Quantcast
Connect with us

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Τέλος στις πανελλαδικές εξετάσεις, όπως τις γνωρίζαμε

Ριζικές αλλαγές στο λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέρνει νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ανάμεσα στις βασικές προτάσεις περιλαμβάνονται η σταδιακή επέκταση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης,, ο μετασχηματισμός της Γ’ Λυκείου σε προπαρασκευαστική τάξη με λιγότερα μαθήματα αλλά περισσότερες ώρες ανά μάθημα και η σύνδεση των γενικών με τα επαγγελματικά λύκεια με «αλληλοδανεισμό» μαθημάτων.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αυτός θα γίνεται με εξετάσεις που θα πραγματοποιούνται κεντρικά δυο φορές τον χρόνο: στα τέλη του Ιανουαρίου (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο. Τα διαγωνίσματα του Ιανουαρίου θα συμμετέχουν στον βαθμό πρόσβασης με ένα ποσοστό μόνο αν βελτιώνουν τον βαθμό του Ιουνίου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συνυπολογίζονται. Ο στόχος της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι διπλός: αφενός να δίδεται ένα «μπόνους» στους μαθητές και αφετέρου να «αποδραματοποιούνται» οι τελικές εξετάσεις, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο βαθμός πρόσβασης τώρα προκύπτει από κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις και από τον βαθμό του απολυτηρίου. Την πρώτη χρονιά εφαρμογής η συμμετοχή του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης θα είναι περιορισμένη (μέγιστο 20%) και σταδιακά θα αυξάνεται.

Οι εξετάσεις του Ιουνίου αφορούν τρία μαθήματα. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, τα υπόλοιπα δυο είναι μαθήματα εμβάθυνσης που επιλέγει κάθε μαθητής/τρια.

Εφόσον επιδιώκει την εισαγωγή του/της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιλέγει ζεύγος μαθημάτων που δίνει πρόσβαση σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.

Για την πρόσβαση και σε άλλο επιστημονικό πεδίο, ή σε περισσότερα τμήματα απαιτείται και ένα 3ο μάθημα εμβάθυνσης, το οποίο:

  • είτε επιλέγει μάθημα που συνδυάζεται με κάποιο μάθημα του αρχικού ζεύγους δημιουργώντας νέο ζεύγος, που δίνει πρόσβαση και σε άλλο επιστημονικό πεδίο,
  • είτε επιλέγει μάθημα που προαπαιτείται για συγκεκριμένα τμήματα (σε συνδυασμό με το ζεύγος που επέλεξε), δηλ. σχέδιο, ξένες γλώσσες, μουσική,
  • είτε απλώς επιλέγει ένα μάθημα που τον ενδιαφέρει.

Ο βαθμός του απολυτηρίου προκύπτει σε ένα ποσοστό από τους βαθμούς των δύο τετραμήνων (οι οποίοι με τη σειρά τους διαμορφώνονται από τη συνολική συμμετοχή στην τάξη, το διαγώνισμα του 1ου τετραμήνου και μια εκτενή εργασία), και σε έναν βαθμό από τους βαθμούς κεντρικά οργανωμένων εξετάσεων.

Κατά τα λοιπά, η υποχρεωτική εκπαίδευση επεκτείνεται από το 15ο έτος στο 18ο έτος για τη γενιά που ξεκινά το σχολικό έτος 2017-8 την Α΄ Λυκείου. Η Α΄ τάξη του Λυκείου αποτελεί συνέχεια του γυμνασίου, δηλαδή σχεδόν όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά για όλους. Η Β΄ τάξη χαρακτηρίζεται ως μεταβατική (προβλέπονται περισσότερα μαθήματα επιλογής), ενώ στην Γ’ Τάξη που είναι προπαρασκευαστική είτε για τα ΑΕΙ είτε για την επαγγελματική ζωή μετά το λύκειο, δίνεται έμφαση στα ενδιαφέροντα των μαθητριών και μαθητών, που διαμορφώνουν το προσωπικό τους ωρολόγιο πρόγραμμα, με λίγες διδακτικές ώρες αφιερωμένες στα κοινά για όλους μαθήματα.

Παράλληλα επιδιώκεται αύξηση των ωρών ανά μάθημα και μείωση των μαθημάτων. Στη Β΄ ΓΕΛ τα περισσότερα μαθήματα θα είναι 4/ωρα και στη Γ΄ ΓΕΛ είναι 6/ωρα.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νέα εμπλοκή για τη φρεγάτα «Ύδρα» στον Κόλπο του Άντεν | Έβαλε με πυροβόλο και κατέρριψε UAV

Νέα εμπλοκή για τη φρεγάτα «Ύδρα» στον Κόλπο του Άντεν, καθώς έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων, για να προστατέψει ένα εμπορικό πλοίο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κατά τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, η φρεγάτα, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε.

Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Ανακοινωση για το περιστατικό εκδόθηκε από την «Επιχείρηση Ασπίδες» με ανάρτηση στα social media.

«Η φρεγάτα “Υδρα”, η οποία παρείχε προστασία σε ένα εμπορικό πλοίο στον κόλπο του Άντεν, αντιμετώπισε 2 UAV που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Το 1ο UAV καταρρίφθηκε, ενώ το 2ο άλλαξε πορεία. Η ενέργεια ήταν αποτελεσματική και απέτρεψε τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και εμπορική ναυτιλία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Είναι η δεύτερη φορά που επιχειρεί στην περιοχή. Η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας «Ύδρα» έγινε στα μέσα Μαρτίου, όταν εξαπέλυσε πυρά κατά δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Σε μια εμπόλεμη ζώνη το ρίσκο είναι δεδομένο. Η υπερεξασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει. Το ζήτημα είναι αν το ρίσκο λογικό ή εκφεύγει λογικών προβλέψεων. Θεωρώ ότι το ρίσκο είναι λογικό. Στις σύγχρονες μονάδες υπάρχουν περεταίρω δυνατότητες που δεν έχει η φρεγάτα μας», δήλωνε μετά την πρώτη εμπλοκή, μιλώντας στο OPEN, ο αντιναύαρχος ε.α. Βασίλειος Μαρτζούκος.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για την επιχείρηση «Ασπίδες», «προστατεύει τα πλοία τα οποία χρησιμοποιούν τη θαλάσσια οδό, δηλαδή την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, απολύτως αμυντικά. Δεν πρόκειται εμείς να επιτεθούμε σε καμιά χώρα, δεν πρόκειται να επιτεθούμε σε κανέναν. Αλλά βεβαίως, έχοντας συγκεκριμένες δυνατότητες αντιμέτρων».

Στην άσκηση συμμετέχουν τέσσερις φρεγάτες από Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία οι οποίες περιπολούν σε μια τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα έως τον βορειοδυτικό Ινδικό Ωκεανό.

Πηγή: newsbeast.gr

 

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ευρωεκλογές 2024 : “Κόπηκαν” από τον Άρειο Πάγο οι Σπαρτιάτες

ο κόμμα των Σπαρτιατών «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο και δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, ενώ τελικά, 31 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων από τα 46 που αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έλαβαν το πράσινο φως από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Ακόμη, 14 κόμματα δεν κατέβαλαν το προβλεπόμενο από την εκλογική νομοθεσία παράβολο των 20.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να τεθούν αυτομάτως έξω από την εκλογική αναμέτρηση.

Σύμφωνα με την νομοθεσία (νόμος 5083/2024) τα κόμματα που υποβάλλουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτημα υποψηφιότητας στις Ευρωεκλογές υποχρεούνται μαζί να καταθέσουν ηλεκτρονικό παράβολο 20.000 ευρώ.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Πωλείται σε τιμή «ευκαιρίας» το Φιδονήσι στην Καβάλα!

Σε τιμή «ευκαιρίας» πωλείται ένα νησάκι στην Καβάλα το οποίο έχει περίπου 150 στρέμματα έκταση και βρίσκεται σε απόσταση 1,5 ναυτικό μίλι από τη Νέα Ηρακλείτσα.

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες οι ιδιοκτήτες του οι οποίοι είναι τρεις, δύο Καβαλιώτες και ένας Αθηναίος, ζητούν για το εν λόγω νησάκι 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en