Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τουρκικός Τύπος | Έρχεται νέο κύμα προσφύγων στον Έβρο

Κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας από πρόσφυγες καταγόμενους από διάφορες χώρες περιγράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης

Συγκεκριμένα, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet σε άρθρο με τίτλο «Το ‘Καραβάνι του Φωτός’ στον δρόμο για την Ευρώπη» αναφέρει ότι πρόσφυγες από Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Αφγανιστάν και Παλαιστίνη συγκεντρώνονται στους δρόμους της Αδριανούπολης και ετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα είτε από τον Έβρο είτε από το Αιγαίο.  Μάλιστα λένε ότι η κινητοποίηση γίνεται μέσω ομάδων στο Facebook και το Telegram και προσθέτουν ότι ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα με την πρώτη προσπάθεια, θα το επιχειρήσουν ξανά και ξανά.

Η Milliyet αναφέρει: «Ήρθαμε στην Αδριανούπολη, το σημείο συνάντησης, για να ακολουθήσουμε το σχέδιο χιλιάδων μεταναστών να πάνε στην Ευρώπη με τη φήμη περί ‘Kαραβανιού του Φωτός’ που εξαπλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

‘Αν είμαστε ανεπιθύμητοι, αφήστε μας να φύγουμε’, λένε οι μετανάστες.

Μετά την κοινοποίηση του καλέσματος σε ομάδες του Facebook και του Telegram να συμμετάσχουν στο καραβάνι, πολλοί άνθρωποι από χώρες όπως το Σουδάν, τη Συρία, το Λίβανο, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη εντάχθηκαν στην ομάδα ελπίζοντας να πάνε στην Ευρώπη.

Όταν η ομάδα ανακοίνωσε ότι το καραβάνι θα συγκεντρωθεί στην Αδριανούπολη τη Δευτέρα, ήρθαμε στην Αδριανούπολη για να ακολουθήσουμε το καραβάνι.

Η πρώτη μας στάση ήταν οι συνοριακές δίοδοι, αλλά δεν συναντήσαμε κανέναν στις συνοριακές διόδους, οπότε πήγαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης. Αφού περιμέναμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων για λίγο, 9 άτομα, τα οποία μάθαμε ότι ήταν Παλαιστίνιοι, πήραν ταξί για το τέμενος Selimiye. Εκτός από τους Παλαιστίνιους που άφησε ο οδηγός του ταξί, υπήρχαν πάνω από 50 άτομα με τσάντες και υπνόσακους γύρω από το τέμενος Selimiye. Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και παιδιά.

Δύο αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο όπου βρισκόταν η ομάδα έλεγξαν την ταυτότητα ενός από την ομάδα και έφυγαν από την περιοχή, ενώ η ομάδα περιπλανήθηκε για λίγο στους δρόμους και εξαφανίστηκε για να περάσει τη νύχτα στο νεκροταφείο.

Το πρωί, επιστρέψαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης και είδαμε Αιθίοπες, Σύρους και Παλαιστίνιους μετανάστες να περιμένουν σε ομάδες. Οι πρόσφυγες είπαν ότι θα συναντηθούν σε ένα καθορισμένο σημείο αφού συγκεντρωθούν και ότι κάποιοι φίλοι τους είχαν συλληφθεί από την αστυνομία το προηγούμενο βράδυ και τα πράγματά τους είχαν κατασχεθεί.

Ενώ περιμέναμε στο σταθμό λεωφορείων, μια άλλη ομάδα περίπου 30 Αιθιόπων προσφύγων έφτασε νωρίς.

Είπαν ότι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και μετά από λίγο η αστυνομία ήρθε στην ομάδα και έφυγε αφού έλεγξε τις ταυτότητές τους. Οι πρόσφυγες άρχισαν να περιμένουν στο σταθμό των λεωφορείων ελπίζοντας να ενταχθούν στο καραβάνι.  Ένα από τα μέλη της ομάδας ήταν ο 21χρονος Rahit Hamami.

Ο Hamami, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε στην Τουρκία πριν από 6 χρόνια, είπε: «Ο αδελφός μου και εγώ ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη πριν από 3 ημέρες.

Προσπαθήσαμε να περάσουμε τα σύνορα πριν, αλλά η τουρκική αστυνομία μας έπιασε και δεν μας άφησε να φύγουμε. Δουλεύουμε στην Τουρκία, δεν μπλέκουμε με κανέναν, αλλά λένε: ‘Δεν θέλουμε Σύριους’.

Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, λένε ότι ‘το έκαναν οι Σύριοι’.

Λένε επίσης ότι οι Σύριοι λαμβάνουν βοήθεια και ότι τα χρήματα δίνονται στους Σύριους. Πού είναι αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.

Αν δεν μας θέλετε, αφήστε μας να φύγουμε. Όταν προσπαθούμε να φύγουμε, μας πιάνουν και μας κρατούν και μετά μας αφήνουν πίσω στην Τουρκία.

Με έπιασαν μια φορά, αλλά θα προσπαθήσω να φύγω ξανά. Θα προσπαθήσω ακόμα και 100 φορές. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ.

Θα πάω στη Γερμανία και θα δουλέψω εκεί».

Ο Rezzak Alamuhamin, 20 ετών, από την Κωνσταντινούπολη είπε:

«Ήρθα στην Κωνσταντινούπολη πριν από 18 μήνες. Η οικογένειά μου ζει στη Συρία. Εργαζόμουν σε ένα εργαστήριο στο Ικιτέλι της Κωνσταντινούπολης, ο μισθός μου είναι 5.500 TL αλλά δεν είναι αρκετός.

Είναι πολύ ακριβά εδώ. Τα ενοίκια είναι επίσης πολύ ακριβά. Όταν ακούσαμε ότι θα πάμε στην Ευρώπη, αποφασίσαμε να πάμε κι εμείς, ήρθα στην Τουρκία για να πάω στην Ευρώπη».

Ο Muhammed Hamit, 22 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε από τη Συρία πριν από 2 χρόνια, είναι ένας από τους ανθρώπους που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη.

Ο Hamit δήλωσε: «Το μάθαμε από μια ανάρτηση στο Facebook. Είμαστε επίσης σε επαφή στην ομάδα Telegram, υπήρξε ένα κάλεσμα να συγκεντρωθούμε εδώ σήμερα.

Θα έρθουν άνθρωποι από διάφορα μέρη, θα μετακινηθούμε όταν φτάσουν. Θα πάω από εδώ στην Ελλάδα και μετά στη Γερμανία. Γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν ξαναπάει εκεί. Η ζωή δεν είναι τόσο ακριβή εκεί».

Ο Huseyin Abdo, 24 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε από τη Συρία πριν από 5 χρόνια, δήλωσε τα εξής: «Εργαζόμουν σε ένα εργοστάσιο υφασμάτων στην Κωνσταντινούπολη. Η οικογένειά μου είναι στη Συρία και ένας από τους αδελφούς μου είναι στη Γερμανία.

Τη χρονιά που έφυγε ο αδελφός μου, θα πήγαινα κι εγώ, αλλά όταν έγινε μια επίθεση στην ελληνική πλευρά, επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη.

Με τη θέληση του Θεού, θα πάω αυτή τη φορά.

Η ζωή μας είναι πολύ αβέβαιη, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πια στη Συρία.

Όσοι πήγαν στην Ευρώπη είναι επίσης ευτυχισμένοι».

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en