Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

“Στο τραπέζι” οι πρόωρες εκλογές | Ποιες οι πιθανές ημερομηνίες

Όχι μόνον έχει μπει η χώρα σε ένα προεκλογικό καλοκαίρι, όχι μόνον άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο συζητούν πιθανές ημερομηνίες πρόωρων εκλογών, αλλά επιπλέον το σενάριο να στηθούν και τρίτες κάλπες, εάν στις δεύτερες η Νέα Δημοκρατία οριακά δεν λάβει αυτοδυναμία, δεν “καίγεται”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε εκ νέου στο πλαίσιο του briefing για το σενάριο αυτό και ουσιαστικά έδωσε την ίδια απάντηση με την προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Η δική μας πρόθεση είναι ότι σε καιρούς αστάθειας χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις προφανώς δε συμβάλουν σε αυτό. Αυτό που έχουμε τονίσει είναι ότι επιδιώκουμε με τη δεύτερη εκλογή να βγει κυβέρνηση όπως το 2019. Από εκεί και πέρα η βουληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες διακυβέρνησης του τόπου μετά από αυτές τις εκλογές”, είπε ο κ. Οικονόμου.

Έδειξε λοιπόν ως πιθανότητα τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στις δεύτερες εκλογές, εάν δεν λάβει αυτοδυναμία η ΝΔ. Ενώ πρόσθεσε αυτή τη φορά ότι οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις δε συμβάλουν στην αναγκαία σταθερότητα, φράση που συνηγορεί κατά τρίτης κάλπης.

Δεν δηλώσε όμως κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν και τρίτες κάλπες, τη στιγμή που ορισμένοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν ότι εάν η ΝΔ στις δεύτερες εκλογές φτάσει πολύ κοντά στην πηγή της αυτοδυναμίας αλλά δεν πιει νερό, νομιμοποιείται να αρνηθεί το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Η άποψη ότι “οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις δε συμβάλουν στην αναγκαία σταθερότητα” θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως λόγος νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, κάτι που έχει πάντως αποκλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και έχει δεχθεί προ πολλού σχετικές εισηγήσεις.

Εν τω μεταξύ στο γαλάζιο στρατόπεδο πέφτουν στοιχήματα για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών. Οι περισσότεροι ποντάρουν στην Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου και οι υπόλοιποι στοιχηματίζουν είτε μία βδομάδα πριν, στις 18 Σεπτεμβρίου (ημέρα πάντως που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κανονικά θα βρίσκεται στη ΔΕΘ), είτε μία εβδομάδα μετά, στις 2 Οκτωβρίου.

Εάν οι πρώτες κάλπες στηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου, οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν στις 23 Οκτωβρίου (ή στις 18 εάν “τρέξουν” οι διαδικασίες), επομένως πιθανές τρίτες κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 20 Νοεμβρίου (ή στις 13).

Ήδη όμως οι διπλές εκλογές σημαίνουν μία παρατεταμένη προεκλογική “ακινησία” και αβεβαιότητα για την οικονομία, ενώ στο κυβερνητικό επιτελείο πρέπει να λάβουν υπόψη τον κίνδυνο της κόπωσης και της αποσυσπείρωσης, αλλά και ότι εν τω μεταξύ θα έχουν αρχίσει οι ενεργειακές δυσκολίες (και ενδεχομένως ακόμη και επισιτιστικά προβλήματα) του φθινοπώρου, ενδεχομένως δε να έχει επιστρέψει και ο κορονοϊός.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βορίδης | Κανένα μέτωπο, καμία ρηγμάτωση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας

Οι επικείμενες ευρωεκλογές ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης στη συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στην ΕΡΤ. Και, πρώτα για την προεκλογική κατανομή πολιτικής δουλειάς (ο κ. Βορίδης έχει χρεωθεί την Πελοπόννησο), θα έχει συνάντηση, την άλλη εβδομάδα, με τους βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας από τη συγκεκριμένη περιοχή, με στόχο, «να καλύψουμε όλους τους δήμους της Πελοποννήσου».

Ενώ, στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, «οι ευρωεκλογές έχουν πάντοτε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τούτες οι ευρωεκλογές έχουν πρόσθετα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε, δεν ακολουθούν εθνικές εκλογές, επίσης έχει καταγραφεί μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος στις τελευταίες εθνικές εκλογές, διαφορά που επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις της τρέχουσας περιόδου.

Όμως, η Ευρώπη διανύει μία «κρίσιμη καμπή», όπως ανέφερε με τρία διακυβεύματα-ζητήματα με ιδεολογικό περιεχόμενο πάνω στο τραπέζι.

Το πρώτο είναι η ευρωπαϊκή άμυνα. «Εκτός από το ΝΑΤΟ που είναι ο βασικός στρατιωτικός, αμυντικός βραχίονας του δυτικού κόσμου, από την άλλη η Ευρώπη πρέπει να έχει τη δική της άμυνα», σημείωσε και συνέχισε επικαλούμενος τη θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία η κοινή άμυνα πρέπει να χρηματοδοτηθεί μέσω ευρωομολόγου.

Ένα πρόσθετο όφελος για τη χώρα μας, εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη είναι το εξής: «Η ελληνική αμυντική βιομηχανία θα πάρει δουλειές από την Ευρώπη». Εν κατακλείδι, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ζητά να προχωρήσει η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, όταν τα κόμματα της Αριστεράς είναι αντίθετα, όπως υποστήριξε.

Δεύτερο θέμα είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, με βασικό ερώτημα εάν πρέπει «να γίνει επιθετικά η πράσινη μετάβαση στους αγρότες». Σύμφωνα με τον υπουργό, κάτι τέτοιο «έχει συνέπειες, που έχουν να κάνουν με τη μείωση των βασικών ενισχύσεων, και επομένως με το εισόδημα των αγροτών μας. Το ΕΛΚ λέει “ναι” στην πράσινη μετάβαση, αλλά με λελογισμένο ρυθμό, που διαφυλάσσει εισόδημα των αγροτών. Τα κόμματα της Αριστεράς και οι Σοσιαλιστές λένε να γίνει γρήγορα, τώρα, η πράσινη μετάβαση».

Τρίτο θέμα, η μετανάστευση, με κυρίαρχο ζήτημα, εάν πρέπει να έχει η Ευρώπη συντεταγμένη περιοριστική μεταναστευτική πολιτική. Θέμα στο οποίο, και εδώ, διαπιστώνεται διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς.

Άλλωστε, συμπλήρωσε, «αν υποθέσουμε ότι το βράδυ των εκλογών η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει ένα καλό αποτέλεσμα, οι πολιτικοί αντίπαλοί μας θα πουν, “αυτό δεν έχει καμία πολιτική σημασία”;». Φυσικά, «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει μετά τις ευρωεκλογές, να το ξεκαθαρίσουμε. Έχουμε μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν την ώρα που πρέπει», τόνισε. Ζήτησε, όμως, «να εγκριθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης, να στηριχθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχεται απίστευτες επιθέσεις, και μάλιστα συντονισμένες, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όλες αυτές τις κατασκευές που γίνονται από τους σοσιαλιστές, τους κομμουνιστές, τους πράσινους για τα θέματα του κράτους δικαίου».

Όσον αφορά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Βορίδης παρατήρησε ότι «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πάντοτε κάνει μια έκθεση και πάντοτε στην έκθεση αυτή υπάρχουν παρατηρήσεις. Αν θέλετε να δείτε την εξέλιξη των θεσμών, θα πρέπει να συγκρίνετε εκθέσεις».

Όπως επεσήμανε, άλλο είναι να παίρνει κανείς υπ’ όψιν του την έκθεση προκειμένου να γίνουν βελτιώσεις και άλλο «να περιγράφουμε την Ελλάδα -όπως κάνει η Αριστερά, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ- περίπου ως δικτατορία. Είναι άλλο να πούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία ενός θεσμού, η κριτική είναι καλοδεχούμενη». Διευκρίνισε, δε, ότι στην αμερικανική έκθεση υπάρχει σειρά θετικών αναφορών στα ζητήματα λειτουργίας των κομμάτων και των εκλογών, στη δυνατότητα των δημοσιογράφων να εκφράζονται ελεύθερα. Σε αυτό το σημείο επικαλέστηκε και την πρόσφατη επίσκεψη, στη χώρα μας, της αρμοδίου Επιτρόπου Βέρας Γιούροβα, η οποία «τα βρήκε μια χαρά».

Εξάλλου, «αν ακούσει κανείς τον ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα ελευθερίας του Τύπου, θα νομίσει ότι έχουμε λογοκρισία, ότι πηγαίνουν φυλακή και διώκονται οι δημοσιογράφοι». Για τις καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων παρατήρησε ότι εάν ο δημοσιογράφος επανορθώσει στο εξώδικο του θιγόμενου, δεν υπάρχει δίωξη.

Σε σχέση με τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι «το Predator δεν έχει σχέση με την κυβέρνηση βάσει της επίσημης ενημέρωσης που έχουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που κάνουν τις νόμιμες επισυνδέσεις».

Στο θέμα των σχέσεων της κυβέρνησης με την Εκκλησία, εν πρώτοις διευκρίνισε ότι «υπάρχει η Εκκλησία, η οποία εκφράζεται θεσμικά από την Ιερά Σύνοδο και αυτή εκπροσωπείται από τον αρχιεπίσκοπο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πάμπολλοι ιερείς, οι οποίοι ασκούν τα ποιμαντικά καθήκοντά τους αλλά αυτοί είναι χιλιάδες άνθρωποι. Στους χιλιάδες αυτούς ανθρώπους μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, οι οποίες να φέρονται με ακραίο τρόπο στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων και η θεσμική έκφραση της Εκκλησίας όχι μόνο δεν υιοθετεί αλλά και καταδικάζει, ο αρχιεπίσκοπος, τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Σε σχέση με την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ανέφερε πως «εννοείται ότι η Εκκλησία είχε τη θέση της και τη διατύπωσε στο συγκεκριμένο θέμα. Από την άλλη μεριά κανένα μέτωπο, καμία ρηγμάτωση δεν υπάρχει. Αντιθέτως, η σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας παραμένουν αυτές που πρέπει να είναι. Καθένας κάνει τη δουλειά του από τον θεσμικό ρόλο του, η Εκκλησία είναι θείον καθίδρυμα, ασχολείται με τα πνευματικά ζητήματα, με τα ζητήματα της πίστεώς μας. Διατυπώνει και τις απόψεις της για ζητήματα που θεωρεί ότι άπτονται αυτών».

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες δικαστικές εξελίξεις για το κόμμα των Σπαρτιατών, ο κ. Βορίδης υπεραμύνθηκε της διάταξης που είχε ψηφιστεί επί της δικής του θητείας στο υπουργείο Εσωτερικών. Χάρη σε αυτήν τη ρύθμιση δεν μπόρεσε να γίνει βουλευτής ο Ηλίας Κασιδιάρης, χάρη σε αυτήν τη ρύθμιση ασκήθηκε η δίωξη για εξαπάτηση των εκλογέων, όπως επιχειρηματολόγησε. Τίποτε από αυτά δεν θα είχε συμβεί, «αν τότε είχα ακολουθήσει αυτό που μου έλεγαν τα κόμματα της Αριστεράς», ήταν το καταληκτικό σχόλιό του στο θέμα.

Τέλος, για τις συλλήψεις σχετικά με τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, ο υπουργός Επικρατείας διαβεβαίωσε ότι «η αστυνομία γενικώς κάνει τη δουλειά της», επιπροσθέτως δεν προχωρεί (η αστυνομία) σε δράσεις βάσει δημοσκοπήσεων για την ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανδρουλάκης για ευρωεκλογές | Μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα μετά από πολλά χρόνια

Στις ευρωεκλογές εστίασε σε συνέντευξή του την Τετάρτη 24/4 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης λέγοντας πως στόχος του κόμματος είναι «να είναι ισχυρή αντιπολίτευση».

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως η άνοδος του ΠΑΣΟΚ θα αποτελούσε τον μόνο τρόπο ώστε να αλλάξει το κυβερνητικό τροπάριο.

«Ο λαός έδωσε στην κυβέρνηση 41% αλλά δεν έχει δει τίποτα μέσα σε ένα χρόνο. Το καλοκαίρι πέρυσι είχαμε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις σε φυσικές καταστροφές. Είχαμε την πυρκαγιά στην Ευρώπη, στη Δαδιά, ενώ η ακρίβεια φτάνει κόκκινο» υπογράμμισε.

Στην ερώτηση, αν ο στόχος παραμένει το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο κόμμα στις προσεχείς ευρωεκλογές, απάντησε ότι αυτό θα «μεγάλη νίκη ώστε να μην κάνει παρέλαση αλαζονείας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αντιπολίτευση που κάνει ο κ. Κασσελάκης με τα σπίτια εκατομμυρίων, τα κότερα και τα θαύματα είναι θείο δώρο στη ΝΔ».

Στο ενδεχόμενο να έρθει τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε «προσμετράμε τις δυνάμεις μας με τα προηγούμενα ποσοστά. Βάζουμε έναν εθνικό στόχο, η χώρα να έχει σοβαρή αντιπολίτευση που θα κάνει τη ΝΔ να νιώσει απειλή. Ο Μητσοτάκης κλιμακώνει την αλαζονεία της διακυβέρνησης του γιατί δεν έχει αντιπολίτευση» και πρόσθεσε: «αγωνίζομαι το ΠΑΣΟΚ να είναι νικητής των εκλογών και να είναι δεύτερο κόμμα. Υπάρχουν λόγοι να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ».

Αναφερόμενος στους στόχους του κόμματός του, είπε ότι είναι τα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, ευρωστρατός κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτικές που κάνουν την Ελλάδα ισχυρή. «Κάθε ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στο κόμμα της λιτότητας που ενισχύει το γαλλογερμανικό άξονα».

Για το ντιμπέιτ είπε ότι ο ίδιος το ζητεί ώστε να συζητηθούν τα εθνικά θέματα και τα ευρωπαϊκά, «αλλά το αρνείται η ΝΔ».

Υποστήριξε ότι αν το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα είναι ανίσχυρο, τότε «θα ανακάμψει το Ταμείο Ανάκαμψης που θα είναι μόνιμο χρηματοδοτικό εργαλείο».

«Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε έναν πυλώνα του κράτους, που σήμερα αποδομείται από τη ΝΔ»

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική της ΝΔ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι δεν ταυτίζονται οι απόψεις των δύο κομμάτων αναφέροντας ως παράδειγμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης εστίασε στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και την κατάρρευση της Υγείας λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε έναν πυλώνα του κράτους, που σήμερα αποδομείται από τη ΝΔ».

Για τα απογευματινά χειρουργεία, είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ πρώτα θα έφτιαχνε τα πρωινά και μετά θα έφτανε στα απογευματινά, με ένα τυπικό αντίτιμο», και υποστήριξε ότι ο Έλληνας πληρώνει το δεύτερο ακριβότερο αντίτιμο σε όλη την Ευρώπη για την υγεία του.

Η πρακτική αυτή οδηγεί σε καρτέλ, καθώς όπως είπε σύμφωνα με την τράπεζα της Ελλάδας, «το 75% των υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας είναι από δύο οικονομικά συμφέροντα».

Για την ακρίβεια, είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι αποτελεσματικά καθώς σύμφωνα με στοιχεία καταγράφεται υπετετραπλησιασμός του πληθωρισμού.

Πηγή; newsbeast.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κασσελάκης για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ | Χρέος μας να ανακόψουμε τον θεσμικό κατήφορο

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας, η οποία είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Ο κ. Κασσελάκης, σε ανάρτησή του στο twitter, σημειώνει πως «δύο μήνες μετά το ψήφισμα – κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, έρχεται τώρα η έκθεση – κόλαφος του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα».

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en