Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χειρότερη από την αναμενόμενη η ύφεση στη Γαλλία

Χάρη στην άρση του lockdown η γαλλική οικονομία ξαναβρίσκει τον ρυθμό αλλά δεν θα επανέλθει προτού περάσει πολύς καιρός στα επίπεδα που ήταν πριν από την κρίση και η ύφεση αναμένεται να ξεπεράσει το -8% το οποίο προβλέπει η κυβέρνηση.

powered by Rubicon Project
Μόνο το δεύτερο τρίμηνο, η πτώση του ΑΕΠ μπορεί να φθάσει «περίπου το 20%» έπειτα από το -5,8% που κατέγραψε στο πρώτο τρίμηνο, εκτίμησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία INSEE, το οποίο πρόσθεσε πως για όλο το 2020, μια ύφεση 8%, όπως προβλέπει η κυβέρνηση, είναι ένα «ελάχιστα ρεαλιστικό» σενάριο, το οποίο στηρίζεται στην πραγματικότητα σε μια πλήρη επιστροφή στο φυσιολογικό από τον Ιούλιο.

«Έπειτα από σχεδόν δύο μήνες στο ρελαντί, η γαλλική οικονομία προσπαθεί να ξαναβρεί τον ρυθμό της. Όμως ξαναβγαίνει στην επιφάνεια σε έναν κόσμο που δεν είναι ακριβώς ο ίδιος όπως πριν από την υγειονομική κρίση», εξηγεί η στατιστική υπηρεσία. Η ανάκαμψη θα είναι «στην καλύτερη περίπτωση σταδιακή στο δεύτερο εξάμηνο», εκτιμά, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Προχθές, Δευτέρα, ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είπε επίσης πως η περίοδος του lockdown λόγω κορονοϊού θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τουλάχιστον τριών ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ φέτος.

«Έλεγα πάντα πως μια μείωση 8% του ποσοστού μεγέθυνσης ήταν ένα προσωρινό στοιχείο (…) Πρέπει να περιμένουμε πολύ υποβαθμισμένα στοιχεία ύφεσης για το 2020 στη Γαλλία», σχολίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio Classique.

Εκτίμησε πως τα στοιχεία του Insee «επιβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει πράγματι ανάκαμψη αλλά θα είναι σταδιακή».

Από την άρση του lockdown, που ξεκίνησε στις 11 Μαΐου, η δραστηριότητα ξανάρχισε και πάλι «προσεκτικά αλλά ξεκάθαρα» στη Γαλλία, σύμφωνα με το Insee. Η γαλλική οικονομία θα επιστρέψει περίπου «στα τέσσερα πέμπτα του επιπέδου που ήταν πριν από την κρίση», έναντι δύο τρίτων στη διάρκεια του lockdown.

Με την επαναλειτουργία της πλειονότητας των καταστημάτων και την επιστροφή στην εργασία πολλών Γάλλων, τα επίπεδα δραστηριότητας ανέκαμψαν σε όλους τους τομείς σε σχέση με την περίοδο του lockdown.

Στους εμπορικούς κλάδους, που επλήγησαν πιο πολύ από το lockdown, η απώλεια δραστηριότητας ήταν -25% έναντι -39% πριν από την άρση του lockdown. Βρίσκεται στο -38% στις κατασκευές (έναντι -75% πριν από την 11η Μαΐου) και στο -24% στη βιομηχανία.

Το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε ως εκ τούτου τον Μάιο, αφού είχε φθάσει σε ιστορικό χαμηλό τον Απρίλιο, αν και παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό.

Οι υγειονομικοί περιορισμοί και οι διαταραχές στις αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού, που επιμένουν, φρενάρουν ακόμη την ανάκαμψη.

Κατά κύριο λόγο ορισμένοι σημαντικοί τομείς της οικονομίας παραμένουν σχεδόν ή εξ ολοκλήρου ‘καθηλωμένοι’, όπως των ξενοδοχείων και της εστίασης, των εκδηλώσεων ή του πολιτισμού, αν και τα καφέ και τα εστιατόρια μπορούν να ξανανοίξουν σε «πράσινες» ζώνες από τις 2 Ιουνίου σύμφωνα με όσα αναμένεται να ανακοινώσει αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Οι καταναλωτές, ανυπομονώντας να ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα, επωφελήθηκαν ήδη της επαναλειτουργίας τους, με μια ανάκαμψη της κατανάλωσης στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της άρσης του lockdown.

Όμως, προβλέπει το Insee, «ένα μέρος αυτής της ανάκαμψης οφείλεται σε αγορές που είχαν μετατεθεί αναγκαστικά», κάτι που «δεν επιτρέπει σε αυτό το στάδιο να συναγάγουμε ότι θα είναι το ‘μόνιμο καθεστώς’ της κατανάλωσης στη διάρκεια των ερχόμενων εβδομάδων».

Πόσο μάλλον που λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον -ο Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε ήδη ότι θα υπάρξουν χρεοκοπίες και απολύσεις «τους ερχόμενους μήνες»- τα νοικοκυριά μπορεί να αποδειχθούν πολύ προσεκτικά στις αγορές τους.

Έτσι, τον Μάιο, το ηθικό των νοικοκυριών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα. Όμως η ανάκαμψη της κατανάλωσης, όπως και των επενδύσεων των επιχειρήσεων, θα είναι απαραίτητη προκειμένου να υποστηριχθεί η οικονομία τους ερχόμενους μήνες. Η ομοσπονδία εργοδοτών Medef ζήτησε εξάλλου μέτρα «σοκ» πριν από καλοκαίρι προκειμένου να στηριχθεί η ζήτηση.

Έπειτα από την ανακοίνωση σχεδίων στήριξης των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία και η αεροναυπηγική, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα συνολικό σχέδιο ανάκαμψης για το φθινόπωρο.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης | Ψαλίδι 50% στις χρεώσεις POS για συναλλαγές έως 10 ευρώ – Στο 0,5% η προμήθεια

Με νόμο μειώνονται οι προμήθειες στις μικροσυναλλαγές με POS, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σήμερα ο μέσος όρος των προμηθειών για το πλαστικό χρήμα είναι στο 1% και με τη νομοθετική ρύθμιση που έρχεται εντός της εβδομάδας (ή το αργότερο την επόμενη) θα πρέπει να μειωθεί στο 0,5% οριζόντια για συναλλαγές έως 10 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η ρύθμιση δεν θα μπαίνει στις λεπτομέρειες της διανομής των επιμέρους προμηθειών που θα χτίζουν το 0,5% ανάμεσα σε τράπεζες, εκκαθαριστές κλπ, αλλά θα ορίζει το τελικό, αθροιστικό ποσό της συνολικής προμήθειας το οποίο δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 0,5% της αξίας της συναλλαγής.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι κρίκοι της αλυσίδας που εισπράττει προμήθειες από μια συναλλαγή με πλαστικό χρήμα είναι οι τράπεζες, οι πάροχοι – εκκαθαριστές, αλλά και τα διεθνή σχήματα πληρωμών Visa και Mastercard που φαίνεται να έχουν τα υψηλότερο μερίδιο προμηθειών σε αυτό το τριμερές σχήμα. 

Σε κάθε περίπτωση, η νομοθετική διάταξη θα μειώνει ορίζοντια – από την δημοσίευση της σε ΦΕΚ και μετά – τις προμήθειες και τις χρεώσεις σε συναλλαγές έως 10 ευρώ κατά 50%.

Τέλος Απριλίου λήγει και η τελευταία προθεσμία για την διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει καμία παράταση. 

Προαναγγελία στους Δελφούς

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηδάκης είχε προαναγγείλει τη νομοθετική ρύθμιση με την συνέντευξή του στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα στο πλαίσιο των συνομιλιών που βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη με τους εκπροσώπους της αγοράς, για την εθελοντική μείωση των προμηθειών στις συναλλαγές μικρής αξίας.

«Εχουμε έρθει σε επαφές με όλους τους παίκτες της αγοράς και υπάρχει καλή διάθεση προς την κατεύθυνση της μείωσης για τις μικρές συναλλαγές, ωστόσο αν δεν υπάρξουν οι εξελίξεις που θέλουμε θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα», ανέφερε και υπογράμμισε τη σημασία των συστημάτων άμεσων πληρωμών, όπως το IRIS.

Πηγή: imerisia.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης

«Ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους θα δουν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Η πληρωμή αναμένεται να πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έως την 30ή Απριλίου.

Σημειώνεται πως η πληρωμή αυτή αφορά στο σύνολο των αγορών που έχουν τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2024.

Φυσικό αέριο και τηλεθέρμανση

Όσον αφορά στο φυσικό αέριο και στην κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, δικαιολογητικά με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30η Ιουνίου 2024 θα καταχωρίζονται έως τη 15η Ιουλίου 2024, επομένως το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 31η Ιουλίου 2024.

Επισημαίνεται ότι όσοι έλαβαν πέρυσι διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, καθώς δεν επέλεξαν το φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, τότε η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

Τέλος, τονίζεται ότι το επίδομα θέρμανσης 2024 αφορά στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, βιομάζα (πέλετ) και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η υποβολή για τις φορολογικές δηλώσεις | Τι αλλάζει

Θέμα ωρών αποτελεί πλέον η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. 

Μετά και την ψήφιση του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, το 2024 αποτελεί ίσως τη χρονιά όπου η φορολογική δήλωση έχει προσυμπληρωμένα τα περισσότερα στοιχεία είτε αφορούν το έντυπο Ε1 είτε το Ε3.

Μία από τις βασικές αλλαγές φέτος είναι ότι περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από μισθούς και συντάξεις, δεν θα χρειαστεί να υποβάλλουν οι ίδιοι τη φορολογική τους δήλωση, αλλά η ίδια την εφορία. Ωστόσο καλό θα ήταν να ελέγξουν τα στοιχεία που αναγράφονται προκειμένου να δουν αν υπάρχουν τυχόν λάθη.

Το νέο καθεστώς ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε περίπου 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοπασχολούμενους, οδήγησε την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να κάνει ουσιαστικές αλλαγές, τόσο στα έντυπα της εφορίας όσο και στις εσωτερικές διαδικασίες, προκειμένου να συμπληρωθούν σωστά οι νέοι κωδικοί.

Παράταση υποβολής

Όμως, πριν ακόμη ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να δώσει παράταση τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουλίου στην καταληκτική ημερομηνία συμπλήρωσης και υποβολής, λόγω καθυστέρησης ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Η εφετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, αν και δεν θα υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές στα έντυπα της εφορίας πέραν αυτών που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, διαφέρει σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε όσους έχουν αποκλειστικά εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις να μην ασχοληθούν με την συμπλήρωση και την υποβολή του Ε1 καθώς όλα τα στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en