Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Χ. Ποτόλιας | Κοστοβόρο το έργο Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καβάλα

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης που αντιτίθεται στον τοπικό αλλά και εθνικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ως σταθερά βήματα για την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών, την παραπέρα μόλυνση του περιβάλλοντος και την αύξηση των κερδών για τους λίγους, βλέπει την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων και την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας τους στην Καβάλα, ο Χρήστος Ποτόλιας.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτηρίζει το έργο φαραωνικό και κοστοβόρο και προτείνει τη λύση της διαλογής στην «πηγή» που δεν κοστίζει ακριβά στα λαϊκά νοικοκυριά, προστατεύει το περιβάλλον και δεν «προστατεύει» τα επιχειρηματικά κέρδη.

«Είμαστε αντίθετοι στον εθνικό και τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων»

«Προχωράει σταθερά το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων με την επαναπροκήρυξη από τη ΔΙΑΑΜΑΘ της κατασκευής του εργοστασίου απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Περιγιάλι.

Πρόκειται για ένα σχέδιο και έργο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, το οποίο αδιαφορεί πλήρως για τη μείωση των απορριμμάτων, την πρόληψη, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, την προστασία του περιβάλλοντος, το χαμηλό κόστος διαχείρισης και τις θέσεις εργασίας. Αντίθετα, αποσκοπεί στην κατασκευή μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας, στα οποία θα οδηγείται το σύνολο, σχεδόν, των αστικών απορριμμάτων σε σύμμεικτη μορφή, δηλαδή αδιάλεχτα.

Ως ΛΣ, είμαστε αντίθετοι στον εθνικό και τοπικό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων όπως αυτός διαμορφώθηκε, στα πλαίσια των οδηγιών της ΕΕ.

Είμαστε αντίθετοι για δύο βασικούς λόγους:

  1. Θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμη παραπάνω τα λαϊκά νοικοκυριά.
  2. Θα επιβαρύνει παραπέρα το περιβάλλον.

Η επί πλέον οικονομική επιβάρυνση, ήδη είχαμε την πρώτη με αυξήσεις 40-60% σε όλη την Περιφέρεια, προκύπτει γιατί προκρίνεται η επιχειρηματική δράση και το σκουπίδι θεωρείται εμπόρευμα. Ο σχεδιασμός άλλωστε βασίζεται στις ΣΔΙΤ και στην αντιλαϊκή ανταποδοτικότητα, δηλαδή δημότη ξαναπλήρωσε γι’ αυτό που ήδη έχεις πληρώσει στο κεντρικό κράτος με τη φορολογία.

Πέραν αυτού η ευρωπαϊκή πολιτική, βάση της οποίας γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων, ορίζεται από την οδηγία «ο ρυπαίνων πληρώνει». Πολιτική που στοχεύει κυρίως  τα λαϊκά νοικοκυριά, που τα θεωρεί ότι ρυπαίνουν και άρα πρέπει να πληρώσουν. Αυτή η λογική αφήνει απ’ έξω αυτούς που πραγματικά ρυπαίνουν το περιβάλλον, τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, διυλιστήρια κλπ. Αυτοί που πραγματικά «σκοτώνουν» τον πλανήτη περιβαλλοντικά και όχι μόνο, τους δίνεται το δικαίωμα, αφού μπορούν να πληρώσουν, να ρυπαίνουν το περιβάλλον συνεχίζοντας την κερδοφορία τους. Άλλωστε είναι γνωστές οι ντιρεκτίβες της Ε.Ε. για την εμπορία των ρύπων. Εδώ κοντά μας δηλαδή τα δυο χημικά εργοστάσια μπορούν να συνεχίζουν να ρυπαίνουν, αφού μπορούν να «αγοράσουν» καθαρό αέρα από την Αφρική!!!!

Η επί πλέον οικονομική επιβάρυνση καθώς και η επί πλέον μόλυνση του περιβάλλοντος θα προκύψουν επίσης από την «μέθοδο» που έχει επιλεγεί για τη διαχείριση των απορριμμάτων, που φυσικά δεν είναι η «διαλογή στην πηγή», που μόνο στα λόγια προκρίνεται.

Η μέθοδος της μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στη ΜΕΑ είναι κοστοβόρα στην κατασκευή, προϋπολογίζονται στην προκήρυξη 67.147.644,39 €. Επίσης θα είναι κοστοβόρα και στην λειτουργία της, καθότι η διαλογή θα γίνεται με ακριβά ευαίσθητα μηχανήματα (κόστος συντήρησης, ανταλλακτικά κ.α.). Επίσης το κόστος θα αυξάνεται με τις πολυετείς συμβάσεις και τις «ετήσιες εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων» που θα υπογράφονται με τους ιδιώτες (ΣΔΙΤ),  ποσότητες που αν δεν εξασφαλιστούν από τους δήμους θα πληρώνονται ρήτρες, που θα φορτώνονται φυσικά στα μόνιμα υποζύγια.

Με τη μηχανική διαλογή στις ΜΕΑ, επειδή δεν προκύπτουν «καθαρά» ανακυκλώσιμα υλικά, παράγεται το δευτερογενές καύσιμο RDF, το οποίο καίγεται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος). Και επειδή οι ανάγκες για μεγάλες ποσότητες RDF, δηλαδή για μεγαλύτερη κερδοφορία, προϋποθέτουν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, φρόντισε ο ΠΕΣΔΑ να διαχειρίζεται «σύμμεικτα απορρίμματα», δηλαδή ανακατεμένα, για να εξασφαλίζονται μεγάλες ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι στους μπλε κάδους, όπου τάχα γίνεται «ανακύκλωση» δε θα πηγαίνει ούτε χαρτοπετσέτα….

Υπάρχει Λύση:

  • Δημόσιος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και των θέσεων εργασίας.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Όχι στα φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια μηχανικής διαλογής.
  • Όχι στο απαράδεκτο αντιλαϊκό καθεστώς της ανταποδοτικότητας.
  • Ναι στη «διαλογή στην πηγή» που δεν κοστίζει ακριβά στα λαϊκά νοικοκυριά, προστατεύει το περιβάλλον, δεν «προστατεύει» όμως τα επιχειρηματικά κέρδη, γι’ αυτό δεν προκρίνεται…»

Πηγή: https://www.kavalapost.gr/

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ :

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και οι κατευθύνσεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το στοίχημα των προσεχών εκλογών είναι η αυξημένη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο μέγιστη είναι η σημασία της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δυναμώνει την φωνή της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή καθιερώθηκε και ισχύει για όποιον πολίτη το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Για την εφαρμογή εγγραφής στην επιστολική ψήφο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://epistoliki.ypes.gov.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en