Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση για την παρακολούθηση της ορθής υλοποίησης και της βέλτιστης διαχείρισης του Έργου «BSBEEP»

Ο Δήμος Καβάλας βασικός συντελεστής σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία  για την Ενεργειακή Εξοικονόμηση στον κτηριακό τομέα στην περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας

Η πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας για την αξιοποίηση του δικτύου Δήμων, Διεθνής Λέσχη της Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο δραστηριοποιείται από εικοσαετίας έκανε ακόμη ένα βήμα προόδου με την διεξαγωγή της 3ης Τακτικής Συνάντησης του έργου BSBEEP, 12-13 Ιουνίου στο Καχούλ της Μολδαβίας.

Η συνάντηση αυτή, η τρίτη στην σειρά , πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της ορθής υλοποίησης και της βέλτιστης διαχείρισης του Έργου  «BSBEEP», ενός έργου που αποσκοπεί στην οικοδόμηση συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και στην ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων φορέων, στο πεδίο της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα.

Τα αντικείμενα της 3ης συνάντησης εργασίας ήταν τα ακόλουθα:

  • Να διατηρηθεί μια πολυ-επίπεδη διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των εταίρων του έργου, να ενισχυθεί περαιτέρω οι διαχειριστικές ικανότητες της ομάδας του έργου με σκοπό την ομαλή υλοποίηση των δραστηριοτήτων και την επίτευξη των από κοινού τεθέντων στόχων, να διευκρινιστούν ζητήματα που σχετίζονται με την πρόοδο του έργου.
  • Να παρουσιαστούν οι ανάγκες των εταίρων του έργου να σφυρηλατηθούν κοινές προσεγγίσεις στην υλοποίηση του έργου, όσο και να διερευνηθούν δυνατότητες περαιτέρω εξέλιξης των δράσεων του έργου.
  • Να αναλυθούν τα κρίσιμα ζητήματα του έργου BSBEEP και να ενισχυθούν οι διοικητικές και διαχειριστικές ικανότητες των εταίρων, ως φορέων υλοποίησης των αλλαγών, που απαιτούνται στις δομές των φορέων, ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε  την Πέμπτη 12 Ιουνίου με μια δημόσια εκδήλωση, στόχος της οποίας ήταν να παρουσιάσει στους τοπικούς και εθνικούς φορείς την αξία και τη σημασία του έργου BSBEEP και ταυτόχρονα να ενθαρρύνει τον διάλογο και την ανταλλαγή εμπειριών με άλλους οργανισμούς της Μολδαβίας, που εμπλέκονται στον αντικείμενο της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν η μέχρι τώρα πορεία του έργου και κατόπιν οι εκπρόσωποι των φορέων, παρουσίασαν τις ευκαιρίες και τα εμπόδια σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις χώρες τους, το κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, όσο και τις σχετικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες. Ο προγραμματισμός των δήμων (προγράμματα και σχέδια δράσεις) σχετικά με την ενεργειακή αποδοτικότητα, η χρηματοδότηση δημόσιων έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και η τοπική εμπειρία σχετική με την υλοποίηση έργων ενεργειακής αποδοτικότητας στην Μολδαβία, αποτέλεσαν μια ξεχωριστή ενότητα παρουσιάσεων, με την οποία ολοκληρώθηκε η δημόσια εκδήλωση.

Την δεύτερη ημέρα της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των εταίρων διαβουλεύτηκαν επί της πορείας των δραστηριοτήτων του έργου δίδοντας έμφαση στα παραδοτέα των πακέτων εργασίας, στην δημοσιότητα και στην ορθή διαχείριση του έργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο έχει ήδη λάβει μια σημαντική διάκριση στο πλαίσιο του συνεδρίου «1ο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας: Προώθηση των Καλύτερων Πρακτικών και Μετάδοση της εμπειρίας», που διοργάνωσε η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο των εορτασμών για την Ημέρα της Ευρώπης, στην Θεσσαλονίκη, στις 8 & 9 Μαΐου 2014. Στο συνέδριο αυτό , το έργο BSBEEP, αναγνωρίστηκε ως μια Καλή Πρακτική,  μεταξύ όλων των έργων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Μαύρη Θάλασσα 2007-2013».

Λίγα λόγια για το BSBEEP

Το έργο BSBEEPστοχεύει στην ενίσχυση των διοικητικών ικανοτήτων των τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Το πεδίο εφαρμογής της πρότασης, είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων, είτε αυτά είναι δημόσια, είτε ιδιωτικά.

Απώτερος σκοπός του έργου είναι η αλλαγή του τρόπου διαχείρισης, όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των κτηρίων, η αύξηση της αποδοτικότητάς τους και η λειτουργία των δημοτικών κτηρίων ως πρότυπα αποδοτικότητας, καθώς επίσης και η διάδοση της ιδέας της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτηριακό τομέα, η ευαισθητοποίηση και η υποκίνηση των πολιτών να συμμετέχουν σε αυτή την ιδέα και η παρότρυνση στο να γνωρίσουν και να υιοθετήσουν τις καλές πρακτικές που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο έργο.

Η διάρκεια του έργου είναι δύο χρόνια, Ιούνιος 2013-Ιούνιος 2015, και ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του είναι 804.787,44 ευρώ με 90% συγχρηματοδότηση από την ΕΕ και 10% από Εθνικούς πόρους.

Στο έργο συμμετέχουν δέκα εταίροι από έξι χώρες, έξι Δήμοι, τρία Πανεπιστήμια και ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο. Από την Ελλάδα συμμετέχουν ο Δήμος Καβάλας ως Επικεφαλής Εταίρος και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Οι υπόλοιποι εταίροι είναι: Δήμος Galati (Ρουμανία), το Πανεπιστήμιο “DunareadeJos” (Ρουμανία), το Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο της Αρμενίας (Αρμενία), το R2E2 -Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας (Αρμενία), οΔήμος Cahul (Μολδαβία), οΔήμος Mykοlayiv (Ουκρανία), ο ΜητροπολιτικόςΔήμος Σαμψούντας (Τουρκία) και ο Δήμος Tekirdağ (Ραιδεστός, Τουρκία).

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου: www.bsbeep.com

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en