Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας – Έναρξη δύο Νέων Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων

Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας με χαρά ανακοινώνει την έναρξη δύο Νέων Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων, σε συνεργασία με την πολιτιστική και εκπαιδευτική πλατφόρμα sparmatseto.gr

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Τίτλος προγράμματος: ArtTherapy: Εικαστική Θεραπεία για όλους

Περιγραφή προγράμματος

Art Therapy ή Εικαστική Θεραπεία ή Θεραπεία μέσω της Τέχνης είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους που έχουμε δώσει σ’ ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μοντέλο που λαμβάνει χώρα τόσο στο πλαίσιο δομών ψυχικής υγείας όσο και στην εκπαίδευση και σε φορείς στήριξης ευπαθών ομάδων.  Αποτελεί μια μέθοδο προσέγγισης, κατανόησης και παροχής βοήθειας σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ή μικρότερα ψυχικά προβλήματα. Είναι μια μορφή θεραπείας, που χρησιμοποιεί την τέχνη για να ανιχνεύσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα.

Παράλληλα,  η Art Therapy είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος καταπολέμησης  του άγχους, διαχείρισης δύσκολων συναισθημάτων και αποτελεσματικής αντιμετώπισης ψυχολογικής φύσης προβλημάτων της καθημερινότητας.

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προτείνεται θα έρθουμε σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο της Art Therapy, τις βασικές της αρχές, την μεθοδολογία της και τους τρόπους που αυτή μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους κάθε ηλικίας να αποκαταστήσουν ψυχικές καταστάσεις.

Σκοπός και Στόχοι

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών σχετικά με την εικαστική θεραπεία, τις μεθόδους της, τις εφαρμογές που αυτή μπορεί να έχει αλλά και την αποτελεσματικότητά της. Παράλληλα επιδιώκεται να παρασχεθεί το κατάλληλο υπόβαθρό το οποίο είναι απαραίτητο για την ανίχνευση και αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Στόχος του προγράμματος είναι  να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με όλες τις γνωστικές, μεθοδολογικές και επιστημολογικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν στην εικαστική θεραπεία, να την κατανοήσουν και να την εφαρμόσουν ο καθένας υπό το πρίσμα και τις προϋποθέσεις της δική του ιδιότητας.

 Θεματικές ενότητες

  • Εισαγωγή στην Εικαστική Θεραπεία
  • Ιστορική εξέλιξη και αναγνώριση
  • Ξεκινώντας από το άτομο
  • Τεχνικές εικαστικής θεραπείας
  • Τα μέσα στην εικαστική θεραπεία
  • Εικαστική θεραπεία για παιδιά και εφήβους
  • Εικαστική θεραπεία για ειδικές ομάδες
  • Εικαστική θεραπεία και καθημερινότητα
  • Βασικές αρχές προσέγγισης στην εικαστική θεραπεία
  • Δράμα και Μουσική στην Art Therapy

Τι θα μάθω;

  • Γνώση της ιστορικής εξέλιξης και της αναγνωρισμένης αξίας της εικαστικής θεραπείας
  • Γνώση των αρχών και των προϋποθέσεων για να έχει αποτελέσματα η εφαρμογή της.
  • Εφαρμογή τεχνικών Art Therapy στο πλαίσιο της ιδιότητάς του κάθε συμμετέχοντα
  • Χρήση τεχνικών Art Therapy για την ανίχνευση και αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων
  • Κατανόηση της αξίας της εικαστικής θεραπείας
  • Κριτική προσέγγιση της διαδικασίας της εικαστικής θεραπείας

Περισσότερες πληροφορίες

Λειτουργία Εργαστήριου:

Δύο δια ζώσης δίωρα εργαστήρια ανά μήνα (ένα κάθε δεκαπέντε ημέρες) και εκπόνηση δύο εργασιών ανά μήνα στις εβδομάδες που δεν υπάρχει εργαστήριο, δίχως να απαιτείται η φυσική παρουσία στον χώρο της Στέγης.

Workshops:

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υλοποιούνται έξτρα workshops με στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πρακτική της εικαστικής θεραπείας.

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος εργαστηρίου:

Βασίλειος Κ. Μακέδος (Ιστορικός τέχνης, ΜΑ Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση, art therapist).

Βεβαίωση εκπαίδευσης:

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης και συνοδευτικό βεβαίωσης στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά οι θεματικές που καλύφθηκαν.

Διάρκεια εργαστηρίου:

Το εργαστήριο αποτελείται από δύο κύκλους (ο πρώτος αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στον δεύτερο). Η διάρκεια του πρώτου (εισαγωγικού κύκλου) είναι τρεις (3) μήνες (Μάιος – Ιούλιος) και του δεύτερου επτά (7) μήνες (από τον Οκτώβριο 2022).

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Τίτλος προγράμματος: Εκπαιδευτική – Καλλιτεχνική Ρομποτική

Περιγραφή προγράμματος

Η εκπαιδευτική ρομποτική έχει δομήσει μια στιβαρή βάση θεωρητικών, επιστημολογικών και πρακτικών αρχών οι οποίες της επιτρέπουν να δρα αυτόνομα ως ένα μέσο εκπαίδευσης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες αρχές της διερευνητικής μάθησης χαρακτηριστικό που την καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματική.

Το εργαστήρι καλλιτεχνικής – εκπαιδευτικής ρομποτικής εστιάζει στη χρήση της εκπαιδευτικής ρομποτικής με στόχο τη μάθηση μέσα από τη δημιουργία καλλιτεχνημάτων και τη χρήση τους για περαιτέρω διεύρυνση τόσο της γνώσης που αποκτήθηκε όσο και των καλλιτεχνικών αισθητηρίων των συμμετεχόντων.

Στο Εργαστήρι καλλιτεχνικής – εκπαιδευτικής ρομποτικής θα έρθουμε σε επαφή με την εκπαιδευτική ρομποτική, τη θεωρία της και τα υλικά της. Θα εξερευνήσουμε τον υπέροχο κόσμο της και θα φτιάξουμε και θα προγραμματίσουμε ρομποτικές κατασκευές που θα δημιουργούν τέχνη. Όλα αυτά με απώτερο σκοπό τη γνώση αλλά και την καλλιτεχνική ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων.

Σκοπός και Στόχοι

Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική, τις μεθόδους της, τις εφαρμογές που αυτή μπορεί να έχει αλλά και την αποτελεσματικότητά της. Παράλληλα επιδιώκεται να παρασχεθεί το κατάλληλο υπόβαθρό το οποίο είναι απαραίτητο για την ενασχόληση των συμμετεχόντων με ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο εκπαίδευσης.

Στόχος του προγράμματος είναι  να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με όλες τις γνωστικές, μεθοδολογικές και πρακτικές δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να εμβαθύνουν στην εκπαιδευτική ρομποτική, να την κατανοήσουν και να την εφαρμόσουν αποκτώντας χρήσιμες εμπειρίες και κατακτώντας τη γνώση μέσα από τη ρομποτική.

Ηλικιακές ομάδες συμμετεχόντων

Μιας και η εκπαιδευτική ρομποτική έχει να κάνει και με τις γνώσεις και δεξιότητες που έχει κατακτήσει κάθε ηλικιακή ομάδα θα δημιουργηθούν  τα εξής τμήματα:

  • Παιδιά πρώτης μέχρι και τρίτης τάξης δημοτικού
  • Παιδιά τετάρτης μέχρι και έκτης τάξης δημοτικού
  • Παιδιά γυμνασίου και λυκείου (μέχρι τη δεύτερη τάξη του λυκείου)

και

  • Τμήμα ενηλίκων με εστιασμό στην εκπαιδευτική χροιά της ρομποτικής (εξαιρετικό για εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς και φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων)

Έννοιες και γνωστικά αντικείμενα που καλύπτονται στο εργαστήριο:

  • Φυσική (κίνηση, τριβή, ενέργεια, πίεση, δυνάμεις κ.α.)
  • Μαθηματικά-Γεωμετρία (αναλογίες, μεγέθη, περίμετρος, γωνίες κ.α.)
  • Μηχανική (κατασκευή, συναρμολόγηση, ευστάθεια κ.α.)
  • Προγραμματισμός (αισθητήρες, αλγοριθμική αντίληψη, ψηφιακή νοημοσύνη κ.α.)

Προσωπικές ικανότητες που αναπτύσσονται στο εργαστήριο:

  • Αυτοπεποίθηση – Αυτοεκτίμηση (επίτευξη στόχων, ανατροφοδότηση)
  • Ορθολογική σκέψη (σχεδίαση, συναρμολόγηση, προγραμματισμός, δοκιμή, αξιολόγηση)
  • Δημιουργικότητα – Φαντασία (διαχείριση χρόνου, έργου και πόρων, δημιουργία)
  • Δεξιότητες επικοινωνίας (συνεργασία, ρόλοι ομάδας)
  • Αντίληψη – Παρατηρητικότητα (εύρεση και διαχείριση σφάλματος στα διάφορα στάδια συναρμολόγησης και προγραμματισμού)
  • Καινοτομία – ερευνητικό πνεύμα (νέες ιδέες, νέοι τρόποι υλοποίησης των ιδεών αυτών)

Λειτουργία Εργαστήριου:

Δύο δια ζώσης δίωρα εργαστήρια ανά μήνα (ένα κάθε δεκαπέντε ημέρες) και εκπόνηση δύο εργασιών ανά μήνα στις εβδομάδες που δεν υπάρχει εργαστήριο, δίχως να απαιτείται η φυσική παρουσία στον χώρο της Στέγης.  Σε κάθε δια ζώσης συνάντηση οι συμμετέχοντες δουλεύουν πρακτικά σε διάφορες ρομποτικές πλατφόρμες.

Ακαδημαϊκός υπεύθυνος εργαστηρίου:

Μαρία Πεχλιβάνη (Εκπαιδευτικός. MSc Εκπαιδευτική ρομποτική και νέες τεχνολογίες).

Βεβαίωση εκπαίδευσης:

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων οι συμμετέχοντες λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής ανάλογα με το τμήμα και το επίπεδο.

! Στα εργαστήρια τηρούνται τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ για τις Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Νικολάου Παναγιωτόπουλου

Όπως ανάρτησε ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ :

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας για τις προσεχείς Ευρωεκλογές, υπό την προεδρία του Βουλευτή Καβάλας κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός των δράσεων και οι κατευθύνσεις στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα, με κύριο γνώμονα την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Το στοίχημα των προσεχών εκλογών είναι η αυξημένη προσέλευση και συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο μέγιστη είναι η σημασία της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά και δυναμώνει την φωνή της κοινωνίας. Η μεταρρύθμιση αυτή καθιερώθηκε και ισχύει για όποιον πολίτη το επιθυμεί, εντός και εκτός Ελλάδας.
Για την εφαρμογή εγγραφής στην επιστολική ψήφο ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://epistoliki.ypes.gov.gr

Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Πιερρακάκης από Αλεξανδρούπολη | Πιστεύουμε στα περιφερειακά πανεπιστήμια

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 105ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στην οποία παρέστη ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Η δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη του ΔΠΘ και για λόγους εθνικούς και για λόγους ακαδημαϊκούς μετουσιώθηκε με τον τελευταίο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση, τον οποίο φέραμε στην ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε βαθιά στο Δημοκρίτειο, πιστεύουμε βαθιά στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, στα ελληνικά περιφερειακά πανεπιστήμια», δήλωσε από την Αλεξανδρούπολη ο υπουργός.

Αναφορικά με την ατζέντα της πολύωρης συζήτησης, που είχε με τους πρυτάνεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωσε πως εξετάστηκε μία σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις και ενέργειες για την περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αναπτυχθούν γρηγορότερα και καλύτερα διεθνώς. «Σ’ αυτό το πλαίσιο της διαρκούς συζήτησης και της διαρκούς ώσμωσης με τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια θα περιμένουμε περαιτέρω προτάσεις από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων για πρόσθετες ενέργειες, που τα πανεπιστήμιά μας θα κληθούν να κάνουν κι εμείς θα κληθούμε να νομοθετήσουμε στο επόμενο διάστημα», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ικανοποιητική η κίνηση στις προκριματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα για τα ευρωψηφοδέλτια

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι δηλώνουν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη συμμετοχή που υπήρξε στις προκριματικές εκλογές για τα ευρωψηφοδέλτια του κόμματος.

Στόχος του κόμματος αλλά και των μελών της Καβάλας, είναι η ένταξη όσο περισσότερων γίνεται ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο με πρώτο και κύριο σχέδιο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην χώρα μας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en