Quantcast
Connect with us

ΔΡΑΜΑ

Ταξιάρχες Δράμας | Στον τόπο που μόνασε ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης η ταφή του φλογερού Πόντιου μητροπολίτη

Στα υψώματα της Σίψας, εκεί που σήμερα βρίσκεται το μοναστήρι της Αναλήψεως του Σωτήρος, στο χωριό Ταξιάρχες στη Δράμα, ετάφει ο μακαριστός μητροπολίτης Παύλος ο οποίος πέθανε, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Στη γυναικεία μονή υπάρχει το κενοτάφιο του Άγιου Γεώργιου Καρσλίδη, που αγιοκατατάχθηκε το 2008 μετά από ενέργειες του μακαριστού μητροπολίτη. Στον ίδιο χώρο φυλάσσονται σε λάρνακα τα λείψανά του ενώ σε άριστη κατάσταση διατηρείται το κελί και τα άμφιά του.

 

Monastiri Analipseos Sotiros Taxiarhes Dramas
Στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος θα ταφεί ο φλογερός Πόντιος ιεράρχης (φωτ.: imdramas.gr)

«Τρία χρόνια μετά την Κοίμηση του αγίου ήρθαν πνευματικοπαίδια του, τα οποία αγαπούσε πολύ, προκειμένου να κάνουν την ανακομιδή των οστών του. Όμως δεν τους άφησε. Βγήκε μία σιέλ φλόγα από τον τάφο του και τα πνευματικοπαίδια σταμάτησαν την προσπάθεια για την ανακομιδή. Ο μητροπολίτης Παύλος ήταν πολύ σίγουρος ότι ο άγιος θα μας αφήσει να τον βγάλουμε κι έτσι ακριβώς έγινε. Πριν κοιμηθεί έλεγε ότι “Θα με βγάλει κάποιος από την Ανατολή”. Αυτός ήταν ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, που κατάγεται από τον Πόντο», είχε δηλώσει στο pontosnews.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αναλήψεως του Σωτήρος, Πορφυρία.

«Τον διάλεξε και τον έφερε στη Δράμα τον Παύλο ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης. Ήταν ηγούμενος ο μητροπολίτης Παύλος στην Παναγία Σουμελά, δεν είναι τυχαίο αυτό»,  είχε πει, τονίζοντας πως «αν δεν ήταν ο μητροπολίτης Παύλος, δε θα γινόταν τίποτα. Τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη τον γνώριζε όλη η περιοχή, αλλά δεν ήταν γνωστός στην Αθήνα. Αγιοποιήθηκε χάρη στις ενέργειες και το ζήλο του μητροπολίτη Παύλου».

larnaka leipsana karslidi 1
Η λάρνακα με τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Το μοναστήρι βρίσκεται στο σημείο που, το 1930, ο Άγιος Γεώργιος Καρσλίδης με τη βοήθεια των χωρικών έχτισε δίπλα στο κελί του το μικρό ναό Αναλήψεως του Σωτήρος.

«Όταν λειτουργούσε, δεν πατούσε στη γη. Συλλειτουργούσε με αγίους και οι πιστοί άκουγαν τη συνομιλία. Μια φορά ένας νέος 16 ετών ρώτησε τον ψάλτη, ποιοι είναι μέσα στο ιερό και συνομιλούν με τον Άγιο Γεώργιο. Ο ψάλτης του απάντησε ότι σε κάθε χερουβικό ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος του λύνει τις απορίες», είχε μοιραστεί με το pontosnews.gr η ηγουμένη Πορφυρία.

Πηγη: pontosnews.gr

Click to comment

Απάντηση

ΔΡΑΜΑ

Με πολύ κόσμο οι παρελάσεις σε ΑΜ-Θ και Λήμνο – Παρέλαση με άλογα στην παρέλαση του Δοξάτου

Κορυφώθηκαν στην Ξάνθη  οι εκδηλώσεις εορτασμού της 25ης Μαρτίου, με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική οδό της πόλης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης κ. Πολυξένη Μπρίκα.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών μέσων το στρατόπεδο Ανδρικάκη

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας  με το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. προχωρά ο Δήμος Δράμας για την παραχώρηση του στρατοπέδου «Ανδρικάκη», με σκοπό τη δημιουργία θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το μνημόνιο συνεργασίας  θα υπογραφεί   το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα – όπως μας ενημερώνει ο Δήμος Δράμας –  ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για τη δημιουργία του θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων, με τη συμβολή των δωρητών από τη Δράμα κυρίων  Άρη Θεοδωρίδη και Κώστα Αποστολίδη και με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Δράμας.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Δράμα | Προχωρούν τα έργα του νέου κολυμβητηρίου

Η κατασκευή του νέου Δημοτικού Κολυμβητηρίου στη Δράμα είναι ένα σημαντικό έργο για την πόλη και τον αθλητισμό της περιοχής.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών δεδομένου των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν σε γραφειοκρατικό επίπεδο. Η πρωτοβουλία της εταιρείας Raycap και του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη ειναι εξαιρετικά γενναιόδωρη, αφού προσέφερε όλη τη μελέτη και την κατασκευή του κολυμβητηρίου ως δωρεά προς την τοπική κοινωνία. Αυτό δείχνει τη δέσμευσή της προς την πόλη και τους κατοίκους της, καθώς και την υποστήριξή της προς τον αθλητισμό και την εκπαίδευση των νέων.

Επιπλέον, η συμβολή του Δήμου Δράμας στο έργο είναι επίσης σημαντική, αν και η συνολική χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από την εταιρεία Raycap. Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την κατασκευή του κολυμβητηρίου φαίνεται να βασίζεται στην εμπιστοσύνη προς την εταιρεία και την προσφορά της.

Συνολικά, αυτό το έργο αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινότητα της Δράμας, ενισχύοντας τον αθλητισμό και προσφέροντας νέες δυνατότητες για την υγεία και την αναψυχή των κατοίκων.

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en