Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Τανια Ελευθεριαδου | Επιστολές για την ραγδαία μείωση της επιβατικής κίνησης στο Μέγας Αλέξανδρος

Με αφορμή την πρόσφατη ενημέρωση της Fraport Greece που αφορά τα στοιχεία επιβατικής κίνησης του Οκτωβρίου του 2022, σύμφωνα με την οποία το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος είναι ουραγός ανάμεσα στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου για την πτωτική πορεία του αεροδρομίου, καθώς και τις μειωμένες αφίξεις πτήσεων εξωτερικού- εσωτερικού αναφερει σε δελτιο τυπου που εξεδωσε η Βουλευτης Καβαλας του ΣΥΡΙΖΑ Τανια Ελευθεριαδου.

Συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση για το αεροδρόμιο της Καβάλας διαμορφώθηκε ως εξής:

Ιούλιος 2022: Μειωμένη κατά 12,8% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019

Αύγουστος 2022: Μειωμένη κατά 10,7% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019

Σεπτέμβριος 2022: Μειωμένη κατά 20,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριου 2019

Οκτώβριος 2022: Μειωμένη κατά 45,4% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, παρουσιάζεται μειωμένη κατά 48,3% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2019. Επιπρόσθετα, το αεροδρόμιο Καβάλας είναι το μοναδικό που καταγράφει μείωση επιβατικής κίνησης σε σχέση και με το 2021. Το αεροδρόμιο ακολουθεί αναντίστοιχη πορεία με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία αυξάνουν την επιβατική τους κίνηση στην μετά-COVID εποχή.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την περιοχή μας, με δεδομένο το οικονομικό όφελος που επιδιώκουν οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι και οι πολίτες της Καβάλας και της Θάσου από τον Τουρισμό. Δυστυχώς, ενώ η τουριστική περίοδος παρατάθηκε-λόγω και της καλοκαιρίας- η Καβάλα δεν κατάφερε να προσελκύσει επισκέπτες από χώρες πέραν των βαλκανικών, για τους μήνες πέραν της καλοκαιρινής περιόδου. Τελικά, η επιχειρούμενη προσέλκυση τουριστών από «αγορές» της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, καθώς και η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της περιοχής πέραν της καλοκαιρινής περιόδου, κρίνεται ως αποτυχημένη.

Επιπρόσθετα, οι πτήσεις από και προς την Αθήνα εκτελούνται από μία και μόνο εταιρεία, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όμως, η συχνότητα των πτήσεων, το ασταθές πρόγραμμα, οι ακατάλληλες ώρες που αυτές πραγματοποιούνται, η αναντιστοιχία με τα δρομολόγιων των πλοίων από την Κεραμωτή προς τη Θάσο (για παράδειγμα, οι επιβάτες που αποβιβάζονται στο αεροδρόμιο με την πτήση των 6.30 μ.μ. από την Αθήνα, είναι αδύνατον να προλάβουν το τελευταίο πλοίο από Κεραμωτή, το οποίο αναχωρεί στις 7.45 μ.μ.), οι αυξημένοι-σε σχέση με τα γειτονικά αεροδρόμια- αεροπορικοί ναύλοι, απαξιώνουν το αεροδρόμιο της Καβάλας, ενώ δημιουργούν ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο θα προσέλκυε περισσότερους επιβάτες. Παράλληλα, το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης παραμένει εξαιρετικά ανταγωνιστικό, με περισσότερες πτήσεις εσωτερικού, με χαμηλότερους ναύλους και σωστά δομημένο πρόγραμμα πτήσεων.

Επειδή, η απαξίωση του αεροδρομίου της Καβάλας επηρεάζει κατοίκους, επαγγελματίες και επισκέπτες. Επειδή, η περιοχή εξυπηρέτησης του αεροδρομίου αφορά 3 νομούς και πάνω από 300 χιλ. κατοίκους.

Επειδή, στην περίοδο κρίσης που διανύουμε είναι εξαιρετικά ασύμφορο για τους κατοίκους της Καβάλας, της Θάσου, της Δράμας και της Ξάνθης να διανύσουν περί τα 200 χιλ. για τα πλησιέστερα αεροδρόμια (Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη).

Ζητώ όπως με ενημερώσετε, για τις κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την προσέλκυση περισσότερων πτήσεων εξωτερικού προς το αεροδρόμιο Καβάλας, αν έχετε ασκήσει πίεση στην μοναδική εταιρεία που εκτελεί πτήσεις εσωτερικού από και προς την Καβάλα, πώς προτίθεστε να επεκτείνετε την τουριστική περίοδο για την Καβάλα και την Θάσο στο πλαίσιο των καθηκόντων σας, ποιος είναι ο σχεδιασμός της περιφέρειας για προσέλκυση επισκεπτών από χώρες πλην των βαλκανικών.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την AEGEAN Α.Ε., ενώ τις επόμενες μέρες δρομολογώ συναντήσεις με φορείς υπεύθυνους για το αεροδρόμιο και τον τουριστικό σχεδιασμό.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Στην Καβάλα βρέθηκε ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΝΔ Σπύρος Καρανικόλας

Σχεδόν ένας μήνας έμεινε μέχρι τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και οι επισκέψεις από Υποψήφιους Ευρωβουλευτές είναι πλέον συχνές.

Το πρωί της Πέμπτης 25 Απριλίου την Καβάλα επισκέφθηκε ο κ. Σπύρος Καρανικόλας Υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος κατά την άφιξη του πέρασε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη  Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου ενώ στην συνέχεια της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Υποψήφιος ήρθε σε επικοινωνία με φορείς της πόλης, συζητώντας τα όσα προβλήματα υπάρχουν έχοντας ως μέλημα να μεταφέρει τις πληροφορίες στην κεντρική διοίκηση.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Όλα έτοιμα για το Πάσχα στους φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία της Καβάλας

Μια εβδομάδα πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και φαίνεται πως τα καταστήματα στην Καβάλα είναι έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους πολίτες με διαφορά εδέσματα.

Πασχαλινά τσουρέκια σε διάφορες γεύσεις , πασχαλινά αυγά αλλά και κεράσματα  για τις πασχαλινές επισκέψεις είναι όλα στις θέσεις τους. Ενώ φημολογίες θέλουν τις τιμές να αυξάνονται, συγκριτικά με άλλες χρονιές, κάποια καταστήματα στην Καβάλα κρατούν σταθερή την τιμή τους για τα προϊόντα τους ενώ ήδη είναι μεγάλο το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την αφορά τους βλέποντας τους Καβαλιώτες πολίτες να έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία των δώρων τους.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τι θα μέτρα πυροπροστασίας θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες της Καβάλας

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Καβάλας  με θέμα την υποχρεωτική προληπτική πυροπροστασία ενόψει της αντιπυρικής περιόδου του 2024.

Πιο συγκεκριμένα, εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου από 1 Μαΐου έως και τέλος Οκτωβρίου του 2024 , καλούνται οι πολίτες να συμμορφωθούν στις νομικές διατάξεις και να προχωρήσουν στην λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας στις ιδιοκτησίες τους.

Παρόντες ο Δήμαρχος Καβάλας , Θόδωρος Μουριάδης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κύριος Κυριάκος Σταυρίδης , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κύριος Αλέξης Γούλας  αλλά και ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας για την πυροπροστασία κύριος Γιώργος Τσακαλίδης.

Μέσα από την συνέντευξη τους, οι ίδιοι  έδωσαν συμβουλές για το τι θα πρέπει να ακολουθηθεί κυρίως για τις ιδιοκτήσιες πλησίον δασικών εκτάσεων, αλλά και ακάλυπτων χωρών τονίζοντας πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προχωράει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου, καταλογίζεται όμως αντίστοιχα το πρόστιμο  και η δαπάνη για τον καθαρισμό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en