Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το Άγιο Πάσχα | Μεγάλη Δευτέρα – Σαν σήμερα

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε. Στην υμνολογία κυριαρχεί η Παραβολή των 10 Παρθένων…

Η Εκκλησία θυμάται τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο και το γεγονός της άκαρπης συκιάς που ξεράθηκε, όταν ο Κύριος την καταράστηκε.

Το βράδυ στις Εκκλησίες ψάλλεται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης, όπου στην υμνολογία κυριαρχεί η Παραβολή των 10 Παρθένων (Ιδού ο Νυμφίος έρχεταιΤον νυμφώνα σου βλέπω).

Η Βασιλεία των Ουρανών, μας λέει ο Ιησούς, μοιάζει με την παραβολή των 10 Παρθένων. Η ιστορία τους εν τάχει: Πέντε φρόνιμες και πέντε μωρές παρθένοι περιμένουν το Νυμφίο (γαμπρό) να έλθει να παραλάβει τη νύφη. Οι φρόνιμες παίρνουν μαζί με τα αναμμένα λυχνάρια τους και λάδι, όχι όμως και οι μωρές. Ο νυμφίος, όμως, αργεί, οι παρθένες νυστάζουν και κοιμούνται. Όταν ακούγεται η φωνή «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται», οι μωρές παρθένες ψάχνουν να βρουν λάδι για να ανάψουν τα σβησμένα λυχνάρια τους, αργοπορούν και μένουν έξω από το γάμο, δηλαδή «εκτός νυμφώνος».

Ευαγγέλιο (Κατά Ματθαίον κβ’ 15 – κγ’ 39)

Έπειτα από τη «μετά βαΐων και κλάδων» είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και την απήχηση των λόγων του στο λαό, οι Αρχιερείς και Φαρισαίοι αποφασίζουν να παγιδεύσουν τον Ιησού με συζήτηση. Ο Κύριος τους αποστομώνει και ελέγχει την υποκρισία των Φαρισαίων. Το κατηγορητήριό του ξεκινά με τις φράσεις: «Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί…»

Ρήσεις από το Ευαγγέλιο και την υμνολογία της ημέρας, που χρησιμοποιούμε στον καθημερινό μας λόγο:

  • «Αποδότε ουν, τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ».
  • «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν». (Από τους ακρογωνιαίους λίθους της χριστιανικής διδασκαλίας)
  • «Ουαί υμίν Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί, οι διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες».
  • «Μη μείνωμεν έξω του νυμφώνος Χριστού» («μένω εκτός του νυμφώνος» είναι η έκφραση που χρησιμοποιούμε σήμερα).

Λαογραφία

Σε πολλά μέρη είναι γνωστό για την εβδομάδα των Παθών ένα επιγραμματικό στιχούργημα, με διάφορες κατά τόπους παραλλαγές:

Μεγάλη Δευτέρα – μεγάλη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη – μεγάλη λύπη
Μεγάλη Τετάρτη – ο Χριστός εχάθη
Μεγάλη Πέμπτη – ο Χριστός ευρέθη
Μεγάλη Παρασκευή – ο Χριστός στο καρφί
Μεγάλο Σάββατο – ο Χριστός στον τάφο
Μεγάλη Κυριακή – μπαμ απο δω, μπαμ απο κει,
τρων’ αρχόντοι και φτωχοί.

Από τη Μεγάλη Δευτέρα οι Κερκυραίες νοικοκυρές αρχίζουν τις προετοιμασίες και την παρασκευή των παραδοσιακών κερκυραϊκών τσουρεκιών «φογάτσα» και «κολομπίνα», και τα δυο ενετικής προέλευσης.Η «φογάτσα» είναι το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας. Είναι στρογγυλό και για την παρασκευή τους απαιτούνται όλα σχεδόν τα υλικά ενός απλού τσουρεκιού, αβγά, γάλα, ζάχαρη, βούτυρο, αλεύρι, μαγιά, βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού με τη διαφορά όμως να έγκειται ότι στη συνταγή προστίθεται το παραδοσιακό κερκυραϊκό λικέρ, κουμ κουάτ με κομματάκια από γλυκό του κουταλιού κουμ κουάτ. Η «κολομπίνα» παράγεται από τα ίδια σχεδόν υλικά αλλά έχει σχήμα πλεξούδας ή περιστεριού. Στολίζεται με ένα κόκκινο αβγό αλλά και ένα φτερό.

SanSimera.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πανάγιος Τάφος | Εκδήλωση για την αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου στον Ναό της Αναστάσεως

Το ΤΕΕ ΑΜ, η Ιερά Μητρόπολις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και τον Δήμο Καβάλας, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Ο Πανάγιος Τάφος-Το Μνημείο και το Έργο: Η Αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα».

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Παρουσία πλήθους κόσμου το αφιέρωμα στον Βασίλη Βασιλικό

Στις 30 Νοεμβρίου 2023 «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο βραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός.

Ο Βασιλικός διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την πατρογονική γη, αφού επισκέπτονταν το νησί της Θάσου κάθε καλοκαίρι, διαμένοντας με τη σύζυγό του στο εξοχικό σπίτι που διατηρούσε.

Λίγους μήνες μετά τον θάνατό του, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας που φέρει το όνομά του διοργάνωσε μία σημαντική εκδήλωση μνήμης και τιμής στον συγγραφέα, με τη συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας και της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ανάμεσα στους εκλεκτούς ομιλητές από τον χώρο της Λογοτεχνίας βρεθηκε και ο παγκόσμιος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, επιστήθιος φίλος του Βασιλικού και δημιουργός της εμβληματικής ταινίας «Ζ» που βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα.

 

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα | Τραυματίας οδηγός από εκτροπή επιβατικού μετά τον Άγιο Σίλα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα το πρωί κοντά στον Άγιο Σίλα.

Ο οδηγός του ΙΧ επιβατικού οχήματος των φωτογραφιών που κινούνταν από Καβάλα προς Σταυρό Αμυγδαλεώνα, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και εξετράπη της πορείας του. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός του και η άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο.

proininews.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en