Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνταξιούχοι: Πώς θα μοιραστούν 1,2 δισ. ευρώ

Ποσό περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στους συνταξιούχους από τη νέα χρονιά. Πρόκειται για ποσό που θα προκύψει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα (επιταγή ακρίβειας) καθώς και την αύξηση των συντάξεων γύρω στο 7%. Ωφελημένοι θα είναι οι 9 στους 10 συνταξιούχους.

Ποσό περίπου 1,2 δισ. ευρώ θα καταβληθεί στους συνταξιούχους από τη νέα χρονιά. Πρόκειται για ποσό που θα προκύψει από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την έκτακτη ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα (επιταγή ακρίβειας) καθώς και την αύξηση των συντάξεων γύρω στο 7%.

Την πρώτη αύξηση ύστερα από 12 χρόνια και μετά τις 22 περικοπές που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ωφελημένοι θα είναι οι 9 στους 10 συνταξιούχους.

Ειδικότερα:

• Το ποσό των 600 εκατ. ευρώ θα δοθεί καθ’ όλο το 2023 για τις τακτικές αυξήσεις στους συνταξιούχους λόγω του «ξεπαγώματος» των συντάξεων.

• Το ποσό των 274 εκατ. ευρώ θα δοθεί καθ’ όλο το 2023 εμμέσως σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ ετησίως, λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

 

• Το ποσό των 250-300 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί εκτάκτως τον Δεκέμβριο του 2022 σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους μέσω του εφάπαξ επιδόματος των 250 ευρώ.

Ο «χάρτης» της κατανομής των αυξήσεων στους συνταξιούχους σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας έχει ως εξής:

  • Αυξήσεις έως 7% στις κύριες συντάξεις

Από 1ης/1/2023 αυξάνονται οι κύριες συντάξεις για πάνω από τα 2/3 των συνταξιούχων (περίπου 1,6 εκατομμύρια), με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται σε τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Η αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει το 6% και προκύπτει με βάση ειδικό συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του 2022. Ακριβής εικόνα για το τελικό ύψος των αυξήσεων θα υπάρχει στις αρχές του 2023. Το υπόλοιπο 1/3 των συνταξιούχων (περίπου 800.000) θα δουν είτε λογιστικές αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς είτε οριακές αυξήσεις.

  • Κατάργηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Πρόκειται για την κατάργηση της λεγόμενης «φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης» για συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πρέπει να τονιστεί πως τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο συντάξεις αλλά το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων ανά συνταξιούχο. Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικοί ωφελούμενοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 274 εκατ. ευρώ.

  • Εφάπαξ ενίσχυση 250 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες

Τον Δεκέμβριο πρόκειται να δοθεί και πάλι εφάπαξ ενίσχυση στους ευάλωτους πολίτες. Οι διαφορές σε σχέση με την προηγούμενη καταβολή είναι πως το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 200 προηγουμένως), ενώ διευρύνεται σημαντικά το πλήθος των ωφελούμενων συνταξιούχων, καθώς την ενίσχυση θα τη λάβουν όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ αντί των 600 ευρώ που ίσχυε, ενώ αντίστοιχα διευρύνονται και τα κριτήρια του οικογενειακού εισοδήματος και της περιουσίας. Δικαιούχοι είναι 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι (από 634.000 που ίσχυε πέρυσι), με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200 ευρώ πέρυσι), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400 ευρώ) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ). Το κόστος του μέτρου αυτού θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ.

  • Καταβολή της 4ης ετήσιας αύξησης που προκύπτει από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τον Ν. 4670/2020

Το προηγούμενο έτος, πάνω από 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τον Μάιο του 2016) με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης είδαν αυξήσεις στις αποδοχές τους έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται στον Ν. 4670/2020. Συγκεκριμένα, έλαβαν τις τρεις από τις πέντε ετήσιες αυξήσεις που προβλέπονται στον νόμο. Ετσι, το 2023 αναμένεται να λάβουν και την τέταρτη ετήσια αύξηση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Με δεδομένο ότι η εισφορά αυτή αφορά το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων και όχι μόνο τις συντάξεις (π.χ. εισόδημα από ακίνητα), υπολογίζεται ότι οι τελικοί ωφελούμενοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 274 εκατ. ευρώ.

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερχονται καύσωνες και πυρκαγιές: Πάμε για πρώιμο καλοκαίρι ενώ κάθε μήνα σπάει κι ένα νέο ρεκόρ ζέστης

Πριν από περίπου έναν μήνα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας  έλεγε ότι «η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι πολύ δύσκολη». Σχεδόν πριν… αλέκτορα φωνήσαι, η πρόβλεψη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται: οι θερμοκρασίες-ρεκόρ που καταγράφονται σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, αλλά και στη χώρα μας, οδηγούν σε έναν πρόωρο συναγερμό, καθώς ο εφιάλτης των πυρκαγιών φέτος ξεκίνησε πολύ νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

Οι αριθμοί, επειδή έχουν το προσόν να λένε την αλήθεια, μπορούν να αποκαλύψουν το μέγεθος που έχει ήδη λάβει το πρόβλημα. Μόνο σε ένα διήμερο, συγκεκριμένα το περασμένο Σαββατοκύριακο, σε ολόκληρη τη χώρα καταγράφηκαν 88 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα, ενώ για τις υπόλοιπες οι πυροσβεστικές δυνάμεις χρειάστηκε να δώσουν μάχες οι οποίες θυμίζουν τα δυστοπικά σκηνικά που ζούμε σχεδόν κατά κανόνα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό δεν ήταν κάτι τυχαίο, καθώς συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση μέσα στην εβδομάδα που διανύσαμε. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε ένα μόνο 24ωρο, αυτό της περασμένης Τετάρτης, εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας συνολικά 67 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από αυτές, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 56 αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο, με τις υπόλοιπες 11 να χρειάζονται πολύωρες μάχες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε επίπεδο τριμήνου τώρα, σύμφωνα πάντα με την Πυροσβεστική, το α’ τρίμηνο του 2024 εκδηλώθηκαν συνολικά 2.378 αγροτοδασικές πυρκαγιές, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν εκδηλωθεί 2.367.

Η Πυροσβεστική μπορεί να καταγράφει τις πυρκαγιές που εμφανίζονται πρόωρα και την εξέλιξή τους, όμως αυτό που δεν είναι σε θέση να πει, τουλάχιστον επισήμως, είναι τα αίτια εκδήλωσής τους. Αυτό είναι μια διαδικασία την οποία αναλαμβάνουν τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και τα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Ομως η πικρή αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια… τυπική διαδικασία, καθώς όλοι γνωρίζουμε τον βασικό συνδυασμό παραγόντων που τις ευνοεί: είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, το παρατεταμένο διάστημα ξηρασίας, που με τη σειρά τους οφείλονται στην κλιματική κρίση και το «Ελ Νίνιο».

Το «Copernicus»
Υπό άλλες συνθήκες, όλα αυτά θα ήταν υπόθεση που αντιμετωπίζουμε συνήθως τον Αύγουστο. Η καταφανέστατα πρόωρη εμφάνιση του προβλήματος έχει οδηγήσει σε πολλές περιπτώσεις τις κατά τόπους αρχές να αιτούνται την κατά συνθήκη άμεση έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Ενδεικτικό του μεγέθους της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι οι πυροσβεστικές και άλλες αρχές διαφόρων περιοχών της χώρας στις οποίες εμφανίστηκαν οι πυρκαγιές πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο αιτήθηκαν την πρόωρη κατ’› εξαίρεση έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει ήδη προαναγγείλει ότι αυτή ξεκινά πολύ νωρίτερα, αίτημα που έγινε δεκτό. Και παρά το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για τη φετινή μάχη με τις πυρκαγιές είναι οργιώδεις από τον χειμώνα ήδη!

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παρά τα έργα στον Αγ. Νικόλαο ικανοποιητική είναι η κίνηση στα καταστήματα

Παρά τα έργα που διενεργούνται στα στενά του Αγίου Νικολάου, αισιόδοξη είναι η κατάσταση με την κίνηση που υπάρχει στα καταστήματα. Πρόβλημα ωστόσο παραμένει για το αν τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι και πριν την μεγάλη κίνηση του τουρισμού στην Καβάλα.

Άλλωστε όπως οι ίδιοι καταστηματάρχες δηλώνουν , είναι συνεχή τα τηλεφωνήματα για παράταση παράδοσης και ολοκλήρωσης των έργων, ωστόσο οι ίδιοι δεν πτοούνται από το γεγονός και μένουν αισιόδοξοι για τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμετείχαν τα σωματεία της Καβάλας στην πανελλαδική απεργία της 17ης Απριλίου

Το πρωί της Τετάρτησ 17 Απριλίου σύσσωμα τα σωματεία της Καβάλας, συμμετείχαν στην πανελλαδική απεργία που προκύρηξε η ΓΣΕΕ. Βασικό μήνυμα της ημέρας ” Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια”. Παρόλα αυτά αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπήρξε η αναμενόμενη προσέλευση από τους πολίτες.

 

 

 

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en