Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υπόθεση Novartis | Πιθανότητα να μην κληθεί σε κατάθεση ενώπιον της επιτροπής η Ελένη Τουλουπάκη

Η προσωπική ηθική μου εξόντωση είναι ίσως η λιγότερο σημαντική συνέπεια αυτής της αήθους προσπάθειας. Η σημαντικότερη είναι η ανεπανόρθωτη θεσμική βλάβη που προκαλείται όχι μόνο στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά στην ελληνική δικαιοσύνη γενικότερα», απολήγουν οι έγγραφες εξηγήσεις της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προς τους Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ελέγχουν τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis.

Μέσα από 95 σελίδες έγγραφων εξηγήσεων με τις οποίες η Ελένη Τουλουπάκη απαντά σε όσα της αποδίδονται -από κατάχρηση εξουσίας και εκβίαση μαρτύρων μέχρι και ανεπάρκειες στο έργο της- η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς επιλέγει να χρησιμοποιήσει την λέξη «σκευωρία» στο επίλογό της ως εξής: «Ίσως τελικά να υπάρχει μια ανομολόγητη σκευωρία όσων έχουν λόγους να δρουν πέρα από κάθε έλεγχο. Το βέβαιο όμως είναι ότι, όπου οι κυνηγοί της διαφθοράς, μετατρέπονται σε θηράματα συμφερόντων, η διαφθορά θα ανθίζει. Στην υπόθεση αυτή λειτούργησα και λειτουργώ με το απαιτούμενο θάρρος και με μόνη δύναμη μου το Νόμο και Θεό, στον οποίο τρέφω βαθειά πίστη, ότι θα λάμψει η αλήθεια και θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

Οι εξηγήσεις που έδωσε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς ενώπιον των αντεισαγγελέων κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη διαβιβάστηκαν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Πηγές της προανακριτικής εκτιμούν ότι, αφού τα μέλη της μελετήσουν τα όσα απαντά η Ελένη Τουλουπάκη σε αυτά που της αποδίδονται από συναδέλφους τους εισαγγελικούς λειτουργούς, πολιτικά πρόσωπα και μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, τελικά ίσως δεν κριθεί αναγκαίο να κληθεί σε κατάθεση ενώπιον της επιτροπής.

«Αναρωτιέμαι μετά την παρούσα υπόθεση ποιος δικαστικός λειτουργός θα τολμήσει να ασχοληθεί με θέματα διαφθοράς πολιτικού προσώπου; Θα υπάρξει ποτέ ξανά κανείς πρόθυμος να καταθέσει ως μάρτυρας σε ένα κράτος που το καθεστώς προστασίας που ισχύει σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, απαξιώνεται ως δοσιλογισμός; Ποια ξένη αρχή θα ξαναδώσει στοιχεία στην Ελλάδα;», διερωτάται η Ελένη Τουλουπάκη στις έγγραφες εξηγήσεις της.

Εκ προοιμίου, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς επισημαίνει ότι καλείται για πολλοστή φορά να παράσχει εξηγήσεις αν και ο εν γένει χειρισμός της υπόθεσης εκ μέρους της, έχει μέχρι σήμερα κριθεί σε όλα τα δυνατά επίπεδα, «κατά τρόπο που δικαιώνει εκείνη και όχι αυτούς που έχουν στραφεί κατά καιρούς εναντίον της».

«Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου έχουμε υποστεί τη μεγαλύτερη δυνατή διαπόμπευση. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει περισσότερο απαξιωτική κατηγορία για δικαστικούς λειτουργούς, από εκείνη που μας αποδίδεται. Εμφανιζόμαστε να εκβιάζουμε μάρτυρες, να υποβάλουμε σε αυτούς το περιεχόμενο των καταθέσεων τους, να κατασκευάζουμε αποδείξεις για να εκθέσουμε σε δίωξη όχι τον οποιονδήποτε ανώνυμο πολίτη αλλά μέχρι και τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και όλα αυτά υπό την ατεκμηρίωτη, αυθαίρετη και κακόβουλη εικασία ότι είμαστε ενεργούμενα εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας», αναφέρει η Ελένη Τουλουπάκη η οποία, σύμφωνα, με πληροφορίες, επισημαίνει ότι «αυτό το εξωπραγματικό και κινηματογραφικό σενάριο μετατρέπεται σε σουρεαλιστική φαρσοκωμωδία, αν ληφθεί υπόψη ότι με τους συνεργάτες της “εστησαν” μια υπόθεση, την οποία σχεδόν στο σύνολό της αρχειοθέτησαν, όχι βέβαια γιατί πτοήθηκαν από τις υποβληθείσες μηνύσεις, αλλά γιατί είναι απολύτως αντικειμενικοί και αμερόληπτοι».

«Είμαστε θύματα μιας συντονισμένης προσπάθειας υπηρεσιακής και ηθικής μας εξόντωσης με προφανή πολιτικά και οικονομικά κίνητρα», δηλώνει, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελένη Τουλουπάκη.

Κατάχρηση εξουσίας

Ως προς την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας σε βάρος των 10 πολιτικών προσώπων, η οποία της αποδίδεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη επισημαίνει τα εξής:

– Όταν ανέλαβε χρέη Εισαγγελέως Διαφθοράς υπήρχε ήδη, κατά την προκάτοχό της Ελένη Ράικου, σαφής προσανατολισμός προς διερεύνηση συμμετοχής στην υπόθεση Novartis, και πολιτικών προσώπων.

– Η απόφαση να σχηματιστούν επιμέρους δικογραφίες, για κάθε πολιτικό πρόσωπο, ελήφθη κυρίως για την ταχύτερη ολοκλήρωση της έρευνας για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Αν δεν είχε επιλεγεί η οδός του χωρισμού των δικογραφιών, δεν θα ήταν δυνατή η έγκαιρη αρχειοθέτησή των δικογραφιών για το σύνολο σχεδόν των πολιτικών.

– Ο χωρισμός της δικογραφίας είχε βρει σύμφωνο και τον Ιωάννη Αγγελή (σ.σ. τότε επόπτης) και την τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

– Η εμπλοκή των πολιτικών προσώπων δεν στηρίζεται αποκλειστικά στις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων. Στοιχεία προέκυπταν από κατασχεμένα αρχεία και έγγραφα της Novartis και δεν αμφισβητείται η γνησιότητά τους καθόσον έχουν ελεγχθεί από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

– Μόνο για τον Π. Πικραμμένο η δικογραφία σχηματίστηκε με βάση όσα είχε καταθέσει ο προστατευόμενος μάρτυρας, με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση». (σ.σ. η δικογραφία επίσης έχει τεθεί στο αρχείο)

Ποστατευόμενοι μάρτυρες

– Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν εισφέρει μεγάλο αριθμό στοιχείων που επιβεβαιώθηκαν κατά την πορεία της έρευνας της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Ενδεικτικά, τα στοιχεία που αποκτήθηκαν, μέσω δικαστικής συνδρομής, σχετικά με τις τιμές των φαρμάκων της εταιρείας Novartis, επιβεβαιώνουν πλήρως τις αντίστοιχες καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων και ιδίως του/της «Μάξιμου Σαράφη».

– Οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν εισφέρει αποδεικτικά στοιχεία που δεν αφορούν μόνο πολιτικά πρόσωπα αλλά πλειάδα προσώπων εμπλεκομένων καθ’ οιονδήποτε τρόπο στη διακίνηση και εμπορία φαρμάκων και δη γιατρούς, υπηρεσιακούς παράγοντες κλπ.

– Κριτήριο για την επιλογή τους ήταν έγγραφα αλλοδαπών αρχών. Ο/Η «Μάξιμος Σαράφης» επιλέχτηκε επειδή υπήρχαν βάσιμες ενδείξεις ότι το εν λόγω πρόσωπο κατέθεσε και ενώπιον των αμερικανικών Αρχών και επειδή ήταν πρώην υπάλληλος της Novartis. Ο/Η «Αικατερίνη Κελέση» επειδή, κατά το κρίσιμο διάστημα, ήταν υπάλληλος της εταιρείας. «Οι μάρτυρες κλήθηκαν να καταθέσουν λόγω των εγγράφων των αλλοδαπών Αρχών, βάσει των οποίων υποδεικνύονταν ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιωδώς». Ο Νικόλαος Μανιαδάκης παρουσιάστηκε οικειοθελώς και στην Ελένη Τουλουπάκη και στην προκάτοχό της Ελένη Ράικου.

– Οι τρεις μάρτυρες πήραν νόμιμα το καθεστώς προστασίας αφού προηγουμένως το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαπίστωσε τη συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων για τη χορήγηση του καθεστώτος προστασίας.

– Ο χαρακτηρισμός των μαρτύρων ως «δημοσίου συμφέροντος» εγκρίθηκε από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου που διαπίστωσε τη συνδρομή όλων των προϋποθέσεων που απαιτεί ο ΚΠΔ.

– Κατά το χρόνο λήψης των μαρτυρικών καταθέσεων, οι μάρτυρες δεν είχαν ακόμα χαρακτηριστεί «δημοσίου συμφέροντος». Επομένως το ότι εκ των υστέρων τους προσδόθηκε αυτή η ιδιότητα, ουδόλως επηρεάζει τη νομιμότητα των καταθέσεων τους.

– Ο Έλληνας Εισαγγελέας ούτε υποχρεούται ότι μπορεί να γνωρίζει αν ο μάρτυρας προσδοκά όφελος στο εξωτερικό. Επίσης δεν οφείλει να γνωρίζει το νομικό πλαίσιο προστασίας μαρτύρων σε άλλες έννομες τάξεις.

– Οι προϋποθέσεις που θέτει ο ΚΠΔ ελέγχθηκαν και εγκρίθηκαν και από τον αρμόδιο Εισαγγελέα επόπτη της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ. Παπαγεωργίου, το ειδικό καθεστώς διατηρήθηκε από τον Ιωάννη Αγγελή και διατηρείται έως σήμερα από τον επόπτη κ. Μπρακουμάτσο.

– Ο Ιωάννης Αγγελής γνώριζε την ταυτότητα των προστατευομένων μαρτύρων και ουδέποτε εξέφρασε την οιαδήποτε επιφύλαξη.

– Η άρση προστασίας για τον Νικόλαο Μανιαδάκη έγινε μετά από αίτημα της Ελένης Τουλουπάκη και όχι με πρωτοβουλία του Ι. Αγγελή. Ο κ. Αγγελής ενέκρινε το αίτημα άρσης της προστασίας του.

– Οι μάρτυρες με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» κατέθεσαν πραγματικά περιστατικά, όπως τα αντιλήφθηκαν ως ουσιώδεις μάρτυρες, πολλά από τα οποία επαληθεύτηκαν και από άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

– Ουδέποτε πιέστηκαν αλλά κατέθεσαν με δική τους πρωτοβουλία.

– Οι καταθέσεις τους δόθηκαν τμηματικά διότι λαμβάνονταν μετά το μεσημέρι και βραδινές ώρες, στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς, κατόπιν σχετικής σύστασης του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων προκειμένου να διαφυλαχθεί το απόρρητο.

– Νομίμως ρωτήθηκαν αν στελέχη της Novartis έχουν δωροδοκήσει πολιτικά πρόσωπα ή κρατικούς αξιωματούχους. Σημειωτέων ότι στον μάρτυρα απευθύνονται ερωτήσεις αφού τελειώσει την κατάθεσή του και αν είναι αναγκαίο για τη συμπλήρωσή της (άρθρο 223 ΚΠΔ).

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημαίνει ότι η αιτιολογία για τις 7 αρχειοθετήσεις από το σύνολο των 10 δικογραφιών, αφορά σε έλλειψη στοιχείων που θεμελιώνουν τις κατηγορίες. Αναφέρει περαιτέρω ότι οι δικογραφίες αυτές περιέχουν τεράστιο όγκο στοιχείων ηλεκτρονικών πειστηρίων, εγγράφων, μαρτυρικών καταθέσεων, ενημερωτικών σημειωμάτων υπαλλήλων κλπ) στα οποία προφανώς και περιλαμβάνονται στοιχεία που αντιστρατεύονταν τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Η αρχειοθέτηση πάντως καταρρίπτει την κατηγορία ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν διενήργησε αντικειμενική έρευνα.

Για τον Ν. Μανιαδάκη

Ξεχωριστό κεφάλαιο στις εξηγήσεις που δίνει η κ. Τουλουπάκη αποτελεί η κατηγορία ότι χρησιμοποίησε εκβιαστικά μέσα για να επιτύχει την κατάθεση του Νικόλαου Μανιαδάκη. Ανάμεσα σε όσα απαντά, είναι πως ο κ. Μανιαδάκης τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2018 εμφανίστηκε στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων στη ΓΑΔΑ ως «δήθεν» τρομοκρατημένος ενώπιον της ίδιας και των επίκουρων εισαγγελέων και τους γνωστοποίησε ότι «ο Γιάννης Στουρνάρας τον κάλεσε στο γραφείο του στην ΤτΕ για φαγητό και εκεί του είπε ότι γνωρίζει πως αυτός (ο Ν. Μαναδιάκης) ήταν ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες και πως όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος (ο κ. Στουρνάρας) μαζί με δύο ακόμα πολιτικά πρόσωπα, είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους Εισαγγελείς Διαφθοράς και τους μάρτυρες. Είπε επίσης ότι ο κ. Στουρνάρας του έστελνε απειλητικά μηνύματα».

«Αποδεικνύεται από τη μετέπειτα στάση του, ότι ο κ. Μανιαδάκης έδειχνε ότι γνώριζε πολλά για την υπόθεση προκειμένου να καλύψει τους πολιτικούς του φίλους και συνεργάτες και αφετέρου να υπερασπιστεί τη θέση του ως κατηγορούμενος», φέρεται να δηλώνει η Ελένη Τουλουπάκη. Αναφέρει ότι ο κ. Μανιαδάκης ψευδόρκισε λέγοντας ότι δεν γνωρίζει για χρηματισμό πολιτικού προσώπου ενώ έχει καταθέσει σχετικά με χρηματισμό ενός πολιτικού προσώπου. Αναφορικά με τον ισχυρισμό του κ. Μανιαδάκη ότι τον πίεσαν και οι Αμερικανοί Εισαγγελείς, σε συνάντηση που είχαν μαζί του την 29.8.2018, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς φέρεται να δηλώνει: «Ο κ. Μανιαδάκης έχει το αποκλειστικό προνόμιο να πιέζεται, να τρομοκρατείται και να εκβιάζεται από όλες τις δικαστικές αρχές της υφηλίου για να καταθέσει ψευδώς για συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Αν είναι πειστικά τα λεγόμενα του, τότε πρέπει να γίνει δεκτό ότι οι Αμερικανοί Εισαγγελείς, τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και τα στελέχη του FBI που συμμετείχαν στην εν λόγω συνάντηση, με τον κ. Μανιαδάκη, τυγχάνουν συνεργοί μας, μετέχουν στην ίδια καταγγελλόμενη ομάδα με εμάς και τέλεσαν από κοινού με εμάς την αποδιδόμενη πράξη της κατάχρησης εξουσίας, καθόσον κατά τον μάρτυρα, τον πίεσαν, τον εκβίασαν και αυτοί με ψευδή στοιχεία σε βάρος του για δωροδοκία με απειλή άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του, προκειμένου να ομολογήσει αξιόποινες πράξεις του κ. Λοβέρδου».

Για τον Ν. Μανία

Αναφορικά με την περίπτωση του μάρτυρα Νικόλαου Μανία, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφέρει ότι ο ίδιος με αίτησή του ζήτησε να υπαχθεί σε ευεργετικές διατάξεις. Όπως μάλιστα επισημαίνει ο ίδιος κατέθεσε ενόρκως το Μεικτό Κλιμάκιο Ελέγχου ότι δεδομένης της ιδιότητας του και της σχέσης του με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας είχε κρίσιμα, κατά την κρίση του, στοιχεία και ότι υπέστη προπηλακισμό και βαιοπραγίες προκειμένου να εκφοβιστεί και να αφαιρεθούν από την κατοχή του στοιχεία από την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Η αίτηση του διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς και μετά ταύτα, εμφανίστηκε αυθορμήτως ζητώντας να αναγγείλει αξιόποινες πράξεις τρίτων προσώπων. Ο Νικόλαος Μανίας ανέφερε όσα ήθελε ο ίδιος χωρίς να του υποβληθούν ερωτήσεις. Ο Νικόλαος Μανίας δε κατέθεσε, στις πολυάριθμες καταθέσεις του στο Μικτό Κλιμάκιο Ελέγχου, πληθώρα επιβαρυντικών στοιχείων σε βάρος του κ. Λοβέρδου αναφορικά με τις τιμολογήσεις και ανατιμολογήσεις φαρμάκων της εταιρείας Novartis.

Για τον Ι.Αγγελή

Σε σχέση με την αναφορά του αντεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή, η κ. Τουλουπάκη φέρεται να δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι:

– Αρχειοθέτησε τις μηνύσεις Σαμαρά-Βενιζέλου-Αβραμόπουλου τον Μάιο του 2018 και ανακάλεσε την Πράξη Αρχειοθέτησης τον Ιούνιο του 2019.

– Δεν είχε κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί την ανάσυρση των αρχειοθετημένων μηνύσεων, ενέργεια στην οποία προέβη παρανόμως και δολίως με μοναδικό στόχο τη δίωξη των Εισαγγελέων Διαφθοράς.

– Ο κ. Αγγελής «ανέσυρε τις μηνύσεις 10 μέρες πριν τις εκλογές και 15 μέρες μετά τις εξηγήσεις που παρείχε στην Εισαγγελία ο κ. Λοβέρδος με την πρόσθετη επισήμανση ότι ο κ. Αγγελής στηρίζει την υποτιθέμενη κατάχρηση εξουσίας που τους αποδίδει στη δήθεν πρόωρη δίωξη του κ. Λοβέρδου».

– Η κ. Παπασπύρου ενώπιον των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου υπαινίσσεται διαρροή εγγράφων της δικογραφίας.

– Ο ίδιος ο Ιωάννης Αγγελής έχει καταθέσει στην προκαταρκτική επιτροπή ότι επιστρέφοντας από τη Βιέννη, δίπλα του στο αεροπλάνο, καθόταν ο κ. Λοβέρδος. «Τα ερωτήματα που τίθενται είναι για ποιο λόγο ο κ. Αγγελής επέλεξε να φύγει μόνος του από τη Βιέννη και όχι όλοι μαζί, ως είθισται και πόσο συμπτωματικό είναι να βρεθεί με τον κ. Λοβέρδο, όχι μόνο στην ίδια πτήση αλλά και στη διπλανή θέση», φέρεται να δηλώνει η κ. Τουλουπάκη. Φέρεται επίσης να δηλώνει ότι «θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος λαμβάνει σε ανώνυμη επιστολή απόρρητο έγγραφο των Αμερικανικών Αρχών, αντίγραφο του οποίου είχε μόνο ο κ. Αγγελής, το οποίο εστάλη από τον κ. Λοβέρδο στη Βουλή και στον Άρειο Πάγο».

– Η Ξένη Δημητρίου έχει καταθέσει στον Άρειο Πάγο ότι ο κ. Αγγελής καμία νύξη δεν έκανε για επεμβάσεις πολιτικού προσώπου, ότι ουδέποτε ανέφερε περί σκευωρίας Τουλουπάκη-ΡAΣΠΟΥΤΙΝ αναφορικά με την έρευνα Novartis

– Η κ. Παπασπύρου έχει καταθέσει ότι σε καμία συνάντησή τους, ο κ. Αγγελής της είχε αναφέρει ότι η Ελένη Τουλουπάκη είχε τη βούληση να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά πολιτικών προσώπων.

– Δεν είναι παράνομες ούτε παράτυπες οι συναντήσεις με τις αμερικανικές αρχές.

– Τα ταξίδια των Εισαγγελέων Διαφθοράς άπτονταν της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.

– Με τους Αμερικανούς συναδέλφους μου είχαμε οικοδομήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνη που διεκόπη όταν στη συνάντηση στη Βιέννη, οι Αμερικανοί Εισαγγελείς και εμπειρογνώμονες αιφνιδιάστηκαν από τις κάθετες απόψεις του κ. Αγγελή. Είχαν την πρόθεση να δώσουν κάποια στοιχεία σχετικά με λογαριασμό πολιτικού προσώπου αλλά ο κ. Αγγελής ήταν κάθετος πως ό,τι έχουν να πουν και να ανταλλάξουν, πρέπει να το κάνουν μέσω MLA και EUROJUST. Αυτό δεν έγινε δεκτό από τους Αμερικανούς Εισαγγελείς.

Για την Ελ. Ράικου

Για την προκάτοχό της Ελένη Ράικου και όσα της έχει καταλογίσει, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:

– Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών-Αθηνών έχουν απορριφθεί οι αιτιάσεις της Ελένης Ράικου και του συζύγου της γιατρού.

– «Δεν υπερασπίζομαι τον κ. Παπαγγελόπουλο αλλά μονάχα τον εαυτό μου. Στο μέτρο όμως που οι αναφορές της κας Ράικου σε αυτόν αποτελούν συγκεκαλυμμένη επίθεση σε βάρος μου, δεν θα παραμείνουν αναπάντητες», φέρεται να δηλώνει η Ελένη Τουλουπάκη.

– Η Ελένη Ράικου δηλώνει ότι την επισκέφθηκε η Γιάννα Παπαδάκου και της είπε πως υπάρχουν στοιχεία για τους κ.κ. Βενιζέλο και Πικραμμένο και ότι στη συνέχεια δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. «Μέχρι τότε όμως μόνο ένα έγγραφο από την απόρρητη αλληλογραφία με τους Αμερικανούς υπήρχε, στο οποίο να γίνεται αναφορά σε χρηματισμό πολιτικού προσώπου και δη αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Το έγγραφο αυτό δεν αποτελούσε στοιχείο της δικογραφίας και βεβαίως δεν αποτελούσε λόγο διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή. Διερωτώμαι πώς ήταν σε γνώση του υπουργού ότι υπήρχε έγγραφο στην Εισαγγελία Διαφθοράς με τέτοιο περιεχόμενο», φέρεται να δηλώνει η κ. Τουλουπάκη.

– Η κ. Ράικου μίλησε για σχέσεις της κ. Τουλουπάκη με τον κ. Παπαγγελόπουλο και ότι οι σχέσεις αυτές ήταν γνωστές σε όλο το δικαστικό σώμα. «Τούτο είναι απολύτως αναληθές. Είναι ελάχιστες οι φορές που έχω επισκεφθεί στο γραφείο του τον κ. Παπαγγελόπουλο και βέβαια πολύ πριν τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή», φέρεται να δηλώνει και να επισημαίνει ότι η ίδια ουδέποτε του έχει απευθυνθεί στον ενικό. Οι φορές που τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ήταν για τα ίδια θέματα που απασχολούσαν και την κ. Ράικου, ήτοι υλικοτεχνική υποδομή και επιστημονική στελέχωση της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

– Η κ. Ράικου θεωρεί ότι οι πειθαρχικές διώξεις σε βάρος της ήταν σχέδιο του κ. Παπαγγελόπουλου. Αυτό το υποτιθέμενο σχέδιο όμως απαιτούσε τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων ή των Αρεοπαγιτών ή των Αντεισαγγελέων που είχαν αναλάβει τις σε βάρος της πειθαρχικές υποθέσεις.

Η διερεύνηση της υπόθεσης

Αναφορικά τέλος με τις αιτιάσεις της κ. Ράικου για ελλιπή διερεύνηση της υπόθεσης από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η κ. Τουλουπάκη φέρεται να έχει καταθέσει: «πρωταρχικό μέλημα μας, όπως και της προκατόχου μου, ήταν και παραμένει η αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου για την όποια ζημία αποδειχθεί ότι υπέστη και όχι βέβαια η εμπλοκή πολιτικών προσώπων, εκ των οποίων, σημειώνω, έχουν τεθεί στο αρχείο ήδη 7, με έγκρισή μου, ενώ ο κ. Παπαγγελόπουλος ήταν ακόμα εν ενεργεία υπουργός».

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης | Η ΝΔ αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα

Τα τμήματα του Ε65 Λαμία -Ξυνιάδα και Τρίκαλα -Καλαμπάκα που θα ενωθούν με το «τυφλό»κομμάτι του αυτοκινητόδρομου (Ξυνιάδα -Τρίκαλα) παραδόθηκαν το πρωί της Τρίτης από την ΤΕΡΝΑ σε εκδήλωση παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτή που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και αυτή που αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα.

Δείτε την εκδήλωση

Eκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία - Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για την Κεντρική Ελλάδα, την Μακεδονία. Γνωρίζω ότι ειδικά για την δυτική Θεσσαλία πόσο σημαντικός είναι ο δρόμος αυτός και πώς αποτελούσε όνειρο πολλών δεκαετιών. 2,5 ώρες για να πάει από την Αθήνα στην Καρδίτσα, 3 ώρες για τα Τρίκαλα, προσβασισμότητα για ένα τόσο όμορφο και δοκιμασμένο κομμάτι της πατρίδας μας. Ένας δρόμος τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας τον χαιρετισμό του.

«Ένα έργο που πέρασε από 40 κύματα, δοκιμάστηκε στην κρίση, έφτασε στο σημείο να είναι κολοβό με το βόρειο τμήμα να είναι σε χρηματοδοτικό κενό. Αν δεν ήταν η επιμονή της κυβέρνησης και η πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαική Επιτροπή δεν θα το είχαμε ολοκληρώσει για να παραδοθεί εκτιμούμε σε 2 χρόνια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε καλά οτι κάθε φορά που παραδίδεται ένας αυτοκινητόδρομος μειώνεται ο αριθμός των ατυχημάτων με στόχο να έχουν μειωθεί στο μισό τα δυστυχήματα έως το 2030», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντςα ότι «το έργο αυτό και άλλα πολλά δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς τη στήριξη της ΕΕ».

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα μεταφράζοντας τη χρηματοδότηση σε απτά έργα. Εδώ βλέπετε τη συμβολή του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως υπενθύμισε, «το 2019 είχαμε δεσμευθεί να κάνουμε την Ελλάδα απέραντο εργοτάξιο και τώρα τα έργα υλοποιούνται προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Αλλά ο σχεδιασμός των μεγάλων έργων είναι μια συνεχής διαδικασία. Κλείνουμε τις εκκρεμότητες των παρελθόντων ετών με τους αυτοκινητοδρόμους. Ταυτόχρονα δρομολογούνται και άλλα έργα περιφερειακής σημασίας».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους και όλες που έβαλαν το λιθαράκι και φυσικά την κατασκευάστρια εταιρεία που παραδίδει το νότιο τμήμα πριν τη συμβατική ημερομηνία παράδοσης. Το έργο αυτό δεν εχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχα έργα του εξωτερικού και οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι συμμέτοχες σε μια προσπάθεια βιώσιμης ανάπτυξης.

Σταϊκούρας

Για αυτοκινητόδρομο που αποτελεί τη ραχοκοκαλία της συγκοινωνιακής υποδομής της Κεντρικής Ελλάδας έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε «το νότιο τμήμα που παραδίδεται ξεκινά από τον ΠΑΘΕ, διασχίζει τον νομό Φθιώτιδας και καταλήγει στην Ξυνιάδα. Το δεύτερο τμήμα, το βόρειο, συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και σήμερα παραδίδονται τα πρώτα 25χλμ.». Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό, συνέχισε ο κ. Σταϊκούρας «γιατί επιτυγχάνονται ταχύτερες και οικονομικότερες μετακινήσεις, ενισχύεται η ασφάλεια των οδικών μετακινήσεων και μεταφορών, προωθείται η περιφερειακή ανάπτυξη και ο τουρισμός συμβάλλοντας στην μείωση της ανεργίας, διευκολύνεται η πρόσβαση στο εξωτερικό καθώς μέσω της Εγνατίας συνδέεται με το εξωτερικό». 

Ο κ. Σταϊκούρας ευχαρίστησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις που συνέβαλαν για την υλοποίηση του έργου, τους πρώην υπουργούς Σουφλία, Σπίρτζη, Καραμανλή καθώς και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που «τήρησε τα χρονοδιαγράμματα και υλοποίησε ένα ακόμη έργο ευρωπαϊκών δεδομένων» ενώ τόνισε την «προσωπική συμβολή του Μητσοτάκη στην άντληση επιπλέον πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που ήταν κομβική».Πρόεδρος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ο πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης εξηγώντας τόνισε ότι ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδος είναι ο πιο οικονομικός και σύντομος τρόπος για να μετακινηθεί από την κεντρική Ελλάδα προς την Αθήνα.  Παράλληλα ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «όταν αντιλήφθηκε την παρέλκυση του έργου γιατί χωρίς αυτή θα συνεχιζόταν ακόμα η ανταλλαγή εγγράφων» ενώ τόνισε ότι «εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε την παράδοση του βόρειου τμήματος παρακάμπτοντας συμβατικά μας δικαιώματα».

«Το εργό αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Ε65 είναι θρυαλλίδα ανάπτυξης για την περιοχή» σημείωσε ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Ταχιάος στον χαιρετισμό του. «Το επόμενο βήμα μετά τα εγκαίνια είναι η ανακοίνωση του προγράμματος Θεσσαλία από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Το έργο

Πρόκειται για τα 136 χιλιόμετρα από τα συνολικά 182 χιλιόμετρα της παραχώρησης του Άξονα Κεντρικής Ελλάδος, με την παράδοση των οποίων ο Ε65 γίνεται ένας σύγχρονος και ασφαλής αυτοκινητόδρομος από την Λαμία έως και την Καλαμπάκα, καλύπτοντας σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας όπως τα Μετέωρα, η λίμνη Πλαστήρα, το Καρπενήσι και τα Τρίκαλα. Επιπλέον με τον Ε65 θα συνδέεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την κεντρική Ευρώπη με το λιμάνι του Βόλου, διευκολύνοντας έτσι τις διεθνείς επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές.

Το έργο ολοκληρώθηκε μετά πολλών εμποδίων καθώς το νότιο τμήμα του Άξονα Κεντρικής Ελλάδας βρέθηκε αντιμέτωπο με τις πλημμύρες του Ιανού και του Daniel αλλά και με την αλλαγή της χάραξης λίγο χιλιόμετρα πριν τη σήραγγα της Όθρυος λόγω κατασκευαστικών αστοχιών σε σιδηροδρομική σήραγγα της ΕΡΓΟΣΕ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η παράδοσή του να καθυστερήσει κατά περίπου 2,5 χρόνια.

Με τον νέο αυτοκινητόδρομο το ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς τα Βαλκάνια, θα μειωθεί κατά δυο ώρες ενώ αντίστοιχα το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία θα έχει διάρκεια 1 ώρα και 45 λεπτά. Ο οδικός άξονας περιορίζει την απόσταση και για άλλους προορισμούς, καθώς για το Αθήνα -Γρεβενά και Αθήνα -Μέτσοβο, το ταξίδι θα μειωθεί σε περίπου 4 ώρες ενώ η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα έχει διάρκεια 4,5 ωρών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας παραχώρησης και λειτουργίας της Κεντρικής Οδού κ. Ροδιανό Αντωνακόπουλο η απόσταση Αθήνα-Γιάννενα με το νέο αυτοκινητόδρομο θα χρειάζεται τον ίδιο χρόνο που απαιτείται για το ταξίδι μέσω της Ιόνιας Οδού δηλαδή μέσω του Ρίου-Αντίρριου. Σε ό,τι αφορά το κόστος των διοδίων από Λαμία έως Καλαμπάκα θα ανέρχεται σε 8,2 ευρώ.

Απομένει το βόρειο τμήμα του έργου μήκους 70,5 χλμ από το οποίο τα 25 χιλιόμετρα παραδίδονται σήμερα μαζί με το κομμάτι από τον κόμβο Καρπενησίου έως τον κόμβο Ξυνιάδας συνολικού μήκους 18 χλμ. Το βόρειο τμήμα του Ε65 προβλέπεται να παραδοθεί το 2026, αργότερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις του έργου.

Νέοι σταθμοί διοδίων

Με την παράδοση σε κυκλοφορία των 42,5 χλμ στους σταθμούς διοδίων θα προστεθεί μόνο ο μετωπικός Λιανοκλαδίου (λειτουργούν ήδη οι μετωπικοί σταθμοί Σοφάδων και Τρικάλων) και με την λειτουργία και του βόρειου τμήματος θα συμπεριληφθεί και ο σταθμός της Οξύνεια στην περιοχή των Γρεβενών.

Σύμφωνα με την εταιρεία λειτουργίας με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα κοστίσει συνολικά 1,39 δισεκατομμύρια η μέση ημερήσια κυκλοφορία υπολογίζεται μεταξύ 9.000 έως 10.000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη κυκλοφορία για το κομμάτι Λαμία Ξυνιάδα που είναι και το πρώτο κομμάτι του οδικού άξονα που παραδόθηκε στην κυκλοφορία ανέρχεται σε 5000 ημερησίως.

Παράλληλα κατασκευάζονται από την Τέρνα τα τελευταία 46 km του αυτοκινητόδρομου που θα ξεκινούν από τον ανισόπεδο κόμβο Καλαμπάκας και θα φτάνουν στην Εγνατία οδό δυτικά των Γρεβενών.

Για την κατασκευή τους λειτουργούν δύο κεντρικές και δύο υποστηρικτικές εγκαταστάσεις με 780 άτομα προσωπικό και 440 μηχανήματα έργου και φορτηγά. Από το τμήμα του Ε65 που παραδίδεται σήμερα υπολογίζεται να απελευθερωθούν 200 άτομα προσωπικό, τα οποία θα διοχετευτούν στην κατασκευή του βόρειου άξονα του αυτοκινητοδρόμου και σε άλλα έργα.

Σήραγγα Όθρυος

Στον Ε65 περιλαμβάνεται και η δίδυμη σήραγγα μήκους 3 km της Όθρυος πλάτους 11 μέτρων και τυπικής διατομής ανά κλάδο πλάτους 3,75 μέτρων. Πρόκειται για σήραγγα που διαπερνά τον ορεινό όγκο της Όθρυος μέσα από περιοχές με έντονη υδροφορία. Η σήραγγα είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και διαχείρισης κυκλοφορίας.

Όλα τα συστήματα μέσω δικτύου οπτικών ινών έχουν ενοποιηθεί και απεικονίζονται στο κεντρικό σύστημα ελέγχου του αυτοκινητόδρομου που βρίσκεται στους Σοβάδες. Σε περίπτωση που για τον οποιοδήποτε λόγο χαθεί η επικοινωνία της σήραγγας με το κέντρο διοίκησης υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης και ελέγχου της από το τοπικό κέντρο που βρίσκεται στην είσοδο της σήραγγας Τ2. Η σήραγγα διαθέτει σύστημα πυρόσβεσης, συστήματα αερισμού και εκ-καπνισμού, συστήματα καμερών εφοδιασμένα με αυτόματο σύστημα ανίχνευσης συμβάντων, συστήματα φωτισμού και σύστημα RDS για την αδιάλειπτη εκπομπή ραδιοφωνικών σταθμών. Η σήραγγα έχει αδειοδοτηθεί προς χρήση από την διοικητική αρχή σηράγγων.

Πηγή: protothema.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κ. Μητσοτάκης από τη Λαχαναγορά του Ρέντη: Συνεχής η μάχη για την καταπολέμηση της ακρίβειας

Περιοδεία σε όλες τις περιφέρειες της χώρας θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το αμέσως προσεχές διάστημα, εν όψει των ευρωεκλογών. Θα εστιάσει στην καθημερινότητα των πολιτών και στη μάχη για την ακρίβεια που δίνει σε πολλά επίπεδα η κυβέρνηση τόσο με την εντατικοποίηση των ελέγχων, τα πρόστιμα, όσο με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την συγκράτηση των τιμών με τη βοήθεια των καλαθιών. To πρωϊ επισκέφθηκε την Λαχαναγορά του Ρέντη στην καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την επάρκεια στα προϊόντα και για τις τιμές στα οπωροκηπευτικά, εκπέμποντας το μήνυμα ό,τι ο αγώνας κατά της ακρίβειας είναι συνεχής. Έχουμε ενθαρρυντικά σημάδια ότι ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, τόνισε o Κυριάκος Μητσοτάκης. Να προσφέρουμε προϊόντα σε τιμές αντίστοιχες ή και χαμηλότερες από τις περσινές, επισήμανε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε ισχύ ήδη το «καλάθι της Σαρακοστής», ενώ το «καλάθι του Πάσχα» αποτελεί επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού», καθώς προστίθενται τέσσερις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε να αποτελέσει μια επιπλέον διέξοδο για τους καταναλωτές ενόψει της εορταστικής περιόδου.

Πηγή: businessnews.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κικίλιας για άσκηση «Μίνωας» | Yλοποιούμε τη μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα

Παρουσία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ξεκίνησε στην Κρήτη η άσκηση αντισεισμικής προστασίας «ΜΙΝΩΑΣ».

Ο κ. Κικίλιας, σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι η άσκηση αυτή, η οποία είναι η μεγαλύτερη που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα, ήταν μια προτροπή του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου να εντοπιστούν πιθανά λάθη, παραλείψεις και κενά, και αυτά να αντιμετωπιστούν.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Φυσικά, ευχόμαστε και ελπίζουμε ποτέ να μη χρειαστεί, αλλά σε περίπτωση που χρειαστεί θα πρέπει να έχουν γίνει πραγματικές ασκήσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι πάντες και να έχουμε προσπαθήσει να βελτιωθούμε στο μέγιστο δυνατό είπε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «ανώτερη όλων είναι η αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε επιπλέον ότι η άσκηση θεσμοθετείται και θα γίνεται σε διαφορετική περιοχή της χώρας μία φορά κάθε χρόνο και πως το σημαντικό στοιχείο είναι «ότι πρόκειται για μια άσκηση ρεαλιστική και στο πεδίο» καθώς, όπως τόνισε, «στόχος δεν είναι να αλληλοσυγχαιρόμαστε, αλλά να γίνει μια άσκηση που ελπίζουμε σε ορισμένα σημεία της να δυσκολευτούμε ή να αποτύχουμε, να φανούν αδυναμίες, για να μπορούμε στα συμπεράσματα να τις ενσωματώσουμε, να διορθωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης που καθιστούν απαιτητική και δύσκολη την υλοποίηση της άσκησης, εισημαίνοντας: «Θα περιμένω με ανυπομονησία να δω τα συμπεράσματα, για να δούμε στη διαλειτουργικότητα πώς δουλέψαμε όλοι μαζί και τι μένει να βελτιώσουμε».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού, που διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι «οι προκλήσεις είναι πολλαπλές» και πως με την κλιματική κρίση βλέπουμε καταστάσεις και ακραία φαινόμενα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε στο παρελθόν.

Σκοπός της άσκησης είναι να συμβάλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στην Κρήτη μέσα από μια σειρά συντονισμένων δράσεων, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Διαχείρισης των Συνεπειών λόγω Σεισμού «Εγκέλαδος 2» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Επιπρόσθετα, η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση τόσο των σχεδίων έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων, όσο και του συντονισμού των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης πληροφοριών. Επιπλέον, όπως έχει επισημανθεί, μέσα από την άσκηση επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη εθελοντικών ομάδων στον σχεδιασμό, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στις δέκα περίπου το πρωί σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ με επίκεντρο στον υποθαλάσσιο χώρο, 20 χιλιόμετρα ΒΑ της πόλης των Χανίων, που επηρεάζει τις Π.Ε. Χανιών και Ρεθύμνης. Ως συνέπεια της σεισμικής δόνησης, καταγράφονται – σύμφωνα πάντα με το σενάριο – καταρρεύσεις κτιρίων, εγκλωβισμοί ατόμων, μικρό τσουνάμι τόσο στην παραλία του Ρεθύμνου όσο και στον κόλπο της Σούδας, ενώ έγιναν εκκενώσεις σχολείων, νοσοκομείων και δημοσίων υπηρεσιών.

Η έναρξη της άσκησης πραγματοποιήθηκε με την αποστολή μηνύματος από το 112 προς τον γενικό πληθυσμό σε Χανιά και Ρέθυμνο, με τη διακριτή ένδειξη «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ», προκειμένου να γίνει αμέσως αντιληπτό ότι πρόκειται για άσκηση και να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες και αναστάτωση.

Στην άσκηση συμμετέχουν Κεντρικοί φορείς (Υπουργεία, Κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι Φορείς Τηλεπικοινωνιών, οι Δομές Υγείας, οι Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων, οι Τουριστικές Δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en