ΠΑΤΟΥΧΑ ΣΟΦΙΑ ,Ν.Ευβοίας & Σκύρου:ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, Δ. Μακεδονίας: ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Ηπείρου: ΝΤΟΒΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ, Κρήτης: ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΣΗΦΗΣ, Δυτ Στερεάς Ελλάδος (Φθιώτιδος Ευρυτανίας): ΠΡΑΠΑΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ, Αναλ.Στερεάς(Φωκίδας – Βοιωτίας): ΠΡΑΠΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ,Τυνησίας: ABDALLAH GASMI, Αυστραλίας: ΣΟΪΤΑΡΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο των Καλλιτεχνών Ζωγράφων οι οποίοι δώρισαν έργα τους και συγκεκριμένα πίνακες για τονώσουν τα αισθήματα ικανοποίησης και χαράς των Μελών και Φίλων μας και για να τους ευχαριστήσει το Διοικητικό Συμβούλιο τους τίμησε με έγγραφη πιστοποίηση Δωρεάς.

Έτσι τιμήθηκαν αλφαβητικά για το έργο τους οι:

ΓΑΒΑΛΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ΓΙΔΑΚΟΥ ΓΙΟΥΛΑ, ΓΚΙΚΑ –ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ ΓΙΟΥΛΑ, ΚΑΠΠΕ ΣΤΑΜΑΤΙΑ ,ΚΑΤΣΟΥΛΑ – ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΛΟΥΚΑΤΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ, ΜΠΟΥΛΟΥΓΟΥΡΗ- ΚΟΡΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΡΟΥΤΣΙΕΡΗ ΜΑΡΙΑ , ΤΖΑΡΤΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ ΣΟΦΙΑ, ΦΟΥΡΦΟΥΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ .

Ακόμη εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας στον κ. Γιάννη Γαλάνη Εκπρόσωπο των Ενώσεων Πολιτισμού-Ανάπτυκης ΕΝ.Π.ΑΝ. για την δωρεάν έντεχνη Φωτογράφηση όλων των εκδηλώσεων μας και φυσικά και της παρούσας.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πάρις Κατσίβελος ηθοποιός – σκηνοθέτης, Καθηγητής Aνωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης – Θεατρικών Εργαστηρίων,Καθηγητής Μεταπτυχιακού Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες, Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Αυστριακού Πανεπιστημίου DUK, Επίτιμος Διδάκτωρ της Ακαδημίας Παιδαγωγικής και Επιστημών της Ουκρανίας, Διδάκτωρ Πρακτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών W.PH.F.  University (USE – Ο.Η.Ε.- U.N.O.

Ο  Χρήστος Λάζαρης κοινωνιολόγος, συγγραφέας, σύμβουλος επιχειρήσεων και εκπαίδευσης, στον τομέα αξιοποίησης ανθρωπίνων πόρων των τμημάτων πωλήσεων.

Καθώς επίσης ο δωδεκανήσιος συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Κωνσταντίνος Πατούρης

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η διευθύντρια – εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού ¨Δευκαλίων Ο Θεσσαλός¨  Σταμάτα Νικ. Καππέ, καθώς και του τριμηνιαίου λογοτεχνικού περιοδικού ¨Περιήγηση¨ ο εκδότης, κύριος Σταύρος Δασκαλάκης.

Ο μουσικοσυνθέτης – τραγουδιστής και τραγουδοποιός Μάριος Καπνιάς, ο ποιητής Σταύρος Φοινικάκος εκπρόσωπος του περιοδικού Νέα Αριάδνη

Επίσης η Δέσποινα Τσολάκη Διπλωματούχος μονωδίας, Τραγουδίστρια – Ηθοποιός και Παρουσιάστρια και η Έλενα Κρυστάλλη Ζωγράφος – Αγιογράφος και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.

 

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Κοπή βασιλόπιτας στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου, στην Αίθουσα του Καλογερικού στην Θάσο (Λιμένας) Θάσου.

Σε μια άρτια εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Δ.Σ κ. Μανίτσας Δημήτριος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, παρουσία του Δημάρχου Θάσου κ. Ελευθέριου Κυριακίδη, έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του ΔΛΤΘάσου.
Αναγνώστηκαν στην εκδήλωση ευχητήριες επιστολές από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Ν. Καβάλας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο και τον Βουλευτή Ν. Καβάλας κ.Μακάριο Λαζαρίδη. Το φλουρί έτυχε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θάσου κ. Καραβούζης Στυλιανός.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου κ. Δημήτριος Μανίτσας στην ομιλία του ανέφερε: «Είναι χαρά και τιμή για μένα να βλέπω τόσους ανθρώπους συγκεντρωμένους στη σημερινή μας εκδήλωση. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου είναι η εμπροσθοφυλακή του Δήμου Θάσου στην καθημερινή μάχη με τα προβλήματα. Ως διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου εδώ και τρία χρόνια, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες που αφορούσαν από την εύρυθμη λειτουργία του Λιμενικού Ταμείου έως και την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων για την εκτέλεση χρηματοδοτούμενων έργων, που ο κίνδυνος να χαθούν ήταν ορατός. Με δουλειά και συλλογική προσπάθεια κατορθώσαμε να αλλάξουμε την εικόνα του χώρου αρμοδιότητας μας τόσο στο Λιμένα όσο και στον Πρίνο και την Καλλιράχη. Με συνεχείς παρεμβάσεις εντός και εκτός των λιμανιών πετύχαμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία τους αλλά και την ευταξία στους γύρω χώρους.
Με συμμάχους μας τις ναυτιλιακές εταιρίες, τους ναυτικούς αλλά και τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους χώρους ευθύνης μας, λύνουμε προβλήματα της καθημερινότητας αναβαθμίζοντας την πρώτη εικόνα του κάθε επισκέπτη του νησιού μας. Πέραν όμως της καθημερινότητας σχεδιάζουμε με πρόγραμμα την επόμενη μέρα για τον τόπο μας διεκδικώντας χρηματοδοτήσεις για μεγαλύτερα έργα. Μετά από πολλή δουλειά και αφού λύθηκαν δεκάδες εκκρεμότητες, δημοπρατήσαμε τα έργα των εκβαθύνσεων των λιμανιών του Λιμένα και του Πρίνου καθώς και τον ηλεκτροφωτισμό του παλαιού λιμανιού του Λιμένα με νέα φωτιστικά.
Πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η λήψη μόνο της χρηματοδότησης χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις εκτέλεσης ενός έργου μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει με πιθανό τον κίνδυνο οι χρηματοδοτήσεις να μένουν κενό γράμμα. Σήμερα, με χαρά σας ανακοινώνω τη χρηματοδότηση του έργου «Κατασκευή προβλήτα λιμένα στο Βαθύ Δήμου Θάσου» από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο αυτό θα αναβαθμίσει τις υποδομές του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου και θα δώσει νέες προοπτικές στο λιμάνι αυτό.
Επίσης, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου σε συνεργασία με το Υπουργείο Νησιωτικής Πολιτικής συζητά την κατασκευή Λιμεναρχείου εντός του περίφραχτου χώρου του λιμανιού στο Λιμένα και ενός προσήνεμου μώλου με στόχο την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού πλοίων αλλά και τη γενικότερη αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του συγκεκριμένου λιμανιού μέσα σε πλαίσια που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο αλλά και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τους συνεργάτες και υπαλλήλους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου για την άριστη συνεργασία, καθώς και τους συναδέλφους μου στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συνεχή στήριξη και συμπαράσταση. Συνεχίζουμε το έργο μας προς όφελος των πολιτών, με δύναμη μας την εμπιστοσύνη τους. Συνεχίζουμε την προσπάθεια μας για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, για εμάς, για τα παιδιά μας.Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι σε όλες και όλους Χρόνια Πολλά και καλή Χρονιά, με Υγεία και Δημιουργία».
Ο Δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης στην ομιλία του ανέφερε:
«Η Διοίκηση του ΔΛΤΘ από την πρώτη ημέρα αναλήψεως των καθηκόντων της έθεσε ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Τρία (3) χρόνια μετά η μεταβολή της εικόνας των χώρων ευθύνης της είναι το λιγότερο εμφανής. Καθαριότητα, καλλωπισμός, οργάνωση και ευταξία είναι λέξεις που αντανακλούν σήμερα το έργο της.
Οι χώροι αρμοδιότητας του ΔΛΤΘ είναι η πρώτη και η τελευταία εικόνα των επισκεπτών στο νησί μας και γι’ αυτό η ευθύνη του είναι και μεγάλη και ιδιαιτέρως σημαντική. Η Διοίκησή του τα τελευταία τρία (3) χρόνια πέτυχε πολλά και αυτή τη στιγμή οραματίζεται το μέλλον με σχέδιο και πρόγραμμα. Αντιμετώπισε σοβαρά ζητήματα και τα κατάφερε. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει και στα επόμενα βήματα της. Η δύναμη εμπιστοσύνης που έχει οικοδομηθεί αποτελεί το θεμέλιο για το νέο όραμα για τον τόπο μας.
Γνωρίζουμε ότι οι στόχοι δεν χαρίζονται αλλά κερδίζονται με αγώνα, σχέδιο και με την κοινωνία στο πλευρό μας. Και αυτό η Διοίκηση του ΔΛΤΘ το έχει πετύχει. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτή η αλήθεια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ χαίρουν της απολύτου εμπιστοσύνης μου και ως Διοίκηση του Δήμου αναγνωρίζουμε το σπουδαίο έργο που έχει συντελεστεί. Και αυτό αποδεικνύεται από την παρουσία σύσσωμης της Διοίκησής μας. Κύριε Πρόεδρε, Συνεχίστε με την ίδια αποτελεσματικότητα.
Με την ίδια διάθεση για καλύτερη οργάνωση. Με την ίδια συνοχή ως Διοικητικό Συμβούλιο. Μέτρο σύγκρισης για εσάς δεν είναι η εικόνα εγκατάλειψης που παραλάβατε αλλά ο δυναμισμός της νέας εικόνας που δημιουργήσατε με δουλειά, συλλογικότητα και διαφάνεια. Καλή δύναμη και καλή χρόνια με υγεία και δημιουργία».

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Θάσο | Ψαράς κόντεψε να πνιγεί από τα ίδια του τα δίχτυα

Λίγο έμεινε για να καταλήξει τραγωδία το ψάρεμα για έναν επαγγελματία ψαρά στη Θάσο καθώς ο άτυχος άντρας μπλέχτηκε στα δίχτυα που είχε μαζί και έπεσε στη θάλασσα. Τελικά, διασώθηκε από δύο περαστικούς άντρες.

«Φώναζε για ώρα βοήθεια»

Ολα ξεκίνησαν την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στη Θάσο, όταν ένας επαγγελματίας ψαράς  βρέθηκε μέσα στη θάλασσα, μπλεγμένος στα δικά του δίχτυα. Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 09:00 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή του Παχύ, κοντά στην Πευκοσπηλιά.

Ο 67χρονος ψαράς είχε ξεκινήσει το ψάρεμα σε ένα γνώριμο για τον ίδιο μέρος, με την μικρή του βάρκα. Λίγο αφότου άπλωσε τα δίχτυα του, βρέθηκε κάτω από άγνωστες συνθήκες και εκείνος μέσα στη θάλασσα, με πλήρη αδυναμία να κινήσει τα πόδια του. Μέσα στον πανικό του, όμως, πρόλαβε και κρατήθηκε με τα χέρια από τη βάρκα του, ώστε το κεφάλι του να μείνει έξω από το νερό.

Φώναζε για ώρα βοήθεια όταν κάποια στιγμή οι φωνές του έγιναν αντιληπτές από δύο άντρες που εργάζονταν σε κοντινό σημείο. Εκείνοι μην ξέροντας πού να απευθυνθούν, βγήκαν στον κεντρικό δρόμο, την εθνική οδό Λιμένα – Λιμεναρίων, και σταμάτησαν διερχόμενο αυτοκίνητο.

Ο διερχόμενος οδηγός πήγε μέχρι την παραλία, κατάλαβε ότι ένας άνθρωπος κόντευε να πνιγεί και κάλεσε άμεσα το Λιμενικό Σώμα. Στο μεταξύ, ειδοποιήθηκε και ο γιος του ψαρά, ο οποίος πήρε ένα σκάφος από το λιμανάκι της Σκάλας Ραχωνίου και κατευθύνθηκε προς το σημείο.

Αφού πλησίασε αρκετά στη βάρκα του πατέρα του, έκοψε τα δίχτυα για να τον απεγκλωβίσει. Στη συνέχεια έφτασε και άλλη βάρκα, με τον ξάδερφό του (τον ανιψιό του ψαρά) ο οποίος τράβηξε τον 67χρονο έξω από το νερό.

Ο ψαράς υπολογίζεται ότι βρισκόταν επί μία ώρα μέσα στη θάλασσα, κρεμάμενος από τη βάρκα του και χωρίς δυνατότητα να κινήσει τα πόδια. Υπήρχαν φόβοι ότι μπορεί να έχει πάθει υποθερμία.

Όση ώρα χρειάστηκε μέχρι να φτάσει η βοήθεια, όσοι συγκεντρώθηκαν στην ακτή προσπαθούσαν να επικοινωνούν μαζί του και να του κάνουν ερωτήσεις ώστε να μην χάσει τις αισθήσεις του. Αφού τον έβγαλαν στη στεριά, του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πρίνου για εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, είναι καλά στην υγεία του, έφερε συμπτώματα υποθερμίας αλλά δεν κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή του στην Καβάλα.

ethnos.gr

Continue Reading

Κατοικία

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

el Greek
X
Αρέσει σε %d bloggers: