Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Τραγωδία στα Τέμπη | Η διπλή βλάβη στο δίκτυο και οι κλήσεις

Μια αλληλουχία βλαβών, μονοδρομήσεων και καθυστερήσεων δρομολογίων σε διαφορετικά σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου την 28η Φεβρουαρίου, καθώς και τηλεφωνικών κλήσεων μέσω κινητού τηλεφώνου για να αντιληφθεί ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας 62 πού βρίσκονταν τα εμπορικά τρένα στη γραμμή, συνθέτουν μεταξύ άλλων τις συνθήκες που επικρατούσαν προτού σημειωθεί το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει ο σταθμάρχης Παλαιοφαρσάλου, στις 19.50 του γνωστοποιήθηκε από τον απογευματινό σταθμάρχη της Λάρισας ότι η αμαξοστοιχία του προαστιακού που θα ανέβαινε στη Θεσσαλονίκη εκδήλωσε αμηχανία (βλάβη) στο ύψος του εργοστασίου Ζαχάρεως και χρειάστηκε να μονοδρομηθεί η διαδρομή. Η κυκλοφορία στο διπλό ρεύμα αποκαταστάθηκε όταν μια μηχανή εφεδρείας παλινδρόμησε την αμαξοστοιχία στον σταθμό της Λάρισας.

Το Intercity 62 που ανέβαινε προς Θεσσαλονίκη επρόκειτο κανονικά να διασταυρωθεί με το 63, το οποίο ακολουθούσε αντίθετο δρομολόγιο, στο Λιανοκλάδι για να ανταλλάξουν μηχανοδηγούς. Ωστόσο λόγω των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί διασταυρώθηκαν στον σταθμό του Παλαιοφαρσάλου, όπου έγινε αλλαγή του προσωπικού έλξης.

Η αμαξοστοιχία 62 αναχώρησε από εκεί περίπου κατά τις 22.40. Μέχρι τη Λάρισα θα πήγαινε στη γραμμή καθόδου, λόγω άλλης βλάβης που είχε σημειωθεί νωρίτερα εκείνη την ημέρα από την κοπή καλωδίου ηλεκτροκίνησης. Επειτα θα έπρεπε να μπει κανονικά στην άνοδο.

Οι επικοινωνίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο μηχανοδηγός του Intercity 62, Γιώργος Κουτσούμπας, φέρεται να κάλεσε περίπου στις 22.46, λίγα λεπτά μετά την αναχώρησή του από τον σταθμό του Παλαιοφαρσάλου, νεότερο συνάδελφό του ο οποίος εκείνη την ημέρα οδηγούσε εμπορική αμαξοστοιχία. Η επικοινωνία τους δεν ήταν καλή λόγω αδύναμου σήματος. Μέσα στα επόμενα λεπτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακολούθησαν δύο κλήσεις του μηχανοδηγού της εμπορικής αμαξοστοιχίας προς τον μηχανοδηγό του Intercity 62, στις οποίες όμως δεν υπήρξε απάντηση. Το δικό του τρένο σταμάτησε στο Πλατύ. Μια εκδοχή γι’ αυτά τα τηλεφωνήματα, η οποία δεν δύναται να επιβεβαιωθεί, είναι ότι ο οδηγός του επιβατικού τρένου επιχειρούσε να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στο υπόλοιπο δίκτυο, μετά τη Λάρισα, δεδομένων των προβλημάτων που είχαν προκύψει εκείνη την ημέρα.

Η «Κ» έγραψε ότι μετά την αναχώρησή του από τη Λάρισα, μετά τις 23.04, ο Κουτσούμπας κάλεσε στο κινητό μηχανοδηγό άλλης εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος εκείνη την ημέρα θα εκτελούσε δρομολόγιο προς Αθήνα. Σε αυτή την περίπτωση ο μηχανοδηγός φέρεται να του απάντησε ότι είχαν αλλάξει βάρδιες εκτάκτως με συναδέλφους τους και το τρένο κατέβαινε με άλλο πλήρωμα. Παράλληλα, όπως έγραψε η «Κ» την Κυριακή στο ίδιο ρεπορτάζ, αφού ξεκίνησε η μοιραία πορεία της επιβατικής αμαξοστοιχίας ο Κουτσούμπας επικοινώνησε τουλάχιστον τρεις φορές με τον σταθμάρχη για να επιβεβαιώσει τη διαδρομή. Οι επικοινωνίες αυτές έγιναν μέσω ραδιοτηλεφώνου και ενδέχεται να μην είναι οι μοναδικές που ακόμη δεν έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας.

Το υπόδειγμα 1001

Στην απολογία του ο προφυλακισμένος σταθμάρχης της βραδινής βάρδιας στη Λάρισα αναφέρει ότι δεν έδωσε στον μηχανοδηγό του Intercity 62 το υπόδειγμα 1001, σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Πρόκειται για γραπτή οδηγία που υποδεικνύει το πώς και πού θα κινηθεί ένα τρένο σε περίπτωση κόκκινης σηματοδότησης.

Σύμφωνα με την κατάθεση του σταθμάρχη Παλαιοφαρσάλου, το υπόδειγμα συντάσσεται εγγράφως σε τρία αντίτυπα. Τα δύο δίνονται στον μηχανοδηγό και στον προϊστάμενο της αμαξοστοιχίας και το τρίτο καταχωρίζεται στο βιβλίο του σταθμάρχη. Βάσει της ίδιας κατάθεσης, σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο υπόδειγμα ή στην επικοινωνία μέσω ραδιοτηλεφώνου λέγεται στον εκάστοτε μηχανοδηγό εάν κινείται στην άνοδο ή στην κάθοδο. Αυτό δεν φαίνεται να έχει ειπωθεί από τον σταθμάρχη της Λάρισας, βάσει και των ηχογραφημένων συνομιλιών που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Δεν αναφέρθηκε δηλαδή ότι έπρεπε να «κινείται σε διπλή γραμμή ανόδου».

Tα σταθερά τηλέφωνα του κάθε σταθμού καταγράφονται τοπικά και τα σχετικά με τα τηλεγραφήματα και τις συνομιλίες στα ραδιοτηλέφωνα καταγράφονται στα κεντρικά του ΟΣΕ.

kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ :

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και οι κατευθύνσεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το στοίχημα των προσεχών εκλογών είναι η αυξημένη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο μέγιστη είναι η σημασία της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δυναμώνει την φωνή της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή καθιερώθηκε και ισχύει για όποιον πολίτη το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Για την εφαρμογή εγγραφής στην επιστολική ψήφο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://epistoliki.ypes.gov.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en