Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Το επικίνδυνο κοκτέιλ της «τριδημίας» και η ανησυχία για νέο κύμα «Κράκεν»

Ισχυρή σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων αυτοπροστασίας και ειδικά της χρήσης μάσκας κάνουν οι επιστήμονες εξαιτίας της έξαρσης τόσο της γρίπης, όσο και του κορωνοϊού, αλλά και άλλων ιώσεων το τελευταίο διάστημα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικών ιών για το οποίο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες οι ειδικοί βαίνει προς κορύφωση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 100.000 κρούσματα γρίπης ημερησίως τον Ιανουάριο και έως 300.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.

Κορυφώθηκαν οι επισκέψεις σε γιατρό για γρίπη

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, για την περίοδο 26 Δεκεμβρίου με 1η Ιανουαρίου, οι επισκέψεις σε γιατρό για γρίπη κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως τη συγκεκριμένη περίοδο ελήφθησαν 54 δείγματα από τους εργαστηριακούς παρατηρητές και από αυτά, τα 26, δηλαδή ποσοστό 48%, ήταν θετικά στην γρίπη.

Επιπλέον η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση την εβδομάδα αναφοράς, ενώ συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 52/2022, νοσηλεύτηκαν 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 6 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Εκτίμηση για έως και 100.000 κρούσματα γρίπης κάθε ημέρα τον Φλεβάρη

«Πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80.000, 90.000 και 100.000 κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 ασθενείς που θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι της γρίπης που αναμένεται», ανέφερε πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες στην ΕΡΤ ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Παρά τις εκτιμήσεις για περαιτέρω αύξηση στα κρούσματα, οι τελευταίες εφημερίες των παιδιατρικών νοσοκομείων φαίνεται να είναι πιο ήρεμες σε σχέση με το τι επικρατούσε τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Ωστόσο οι παιδιατρικές κλινικές παραμένουν σε υψηλή πληρότητα κυρίως με περιστατικά RSV, ο οποίος στους ενηλίκους προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα ίωσης, όμως στα παιδιά μπορεί να οδηγήσει σε βρογχιολίτιδα και πνευμονία και σπανιότερα σε αναπνευστική ανεπάρκεια.

«Τριπλή επιδημία» -Σε έξαρση και οι ιώσεις

Όπως είχε αναφέρει την περασμένη Πέμπτη στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, διευθυντής στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Μητέρας – Παιδιού και Ιατρικής Ακρίβειας και επικεφαλής στην έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Γιώργος Χρούσος, φέτος ζήσαμε την περίφημη τριπλή επιδημία, με την COVID-19 η οποία δεν φαίνεται να είναι τόσο επιθετική, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV που επηρεάζει κυρίως τα βρέφη. O RSV είναι ο πιο συχνός αναπνευστικός ιός στα πρόωρα, στα νεογνά και στα βρέφη και στα παιδιά έως δύο ετών. Κατά κανόνα όλα τα παιδιά έως την ηλικία των 2 ετών έχουν αποκτήσει ανοσία στον ιό, κάτι που ωστόσο δεν συνέβη εν μέσω πανδημίας λόγω των περιοριστικών μέτρων και της χρήσης μάσκας. Στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω της στενότητας των αεροφόρων οδών. «Λίγο πρήξιμο ή μια φλεγμονή στις αεροφόρους οδούς μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική ανεπάρκεια. Πάντως πολύ λίγα παιδιά καταλήγουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής λοίμωξης θα νοσηλευθούν σε απλές κλίνες. Τα νοσοκομεία παίδων είναι αυτή την περίοδο γεμάτα από παιδιά με RSV», σημειώνει ο καθηγητής.

Από την πλευρά του, ο παιδίατρος – πνευμονολόγος & μέλος Δ Σ. Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Παιδιάτρων Ν. Θεσσαλονίκης, Δήμος Γιδάρης, επισημαίνει πως σε έξαρση είναι και ο αδενοϊός, καθώς και ο ιός της γαστρεντερίτιδας. Ο κ. Γιδάρης επισήμανε στην ΕΡΤ ότι τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν από το κρύο αλλά από τους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται καλά, ενώ σε ό,τι αφορά τους ηλικιωμένους, συνέστησε να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους χώρους και να φορούν μάσκα.

«Η έξαρση των ιώσεων αποδίδεται στην προστασία την περίοδο της καραντίνας που μείωσε την ανοσολογική μνήμη του οργανισμού, ωστόσο, όπως τόνισε, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν ανώφελα, καθώς πάντα κάτι κερδίζεις κάτι χάνεις», είπε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός – Αύξηση εισαγωγών, εκτιμήσεις και για αύξηση κρουσμάτων

Την ίδια ώρα, προβλέψεις για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα έκανε ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, υποστηρίζοντας πως περιμένουμε έως και 16.000 κρούσματα την ημέρα από τα μέσα Φλεβάρη, σημειώνοντας πάντως πως σημαντική είναι η ανοσία που έχει αποκτήσει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. «Η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά» εξήγησε ο ίδιος.

«Η εποχή που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο σε επίπεδο αριθμών για αύξηση λοιμώξεων θα είναι από τα μέσα Φλεβάρη και έπειτα» σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης και πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ: «Στην Ελλάδα συνήθως από τα μέσα Μαρτίου και μετά ο καιρός αλλάζει, γίνεται πολύ πιο ζεστός. Βγαίνουμε πολύ έξω, άρα οι συνθήκες είναι πιο δυσοίωνες για τον κορωνοϊό και για όλες τις λοιμώξεις. Θα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, περίπου διπλασιασμού, αλλά όχι μια αύξηση η οποία θα είναι εκτός ορίων, όπως αυτή που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια».

Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 26 Δεκεμβρίου – 1 Ιανουαρίου, οι εισαγωγές στη χώρα μας από κορωνοϊό παρουσιάζουν αύξηση.

Επίσης η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ενώ η ποσοστιαία αναλογία των δύο υπο-παραλλαγών ΒQ.1 και BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι δύο αυτές υπο-παραλλαγές εντοπίζονταν στο 41,6% των δειγμάτων, ενώ την τελευταία έφτασαν στο 51,8%.

Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75.

Η «Κράκεν» εξαπλώνεται σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Ωστόσο τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού, μια νέα παραλλαγή, η XBB.1.5, γίνεται γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος σε μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών εξαιτίας ενός ισχυρού μείγματος μεταλλάξεων που διευκολύνει την ευρεία εξάπλωση, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν προηγουμένως μολυνθεί ή εμβολιαστεί.

Το XBB.1.5, που χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως το «πιο μεταδοτικό» στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον, αυξήθηκε από μόλις 2% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ στις αρχές Δεκεμβρίου σε πάνω από 27% την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Όταν η παραλλαγή Όμικρον «πυροδότησε» μια έκρηξη κρουσμάτων τον περασμένο χειμώνα, ξεπήδησαν πολλές υποπαραλλαγές που δεν εμποδίζονταν από τα εμβόλια. Από δύο, λοιπόν, υποπαραλλαγές της Όμικρον δημιουργήθηκε και το στέλεχος ΧΒΒ.1.5.

«Το XBB δεν εξελίχθηκε επειδή οι άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί», αναφέρει στην Washington Post, ο Βον Κούπερ, καθηγητής εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Ο τρόπος που εξελίχθηκε είναι επειδή οι άνθρωποι είχαν μολυνθεί από πολλούς ιούς ταυτόχρονα».

Οι ιολόγοι που μελέτησαν το XBB.1.5 λένε οτι το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί πιο εύκολα να γίνει το κυρίαρχο στη κοινότητα από τους «συγγενείς του», αλλά δεν φαίνεται το κρούσμα να παρουσιάζει πιο βαριά συμπτώματα εξαιτίας του.

Την ίδια ώρα αρκετές μελέτες προσπάθησαν να εξετάσουν εάν οι παραλλαγές του SARS-CoV-2 εξαπλώνονται πιο γρήγορα σε τοποθεσίες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, ωστόσο δεν βρέθηκαν αρκετά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν.

«Το XBB.1.5 είναι απλώς η πιο πρόσφατη παραλλαγή σε αυτό που ονομάζουμε “συνεχής εξέλιξη του ιού”», είπε ο Δρ. Μπλουμ, εξελικτικός βιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Φρεντ Χάτσινσον στο Σιάτλ, τονίζοντας πως υπάρχει πολύς χώρος ώστε να μεταλλαχθεί ο ιός».

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί το XBB.1.5 καθώς θέλει να διακρίνει πόσο γρήγορα μπορεί το νέο στέλεχος να αντικαταστήσει άλλες υποπαραλλαγές.

ΠΟΥ: Περιμένουμε νέα κύματα μόλυνσης

«Όσο περισσότερο κυκλοφορεί αυτός ο ιός, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχει να αλλάξει», δήλωσε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής του ΠΟΥ για την covid-19 σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. «Περιμένουμε νέα κύματα μόλυνσης σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να μεταφραστεί σε επιπλέον θανάτους», συμπλήρωσε.

Οι ειδικοί στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα νοσοκομεία ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν αύξηση στις εισαγωγές, ελπίζουν ωστόσο ότι δεν θα σημειώσουν άνοδο οι νοσηλείες σε ΜΕΘ.

«Αν και συνεχίζει να εξελίσσεται, το νέο κύμα δεν θα είναι τόσο άγριο όσο ήταν το κύμα με την μετάλλαξη Δέλτα ή το πρώιμο κύμα με το στέλεχος BA.1 της Όμικρον», είπε ο Peter Hotez, κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Τροπικής Ιατρικής στο Baylor College of Medicine. «Η ισχυρή ανοσία του πληθυσμού βοηθά τις κοινότητες να αντέχουν σε νέες παραλλαγές», κατέληξε ο ίδιος.

kathimerini.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Κακοκαιρία | Έκτακτο δελτίο καιρού

Βαρομετρικό χαμηλό αύριο Παρασκευή (19-04-24) στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20-04-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (19-04-24)

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας,

ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις

Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Το Σάββατο (20-04-24)

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Οδηγίες αυτοπροστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:
 Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

 Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

 Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

 Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

 Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

 Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

 Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

 Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

 Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

 Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

 Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. (www.astynomia.gr)

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Σοφία Σακοράφα | Στην δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην επικράτεια της κινείται η Περιφέρεια ΑΜΘ

Την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κα Σοφία Σακοράφα υποδέχτηκε το γραφείο του στην Κομοτηνή, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης το μεσημέρι της Τετάρτης 17/04.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η από κοινού προετοιμασία του καθιερωμένου διακρατικού πρωταθλήματος κλασικού αθλητισμού με συμμετοχές αθλητών/τριών κατηγορίας Κ-18 από Ελλάδα και Κύπρο, με την Περιφέρεια να στηρίζει οικονομικά. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος σε εγκαταστάσεις του Δήμου Παγγαίου (Ελευθερούπολη) της ΠΕ Καβάλας.

«Στόχος μας είναι να στηρίξουμε την προαγωγή του αθλητισμού, με τις οδηγίες και των ειδικών, όπως είναι ο ΣΕΓΑΣ» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Τοψίδης, με την κα Σακοράφα να ευχαριστεί για τη συνάντηση και να υπογραμμίζει ότι ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ ήταν ο πρώτο θεσμικός εκπρόσωπος που ζήτησε τη γνώμη των Ομοσπονδιακών για τη διαχείριση θεμάτων που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Στη μεγάλη εικόνα της συνάντησης, συζητήθηκε και η ιδέα της δημιουργίας ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου στην επικράτεια της Περιφέρειας ΑΜΘ με την κα Σακοράφα να δηλώνει ένθερμη υποστηρίκτρια της προοπτικής αυτής. Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να διερευνήσει με τη συνεργασία των αρμόδιων υπηρεσιών την προοπτική αυτή, με γνώμονα πάντα την προαγωγή του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας ΑΜΘ για θέματα Απασχόλησης και Αθλητισμού κ. Στέλιος Ιγνατιάδης και η Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Ξάνθης κ. Βάσω Παυλακάκη.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η 105η Σύνοδος Πρυτάνεων

Με τη συμμετοχή περίπου 250 συνέδρων ξεκίνησαν την Τρίτη οι τριήμερες εργασίες της 105ης Συνόδου Πρυτάνεων, που φιλοξενεί στην Αλεξανδρούπολη το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Σκοπός της συνόδου είναι ο συντονισμός της δραστηριότητας των πανεπιστημίων και η συλλογική εκπροσώπησή της για την επίτευξη μεταξύ άλλων της:

– Διαμόρφωσης θέσεων επί των διαφόρων θεμάτων της εκπαίδευσης και της έρευνας και ιδιαίτερα της πανεπιστημιακής.
  • Ανάπτυξης πρωτοβουλιών για την αποτελεσματική σύνδεση των πανεπιστημίων με τον κοινωνικό, πολιτιστικό και οικονομικό περίγυρό τους.
  • Παροχής συνδρομής στην Πολιτεία για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων εκπαιδευτικής και ερευνητικής πολιτικής.

  • Προώθησης με κάθε πρόσφορο μέσο των θέσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ημεδαπή και την αλλοδαπή.

  • Ανάπτυξης συνεργασίας με ανάλογες ενώσεις της αλλοδαπής.

  • Προαγωγής των επιδιώξεων και την κατοχύρωση των συμφερόντων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα της Συνόδου χθες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις επιμέρους συναντήσεις: η 85η των προϊσταμένων Μ.Ο.Δ.Υ. των Ε.Λ.Κ.Ε. των Α.Ε.Ι, η 6η των στελεχών Ε.Α.Δ.Π. των Α.Ε.Ι., η 5η των προέδρων ΠΑ.Κ.Ε.Κ. των Α.Ε.Ι. και η 1η των προέδρων Ε.Η.Δ.Ε. των Α.Ε.Ι.

Οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα με τη διεξαγωγή συνόδων των αντιπρυτάνεων των Α.Ε.Ι.:

  • Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Φοιτητικών Θεμάτων και Διά Βίου Εκπαίδευσης.
  • Εξωστρέφειας και Διεθνοποίησης.
  • Έρευνας και Καινοτομίας των Α.Ε.Ι.

  • Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης.

  • voria.gr

    https://youtu.be/QQOpxnozhR4

    Continue Reading
    Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

    Κατοικία

    a house with a green roof and road signs left and right
    blue circle with steel construction
    arrows as a circle symbol of recycling
    paint cans
    letters AG as logo
    gear and tool as logo pavlidis

    newsletter



    Καιρος

    Πρωτοσέλιδα

    Χρήσιμα

    Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

    Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

    espa logo

    espa_logo_en